Χρήματα – τέλος για το Ν. Αιγαίο από το «εξοικονομώ κατΆ οίκον»

Από: 3 λεπτά ανάγνωση

Χρήματα τέλος από το πρόγραμμα «εξοικονομώ κατΆ οίκον» για την περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου γεγονός που επιβεβαίωσαν προς τη «Δημοκρατική» στελέχη του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης. Τα κονδύλια που είχαν προβλεφθεί για την Περιφέρειά μας, έχουν εξαντληθεί και τώρα από τους επιτελείς του ΕΤΕΑΝ αναζητούνται πρόσθετα κονδύλια, καθώς έχουν μείνει απλήρωτα αρκετά από τα έργα που είχαν υπαχθεί στο πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης σπιτιών.
Πιο συγκεκριμένα, σε επικοινωνία που είχε η «Δημοκρατική» με στελέχη του ΕΤΕΑΝ επιβεβαιώθηκε πως τα διαθέσιμα κονδύλια που υπήρχαν από το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατΆ οίκον» για το Νότιο Αιγαίο, έχουν εξαντληθεί. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, δεν έχουν εξοφληθεί πολλά από τα έργα ενεργειακής αναβάθμισης που έχουν γίνει σε δεκάδες κατοικίες της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων.
Το γεγονός αυτό έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση σε προμηθευτές και εργολαβικές εταιρείες που προχώρησαν σε σειρά έργων με επί πιστώσει τιμολόγια, τα οποία τώρα είναι άγνωστο πότε κι εάν θα πληρωθούν. Επειδή παρουσιάσθηκε αυτό το πρόβλημα, τώρα οι προμηθευτές, αλλά και οι εργολάβοι στρέφονται προς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών προκειμένου να πληρωθούν για τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει.
Από την πλευρά τους, τραπεζικά στελέχη της Ρόδου επιρρίπτουν την ευθύνη του προβλήματος στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, καθώς θεωρούν ότι χρησιμοποίησε τα προβλεπόμενα κονδύλια για άλλες δράσεις που δεν είχαν σχέση με το εν λόγω χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα. Η εκτίμηση αυτή δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά ούτε και διαψεύσθηκε από τα στελέχη του ΕΤΕΑΝ με τα οποία επικοινώνησε η «Δημοκρατική». Εκείνο που διευκρινίσθηκε από τα ίδια είναι πως «το θέμα εξετάζεται από τη διοίκηση του Ταμείου προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που προέκυψε με το Νότιο Αιγαίο». Απάντηση για το πότε θα δοθεί η λύση, δεν δόθηκε.
Το πρόβλημα αφορά στην καταβολή της δεύτερης δόσης των χρημάτων που προβλέπονται για κάθε έργο. Η δεύτερη δόση αντιστοιχεί στο 60% έως 70% της συνολικής δαπάνης των 15.000 ευρώ που αφορά κάθε έργο. Συνεπώς πρόκειται για υψηλά χρηματικά ποσά.

Διευκρινίζεται ότι για κάθε σπίτι που εντάσσεται στο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατΆ οίκον» εγκρίνεται προϋπολογισμός δαπάνης μέχρι 15.000 ευρώ και από αυτά επιδοτείται το 35%. Για την εκκίνηση του κάθε έργου χορηγείται (μέσω των συμβεβλημένων τραπεζών) προς τους εργολάβους και τους προμηθευτές το 30% ή το 40% της δαπάνης και το υπόλοιπο ποσό εξοφλείται με την ολοκλήρωση του έργου και την ενεργειακή επιθεώρηση.
Η εξάντληση των αποθεμάτων για το Νότιο Αιγαίο έγινε πριν ολοκληρωθούν τα έργα που είχαν εγκριθεί για χρηματοδότηση. Αυτό σημαίνει πως έγινε κακή διαχείριση των κονδυλίων, διότι σε αντίθετη περίπτωση η εξάντληση των αποθεματικών θα γινόταν παράλληλα με την ολοκλήρωση των εγκεκριμένων έργων.
Για άλλη μια φορά αποδείχθηκε με πόση προχειρότητα λειτουργούν τα όργανα της Ελληνικής πολιτείας και το πλήθος των προβλημάτων που δημιουργεί για την πραγματική οικονομία η προχειρότητα αυτή.
Οι ίδιοι οι πολίτες, αλλά και οι οργανωμένες επιχειρήσεις, μετά την εξέλιξη αυτή είναι σίγουρο ότι θα αρχίσουν να αποστρέφονται από το πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατΆ οίκον» αφού η μέχρι τώρα εμπειρία έδειξε πως το σπουδαίο αυτό πρόγραμμα έχει γίνει αιτία τεράστιων προβλημάτων. Ακόμα κι όταν βρεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την εξόφληση των (από πολλούς μήνες) υλοποιημένων έργων, η αμφισβήτηση και η αμφιβολία των εμπλεκομένων μερών θα αποτελεί τροχοπέδη για την ένταξη νέων έργων προς χρηματοδότηση.

Δείτε περισσότερα άρθρα μας στα αποτελέσματα αναζήτησης

Add Dimokratiki.gr on Google ↗ Ακολουθήστε μας στο Google News ★ ↗

Στο Google News πατήστε ★ Ακολουθήστε

Σχετικά