ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αθώος στο Εφετείο ο πρώην δήμαρχος Λέρου κ. Μιχαήλ Κόλιας για την απόλυση της κοινωνικής λειτουργού του Κέντρου Κοινότητας

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
Μιχάλης Κόλιας
✦ Σύνοψη ⌄
  • Το Τρι­με­λές Εφετείο Πλημ­με­λη­μά­των Δωδε­κα­νή­σου έκανε δεκτή την έφεση του πρώην δημάρ­χου Λέρου Μιχαήλ Κόλια και τον αθώωσε από την κατη­γο­ρία της παρά­βα­σης καθή­κο­ντος.
  • Η απόφαση ανα­τρέ­πει την πρω­τό­δικη κατα­δίκη του σε φυλά­κιση 18 μηνών, η οποία είχε επι­βλη­θεί τον Νοέμ­βριο του 2025.
  • Η υπόθεση αφορά την καταγ­γε­λία, στις 30 Αυγού­στου 2019, της σύμ­βα­σης της συντο­νί­στριας και κοι­νω­νι­κής λει­τουρ­γού του Κέντρου Κοι­νό­τη­τας Λέρου, δύο ημέρες πριν ανα­λά­βει η νέα δημο­τική αρχή.
  • Η απόλυση είχε αιτιο­λο­γη­θεί με καταγ­γε­λίες για παρα­βί­αση προ­σω­πι­κών δεδο­μέ­νων, πλημ­μελή άσκηση καθη­κό­ντων, απρεπή συμπε­ρι­φορά και πολι­τική δρα­στη­ριό­τητα· οι λόγοι της εφε­τεια­κής αθώωσης δεν έχουν γίνει γνωστοί.

Το Τρι­με­λές Εφετείο Πλημ­με­λη­μά­των Δωδε­κα­νή­σου έκανε δεκτή την έφεσή του και ανέ­τρεψε την πρω­τό­δικη κατα­δίκη σε φυλά­κιση 18 μηνών για παρά­βαση καθή­κο­ντος. Η υπόθεση αφο­ρούσε την καταγ­γε­λία της σύμ­βα­σης της συντο­νί­στριας του Κέντρου Κοι­νό­τη­τας, μόλις 2 ημέρες πριν ανα­λά­βει η νέα δημο­τική αρχή.

Με αθω­ω­τική απόφαση ολο­κλη­ρώ­θηκε ο δεύ­τε­ρος γύρος της δικα­στι­κής δια­μά­χης για την απόλυση της συντο­νί­στριας και κοι­νω­νι­κής λει­τουρ­γού του Κέντρου Κοι­νό­τη­τας Λέρου, μιας υπό­θε­σης που έχει τις ρίζες της στην εκλο­γική ανα­μέ­τρηση του Μαΐου 2019. Το Τρι­με­λές Εφετείο Πλημ­με­λη­μά­των Δωδε­κα­νή­σου κήρυξε αθώο τον πρώην δήμαρχο του νησιού κ. Μιχαήλ Κόλια, ο οποίος είχε κατα­δι­κα­στεί πρω­τό­δικα από το Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Κω σε ποινή φυλά­κι­σης 18 μηνών.

Ενώπιον του δευ­τε­ρο­βάθ­μιου δικα­στη­ρίου τον εκπρο­σώ­πησε ο δικη­γό­ρος κ. Πανα­γιώ­της Αβρίθης. Η απόφαση αλλάζει ριζικά την εικόνα που είχε δια­μορ­φω­θεί μετά τη δίκη του Νοεμ­βρίου 2025, όταν το πρω­το­βάθ­μιο δικα­στή­ριο είχε κρίνει ότι η απόλυση έγινε χωρίς νόμιμο λόγο και σε χρόνο που ο νόμος δεν το επέ­τρεπε.

Η κρίση του Εφε­τείου

Το Εφετείο έκανε δεκτή την έφεση που είχε ασκήσει ο πρώην δήμαρ­χος κατά της υπ’ αριθμ. 356/2025 από­φα­σης του Πλημ­με­λειο­δι­κείου Κω και τον απάλ­λαξε από την κατη­γο­ρία. Η εκδί­καση της έφεσης είχε προσ­διο­ρι­στεί για τις 24 Σεπτεμ­βρίου 2026, με το δευ­τε­ρο­βάθ­μιο δικα­στή­ριο να καλεί­ται να εξε­τά­σει την υπόθεση από την αρχή, τόσο ως προς την ενοχή όσο και ως προς την ποινή.

Οι λόγοι στους οποίους στη­ρί­χθηκε η αθω­ω­τική κρίση δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστοί. Εκείνο που προ­κύ­πτει είναι ότι ο κ. Κόλιας απαλ­λάσ­σε­ται σε δεύτερο βαθμό από την κατη­γο­ρία ότι, με την ιδιό­τητα του δημάρ­χου, παρέβη εκ προ­θέ­σεως τα καθή­κο­ντα της υπη­ρε­σίας του με σκοπό να βλάψει την εργα­ζό­μενη.

Το τρι­με­λές δικα­στή­ριο τον είχε κηρύξει ένοχο για παρά­βαση καθή­κο­ντος. Κατά την κρίση του, ο τότε δήμαρ­χος είχε παραβεί με πρόθεση τα υπη­ρε­σιακά του καθή­κο­ντα με σκοπό να βλάψει άλλον, και του επι­βλή­θηκε ποινή φυλά­κι­σης 18 μηνών. Αυτή την απόφαση προ­σέ­βαλε στη συνέ­χεια ο κ. Κόλιας με την έφεσή του.

Η απόφαση 104/2019 και οι λόγοι της από­λυ­σης

Αφε­τη­ρία όλων ήταν η υπ’ αριθμ. 104/2019 απόφαση του τότε δημάρ­χου, με ημε­ρο­μη­νία 30 Αυγού­στου 2019. Με αυτήν καταγ­γέλ­θηκε για σπου­δαίο λόγο η σύμβαση ορι­σμέ­νου χρόνου της συντο­νί­στριας και κοι­νω­νι­κής λει­τουρ­γού του Κέντρου Κοι­νό­τη­τας.

Η δημο­τική αρχή είχε στη­ρί­ξει την απόφαση σε μια σειρά από αιτιά­σεις. Η εργα­ζό­μενη φέρεται να είχε παρα­βιά­σει τον Γενικό Κανο­νι­σμό Προ­στα­σίας Δεδο­μέ­νων, να είχε ασκήσει πλημ­με­λώς τα καθή­κο­ντά της και να είχε συμπε­ρι­φερ­θεί απρεπώς σε δημότες. Υπήρχε όμως και μια ακόμη κατη­γο­ρία, εκείνη που έδωσε στην υπόθεση πολι­τικό χρώμα. Υπο­στη­ρί­χθηκε ότι είχε εκμε­ταλ­λευ­τεί την υπαλ­λη­λική της ιδιό­τητα για να στη­ρί­ξει συγκε­κρι­μένο συν­δυα­σμό στις δημο­τι­κές εκλογές που διε­ξή­χθη­σαν στις 26 Μαΐου 2019.

Γιατί είχαν απορ­ρι­φθεί πρω­τό­δικα οι λόγοι της από­λυ­σης

Στον πρώτο βαθμό, κανένας από τους λόγους αυτούς δεν θεω­ρή­θηκε απο­δε­δειγ­μέ­νος. Το δικα­στή­ριο είχε δεχθεί ότι η οργά­νωση του γρα­φείου και η φύλαξη των εγγρά­φων δεν ανήκαν στις αρμο­διό­τη­τες της εργα­ζό­με­νης.

Σημα­ντικό βάρος είχε δοθεί σε έγγραφο της Ειδικής Υπη­ρε­σίας Δια­χεί­ρι­σης της Περι­φέ­ρειας Νοτίου Αιγαίου, με ημε­ρο­μη­νία 23 Αυγού­στου 2019, δηλαδή μόλις 7 ημέρες πριν από την απόλυση. Το έγγραφο βεβαί­ωνε ότι το Κέντρο Κοι­νό­τη­τας λει­τουρ­γούσε ορθά και δεν κατα­λό­γιζε καμία ευθύνη στη συντο­νί­στρια.

Στην ίδια κατεύ­θυνση κινού­νταν και ηλε­κτρο­νικό μήνυμα της υπεύ­θυ­νης της αρμό­διας Διεύ­θυν­σης του Υπουρ­γείου Εργα­σίας. Όπως ανέφερε, η εργα­ζό­μενη είχε πραγ­μα­το­ποι­ή­σει σχεδόν το σύνολο των εγγρα­φών ωφε­λου­μέ­νων, ενώ το Κέντρο Κοι­νό­τη­τας Λέρου κατα­τασ­σό­ταν δεύτερο στην Περι­φέ­ρεια.

Για τον ισχυ­ρι­σμό περί εκλο­γι­κής εμπλο­κής, το δικα­στή­ριο είχε λάβει υπόψη βεβαί­ωση του τότε υπο­ψη­φίου δημάρ­χου κ. Ιωάννη Σορο­κάκη, επι­κε­φα­λής του συν­δυα­σμού «Λέρος, το μέλλον σου ανήκει». Σε αυτήν ανα­φε­ρό­ταν ότι η υπάλ­λη­λος δεν είχε οριστεί αντι­πρό­σω­πος σε κανένα εκλο­γικό τμήμα και δεν είχε συμ­με­τά­σχει σε καμία εκλο­γική δρα­στη­ριό­τητα.

Το ζήτημα του χρόνου

Εκεί όμως που είχε επι­κε­ντρω­θεί κυρίως η πρω­τό­δικη κρίση ήταν η ημε­ρο­μη­νία της από­λυ­σης. Η καταγ­γε­λία της σύμ­βα­σης υπο­γρά­φηκε στις 30 Αυγού­στου 2019, 2 μόλις ημέρες πριν από την εγκα­τά­σταση των νέων αιρετών οργάνων, που έγινε 1 Σεπτεμ­βρίου 2019.

Εγκύ­κλιος του Υπουρ­γείου Εσω­τε­ρι­κών της 3 Απρι­λίου 2019 απα­γό­ρευε ρητά την έκδοση πράξεων που αφορούν την υπη­ρε­σιακή κατά­σταση κάθε κατη­γο­ρίας προ­σω­πι­κού των φορέων της Αυτο­διοί­κη­σης, για το διά­στημα από τον μήνα που προη­γεί­ται των εκλογών έως την ανάληψη καθη­κό­ντων από τις νέες αρχές. Με βάση αυτό, το Πλημ­με­λειο­δι­κείο είχε κρίνει την καταγ­γε­λία παρά­τυπη από χρονική άποψη. Είχε προ­σθέ­σει ότι, πέρα από το χρονικό ζήτημα, δεν είχε απο­δει­χθεί ούτε η ύπαρξη σπου­δαίου λόγου.

Η κοι­νω­νική λει­τουρ­γός παρα­στά­θηκε στη δίκη ως πολι­τι­κώς ενά­γουσα. Η πρω­τό­δικη απόφαση είχε δεχθεί ότι υπέστη ανε­πα­νόρ­θωτη βλάβη, καθώς από τότε δεν κατά­φερε να εργα­στεί ξανά σε αντί­στοιχη θέση. Το πώς επη­ρε­ά­ζει η αθω­ω­τική απόφαση του Εφε­τείου τις δικές της αξιώ­σεις δεν διευ­κρι­νί­ζε­ται στα έως τώρα γνωστά στοι­χεία.

Η υπόθεση ξεκί­νησε σε μια περίοδο έντονης πολι­τι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης στη Λέρο, τις τελευ­ταίες ημέρες της απερ­χό­με­νης δημο­τι­κής αρχής και λίγο πριν παρα­δο­θεί η σκυτάλη στη νέα. Οι κατη­γο­ρίες που συνό­δευ­σαν την απόλυση, και ιδίως εκείνη για κομ­μα­τική δρα­στη­ριο­ποί­ηση της εργα­ζό­με­νης, μετέ­φε­ραν τη διαφορά πολύ πέρα από το καθαρά εργα­σιακό πεδίο και την έκαναν αντι­κεί­μενο συζή­τη­σης στην τοπική κοι­νω­νία.

Χρειά­στη­καν περισ­σό­τερα από 6 χρόνια για να εκδοθεί η πρω­τό­δικη απόφαση, η οποία έκρινε ένοχο τον πρώην δήμαρχο. Η απόφαση του Εφε­τείου έρχεται να ανα­τρέ­ψει αυτή την κρίση, περισ­σό­τερα από 7 χρόνια μετά την υπο­γραφή της από­φα­σης 104/2019 που πυρο­δό­τησε όλη τη δια­δι­κα­σία. Για τον κ. Κόλια, η υπόθεση που τον ακο­λου­θούσε από το τέλος της θητείας του κλείνει σε δεύτερο βαθμό με την αθώωσή του.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.