- Το νομοσχέδιο προβλέπει επενδυτικό πρόγραμμα 2,3 δισ. ευρώ για τα ελληνικά νησιά, μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών, με στόχο τη σταδιακή απεξάρτηση από την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο.
- Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί έως το 60% επιλέξιμων έργων, όπως μονάδες ΑΠΕ και αποθήκευσης, ηλεκτρικές διασυνδέσεις, αναβαθμίσεις δικτύων, φορτιστές ηλεκτρικών οχημάτων και φράγματα πολλαπλού σκοπού.
- Βασική πηγή χρηματοδότησης θα είναι τα έσοδα από τη δημοπράτηση έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών, την οποία θα αναλάβει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, μαζί με τη διαχείριση και απόδοση των πόρων στην Ελλάδα.
- Τη διαχείριση, παρακολούθηση και τον συντονισμό των έργων αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ενώ προβλέπεται και Συντονιστική Επιτροπή με συμμετοχή ελληνικών και ευρωπαϊκών φορέων.
• Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα δημοπρατεί έως 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών, με τα έσοδα να κατευθύνονται σε έργα ΑΠΕ, αποθήκευσης και ηλεκτρικών διασυνδέσεων. Στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται μείωση κατά 50% της χρέωσης ΥΚΩ για τα νοικοκυριά στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης
Ενα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2,3 δισ. ευρώ, με αποδέκτες τα ελληνικά νησιά, περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2026 στη Βουλή, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης. Το κείμενο ενεργοποιεί το Ταμείο Απανθρακοποίησης Νησιών, έναν εθνικό μηχανισμό διαχείρισης ευρωπαϊκών πόρων με σαφή προορισμό: να περιοριστεί σταδιακά η εξάρτηση των νησιών από την ηλεκτροπαραγωγή με πετρέλαιο.
Το υπουργείο, που χαρακτηρίζει την πετρελαϊκή ηλεκτροπαραγωγή ακριβή και ρυπογόνο, συνδέει το πρόγραμμα με την ενεργειακή ασφάλεια και την αυτονομία των νησιών. Όπως αναφέρει, στόχος είναι να δημιουργηθούν οι υποδομές για καθαρότερη και πιο προσιτή ενέργεια, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τις επιχειρήσεις.
Τι χρηματοδοτεί και μέχρι πού
Το Ταμείο δεν θα καλύπτει ολόκληρο το κόστος των έργων. Θα μπορεί να συγχρηματοδοτεί έως το 60% της συνολικής επενδυτικής δαπάνης κάθε επιλέξιμου τμήματος έργου. Με ποιον τρόπο θα καλύπτεται το υπόλοιπο ποσοστό δεν διευκρινίζεται στα στοιχεία που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα.
Στο πεδίο του εντάσσονται 4 κατηγορίες έργων. Πρώτα οι μονάδες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τα συστήματα αποθήκευσης. Ακολουθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις και η αναβάθμιση των ηλεκτρικών υποδομών, ενώ επιλέξιμες είναι και οι υποδομές φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων. Στον κατάλογο περιλαμβάνονται, τέλος, τα φράγματα πολλαπλού σκοπού.
Τα δικαιώματα εκπομπών ως πηγή χρηματοδότησης
Τα χρήματα δεν θα προέλθουν από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κύρια πηγή θα είναι τα έσοδα από τη δημοπράτηση έως 25 εκατ. δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία έχουν αποδοθεί ειδικά στην Ελλάδα στο πλαίσιο της Οδηγίας για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών. Ο σκοπός της απόδοσης ήταν εξαρχής συγκεκριμένος, η μείωση του ανθρακικού αποτυπώματος της ηλεκτρικής ενέργειας στα νησιά. Στους πόρους του Ταμείου θα προστίθενται και οι τόκοι του σχετικού λογαριασμού.
Κομβικός είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Η ΕΤΕπ θα αναλαμβάνει τη δημοπράτηση των δικαιωμάτων, θα διαχειρίζεται τα έσοδα και θα τα αποδίδει στην Ελλάδα. Τα ποσά θα διατίθενται για τις εγκεκριμένες δράσεις του Ταμείου, αλλά και για τις προβλεπόμενες αμοιβές και δαπάνες της ίδιας της Τράπεζας.
Ποιος θα κρατά τα κλειδιά
Ως Διαχειριστική Αρχή ορίζεται η Γενική Γραμματεία Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ. Σε αυτήν περνά η ευθύνη για τη διαχείριση των πόρων, την παρακολούθηση και τον συντονισμό των έργων, τους ελέγχους, καθώς και για τη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΤΕπ.
Παράλληλα συγκροτείται Συντονιστική Επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχουν εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ΕΤΕπ. Για την υποστήριξη της λειτουργίας του Ταμείου προβλέπονται 10 θέσεις προσωπικού, οι οποίες θα καλυφθούν μέσω αποσπάσεων.
Μείωση της χρέωσης ΥΚΩ στους λογαριασμούς
Η δεύτερη ρύθμιση που συνδέεται άμεσα με τα νησιά αφορά τις χρεώσεις Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας. Σύμφωνα με το υπουργείο, η σταδιακή διασύνδεση των νησιών με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό σύστημα μειώνει σημαντικά το κόστος ηλεκτροδότησής τους, κάτι που επιτρέπει να μειωθούν και οι χρεώσεις ΥΚΩ.
Στο πλαίσιο αυτό, η μοναδιαία χρέωση ΥΚΩ για τους οικιακούς καταναλωτές στην πρώτη κλίμακα κατανάλωσης μειώνεται κατά 50%. Η μείωση αφορά τα νοικοκυριά της συγκεκριμένης κλίμακας και όχι αποκλειστικά τους νησιώτες, με την αιτιολόγηση ωστόσο να στηρίζεται στη διασύνδεση των νησιών. Το ΥΠΕΝ παρουσιάζει το μέτρο ως υλοποίηση της δέσμευσής του για μείωση του ενεργειακού κόστους και εκτιμά ότι θα ελαφρύνει άμεσα τους λογαριασμούς ρεύματος.
Παράταση για αιολικούς σταθμούς
Στο ίδιο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται προβλέψεις για την παράταση της λειτουργίας αιολικών σταθμών, ώστε να συνεχίσουν να αποζημιώνονται για την ενέργεια που παράγουν. Η αποζημίωση θα γίνεται σύμφωνα με τις Συμβάσεις Πώλησης Ηλεκτρικής Ενέργειας που έχουν υπογράψει με τον ΔΑΠΕΕΠ και με τον ΔΕΔΔΗΕ στον ρόλο του ως Διαχειριστή των Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών. Το υπουργείο εντάσσει τη ρύθμιση στα μέτρα για τη διασφάλιση των επιχειρηματικών σχεδίων των σταθμών.
































Σχολιασμός άρθρου
Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού
Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.
Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.