ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μητσοτάκης ή Τσίπρας» το δίλημμα της επόμενης κάλπης

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΕΚΛΟΓΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΚΛΠ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Η ΝΔ προη­γεί­ται στη νέα δη­μο­σκό­πη­ση της Prorata με 25%, ενώ η ΕΛΑΣ ακο­λου­θεί με 15,5%, ενό­ψει άτυ­πης προ­ε­κλο­γι­κής πε­ριό­δου.
  • Η πο­λι­τι­κή κα­τά­στα­ση είναι τε­τα­μέ­νη, με τον πο­λυ­κερ­μα­τι­σμό στην Κε­ντρο­α­ρι­στε­ρά και την κό­πω­ση των ψη­φο­φό­ρων της ΝΔ να επη­ρε­ά­ζουν το εκλο­γι­κό σκη­νι­κό.
  • Το δί­λημ­μα που τί­θε­ται στους πο­λί­τες είναι πλέον «Μη­τσο­τά­κης ή Τσί­πρας», ανα­δει­κνύ­ο­ντας την ανά­γκη για στα­θε­ρή κυ­βέρ­νη­ση.
  • Η ΝΔ κα­λεί­ται να επα­να­συν­δε­θεί με το 40% των ψη­φο­φό­ρων της από τις προη­γού­με­νες εκλο­γές, προ­κει­μέ­νου να δια­σφα­λί­σει την ανα­πτυ­ξια­κή πο­ρεία της χώρας.

• Η χώρα έχει ει­σέλ­θει σε άτυπη προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο με τη ΝΔ να προη­γεί­ται στη νέα μέ­τρη­ση της Prorata με 25% και την ΕΛΑΣ να ακο­λου­θεί με 15,5%. Το κε­ντρι­κό ερώ­τη­μα της επό­με­νης ανα­μέ­τρη­σης δια­μορ­φώ­νε­ται πλέον κα­θα­ρά ως επι­λο­γή ανά­με­σα σε 2 πρό­σω­πα που το εκλο­γι­κό σώμα γνω­ρί­ζει καλά

Κατά κοινή πα­ρα­δο­χή, η χώρα βρί­σκε­ται εδώ και πε­ρί­που ένα δί­μη­νο σε μια άτυπη προ­ε­κλο­γι­κή πε­ρί­ο­δο, η οποία αργά ή γρή­γο­ρα θα οδη­γή­σει σε μία από τις πιο κρί­σι­μες εκλο­γι­κές ανα­με­τρή­σεις της Με­τα­πο­λί­τευ­σης. Ο πο­λυ­κερ­μα­τι­σμός που πα­ρα­τη­ρεί­ται στον χώρο της Κε­ντρο­α­ρι­στε­ράς, σε συν­δυα­σμό με την κό­πω­ση που έχει προ­κα­λέ­σει η μα­κρό­χρο­νη δια­κυ­βέρ­νη­ση Μη­τσο­τά­κη ακόμα και στον σκλη­ρό πυ­ρή­να των ψη­φο­φό­ρων της ΝΔ, το­πο­θε­τούν εκ των πραγ­μά­των το πο­λι­τι­κό σκη­νι­κό σε εντε­λώς δια­φο­ρε­τι­κή βάση.

Όποιος επι­χει­ρού­σε σή­με­ρα να εκτι­μή­σει με ασφά­λεια τι θα προ­κύ­ψει από τις επό­με­νες κάλ­πες, θα κα­τέ­λη­γε σε ένα επι­πό­λαιο συ­μπέ­ρα­σμα χωρίς πραγ­μα­τι­κό έρει­σμα. Την ίδια στιγ­μή, τα ευ­ρή­μα­τα της νέας δη­μο­σκό­πη­σης της Prorata για λο­γα­ρια­σμό της Εφη­με­ρί­δας των Συ­ντα­κτών προ­σφέ­ρουν μια πρώτη, ανα­λυ­τι­κή απο­τύ­πω­ση των συ­σχε­τι­σμών, αλλά και της διά­θε­σης της κοι­νω­νί­ας απέ­να­ντι στα πρό­σω­πα και τις πο­λι­τι­κές.

Από το «Μη­τσο­τά­κης ή χάος» στο «Μη­τσο­τά­κης ή Τσί­πρας»

Οι δη­μο­σκο­πή­σεις που έχουν δει το φως της δη­μο­σιό­τη­τας το τε­λευ­ταίο διά­στη­μα επι­βε­βαιώ­νουν επί της ου­σί­ας το «μο­νο­πώ­λιο» που έχει πε­τύ­χει από το 2015, οπότε και εξε­λέ­γη πρό­ε­δρος της ΝΔ, ο κ. Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης. Ωστό­σο, όσο πλη­σιά­ζει η στιγ­μή που νο­μο­τε­λεια­κά θα τε­θούν τα δι­λήμ­μα­τα, η ει­κό­να ενός πρω­θυ­πουρ­γού που δεί­χνει να παί­ζει χωρίς αντί­πα­λο ενι­σχύ­ει, όπως εκτι­μά­ται, το αί­σθη­μα ανα­σφά­λειας σε με­γά­λο τμήμα των πο­λι­τών. Το δί­λημ­μα που ήδη τί­θε­ται ακόμα και στις κα­θη­με­ρι­νές συ­ζη­τή­σεις δεν είναι πλέον «Μη­τσο­τά­κης ή χάος», αλλά «Μη­τσο­τά­κης ή Τσί­πρας».

Αυτό ακρι­βώς θα κλη­θούν να απο­φα­σί­σουν οι πο­λί­τες όταν προ­σέλ­θουν στις κάλ­πες. Αν επι­θυ­μούν να συ­νε­χί­σουν με τον πρω­θυ­πουρ­γό και την κυ­βέρ­νη­ση που κρατά τα ηνία του τόπου τα τε­λευ­ταία χρό­νια ή με τον πρώην πρω­θυ­πουρ­γό, με τον οποίο η χώρα έφτα­σε το 2015 ένα βήμα πριν από την έξοδο από το ευρώ, με το δη­μο­ψή­φι­σμα και όσα προη­γή­θη­καν ή ακο­λού­θη­σαν εκεί­νης της πε­ριό­δου. Η επι­λο­γή, όπως προ­κύ­πτει και από τα δη­μο­σκο­πι­κά ευ­ρή­μα­τα, αφορά 2 πρό­σω­πα που είναι κάτι πε­ρισ­σό­τε­ρο από γνω­στά στο ευρύ κοινό. Και όσο πε­ρί­πλο­κη κι αν φα­ντά­ζει, στην ουσία της είναι απλή, καθώς από τη δια­δι­κα­σία των εκλο­γών προ­κύ­πτει ένα και μόνο πράγ­μα, η εκλο­γή κυ­βέρ­νη­σης και κατ’ επέ­κτα­ση πρω­θυ­πουρ­γού. Η ιστο­ρι­κή εμπει­ρία, άλ­λω­στε, έχει δεί­ξει ότι όσες φορές η ψήφος αντι­με­τω­πί­στη­κε με επι­πο­λαιό­τη­τα, το τί­μη­μα απο­δεί­χθη­κε βαρύ.

Για τη ΝΔ, το στοί­χη­μα εντο­πί­ζε­ται στο κατά πόσο ο κ. Μη­τσο­τά­κης, που έχει απο­δεί­ξει ότι γνω­ρί­ζει να οι­κο­δο­μεί σχέ­σεις με το εκλο­γι­κό σώμα, θα κα­τα­φέ­ρει να απευ­θυν­θεί εκ νέου στο 40% των πο­λι­τών που τον στή­ρι­ξαν το 2019 και το 2023. Σε αυτό το κοινό έχει ήδη τεθεί το ερώ­τη­μα σχε­τι­κά με το ποιος μπο­ρεί να κυ­βερ­νή­σει κα­λύ­τε­ρα τη χώρα, δια­σφα­λί­ζο­ντας τη στα­θε­ρό­τη­τα και την ανα­πτυ­ξια­κή της τρο­χιά. Εφό­σον χτι­στούν ξανά οι γέ­φυ­ρες που λει­τούρ­γη­σαν στις 2 προη­γού­με­νες ανα­με­τρή­σεις, εκτι­μά­ται ότι τα πο­σο­στά μπο­ρεί να απο­δει­χθούν υψη­λό­τε­ρα ακόμα και από τις πιο αι­σιό­δο­ξες με­τρή­σεις.

Τα ευ­ρή­μα­τα της Prorata

Στη δη­μο­σκό­πη­ση της Prorata, η ΝΔ κα­τα­γρά­φε­ται πρώτη στην πρό­θε­ση ψήφου με 25%, αυ­ξη­μέ­νη κατά 1 μο­νά­δα σε σχέση με τον Ιού­νιο. Στη δεύ­τε­ρη θέση βρί­σκε­ται η ΕΛΑΣ με 15,5%, ση­μειώ­νο­ντας επί­σης κέρδη 1 μο­νά­δας σε σχέση με την προη­γού­με­νη μέ­τρη­ση. Την τρίτη θέση μοι­ρά­ζο­νται το ΠΑΣΟΚ και η «Ελ­πί­δα για τη Δη­μο­κρα­τία» με 8,5%, με το πρώτο να μένει στά­σι­μο στα πο­σο­στά του Ιου­νί­ου και το κόμμα της κ. Μα­ρί­ας Κα­ρυ­στια­νού να χάνει 1 μο­νά­δα.

Ακο­λου­θούν η Ελ­λη­νι­κή Λύση με 7% από 8%, το ΚΚΕ με 5,5% από 6%, η Φωνή Λο­γι­κής με 4% από 3,5% και η Πλεύ­ση Ελευ­θε­ρί­ας στα­θε­ρή στο 3,5%. Το ΜεΡΑ25 πα­ρα­μέ­νει στο 3%, ο ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ στο 2%, ενώ Νέα Αρι­στε­ρά και Δη­μο­κρά­τες κα­τα­γρά­φουν από 1% και η Νίκη 0,5%. Τα άλλα κόμ­μα­τα συ­γκε­ντρώ­νουν 3% από 2,5%, ενώ το πο­σο­στό των ανα­πο­φά­σι­στων πα­ρα­μέ­νει υψηλό, στο 12% από 12,5% τον προη­γού­με­νο μήνα.

Μη­τσο­τά­κης και Τσί­πρας μπρο­στά στην εμπι­στο­σύ­νη των πο­λι­τών

Το δί­λημ­μα των προ­σώ­πων απο­τυ­πώ­νε­ται με ενάρ­γεια και στο ερώ­τη­μα για τον πο­λι­τι­κό αρ­χη­γό που εμπι­στεύ­ο­νται πε­ρισ­σό­τε­ρο οι πο­λί­τες. Ο κ. Κυ­ριά­κος Μη­τσο­τά­κης βρί­σκε­ται στην πρώτη θέση με 28% και ο κ. Αλέ­ξης Τσί­πρας στη δεύ­τε­ρη με 18%, επι­βε­βαιώ­νο­ντας ότι η ανα­μέ­τρη­ση εξε­λίσ­σε­ται ου­σια­στι­κά ως δί­πο­λο ανά­με­σα στους 2 πρώην και νυν ενοί­κους του Μα­ξί­μου. Ακο­λου­θούν η κ. Μαρία Κα­ρυ­στια­νού με 6%, ο κ. Νίκος Αν­δρου­λά­κης και ο κ. Κυ­ριά­κος Βε­λό­που­λος με 5%, ο κ. Δη­μή­τρης Κου­τσού­μπας με 4%, καθώς και η κ. Αφρο­δί­τη Λα­τι­νο­πού­λου και η κ. Ζωή Κων­στα­ντο­πού­λου με 3%. Αξιο­ση­μεί­ω­το είναι ότι η επι­λο­γή «Κα­νέ­νας» πα­ρα­μέ­νει ιδιαί­τε­ρα υψηλά, στο 21%, στοι­χείο που κα­τα­δει­κνύ­ει τη δυ­σπι­στία ση­μα­ντι­κού τμή­μα­τος της κοι­νω­νί­ας απέ­να­ντι στο σύ­νο­λο του πο­λι­τι­κού προ­σω­πι­κού.

Σχε­δόν 7 στους 10 βλέ­πουν λάθος κα­τεύ­θυν­ση

Ιδιαί­τε­ρη βα­ρύ­τη­τα έχει το εύ­ρη­μα για τη γε­νι­κή πο­ρεία της χώρας. Σχε­δόν 7 στους 10 ερω­τη­θέ­ντες, πο­σο­στό 69%, απα­ντούν ότι η Ελ­λά­δα κι­νεί­ται προς τη λάθος κα­τεύ­θυν­ση, ενώ μόλις το 29% θε­ω­ρεί πως «σί­γου­ρα» ή «μάλ­λον» η χώρα βα­δί­ζει σωστά. Το στοι­χείο αυτό συν­θέ­τει, μαζί με το υψηλό πο­σο­στό όσων δεν εμπι­στεύ­ο­νται κα­νέ­ναν αρ­χη­γό, την ει­κό­να μιας κοι­νω­νί­ας κου­ρα­σμέ­νης και επι­φυ­λα­κτι­κής, μέσα στην οποία θα κλη­θούν να δώ­σουν τη μάχη τους τα κόμ­μα­τα.

Η σύ­γκρι­ση των 2 κυ­βερ­νή­σε­ων

Εν­δια­φέ­ρο­ντα είναι τα ευ­ρή­μα­τα και στο ερώ­τη­μα της σύ­γκρι­σης της προη­γού­με­νης κυ­βέρ­νη­σης ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ υπό την πρω­θυ­πουρ­γία Τσί­πρα με τη ση­με­ρι­νή κυ­βέρ­νη­ση της ΝΔ υπό την πρω­θυ­πουρ­γία Μη­τσο­τά­κη, σε μια σειρά από το­μείς πο­λι­τι­κής όπως η ακρί­βεια και το κό­στος ζωής, η κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­φθο­ράς, το Εθνι­κό Σύ­στη­μα Υγεί­ας, οι μι­σθοί και οι ερ­γα­σια­κές συν­θή­κες, η παι­δεία, η με­τα­να­στευ­τι­κή και η κοι­νω­νι­κή πο­λι­τι­κή, η φο­ρο­λο­γία, η δη­μό­σια ασφά­λεια και η εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή με την άμυνα και τις διε­θνείς σχέ­σεις.

Όπως προ­κύ­πτει από τις απα­ντή­σεις, στους πε­ρισ­σό­τε­ρους το­μείς οι πο­λί­τες δεν δια­κρί­νουν ου­σια­στι­κή δια­φο­ρά στη δια­χεί­ρι­ση από τις 2 κυ­βερ­νή­σεις. Εν­δει­κτι­κά, το 41% θε­ω­ρεί πως η ακρί­βεια αντι­με­τω­πί­στη­κε «με πε­ρί­που τον ίδιο τρόπο», πο­σο­στό που φτά­νει το 48% όσον αφορά τη δη­μό­σια ασφά­λεια και την πα­ρα­βα­τι­κό­τη­τα και το 44% για την παι­δεία και το εκ­παι­δευ­τι­κό σύ­στη­μα.

Πα­ράλ­λη­λα, το 36% κρί­νει κα­λύ­τε­ρες τις πο­λι­τι­κές της ΝΔ στο με­τα­να­στευ­τι­κό, ένα­ντι 19% που προ­κρί­νει τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ, με το 43% να μη βλέ­πει ου­σια­στι­κή δια­φο­ρά. Με­γά­λο είναι το προ­βά­δι­σμα της ση­με­ρι­νής κυ­βέρ­νη­σης και στην εξω­τε­ρι­κή πο­λι­τι­κή, την άμυνα και τις διε­θνείς σχέ­σεις, όπου το 42% θε­ω­ρεί κα­λύ­τε­ρους τους χει­ρι­σμούς της ΝΔ ένα­ντι 19% για τον ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ. Από την άλλη πλευ­ρά, η κυ­βέρ­νη­ση ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ υπό τον κ. Τσί­πρα προη­γεί­ται στην κα­τα­πο­λέ­μη­ση της δια­φθο­ράς με 37% ένα­ντι 20% για τη ΝΔ, στο ΕΣΥ με ορια­κή δια­φο­ρά 32% ένα­ντι 31% και στην ακρί­βεια και το κό­στος ζωής με 34% ένα­ντι 23%.

Ακρί­βεια και δια­φθο­ρά τα με­γά­λα αγκά­θια

Ως ση­μα­ντι­κό­τε­ρο ζή­τη­μα για τη χώρα στην πα­ρού­σα φάση, οι πο­λί­τες ανα­δει­κνύ­ουν με συ­ντρι­πτι­κό πο­σο­στό 83% την ακρί­βεια και το κό­στος ζωής. Με αρ­κε­τή δια­φο­ρά ακο­λου­θούν τα ζη­τή­μα­τα δια­φθο­ράς με 46%, ενώ τρίτο στη λίστα έρ­χε­ται το ΕΣΥ με 29% και έπο­νται τα ερ­γα­σια­κά και οι μι­σθοί με 28%. Πρό­κει­ται για την ατζέ­ντα που, όπως όλα δεί­χνουν, θα κα­θο­ρί­σει σε με­γά­λο βαθμό και το πεδίο της προ­ε­κλο­γι­κής αντι­πα­ρά­θε­σης.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.