ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πανελλαδικές 2026: Η πρώτη πλήρης αποτίμηση για θέματα, βαθμολογίες και βάσεις για τα ΓΕΛ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Ολο­κλη­ρώ­θη­καν οι Πανελ­λα­δι­κές Εξε­τά­σεις 2026 με 80.000 υπο­ψη­φί­ους από τα Γενικά Λύκεια και 20.000 από τα ΕΠΑΛ να διεκ­δι­κούν θέσεις στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση.
  • Η δια­δι­κα­σία βαθ­μο­λό­γη­σης είναι σε πλήρη εξέλιξη και οι πρώτες ενδεί­ξεις δεί­χνουν ότι η εξε­τα­στική δια­δι­κα­σία φέτος χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από ουσια­στική γνώση και λιγό­τερη μηχα­νική ανα­πα­ρα­γωγή.
  • Τα θέματα σχε­διά­στη­καν για να ανα­δεί­ξουν μαθητές που έχουν κατα­νο­ή­σει σε βάθος τη διδα­κτέα ύλη, απαι­τώ­ντας συν­δυα­σμό γνώσεων και σωστή μεθο­δο­λο­γία.
  • Η Ομο­σπον­δία Εκπαι­δευ­τι­κών Φρο­ντι­στών Ελλάδας επι­βε­βαί­ωσε ότι τα θέματα ήταν σαφή και απαι­τού­σαν ουσια­στική κατα­νό­ηση, με απο­τέ­λε­σμα οι καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές να πετύ­χουν καλές βαθ­μο­λο­γίες.

Με την ολο­κλή­ρωση των εξε­τά­σεων στα μαθή­ματα προ­σα­να­το­λι­σμού της Φυσικής, της Ιστο­ρίας και της Οικο­νο­μίας τη Δευτέρα 8 Ιουνίου, έκλεισε ουσια­στικά ο κύκλος των Πανελ­λα­δι­κών Εξε­τά­σεων 2026 για τους 80.000 υπο­ψη­φί­ους των Γενικών Λυκείων.

Μαζί με τους 20.000 των ΕΠΑΛ, διεκ­δι­κούν μία από τις 68.788 θέσεις στην Τρι­το­βάθ­μια Εκπαί­δευση, καθώς και στις σχολές των Σωμάτων Ασφα­λείας. Η εκπαι­δευ­τική κοι­νό­τητα στρέφει πλέον το ενδια­φέ­ρον της στη δια­δι­κα­σία της βαθ­μο­λό­γη­σης, η οποία βρί­σκε­ται σε πλήρη εξέλιξη.

Αν και τα ορι­στικά συμπε­ρά­σματα θα εξα­χθούν μόνο μετά την ολο­κλή­ρωση της βαθ­μο­λό­γη­σης και την επε­ξερ­γα­σία των στα­τι­στι­κών στοι­χείων από το υπουρ­γείο Παι­δείας, καθώς και τις βαθ­μο­λο­γίες που θα εξα­σφα­λί­σουν όσοι δια­γω­νι­στούν και σε ειδικά μαθή­ματα, οι πρώτες ενδεί­ξεις από βαθ­μο­λο­γικά κέντρα, έμπει­ρους βαθ­μο­λο­γη­τές και εκπαι­δευ­τι­κούς φορείς επι­τρέ­πουν μια πρώτη απο­τί­μηση της φετινής εξε­τα­στι­κής δια­δι­κα­σίας, βάσει κυρίως του βαθμού δυσκο­λίας των θεμάτων – και όχι των επι­δό­σεων των υπο­ψη­φίων.

Η γενική εικόνα: περισ­σό­τερη ουσια­στική γνώση, λιγό­τερη μηχα­νική ανα­πα­ρα­γωγή

Η εικόνα, που δια­μορ­φώ­νε­ται μέχρι στιγμής δείχνει, ότι οι Πανελ­λα­δι­κές του 2026 δεν χαρα­κτη­ρί­στη­καν ούτε από ακραίες δυσκο­λίες ούτε από αιφ­νι­δια­σμούς. Αντί­θετα, φαί­νε­ται ότι η Κεντρική Επι­τροπή Εξε­τά­σεων συνέ­χισε και φέτος να υιο­θε­τεί μια πιο ουσια­στική φιλο­σο­φία αξιο­λό­γη­σης, όπως και πέρσι, δίνο­ντας μικρό­τερη έμφαση στην απο­στή­θιση και μεγα­λύ­τερη βαρύ­τητα στην κατα­νό­ηση, τη συν­θε­τική σκέψη, την κρίση και την ικα­νό­τητα εφαρ­μο­γής της γνώσης σε νέα δεδο­μένα.

Το στοι­χείο αυτό εμφα­νί­ζε­ται σχεδόν σε όλα τα εξε­τα­ζό­μενα μαθή­ματα και μοιάζει να ανα­δει­κνύ­ε­ται σε βασικό χαρα­κτη­ρι­στικό της φετινής χρονιάς.

Εκπαι­δευ­τι­κοί όλων των ειδι­κο­τή­των συγκλί­νουν στην εκτί­μηση, ότι τα φετινά θέματα σχε­διά­στη­καν με στόχο να ανα­δεί­ξουν τους μαθητές που είχαν κατα­νο­ή­σει σε βάθος τη διδα­κτέα ύλη και όχι εκεί­νους, που στη­ρί­χθη­καν απο­κλει­στικά στη στείρα απο­μνη­μό­νευση, γνωστή ως «παπα­γα­λία».

Σε αρκετές περι­πτώ­σεις, ακόμη και όταν τα θέματα προ­έρ­χο­νταν από γνωστές ενό­τη­τες, απαι­τού­σαν συν­δυα­σμό δια­φο­ρε­τι­κών κεφα­λαίων, σωστή μεθο­δο­λο­γία και προ­σε­κτική αξιο­ποί­ηση γνώσεων που είχαν απο­κτη­θεί σε βάθος χρόνου.

Την ίδια εικόνα περιέ­γραψε καθ’ όλη τη διάρ­κεια των εξε­τά­σεων και η Ομο­σπον­δία Εκπαι­δευ­τι­κών Φρο­ντι­στών Ελλάδας (ΟΕΦΕ). Στις ανα­λύ­σεις της επε­σή­μανε ότι τα θέματα στη μεγάλη τους πλειο­νό­τητα ήταν σαφή, κατα­νοητά και εντός της εξε­τα­στέας ύλης, απαι­τού­σαν όμως ουσια­στική κατα­νό­ηση των γνω­στι­κών αντι­κει­μέ­νων, σωστή μεθο­δο­λο­γία και ικα­νό­τητα σύν­θε­σης.

Η συνέ­πεια αυτής της επι­λο­γής είναι, ότι πολλοί καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές θα κινη­θούν σε πολύ καλές βαθ­μο­λο­γίες, χωρίς όμως να είναι εξίσου εύκολη η προ­σέγ­γιση του από­λυ­του άριστα, γεγονός, που φαί­νε­ται να επι­βε­βαιώ­νε­ται από τις πρώτες πλη­ρο­φο­ρίες της βαθ­μο­λό­γη­σης.

Νεο­ελ­λη­νική Γλώσσα

Το πρώτο μάθημα των Πανελ­λα­δι­κών λει­τούρ­γησε ως μια σχετικά ήρεμη είσοδος στην εξε­τα­στική δια­δι­κα­σία. Τα θέματα κρί­θη­καν σαφή, κατα­νοητά και προ­σαρ­μο­σμένα στις δυνα­τό­τη­τες ενός καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νου υπο­ψη­φίου. Η ανά­πτυξη επι­χει­ρη­μα­το­λο­γίας δεν απαι­τούσε εξει­δι­κευ­μέ­νες γνώσεις, ενώ το σύνολο των ζητου­μέ­νων επέ­τρεπε την αξιο­λό­γηση της κρι­τι­κής σκέψης και της γλωσ­σι­κής επάρ­κειας χωρίς υπερ­βο­λι­κές απαι­τή­σεις.

Η Ομο­σπον­δία Εκπαι­δευ­τι­κών Φρο­ντι­στών Ελλάδος (ΟΕΦΕ) χαρα­κτή­ρισε τα θέματα «απο­λύ­τως κατα­νοητά και βατά», σημειώ­νο­ντας ότι οι μαθητές μπο­ρού­σαν να ανα­πτύ­ξουν τεκ­μη­ριω­μένο λόγο και να αντα­πο­κρι­θούν στα ζητού­μενα χωρίς να αντι­με­τω­πί­σουν «αιφ­νι­δια­σμούς».

Οι πρώτες ενδεί­ξεις από τα βαθ­μο­λο­γικά κέντρα δεν κατα­γρά­φουν σημα­ντι­κές απο­κλί­σεις σε σχέση με προη­γού­με­νες χρονιές. Ως εκ τούτου, το μάθημα δεν ανα­μέ­νε­ται να επη­ρε­ά­σει ουσια­στικά τη δια­μόρ­φωση των βάσεων.

Ανθρω­πι­στι­κές Σπουδές

Αρχαία Ελλη­νικά

Στο μάθημα των Αρχαίων Ελλη­νι­κών το διδαγ­μένο κείμενο κινή­θηκε σε ανα­με­νό­μενο πλαίσιο, χωρίς ιδιαί­τε­ρες εκπλή­ξεις.

Ωστόσο, το άγνωστο κείμενο και ορι­σμένα συντα­κτικά ζητή­ματα φαί­νε­ται ότι θα λει­τουρ­γή­σουν ως βασικός παρά­γο­ντας δια­φο­ρο­ποί­η­σης. Τα θέματα θεω­ρή­θη­καν βατά για τους καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νους υπο­ψη­φί­ους, εκτι­μώ­ντας ότι ο πραγ­μα­τι­κός δια­χω­ρι­σμός θα προ­κύ­ψει μεταξύ των πολύ καλών και των άριστων μαθητών.

Οι πρώτες εκτι­μή­σεις συγκλί­νουν στο ότι οι βαθ­μο­λο­γίες θα παρου­σιά­σουν σημα­ντική συγκέ­ντρωση στη μεσαία και υψηλή ζώνη, ενώ τα άριστα γραπτά πιθα­νό­τατα θα είναι λιγό­τερα σε σχέση με ορι­σμέ­νες προη­γού­με­νες χρονιές.

Λατι­νικά

Τα Λατι­νικά απο­τέ­λε­σαν ίσως το πιο προ­βλέ­ψιμο μάθημα του 1ου Πεδίου.

Η μετά­φραση χαρα­κτη­ρί­στηκε βατή, οι γραμ­μα­τι­κές και συντα­κτι­κές ασκή­σεις κινή­θη­καν εντός του γνωστού πλαι­σίου και η κλι­μά­κωση της δυσκο­λίας θεω­ρή­θηκε ομαλή. Οι βαθ­μο­λο­γη­τές εκτι­μούν ότι θα υπάρξει σημα­ντι­κός αριθμός πολύ υψηλών επι­δό­σεων, γεγονός που θα λει­τουρ­γή­σει υπο­στη­ρι­κτικά για τις υψη­λό­βαθ­μες σχολές του πεδίου.

Ιστορία

Η Ιστορία ολο­κλή­ρωσε θετικά την εικόνα των Ανθρω­πι­στι­κών Σπουδών.

Τα θέματα κάλυψαν αντι­προ­σω­πευ­τικά μεγάλο μέρος της εξε­τα­στέας ύλης, με ανα­φο­ρές στην οικο­νο­μική ιστορία, στον προ­σφυ­γικό ελλη­νι­σμό, στα πελα­τειακά δίκτυα, στον Ποντιακό Ελλη­νι­σμό και σε βασικές ιστο­ρι­κές έννοιες.

Η απουσία ακραία εξει­δι­κευ­μέ­νων ερω­τη­μά­των αξιο­λο­γεί­ται θετικά από τους εκπαι­δευ­τι­κούς. Οι υπο­ψή­φιοι κλή­θη­καν να αξιο­ποι­ή­σουν τόσο το σχολικό εγχει­ρί­διο όσο και την ικα­νό­τητα ανά­λυ­σης ιστο­ρι­κών πηγών. Το δια­γώ­νι­σμα ήταν απαι­τη­τικό αλλά ισορ­ρο­πη­μένο, με αντι­προ­σω­πευ­τική κάλυψη της ύλης και σωστή αξιο­ποί­ηση των πηγών.

Οι πρώτες πλη­ρο­φο­ρίες δεί­χνουν ότι η Ιστορία θα κινηθεί σε επίπεδα αντί­στοιχα ή ελαφρώς καλύ­τερα από τα περσινά, με αρκετά γραπτά στις υψηλές βαθ­μο­λο­γι­κές κλί­μα­κες.

Θετικές Σπουδές

Μαθη­μα­τικά

Τα Μαθη­μα­τικά απο­τε­λούν μέχρι στιγμής το μάθημα, που συγκε­ντρώ­νει το μεγα­λύ­τερο ενδια­φέ­ρον.

Το Α και μεγάλο μέρος του Β θέματος κρί­θη­καν ανα­με­νό­μενα. Ωστόσο, από το Γ και κυρίως στο Δ θέμα η δυσκο­λία αυξή­θηκε αισθητά. Σύμφωνα με την ΟΕΦΕ, τα τελευ­ταία ερω­τή­ματα απαι­τού­σαν αυξη­μένη μαθη­μα­τική ωρι­μό­τητα, συν­δυα­στική σκέψη και πολύ καλή δια­χεί­ριση του χρόνου.

Οι υπο­ψή­φιοι, επο­μέ­νως, ανα­μέ­νε­ται να έχουν βρει ιδιαί­τερα απαι­τη­τικά τα τελευ­ταία ερω­τή­ματα, είτε λόγω δυσκο­λίας είτε λόγω έλλει­ψης χρόνου. Αυτό θα σήμαινε μικρό­τερο αριθμό αρι­στού­χων και μεγα­λύ­τερη συγκέ­ντρωση βαθ­μο­λο­γιών στη ζώνη 12–17, στοι­χείο που ενδέ­χε­ται να επη­ρε­ά­σει τις βάσεις των Πολυ­τε­χνι­κών Σχολών. Για αρκε­τούς ανα­λυ­τές της εκπαί­δευ­σης, τα

Μαθη­μα­τικά θα απο­τε­λέ­σουν φέτος τον βασι­κό­τερο παρά­γο­ντα δια­μόρ­φω­σης των τελικών ισορ­ρο­πιών στο δεύτερο και τέταρτο επι­στη­μο­νικό πεδίο.

Φυσική

Τα θέματα στη Φυσική δεν περιεί­χαν εκπλή­ξεις ως προς τη δομή τους, απαι­τού­σαν όμως ουσια­στική γνώση, σωστή μεθο­δο­λο­γία, συν­δυα­στική σκέψη και άριστη δια­χεί­ριση χρόνου. Αυτό σημαί­νει, ότι ανα­μέ­νε­ται από τους υπο­ψη­φί­ους να έχουν απο­δώ­σει καλά στα πρώτα θέματα, αλλά να παρου­σιά­σουν απώ­λειες στα δυσκο­λό­τερα ερω­τή­ματα.

Η εκτί­μηση, που κυριαρ­χεί είναι ότι η Φυσική θα λει­τουρ­γή­σει ξανά ως βασικό φίλτρο για τις πολύ υψηλές βαθ­μο­λο­γίες, περιο­ρί­ζο­ντας τον αριθμό των γραπτών που θα προ­σεγ­γί­σουν το απόλυτο άριστα.

Σπουδές Υγείας

Βιο­λο­γία

Η Βιο­λο­γία χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από πολλούς βαθ­μο­λο­γη­τές ως το πιο απαι­τη­τικό μάθημα του 3ου Πεδίου.

Τα θέματα απαι­τού­σαν κατα­νό­ηση βιο­λο­γι­κών μηχα­νι­σμών και συν­δυα­στική αξιο­ποί­ηση γνώσεων από δια­φο­ρε­τι­κές ενό­τη­τες της ύλης. Οι πρώτες διορ­θώ­σεις κατα­γρά­φουν περισ­σό­τερα λάθη από τα ανα­με­νό­μενα, ακόμη και σε υπο­ψη­φί­ους υψηλού επι­πέ­δου.

Η εικόνα αυτή ενι­σχύει την εκτί­μηση ότι οι πολύ υψηλές βαθ­μο­λο­γίες θα είναι λιγό­τε­ρες σε σχέση με άλλες χρονιές, παρά το γεγονός ότι οι καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νοι μαθητές εξα­κο­λου­θούν να έχουν τη δυνα­τό­τητα να κινη­θούν σε ιδιαί­τερα αντα­γω­νι­στικά επίπεδα.

Χημεία

Η Χημεία φαί­νε­ται να επι­βε­βαιώ­νει τη μετα­τό­πιση προς πιο ουσια­στική αξιο­λό­γηση.

Ιδιαί­τερα το Γ και το Δ θέμα απαί­τη­σαν συν­δυα­στική σκέψη, αιτιο­λό­γηση και βαθιά κατα­νό­ηση των χημικών φαι­νο­μέ­νων. Πράγ­ματι, σύμφωνα και με την ΟΕΦΕ, τα τελευ­ταία ζητή­ματα κινή­θη­καν σε υψηλό επίπεδο απαι­τή­σεων, επι­βρα­βεύ­ο­ντας όσους είχαν πραγ­μα­τική κατα­νό­ηση της ύλης. Οι πλη­ρο­φο­ρίες από τα βαθ­μο­λο­γικά κέντρα δεί­χνουν ότι οι άριστες βαθ­μο­λο­γίες θα είναι λιγό­τε­ρες σε σχέση με προη­γού­με­νες χρονιές.

Η εξέλιξη αυτή μπορεί να επη­ρε­ά­σει τις Ιατρι­κές Σχολές, αν και οι τελικές συνέ­πειες θα φανούν μόνο μετά την ολο­κλή­ρωση της βαθ­μο­λό­γη­σης.

Οικο­νο­μία και Πλη­ρο­φο­ρική

Πλη­ρο­φο­ρική

Η Πλη­ρο­φο­ρική ήταν περισ­σό­τερο από το ανα­με­νό­μενο απαι­τη­τική. Οι δυσκο­λίες στα θέματα αλγο­ριθ­μι­κής σκέψης και η αυξη­μένη πίεση χρόνου φαί­νε­ται να έχουν επη­ρε­ά­σει σημα­ντικά τις επι­δό­σεις.

Οι πρώτες βαθ­μο­λο­γι­κές ενδεί­ξεις δεί­χνουν αισθητά μικρό­τερο αριθμό αρι­στού­χων και μεγα­λύ­τερη δια­σπορά βαθμών. Για πολλούς εκπαι­δευ­τι­κούς, πρό­κει­ται για το μάθημα που ενδέ­χε­ται να προ­κα­λέ­σει τις σημα­ντι­κό­τε­ρες δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις στα αντα­γω­νι­στικά τμήματα Πλη­ρο­φο­ρι­κής.

Οικο­νο­μία

Στον αντί­ποδα, η Οικο­νο­μία κινή­θηκε σε απο­λύ­τως προ­βλέ­ψιμο πλαίσιο.

Η ύλη εκπρο­σω­πή­θηκε ισορ­ρο­πη­μένα, οι ερω­τή­σεις θεωρίας ήταν σαφείς και οι ασκή­σεις κρί­νο­νται συμ­βα­τές με το επίπεδο προ­ε­τοι­μα­σίας των καλά δια­βα­σμέ­νων μαθητών. Η ΟΕΦΕ εκτί­μησε ότι το δια­γώ­νι­σμα ήταν αντι­προ­σω­πευ­τικό της ύλης και δεν περιείχε ιδιαί­τε­ρες δυσκο­λίες. Οι βαθ­μο­λο­γη­τές ανα­μέ­νουν υψηλά ποσοστά επι­τυ­χίας και αυξη­μένο αριθμό πολύ καλών επι­δό­σεων.

Πρώτες εκτι­μή­σεις για τις βάσεις

Όπως προ­κύ­πτει από τις πρώτες ανε­πί­ση­μες πλη­ρο­φο­ρίες από τα βαθ­μο­λο­γικά κέντρα, η Έκθεση δεν δημιουρ­γεί σημα­ντι­κές βαθ­μο­λο­γι­κές δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις σε σχέση με τις περ­σι­νές Πανελ­λα­δι­κές ενώ τα Αρχαία, με θέματα βατά για τους καλά προ­ε­τοι­μα­σμέ­νους υπο­ψη­φί­ους, εκτι­μά­ται ότι θα δια­φο­ρο­ποι­ή­σουν τους άρι­στους από τους πολύ καλούς μαθητές.

Η Ιστορία, καθώς ήταν απαι­τη­τική μεν αλλά ισορ­ρο­πη­μένη, ανα­μέ­νε­ται να οδη­γή­σει τους υπο­ψή­φιους σε υψη­λό­τε­ρες βαθ­μο­λο­γίες.

Στα Μαθη­μα­τικά, οι αρι­στού­χοι θα είναι φέτος λιγό­τε­ροι, σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις δυσκο­λίας των θεμάτων, ενώ περισ­σό­τε­ροι υπο­ψή­φιοι φαί­νε­ται πως θα κινη­θούν στις μεσαίες βαθ­μο­λο­γίες μεταξύ 12-17. Ομοίως, τα απαι­τη­τικά θέματα της Βιο­λο­γίας και της Χημείας μοιάζει να «κατε­βά­ζουν τον πήχη» στα άριστα γραπτά ενώ η Φυσική δια­τη­ρεί τον ρόλο του μαθήματος-φίλτρου.

Η Πλη­ρο­φο­ρική συγκε­ντρώ­νει τις μεγα­λύ­τε­ρες δυσκο­λίες του 4ου Πεδίου ενώ αντί­θετα, η Οικο­νο­μία θα λει­τουρ­γή­σει ως μάθημα ενί­σχυ­σης των υψηλών βαθ­μο­λο­γιών.

Το βασι­κό­τερο συμπέ­ρα­σμα είναι ότι η φετινή χρονιά δεν φαί­νε­ται να παράγει μαζικές απο­τυ­χίες, αλλά ούτε και μεγάλο αριθμό αρι­στού­χων. Η εικόνα παρα­πέ­μπει σε μια πιο ισορ­ρο­πη­μένη κατα­νομή βαθ­μο­λο­γιών, με μεγα­λύ­τερη έμφαση στη δια­βάθ­μιση των πραγ­μα­τικά ισχυρών υπο­ψη­φίων.

Κατά συνέ­πεια, με βάση τα σημε­ρινά δεδο­μένα, δεν δια­φαί­νε­ται περι­βάλ­λον γενι­κευ­μέ­νων ανα­τρο­πών.

Πιο ανα­λυ­τικά,

Οι Νομικές και οι περισ­σό­τε­ρες σχολές του 1ου Πεδίου ανα­μέ­νε­ται να κινη­θούν κοντά στα επίπεδα του 2025, καθώς η συνο­λική εικόνα των μαθη­μά­των δεν υπο­δη­λώ­νει μεγάλες μετα­βο­λές.

Στις Πολυ­τε­χνι­κές Σχολές αυξά­νο­νται οι πιθα­νό­τη­τες ήπιας απο­κλι­μά­κω­σης, κυρίως λόγω των Μαθη­μα­τι­κών και δευ­τε­ρευό­ντως της Φυσικής. Η περιο­ρι­σμένη παρου­σία αρι­στού­χων μπορεί να ασκήσει ήπιες καθο­δι­κές πιέσεις σε ορι­σμένα ιδιαί­τερα αντα­γω­νι­στικά τμήματα.

Στις Ιατρι­κές Σχολές, καθο­ρι­στικό ρόλο θα παίξει η τελική εικόνα σε Βιο­λο­γία και Χημεία. Αν επι­βε­βαιω­θούν οι πρώτες ενδεί­ξεις για περιο­ρι­σμό των πολύ υψηλών επι­δό­σεων, δεν απο­κλεί­ο­νται μικρές καθο­δι­κές μετα­βο­λές στις βάσεις.

Στο 4ο Πεδίο, οι μεγα­λύ­τε­ρες μετα­βο­λές φαί­νε­ται ότι θα κατα­γρα­φούν στα αντα­γω­νι­στικά τμήματα Πλη­ρο­φο­ρι­κής, όπου η συν­δυα­σμένη επί­δραση Μαθη­μα­τι­κών και Πλη­ρο­φο­ρι­κής ενδέ­χε­ται να μειώσει τις κορυ­φαίες επι­δό­σεις και να δια­φο­ρο­ποι­ή­σει την τελική κατά­ταξη των υπο­ψη­φίων.

Αν και η ορι­στική εικόνα θα προ­κύ­ψει μετά την ολο­κλή­ρωση της βαθ­μο­λό­γη­σης, μέχρι στιγμής, όλα δεί­χνουν ότι το 2026 θα κατα­γρα­φεί ως μία χρονιά Πανελ­λα­δι­κών, όπου δόθηκε προ­τε­ραιό­τητα στην ουσια­στική προ­ε­τοι­μα­σία, στην κατα­νό­ηση και στην ικα­νό­τητα εφαρ­μο­γής της γνώσης.

Το χρο­νο­διά­γραμμα

Ούτε ανα­φο­ρικά με τις ημε­ρο­μη­νίες ανα­κοί­νω­σης των βαθ­μο­λο­γιών και των βάσεων εισα­γω­γής, ανα­μέ­νο­νται ιδιαί­τε­ρες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Υπεν­θυ­μί­ζε­ται, ότι το 2025 οι βαθ­μο­λο­γίες των υπο­ψη­φίων είχαν ανα­κοι­νω­θεί στις 26 Ιουνίου και οι βάσεις εισα­γω­γής καθώς και τα ονόματα των επι­τυ­χό­ντων γνω­στο­ποι­ή­θη­καν στις 24 Ιουλίου.

Πηγή: protothema.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.