ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χωρίς ναυαγοσώστη το 40% – 45% των οργανωμένων παραλιών – Πού οφείλονται οι πολλοί πνιγμοί κάθε χρόνο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ
✦ Σύνοψη ⌄
  • Μόλις το 40%-45% των οργα­νω­μέ­νων παρα­λιών στην Ελλάδα δια­θέ­τει ναυα­γο­σώ­στη, με πολλές παρα­λίες να παρα­μέ­νουν ακά­λυ­πτες μέχρι και τον Ιούλιο.
  • Η έλλειψη ναυα­γο­σω­στών συμ­βάλ­λει σε περίπου 373 πνιγ­μούς ετησίως, παρά τις 4.000 δια­σώ­σεις που πραγ­μα­το­ποιού­νται από τους ναυα­γο­σώ­στες κάθε καλο­καίρι.
  • Η πολι­τική που επι­τρέ­πει την παρου­σία ναυα­γο­σω­στών μόνο από Ιούνιο έως Σεπτέμ­βριο δεν καλύ­πτει την αυξη­μένη κίνηση λουό­με­νων και τους κιν­δύ­νους που προ­κύ­πτουν και τους μήνες Μάιο και Οκτώ­βριο.
  • Ένα εγκε­κρι­μένο διά­ταγμα από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας, που θα μπο­ρούσε να βελ­τιώ­σει την ασφά­λεια στις παρα­λίες, παρα­μέ­νει ανε­νεργό εδώ και δύο χρόνια, δημιουρ­γώ­ντας περαι­τέρω προ­βλή­ματα.

Μόλις το 40%-45% των οργα­νω­μέ­νων παρα­λιών της χώρας δια­θέ­τει σήμερα ναυα­γο­σώ­στη, αν και βρι­σκό­μα­στε ήδη στις αρχές Ιουνίου και οι του­ρι­στι­κές ροές συνεχώς αυξά­νο­νται. Κανένας δεν μπορεί να πει με βεβαιό­τητα, πότε θα ολο­κλη­ρω­θεί η δια­δι­κα­σία των ανα­θέ­σεων από τους οικεί­ους δήμους και στις υπό­λοι­πες παρα­λίες, ώστε να απο­κτή­σουν και αυτές ναυα­γο­σώ­στη, χωρίς να απο­κλεί­ε­ται σε κάποιες να φτά­σουμε ακόμα και στον Ιούλιο. Μάλιστα, πρό­κει­ται για μόνιμη παθο­γέ­νεια της ελλη­νι­κής Πολι­τείας, από τη στιγμή που κατα­γρά­φε­ται κάθε χρόνο το ίδιο πρό­βλημα.

Είναι χαρα­κτη­ρι­στικό ότι νησιά με έναν τερά­στιο αριθμό επι­σκε­πτών – του­ρι­στών κάθε χρόνο αυτήν τη στιγμή, στις αρχές Ιουνίου, δε δια­θέ­τουν ναυα­γο­σώ­στη. Μεταξύ αυτών συγκα­τα­λέ­γο­νται η Κέρκυρα, η Ρόδος, η Κως και η περιοχή της Χερ­σο­νή­σου του Ηρα­κλείου.

Τα παρα­πάνω ανάφερε στο ethnos.gr ο Μάριος Μυρω­νά­κης, πρό­ε­δρος της Ένωσης Ναυα­γο­σω­στι­κών Σχολών Ελλάδος, ο οποίος παρέ­θεσε και τις σημα­ντι­κό­τε­ρες αιτίες, εξαι­τίας των οποίων κατα­γρά­φουμε κάθε χρόνο ένα μεγάλο αριθμό πνιγμών στις ελλη­νι­κές θάλασ­σες. Αυτός, με βάση τα στοι­χεία του Υπουρ­γείου Υγείας, ανέρ­χε­ται σε περίπου 373 άτομα ετησίως.

Την ίδια στιγμή, κάθε καλο­καίρι γίνο­νται από τους ναυα­γο­σώ­στες περίπου 4.000 δια­σώ­σεις ατόμων, στις οποίες βοηθάει και η χρήση πολύ σύγ­χρο­νων μέσων. Για παρά­δειγμα, σήμερα κάθε σημείο ναυα­γο­σώ­στη δια­θέ­τει απι­νι­δωτή.

«Η χώρα μας δια­θέ­τει περίπου 14.000 χιλιό­με­τρα ακτο­γραμ­μής, μία από τις μεγα­λύ­τε­ρες στον κόσμο και μάλιστα στις θάλασ­σές μας γίνο­νται πάρα πολλές δρα­στη­ριό­τη­τες, όπως θαλάσ­σια σπορ, ενοι­κί­αση σκαφών και άλλες. Η Πολι­τεία θέσπισε το 2020 πλαίσιο σημα­ντικό για την ασφά­λεια στις ελλη­νι­κές παρα­λίες, όμως, επέ­βαλλε την παρου­σία ναυα­γο­σώ­στη μόνο από τον Ιούνιο μέχρι και τον Σεπτέμ­βριο, αν και το Μάιο όπως και τον Οκτώ­βριο έχουμε πολλούς λουό­με­νους στις παρα­λίες. Επίσης, η χρη­μα­το­δό­τηση που δίνεται στους δήμους για την ασφά­λεια στις παρα­λίες ισχύει μόνο για τέσ­σε­ρις μήνες. Μόνο δύο δήμοι στην Ελλάδα, της Ρόδου και της Ζακύν­θου έχουν ναυα­γο­σώ­στες και τον Οκτώ­βριο. Αυτό είναι ένα από τα πιο σημα­ντικά ζητή­ματα, εξαι­τίας των οποίων κατα­γρά­φουμε πολλούς πνιγ­μούς κάθε χρόνο», λέει στο ethnos.gr ο κ. Μυρω­νά­κης.

Εγκε­κρι­μένο διά­ταγμα από το ΣτΕ «καρ­κι­νο­βα­τεί» δύο χρόνια

Κατά τον ίδιο, διά­ταγμα εγκε­κρι­μένο από το Συμ­βού­λιο της Επι­κρα­τείας, το οποίο θα έδινε πολλές και σημα­ντι­κές λύσεις στην κατεύ­θυνση της ασφά­λειας στις παρα­λίες, βρί­σκε­ται εδώ και δύο χρόνια… έξω από το γραφείο του υπουρ­γού Ναυ­τι­λίας και για… ανε­ξή­γητο λόγο δεν προ­χω­ράει, ώστε να τεθεί σε ισχύ.

«Σε αυτό, μεταξύ άλλων, προ­βλέ­πε­ται ότι αρμό­διες κατά τόπους επι­τρο­πές θα έχουν το δικαί­ωμα να απο­φα­σί­σουν για το διά­στημα που θα πρέπει να βρί­σκο­νται ναυα­γο­σώ­στες στις παρα­λίες. Αυτό σημαί­νει ότι θα υπάρχει η δυνα­τό­τητα να επι­μη­κυν­θεί το διά­στημα παρου­σίας των ναυα­γο­σω­στών. Επίσης, πολλοί ναυα­γο­σώ­στες είναι φοι­τη­τές, με απο­τέ­λε­σμα να μειώ­νε­ται η παρου­σία τους στις θάλασ­σες τον Ιούνιο και τον Σεπτέμ­βριο με την εξε­τα­στική περίοδο. Αυτό δημιουρ­γεί τερά­στιο πρό­βλημα στο θέμα της ασφά­λειας. Την ίδια στιγμή, απα­γο­ρεύ­ε­ται να εργα­στούν στη χώρα μας εκπαι­δευ­μέ­νοι αλλο­δα­ποί ναυα­γο­σώ­στες, η παρου­σία των οποίων θα κάλυπτε κενά. Στην Ελλάδα χρεια­ζό­μα­στε κάθε χρόνο περίπου 3.000 ναυα­γο­σώ­στες, όμως, ο αριθμός των υπαρ­χό­ντων δε φτάνει, με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γού­νται προ­βλή­ματα, να απαι­τού­νται πολλές μετα­κι­νή­σεις και άρα υψη­λό­τερο κόστος», τονίζει ο κ. Μυρω­νά­κης.

Ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Ναυα­γο­σω­στι­κών Σχολών Ελλάδος ανα­φέ­ρει ακόμα ότι ανέρ­χο­νται σε είκοσι εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ ετησίως τα χρήματα για το μισθο­λο­γικό κόστος καθώς και για τη δια­βί­ωση των ναυα­γο­σω­στών. Άλλα δέκα εκα­τομ­μύ­ρια ευρώ απαι­τού­νται για τις υπο­δο­μές, τον εξο­πλι­σμό, τα μέσα κτλ.

«Δυστυ­χώς, οι δήμοι περι­μέ­νουν πρώτα να πάρουν τα χρήματα από την Πολι­τεία και μετά προ­χω­ρούν σε ανα­θέ­σεις για τη ναυα­γο­σω­στική κάλυψη των παρα­λιών. Το απο­τέ­λε­σμα είναι αυτές οι ανα­θέ­σεις να γίνο­νται ακόμα και μέσα στον Ιούνιο και αυτό είναι κάτι που συμ­βαί­νει κάθε χρόνο. Σήμερα η περιοχή της Χερ­σο­νή­σου Ηρα­κλείου με τις πολλές παρα­λίες, η Κως, η Ρόδος και η Κέρκυρα δε δια­θέ­τουν ναυα­γο­σώ­στη. Δυστυ­χώς, κάνουμε τη δουλειά μας με πολύ άγχος και εξαι­τίας των κυρώ­σεων. Όμως, δε θα έπρεπε η δουλειά μας να είναι αγχώδης, ώστε να προ­σφέ­ρουμε το καλύ­τερο δυνατό», ανα­φέ­ρει ο κ. Μυρω­νά­κης.

Το 80% των πνιγμών αφορά ηλι­κιω­μέ­νους

Ο ίδιος σημειώ­νει ότι το 80% των πνιγμών στις ελλη­νι­κές θάλασ­σες αφορά άτομα τρίτης ηλικίας και περίπου το 80% αυτών είναι Έλληνες. Σχεδόν στο σύνολό τους οι πνιγμοί ατόμων τρίτης ηλικίας οφεί­λο­νται σε παθο­λο­γικά αίτια. Μάλιστα, οι περισ­σό­τε­ροι πνιγμοί ηλι­κιω­μέ­νων κατα­γρά­φο­νται στην ηπει­ρω­τική Ελλάδα και κυρίως σε Αττική και Χαλ­κι­δική.

Το υπό­λοιπο 20% των πνιγμών, που δεν αφορά άτομα τρίτης ηλικίας, οφεί­λε­ται κυρίως σε κόπωση και υπε­ρε­κτί­μηση δυνά­μεων.

«Θα πρέπει να γίνο­νται γενι­κευ­μέ­νες ενη­με­ρώ­σεις, ώστε να κατα­λά­βουμε ότι πρέπει να προ­σέ­χουμε τους ηλι­κιω­μέ­νους όπως τα μικρά παιδιά. Δε γίνεται να κατε­βά­ζεις ηλι­κιω­μένο για μπάνιο στην παραλία με σαράντα βαθμούς θερ­μο­κρα­σία. Επίσης, δυστυ­χώς, πολλοί ηλι­κιω­μέ­νοι δε δέχο­νται ότι δεν μπορούν», σημειώ­νει ο πρό­ε­δρος της Ένωσης Ναυα­γο­σω­στι­κών Σχολών Ελλάδος.

Τέλος, ο ίδιος ανα­φέ­ρει ότι σε περισ­σό­τερο επι­κίν­δυ­νες έχουν εξε­λι­χθεί οι απά­νε­μες και χωρίς κυμα­τι­σμό παρα­λίες. Αυτό διότι και οι λουό­με­νοι προ­σέ­χουν λιγό­τερο αλλά και επειδή οι ναυα­γο­σώ­στες δεν μπορούν να απο­τρέ­ψουν την είσοδο στη θάλασσα.

Πηγή: ethnos.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.