ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρισμός: Κερδισμένοι και χαμένοι του 1ου τετραμήνου

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΑΕΡΟΠΛΑΝΟ
✦ Σύ­νο­ψη ⌄
  • Με θε­τι­κό πρό­ση­μο ξε­κί­νη­σε το 2026 για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, με διε­θνείς αε­ρο­πο­ρι­κές αφί­ξεις που ξε­πέ­ρα­σαν τα 3,46 εκατ. και αύ­ξη­ση 6,6% σε σύ­γκρι­ση με το 2025.
  • Ωστό­σο, ο Απρί­λιος πα­ρου­σί­α­σε μικρή υστέ­ρη­ση 1,9% στις αφί­ξεις, κυ­ρί­ως λόγω της έκρυθ­μης κα­τά­στα­σης στη Μέση Ανα­το­λή, παρά την ισχυ­ρή επί­δο­ση του πρώ­του τρι­μή­νου.
  • Η Αθήνα και η Θεσ­σα­λο­νί­κη κα­τέ­γρα­ψαν ση­μα­ντι­κές αυ­ξή­σεις στις διε­θνείς αφί­ξεις, με την Κρήτη να είναι ο με­γά­λος κερ­δι­σμέ­νος του τε­τρα­μή­νου, ενώ άλλοι δη­μο­φι­λείς νη­σιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί όπως η Ρόδος και η Κως πα­ρου­σί­α­σαν πτώση.
  • Τα Δω­δε­κά­νη­σα και οι Κυ­κλά­δες εμ­φά­νι­σαν πτω­τι­κή ή στά­σι­μη ει­κό­να, με τις απώ­λειες να συν­δέ­ο­νται με τη μειω­μέ­νη ζή­τη­ση σε πα­ρα­δο­σια­κούς του­ρι­στι­κούς προ­ο­ρι­σμούς.

Με θε­τι­κό πρό­ση­μο ξε­κί­νη­σε το 2026 για τον ελ­λη­νι­κό του­ρι­σμό, καθώς οι διε­θνείς αε­ρο­πο­ρι­κές αφί­ξεις κατά το πρώτο τε­τρά­μη­νο του έτους ξε­πέ­ρα­σαν τα 3,46 εκατ., κα­τα­γρά­φο­ντας αύ­ξη­ση 6,6% σε σύ­γκρι­ση με την αντί­στοι­χη πε­ρί­ο­δο του 2025.

Ωστό­σο, παρά την άνοδο των αφί­ξε­ων σε επί­πε­δο τε­τρα­μή­νου, η έκρυθ­μη κα­τά­στα­ση στη Μέση Ανα­το­λή φαί­νε­ται ότι άφησε το στίγ­μα της στις από αέρος επι­δό­σεις του Απρι­λί­ου, ο οποί­ος έκλει­σε με μικρή υστέ­ρη­ση 1,9% σε σχέση με τον αντί­στοι­χο μήνα του 2025.

Συ­γκε­κρι­μέ­να, τον Απρί­λιο κα­τα­γρά­φη­καν πε­ρί­που 1,54 εκατ. διε­θνείς αε­ρο­πο­ρι­κές αφί­ξεις, ένα­ντι 1,57 εκατ. πέ­ρυ­σι, εξέ­λι­ξη που απο­κτά ιδιαί­τε­ρη ση­μα­σία καθώς ο Απρί­λιος θε­ω­ρεί­ται μήνας – βα­ρό­με­τρο για την έναρ­ξη της του­ρι­στι­κής πε­ριό­δου, ει­δι­κά για τους νη­σιω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς. Εξ ου και το απο­τέ­λε­σμα του τε­τρα­μή­νου στη­ρί­χθη­κε κυ­ρί­ως στην ισχυ­ρή επί­δο­ση του πρώ­του τρι­μή­νου, όταν οι αφί­ξεις αυ­ξή­θη­καν κατά 14,6%.

Σύμ­φω­να με τα στοι­χεία που έχει επε­ξερ­γα­στεί το Ιν­στι­τού­το του Συν­δέ­σμου Ελ­λη­νι­κών Του­ρι­στι­κών Επι­χει­ρή­σε­ων (ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ), στην εκ­κί­νη­ση της φε­τι­νής του­ρι­στι­κής σεζόν πα­ρα­τη­ρού­νται δια­φο­ρο­ποι­ή­σεις ανά πε­ριο­χή και προ­ο­ρι­σμό. Τη στιγ­μή που τα με­γά­λα αστι­κά κέ­ντρα ενι­σχύ­ο­νται, δη­μο­φι­λείς νη­σιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί εμ­φα­νί­ζουν ση­μά­δια κό­πω­σης.

Ανά προ­ο­ρι­σμό

Η Αθήνα συ­νε­χί­ζει να απο­τε­λεί την πιο βα­σι­κή πύλη ει­σό­δου των τα­ξι­διω­τών, με το αε­ρο­δρό­μιο της ελ­λη­νι­κής πρω­τεύ­ου­σας να κα­τα­γρά­φει πάνω από 2 εκατ. διε­θνείς αφί­ξεις στο τε­τρά­μη­νο, πα­ρου­σιά­ζο­ντας αύ­ξη­ση 7,1% σε σχέση με πέ­ρυ­σι.

Θε­τι­κή ει­κό­να εμ­φά­νι­σε και η Θεσ­σα­λο­νί­κη, με 651 χιλ. διε­θνείς αφί­ξεις και άνοδο 3,7%, γε­γο­νός που επι­βε­βαιώ­νει την ενί­σχυ­ση της θέσης της πόλης ως πε­ρι­φε­ρεια­κού κόμ­βου για τους Βαλ­κά­νιους -και όχι μόνο- επι­σκέ­πτες.

Ο με­γά­λος κερ­δι­σμέ­νος του πρώ­του τε­τρα­μή­νου είναι αναμ­φί­βο­λα η Κρήτη. Τα αε­ρο­δρό­μια Ηρα­κλεί­ου και Χα­νί­ων κα­τέ­γρα­ψαν συ­νο­λι­κά πε­ρισ­σό­τε­ρες από 405 χιλ. διε­θνείς αφί­ξεις, αυ­ξη­μέ­νες κατά 16,8% σε σχέση με το 2025. Ει­δι­κά τα Χανιά ση­μεί­ω­σαν άνοδο σχε­δόν 28%, γε­γο­νός που απο­τυ­πώ­νει τη διαρ­κή ενί­σχυ­ση της ζή­τη­σης για τον προ­ο­ρι­σμό.

Αντί­θε­τα, αρ­κε­τοί εξί­σου δη­μο­φι­λείς νη­σιω­τι­κοί προ­ο­ρι­σμοί κι­νή­θη­καν πτω­τι­κά. Εν­δει­κτι­κά, η Ρόδος εμ­φά­νι­σε μεί­ω­ση 3,5% στις διε­θνείς αφί­ξεις για το διά­στη­μα Ια­νουα­ρί­ου – Απρι­λί­ου, ενώ η Κως κα­τέ­γρα­ψε ση­μα­ντι­κή πτώση 24,4%. Απώ­λειες ση­μειώ­θη­καν επί­σης στη Μύ­κο­νο, όπου οι αφί­ξεις μειώ­θη­καν κατά 21,7%, αλλά και στην Κε­φα­λο­νιά, η οποία έγρα­ψε απώ­λειες 22,8%.

Σε επί­πε­δο γε­ω­γρα­φι­κής ενό­τη­τας, τα Δω­δε­κά­νη­σα κι­νή­θη­καν πτω­τι­κά στο τε­τρά­μη­νο, κα­τα­γρά­φο­ντας μεί­ω­ση 6,6% στις διε­θνείς αφί­ξεις. Η υπο­χώ­ρη­ση συν­δέ­ε­ται κυ­ρί­ως με τις απώ­λειες σε Κω και Ρόδο, προ­ο­ρι­σμούς που τα προη­γού­με­να χρό­νια εμ­φά­νι­ζαν ιδιαί­τε­ρα υψη­λούς ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης.

Οι Κυ­κλά­δες εμ­φά­νι­σαν ου­σια­στι­κά στά­σι­μη ει­κό­να στο πρώτο τε­τρά­μη­νο του 2026, με ορια­κή αύ­ξη­ση 0,7%, εξέ­λι­ξη που δεί­χνει ότι η πε­ριο­χή φαί­νε­ται πως ει­σέρ­χε­ται σε φάση ωρί­μαν­σης, με αι­σθη­τά χα­μη­λό­τε­ρους ρυθ­μούς ανά­πτυ­ξης συ­γκρι­τι­κά με προη­γού­με­νες χρο­νιές.

Ακο­λου­θή­στε το Euro2day.gr στο Google News!Πα­ρα­κο­λου­θή­στε τις εξε­λί­ξεις με την υπο­γρα­φη εγκυ­ρό­τη­τας του Euro2day.gr FOLLOW USΑκο­λου­θή­στε τη σε­λί­δα του Euro2day.gr στο LinkedinΣτον αντί­πο­δα, τα Ιόνια Νησιά δια­τή­ρη­σαν θε­τι­κή δυ­να­μι­κή, ση­μειώ­νο­ντας αύ­ξη­ση 10% στις διε­θνείς αφί­ξεις το πρώτο τε­τρά­μη­νο. Η Κέρ­κυ­ρα απο­τέ­λε­σε τον βα­σι­κό μοχλό ανά­πτυ­ξης, με άνοδο 15,4%, στη­ρι­ζό­με­νη κυ­ρί­ως στη στα­θε­ρά ισχυ­ρή βρε­τα­νι­κή αγορά.

Θε­τι­κή ήταν και η ει­κό­να της Πε­λο­πον­νή­σου, η οποία συ­νε­χί­ζει να ενι­σχύ­ει στα­δια­κά το του­ρι­στι­κό της απο­τύ­πω­μα.

Το εσω­τε­ρι­κό

Την ίδια στιγ­μή, με βάση τα στοι­χεία του ΙΝ­ΣΕ­ΤΕ, η κί­νη­ση εσω­τε­ρι­κού δια­τή­ρη­σε θε­τι­κό πρό­ση­μο στο πρώτο τε­τρά­μη­νο του 2026, επι­βε­βαιώ­νο­ντας τη στα­θε­ρή ζή­τη­ση για εγ­χώ­ρια τα­ξί­δια.

Οι αφί­ξεις εσω­τε­ρι­κού στα βα­σι­κά αε­ρο­δρό­μια της χώρας ανήλ­θαν σε πε­ρί­που 2,6 εκατ., με την Αθήνα να συ­γκε­ντρώ­νει το με­γα­λύ­τε­ρο όγκο κί­νη­σης και τη Θεσ­σα­λο­νί­κη να ακο­λου­θεί. Ισχυ­ρή ήταν η ει­κό­να και για δη­μο­φι­λείς νη­σιω­τι­κούς προ­ο­ρι­σμούς όπως η Σα­ντο­ρί­νη, η Ρόδος και το Ηρά­κλειο, κυ­ρί­ως κατά τον Απρί­λιο λόγω της πα­σχα­λι­νής πε­ριό­δου.

Πηγή: euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.