ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Χρυσοχοϊδης: Τέλος ΑμΕΑ 20 λεπτά και μόνο στα δημόσια αεροδρόμια

news room 1 λεπτό ανάγνωση
αεροδρομιο

Διευ­κρι­νί­σεις για το τέλος υπέρ ΑμεΑ, που θα επι­βλη­θεί σε όλους τους ανα­χω­ρού­ντες επι­βά­τες από τα ελ­λη­νι­κά αε­ρο­δρό­μια, σύμ­φω­να με πο­λυ­νο­μο­σχέ­διο που είχε απο­κα­λύ­ψει «Το Βήμα» και ει­σή­χθη προ ημε­ρών στη Βουλή, έδωσε στο κοι­νο­βού­λιο ο υπουρ­γός Υπο­δο­μών, κ. Μι­χά­λης Χρυ­σο­χοϊ­δης.

Ει­δι­κό­τε­ρα, όπως είπε ο υπουρ­γός Υπο­δο­μών, το τέλος υπέρ ΑΜΕΑ δεν θα επι­βλη­θεί στα πα­ρα­χω­ρού­με­να αε­ρο­δρό­μια, δη­λα­δή το «Ελ.Βε­νι­ζέ­λος», τα 14 πε­ρι­φε­ρεια­κά της κοι­νο­πρα­ξί­ας Fraport-Slentel, καθώς και το νέο διε­θνές αε­ρο­δρό­μιο στο Κα­στέ­λι, αλλά και το συν­δε­ό­με­νο με αυτό «Νίκος Κα­ζαν­τζά­κης» του Ηρα­κλεί­ου.

Και αυτό διότι, όπως ση­μεί­ω­σε, «οι πα­ρα­χω­ρη­σιού­χοι έχουν υπο­χρέ­ω­ση πα­ρο­χής συν­δρο­μής στα ΑμΕΑ και τις δα­πά­νες αυτές τις κα­λύ­πτουν εξ’ ιδίων, σύμ­φω­να με το νόμο». «Στα αυ­ρια­νά ιδιω­τι­κά αε­ρο­δρό­μια, η εξυ­πη­ρέ­τη­ση των ΑΜΕΑ γί­νε­ται υπο­χρε­ω­τι­κά από τους δια­χει­ρι­στές των αε­ρο­δρο­μί­ων» πρό­σθε­σε.

«Η ρύθ­μι­ση αφορά τα αε­ρο­δρό­μια που δια­χει­ρί­ζε­ται η Πο­λι­τι­κή Αε­ρο­πο­ρία, δη­λα­δή, τα κρα­τι­κά αε­ρο­δρό­μια που θα απο­μεί­νουν στη δια­χεί­ρι­ση της Υ.Π.Α., πε­ρί­που εί­κο­σι δύο», τό­νι­σε ο υπουρ­γός Υπο­δο­μών.

Όπως απο­κά­λυ­ψε ο κ. Χρυ­σο­χοϊ­δης, το τέλος υπερ ΑμεΑ θα ορι­στεί σε 20 λεπτά του ευρώ, «ακρι­βώς γιατί δεν προ­βλέ­πε­ται από το νόμο η εξυ­πη­ρέ­τη­ση – οι­κο­νο­μι­κά εννοώ- των ΑμεΑ». «Είναι καλό, για λό­γους αξιο­πρέ­πειας και σε­βα­σμού απέ­να­ντι σ’ αυ­τούς τους αν­θρώ­πους, το κοι­νω­νι­κό σύ­νο­λο και κυ­ρί­ως οι χρή­στες, να έχουν αυτήν την πολύ μικρή συν­δρο­μή» συ­μπλή­ρω­σε.

Ο υπουρ­γός Υπο­δο­μών υπε­ρα­σπί­στη­κε την πα­ρα­χώ­ρη­ση της πε­ρι­φε­ρεια­κών αε­ρο­δρο­μί­ων, ση­μειώ­νο­ντας ότι δεν υπάρ­χουν οι πόροι για τις απα­ραί­τη­τες επεν­δύ­σεις σε αε­ρο­πο­ρι­κές υπο­δο­μές. «Ο προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός, τα έξοδα, οι δα­πά­νες της Πο­λι­τι­κής Αε­ρο­πο­ρί­ας είναι 150 εκα­τομ­μύ­ρια το χρόνο, τα έσοδα είναι πε­ρί­που 160 εκα­τομ­μύ­ρια το χρόνο» τό­νι­σε και πρό­σθε­σε ότι «δεν υπάρ­χουν πόροι ικα­νοί να δη­μιουρ­γή­σουν προ­ϋ­πο­θέ­σεις ανά­πτυ­ξης των αε­ρο­δρο­μί­ων μας».

Όπως είπε, για τα με­γά­λα πε­ρι­φε­ρεια­κά αε­ρο­δρό­μια της χώρας, τα οποία δέ­χο­νται 5,6 εκατ. επι­βά­τες το χρόνο, απαι­τού­νται επεν­δύ­σεις εκα­το­ντά­δων εκα­τομ­μυ­ρί­ων «για τις οποί­ες ει­λι­κρι­νώς εγώ δεν έχω απα­ντή­σει στο ερώ­τη­μα ποιός θα τις πλη­ρώ­σει». Μά­λι­στα, ο κ. Χρυ­σο­χοϊ­δης σχο­λί­α­σε τη θέση του ΣΥ­ΡΙ­ΖΑ περί ακύ­ρω­σης της πα­ρα­χώ­ρη­σης των αε­ρο­δρο­μί­ων, το­νί­ζο­ντας ότι «αυτό δεν είναι καλό σήμα για την χώρα».

Το ΒΗΜΑ

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.