ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Γιάννης Χατζηθεοδοσίου: «Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των έμμεσων φόρων, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή»

Πέγκυ Ντόκου 1 λεπτό ανάγνωση
ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ Γ
Η κυβέρνηση πρέπει να προχωρήσει σε μείωση των έμμεσων φόρων, τουλάχιστον για όσο χρονικό διάστημα διαρκέσει η κρίση στη Μέση Ανατολή

ΓΙΑΝΝΗΣ ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΟΣΙΟΥ

✦ Σύνοψη ⌄
  • Τα νέα μέτρα που ανα­κοί­νωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός θα προ­σφέ­ρουν σημα­ντική ανα­κού­φιση σε ευά­λω­τες κοι­νω­νι­κές ομάδες και νοι­κο­κυ­ριά που πλήτ­το­νται από την ακρί­βεια.
  • Η επέ­κταση επι­δό­τη­σης στο ντίζελ κίνησης και η οικο­νο­μική στήριξη σε χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους θα βοη­θή­σουν στην αντι­με­τώ­πιση των πλη­θω­ρι­στι­κών πιέσεων.
  • Η στήριξη του αγρο­τι­κού τομέα μέσω επι­δό­τη­σης λιπα­σμά­των και η επι­στροφή ενοι­κίου στους ενοι­κια­στές θα ενι­σχύ­σουν την κίνηση στην αγορά.
  • Υπάρχει ανη­συ­χία για τις επι­πτώ­σεις του πολέμου στη Μέση Ανατολή στον του­ρι­σμό, αν η κατά­σταση συνε­χι­στεί.
  • Η κυβέρ­νηση θα μπο­ρούσε να βελ­τιώ­σει την κατά­σταση με τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατα­νά­λω­σης και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά.

Τα νέα μέτρα που ανα­κοί­νωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ως “ανάχωμα” απέ­να­ντι στην επέλαση της ακρί­βειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σίγουρα θα δώσουν μία σημα­ντική “ανάσα” σε ένα μεγάλο μέρος της κοι­νω­νίας, ανα­φέ­ρει σε συνέ­ντευξή του, προς τη “δ”, ο πρό­ε­δρος του Επαγ­γελ­μα­τι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Αθηνών, κ. Γιάννης Χατζη­θε­ο­δο­σίου.

Ο ίδιος πρό­σθεσε ότι η επέ­κταση της επι­δό­τη­σης στο ντίζελ κίνησης, η αύξηση της οικο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης σε χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους και άλλους ευά­λω­τους συμπο­λί­τες μας, η έκτακτη οικο­νο­μική ενί­σχυση οικο­γε­νειών με παιδιά, η περαι­τέρω στήριξη του αγρο­τι­κού κόσμου μέσω της επι­δό­τη­σης στην αγορά λιπα­σμά­των, η αύξηση του αριθμού των ενοι­κια­στών που θα ωφε­λη­θούν με την επι­στροφή ενός ενοι­κίου, θα προ­σφέ­ρουν πολύ­τιμη ανα­κού­φιση στην προ­σπά­θεια των νοι­κο­κυ­ριών να αντέ­ξουν στις πλη­θω­ρι­στι­κές πιέσεις.

Παράλ­ληλα, θα συμ­βά­λουν και στην κίνηση της αγοράς, η οποία είναι υπο­το­νική εξαι­τίας της μείωσης του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος των κατα­να­λω­τών.

Ωστόσο, χτύπησε “καμπα­νάκι” για ενδε­χό­με­νες συνέ­πειες στον του­ρι­σμό που παρα­μέ­νει ισχυρός οικο­νο­μι­κός βρα­χί­ο­νας της Ελλάδας (με σημείο αιχμής της του­ρι­στι­κές περιο­χές) λέγο­ντας πως εάν ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή συνε­χι­στεί και μετά τον Μάιο, θα βρε­θούμε ενώπιον πολύ δυσά­ρε­στων κατα­στά­σεων.

Κύριε Χατζη­θε­ο­δο­σίου, να ξεκι­νή­σουμε από τα μέτρα που ανα­κοί­νωσε πρό­σφατα ο πρω­θυ­πουρ­γός, κ. Κυριά­κος Μητσο­τά­κης και να σας ζητήσω ένα πρώτο σχόλιο.

Κοι­τάξτε, κάθε μέτρο που ανα­κοι­νώ­νε­ται και που βοηθάει ένα κομμάτι της κοι­νω­νίας, είναι προς την θετική κατεύ­θυνση. Τα νέα μέτρα που ανα­κοί­νωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός, ως ένα “ανάχωμα” απέ­να­ντι στην επέλαση της ακρί­βειας λόγω του πολέμου στη Μέση Ανατολή, σίγουρα θα δώσουν μία σημα­ντική “ανάσα” σε ένα μεγάλο μέρος της κοι­νω­νίας. Η επέ­κταση της επι­δό­τη­σης στο diesel κίνησης, η αύξηση της οικο­νο­μι­κής στή­ρι­ξης σε χαμη­λο­συ­ντα­ξιού­χους και άλλους ευά­λω­τους συμπο­λί­τες μας, η έκτακτη οικο­νο­μική ενί­σχυση οικο­γε­νειών με παιδιά, η περαι­τέρω στήριξη του αγρο­τι­κού κόσμου μέσω της επι­δό­τη­σης στην αγορά λιπα­σμά­των, η αύξηση του αριθμού των ενοι­κια­στών που θα ωφε­λη­θούν με την επι­στροφή ενός ενοι­κίου, θα προ­σφέ­ρουν πολύ­τιμη ανα­κού­φιση στην προ­σπά­θεια των νοι­κο­κυ­ριών να αντέ­ξουν στις πλη­θω­ρι­στι­κές πιέσεις. Παράλ­ληλα θα συμ­βά­λουν και στην κίνηση της αγοράς, η οποία είναι υπο­το­νική εξαι­τίας της μείωσης του δια­θέ­σι­μου εισο­δή­μα­τος των κατα­να­λω­τών. Κρί­νουμε επίσης θετικά το γεγονός ότι δίνεται η δυνα­τό­τητα να εντα­χθούν στον εξω­δι­κα­στικό μηχα­νι­σμό και χρέη από 5.000 μέχρι 10.000 ευρώ. Όσο για το μέτρο σχετικά με τη ρύθμιση οφειλών, θα μπο­ρούσε να υπάρξει μία νέα ρύθμιση 120 δόσεων που πραγ­μα­τικά θα έδινε μία ουσια­στική βοήθεια στην προ­σπά­θεια αντι­με­τώ­πι­σης του προ­βλή­μα­τος του ιδιω­τι­κού χρέους και μάλιστα χωρίς κάποιο δημο­σιο­νο­μικό κόστος. Ωστόσο, εμείς επι­μέ­νουμε πως η σημε­ρινή δύσκολη κατά­σταση θα μπο­ρούσε να βελ­τιω­θεί κατά πολύ αν η κυβέρ­νηση προ­χω­ρούσε -έστω και για περιο­ρι­σμένο χρονικό διάστημα- στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατα­νά­λω­σης στα καύσιμα και του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, κυρίως σε τρόφιμα. Πρό­κει­ται για μέτρα που έχουν υιο­θε­τη­θεί και από άλλα κράτη, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος που βρί­σκο­μαι σήμερα. Αυτό που βλέπω λοιπόν είναι ότι αυτή η μείωση του ΦΠΑ έχει «περάσει» στην αγορά και έχει στη­ρί­ξει τον κατα­να­λωτή αλλά και τη μικρο­με­σαία επι­χεί­ρηση. Προ­τείνω λοιπόν στην κυβέρ­νηση και στο οικο­νο­μικό επι­τε­λείο να ξανα­δούν αυτό το θέμα και να προ­χω­ρή­σουν στη μείωση των έμμεσων φόρων, του­λά­χι­στον για όσο χρονικό διά­στημα διαρ­κέ­σει η κρίση στη Μέση Ανατολή. Μπορεί να φέρει απο­τε­λέ­σματα και να δούμε επι­τέ­λους μία συγκρά­τηση των τιμών.

Πάντως, έχει πολύ σημασία αυτό που μας λέτε, γιατί η Κύπρος, η οποία είναι πολύ κοντά στη χώρα μας μπορεί να απο­τε­λέ­σει ένα μέτρο σύγκρι­σης γι’ αυτή την κατά­σταση, και μάλιστα είναι και αυτή που επη­ρε­ά­ζε­ται πάρα πολύ από τον πόλεμο. Από ό,τι μαθαί­νουμε, ο του­ρι­σμός της Κύπρου επη­ρε­ά­ζε­ται πάρα πολύ από τα γεγο­νότα στη Μέση Ανατολή.

Κοι­τάξτε, υπάρχει και η άποψη ότι καλά τα λέμε αυτά, αλλά δεν υπάρ­χουν λεφτά. Μα, η ίδια η κυβέρ­νηση ανα­κοί­νωσε το υπερ­πλε­ό­να­σμα 2,5 δισ. ευρώ από το οποίο προέβη και στην παροχή των μέτρων που ανα­κοι­νώ­θη­καν. Άρα, υπάρχει ο ανα­γκαίος δημο­σιο­νο­μι­κός χώρος. Είναι θέμα πολι­τι­κής βού­λη­σης. Αυτό που λέγεται ότι η κυβέρ­νηση πάει τα μέτρα προς τα πίσω (προς τον Σεπτέμ­βριο που θα διε­ξα­χθεί η Διεθνής Έκθεση Θεσ­σα­λο­νί­κης) θα πρέπει να μετρή­σει τις αντοχές γι’ αυτό. Σύμφωνα με την επίσης έκθεση της Τρά­πε­ζας της Ελλάδας, η στέγαση στη χώρα μας, απο­τε­λεί το 93% του βασικού μισθού. Αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψη μας σοβαρά, διότι όσο η ελλη­νική οικο­γέ­νεια δεν έχει χρήματα, αυτό έχει τρομερά άσχημα απο­τε­λέ­σματα και στην οικο­νο­μία. Να αναφέρω ότι το Πάσχα, είχαμε τον χει­ρό­τερο τζίρο των τελευ­ταίων ετών. Όσοι πήραν χρήματα, τα ξόδεψαν στα βασικά αγαθά, στα ενοίκια, στο ρεύμα κ.λπ. οπότε δεν έμειναν χρήματα για δώρα τις ημέρες των εορτών. Και όλα αυτά, πρέπει να τα λάβουμε υπόψη, καθώς η μία κρίση φέρνει την άλλη.

Σε ό,τι αφορά στον του­ρι­σμό, είναι κάτι που επη­ρε­ά­ζει άμεσα την ελλη­νική οικο­νο­μία διότι απο­τε­λεί το 25% του ΑΕΠ. Προς το παρόν, η πίεση που δεχό­μα­στε είναι μικρή.

Εάν όμως, ο πόλεμος παρα­τα­θεί και πέραν του Μαΐου τα απο­τε­λέ­σματα θα είναι πολ­λα­πλά. Δεν θα επη­ρε­α­στεί μόνον ο του­ρι­σμός, θα επη­ρε­α­στούν οι τιμές στα αερο­πο­ρικά εισι­τή­ρια αφού οι εται­ρείες θα προ­χω­ρή­σουν σε αυξή­σεις. Ήδη, για πρώτη φορά, ακόμα και στα κλειστά εισι­τή­ρια δεν είναι εγγυ­η­μένη η τιμή. Και είναι λογικό αυτό που λέμε, διότι όταν τα καύσιμα στα αερο­πλάνα αυξη­θή­καν κατά 120%… Συνεπώς, θα έρθουμε αντι­μέ­τω­ποι με τέτοιου είδους ζητή­ματα που είναι πολύ σοβαρά. Μοιραία θα αυξηθεί το του­ρι­στικό πακέτο αλλά και η κατά κεφαλήν κατα­νά­λωση του Ευρω­παίου που έρχεται στην Ελλάδα -σε σχέση με τα προη­γού­μενα χρόνια.

Για να επα­νέλ­θουμε στα μέτρα που ανα­κοι­νώ­θη­καν, από την ακρί­βεια και την οικο­νο­μική ύφεση πιέ­ζο­νται και οι επι­χει­ρή­σεις –κυρίως οι μικρο­με­σαίες και πολύ μικρές. Από την άλλη, ο πρω­θυ­πουρ­γός λέει ότι έχει υπερ­πλε­ό­να­σμα, θα σας δώσω κάτι τώρα και κάτι τον Σεπτέμ­βριο.

Κοι­τάξτε, αυτό που πρέπει να ρωτή­σουμε είναι κατά πόσο η κοι­νω­νία, αντέχει μέχρι να έρθει η ώρα μετά από πέντε μήνες για νέες παροχές. Όσο για τις επι­χει­ρή­σεις, τα τελευ­ταία χρόνια η αύξηση του τζίρου (γιατί υπάρχει αύξηση) και το ΑΕΠ μεγα­λώ­νει. Όμως, η αύξηση του ΑΕΠ οφεί­λε­ται στις πωλή­σεις των πολυ­ε­θνι­κών, ολι­γο­πω­λίων (που κατήγ­γειλε η ΤτΕ) από τις πλατ­φόρ­μες κ.λπ. ενώ, από την άλλη, στις μικρο­με­σαίες επι­χει­ρή­σεις, ο τζίρος πέφτει. Αυτό λοιπόν σημαί­νει άνιση ανά­πτυξη. Π.χ. εάν μια μικρή περιοχή έχει 1000 – 2000 μικρές επι­χει­ρή­σεις και 5 μεγάλες, φαντα­στείτε τι θα γίνει εάν λείψουν αυτές οι μικρές. Τι αντί­κτυπο θα έχει για την κοι­νω­νία και την τοπική οικο­νο­μία. Άρα, η ανά­πτυξη όταν δεν είναι ορι­ζό­ντια, όταν δηλαδή δεν μπορεί να φτάσει παντού, τότε απο­τε­λεί θέμα. Οι μικρές επι­χει­ρή­σεις, είναι τραυ­μα­τι­σμέ­νες από την περίοδο των μνη­μο­νίων, της παν­δη­μίας, του ενερ­γεια­κού κ.λπ.

Να σημειώ­σουμε ότι το Ταμείο Ανά­καμ­ψης και το ΕΣΠΑ πηγαί­νει σε πολύ μικρό αριθμό επι­χει­ρή­σεων. Οι υπό­λοι­ποι μικρο­με­σαίοι, δεν παίρ­νουν τίποτα. Άρα, ο αγώνας παρα­μέ­νει άνισος ενώ, να υπεν­θυ­μίσω ότι οι επι­χει­ρή­σεις είναι απο­κλει­σμέ­νες από το τρα­πε­ζικό σύστημα.

Υπάρχει ανη­συ­χία στην αγορά με αυτή την παρά­ταση του πολέμου. Είναι ξεκά­θαρο.

Υπάρχει πάρα πολύ μεγάλη ανη­συ­χία στην αγορά με αυτή την παρά­ταση του πολέμου. Μπορεί να υπάρχει τώρα εκε­χει­ρία, αλλά να ξεκα­θα­ρί­σουμε κάτι, επειδή το ακούω πολύ συχνά: ο απο­κλει­σμός στα στενά του Ορμούζ, σημαί­νει ότι δεν φεύγει το πετρέ­λαιο από εκεί που είναι το 30% της παγκό­σμιας κατα­νά­λω­σης. Συνεπώς, μπορεί να υπάρχει εκε­χει­ρία αλλά ούτε τα αερο­πλάνα θα πετάνε, ούτε τα καράβια θα ταξι­δέ­ψουν. Δηλαδή δεν θα έχουμε πετρέ­λαιο, μειώ­νο­νται οι ποσό­τη­τες, ανε­βαί­νουν οι τιμές ή θα υπάρχει έλλειψη.

Άρα η συνέ­χιση του πολέμου και του απο­κλει­σμού των στενών του Ορμούζ, έχει επι­πτώ­σεις στην παγκό­σμια οικο­νο­μία και, βεβαίως, έχει και σε εμάς.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.