ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανύπαρκτα πρόστιμα για τη φροντίδα αδέσποτων τρομοκρατούν πολίτες στη Ρόδο

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
γάτα

Ένα κύμα ανη­συ­χίας έχει πλημ­μυ­ρί­σει τις τελευ­ταίες ημέρες τους φιλό­ζω­ους της Ρόδου. Πολίτες που φρό­ντι­ζαν αδέ­σποτα ζώα, βάζο­ντας νερό και φαγητό, αντι­με­τώ­πι­σαν ανα­φο­ρές για επι­κεί­μενα πρό­στιμα, με απο­τέ­λε­σμα να δημιουρ­γη­θεί εκτε­τα­μένη σύγχυση γύρω από το τι επι­τρέ­πε­ται και τι όχι.

Το πρό­βλημα απέ­κτησε άλλη διά­σταση όταν ήρθε στο φως ότι λαν­θα­σμένη πλη­ρο­φό­ρηση δόθηκε σε πολίτες που επι­κοι­νώ­νη­σαν με αστυ­νο­μική υπη­ρε­σία του νησιού, η οποία μάλιστα επα­να­λή­φθηκε και κατά τη διάρ­κεια επα­κό­λου­θης προ­σπά­θειας διευ­κρί­νι­σης.

Την καταγ­γε­λία έκανε δημόσια η κ. Τρια­ντα­φυλ­λιά Μαύρου, με ανάρ­τησή της στα μέσα κοι­νω­νι­κής δικτύ­ω­σης, η οποία έχει ήδη προ­κα­λέ­σει έντονες αντι­δρά­σεις.

Ανα­λυ­τικά, η κ. Μαύρου έγραψε:

«Τις τελευ­ταίες ημέρες δεχό­μα­στε πολλά τηλε­φω­νή­ματα από πολίτες που μας λένε ότι τους γίνο­νται ανα­φο­ρές για πρό­στιμα επειδή βάζουν νερό ή φαγητό σε αδέ­σποτα ζώα. Δυστυ­χώς, έχουν υπάρξει ανα­φο­ρές από πολίτες ότι έχει δοθεί λαν­θα­σμένη πλη­ρο­φό­ρηση σε επι­κοι­νω­νία με αστυ­νο­μική υπη­ρε­σία στο νησί της Ρόδου, η οποία επα­να­λή­φθηκε και σε σχετική προ­σπά­θεια διευ­κρί­νι­σης. ΞΕΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ: Δεν υπάρχει καμία νομο­θε­σία που να προ­βλέ­πει πρό­στιμο επειδή φρο­ντί­ζετε ένα αδέ­σποτο ζώο. Ο Νόμος 4830/2021 επι­τρέ­πει τη φρο­ντίδα των αδέ­σπο­των ζώων. Κανείς δεν έχει δικαί­ωμα να σας εκφο­βί­ζει με ανύ­παρ­κτα πρό­στιμα. Αντί­θετα, είναι υπο­χρέ­ωση όλων μας να βοηθάμε τα αδέ­σποτα ζώα, τηρώ­ντας πάντα τους βασι­κούς υγειο­νο­μι­κούς κανόνες και την καθα­ριό­τητα του χώρου. Γι’ αυτό ενη­με­ρω­θείτε σωστά: Το να βάζετε νερό και φαγητό σε αδέ­σποτο ζώο είναι νόμιμο. Σε περί­πτωση που κάποιος σας απειλεί με πρό­στιμο, ζητήστε να σας δείξει τη σχετική διάταξη νόμου και τα στοι­χεία του. Η γνώση του νόμου προ­στα­τεύει τους πολίτες και τα ζώα.»

Τι λέει ο νόμος

Η νομο­θε­σία στο συγκε­κρι­μένο ζήτημα είναι σαφής και δεν επι­δέ­χε­ται παρερ­μη­νεία. Ο Νόμος 4830/2021, που απο­τε­λεί το ισχύον νομο­θε­τικό πλαίσιο για τα δεσπο­ζό­μενα και αδέ­σποτα ζώα συντρο­φιάς στη χώρα, όχι μόνο δεν απα­γο­ρεύει τη φρο­ντίδα αδέ­σπο­των, αλλά την κατο­χυ­ρώ­νει ρητά. Δεν υπάρχει καμία διάταξη νόμου που να προ­βλέ­πει πρό­στιμο για τον πολίτη που τοπο­θε­τεί νερό ή τροφή για ένα αδέ­σποτο ζώο. Του­να­ντίον, η ηθική και κοι­νω­νική ευθύνη όλων απαιτεί τη στήριξη των αδέ­σπο­των, με μονα­δική προ­ϋ­πό­θεση την τήρηση βασικών υγειο­νο­μι­κών κανόνων και τη δια­τή­ρηση της καθα­ριό­τη­τας του χώρου.

Ο εκφο­βι­σμός

ως πρα­κτική

Αυτό που περι­γρά­φε­ται στις καταγ­γε­λίες δεν είναι απλή παρε­ξή­γηση. Είναι η χρήση ανύ­παρ­κτης νομικής απειλής ως εργα­λείου απο­τρο­πής. Πολίτες που ασκούν νόμιμη και κοι­νω­νικά απο­δε­κτή δρα­στη­ριό­τητα δέχο­νται πιέσεις βασι­σμέ­νες σε ψευδή ενη­μέ­ρωση, γεγονός που υπο­νο­μεύει τόσο την εμπι­στο­σύνη στους θεσμούς όσο και την ευη­με­ρία των αδέ­σπο­των ζώων. Η επα­νά­ληψη της λαν­θα­σμέ­νης πλη­ρο­φό­ρη­σης από αστυ­νο­μική αρχή ακόμη και μετά από αίτημα διευ­κρί­νι­σης καθιστά την υπόθεση ακόμη πιο σοβαρή.

Όποιος βρεθεί αντι­μέ­τω­πος με απειλή προ­στί­μου για τη φρο­ντίδα αδέ­σπο­του ζώου έχει κάθε δικαί­ωμα να ζητήσει αμέσως την επί­δειξη της συγκε­κρι­μέ­νης νομικής διά­τα­ξης στην οποία στη­ρί­ζε­ται η απαί­τηση, καθώς και τα πλήρη στοι­χεία του προ­σώ­που που την εκφέρει.

Η γνώση του νόμου δεν είναι μόνο δικαί­ωμα αλλά και ασπίδα προ­στα­σίας για τον πολίτη. Καμία προ­φο­ρική απειλή χωρίς νομικό έρεισμα δεν υπο­χρε­ώ­νει κανέναν σε υπα­να­χώ­ρηση από νόμιμη πράξη.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. θανασης Κλεανθης

    Ναι αλλα αμα αφηνει ο αλλος σε εισοδους σπιτιων και πολυκατοικιων,ταπερακια,κυπελακια,και μενουν υπολειμματα φαγητων,τοτε δημιουργειται μολυνση και υποβαθμιση του χωρου.