ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι 4 οικογένειες Ελλήνων εφοπλιστών που χτίζουν πολυτελή ξενοδοχεία και βίλες – Επενδύσεις πάνω από μισό δισ. ευρώ

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ

Απόβαση στη στεριά και πιο συγκε­κρι­μένα σε δημο­φι­λείς ελλη­νι­κούς προ­ο­ρι­σμούς κάνουν Έλληνες εφο­πλι­στές επεν­δύ­ο­ντας σε πολυ­τελή του­ρι­στικά project με αρκετές από αυτές να διεκ­δι­κούν την ένταξη στο καθε­στώς των Στρα­τη­γι­κών Επεν­δύ­σεων με στόχο να υλο­ποι­η­θούν το συντο­μό­τερο δυνατό. Στους προ­ο­ρι­σμούς αυτούς εντάσ­σο­νται η Ιθάκη, η Χίος, η Ρόδος και ο Πόρος με τις συνο­λι­κές επεν­δύ­σεις να ξεπερ­νούν το μισό δισ. €.

Ηχηρά ονόματα του ελλη­νι­κού εφο­πλι­σμού από οικο­γέ­νειες που έχουν συν­δε­θεί με τη ποντο­πόρο ναυ­τι­λία, όπως Τσάκος, Βαρ­δι­νο­γιάν­νης, Κολ­λά­κης και Καλ­λι­μα­σιάς επι­διώ­κουν να δημιουρ­γή­σουν ξενο­δο­χειακά συγκρο­τή­ματα και του­ρι­στικά θέρετρα στα Επτά­νησα, το Βόρειο Αιγαίο και τα Δωδε­κά­νησα.

Τσάκος: 85 εκατ. € για την του­ρι­στική “Ιθάκη” του

Η πιο πρό­σφατη εξέλιξη είναι αυτή της έγκρι­σης της του­ρι­στι­κής επέν­δυ­σης EpiC_O από τη διυ­πουρ­γική επι­τροπή Στρα­τη­γι­κών Επεν­δύ­σεων. Πρό­κει­ται για ένα του­ρι­στικό project πολυ­τε­λείας, που θα υλο­ποι­ή­σει η οικο­γέ­νεια Τσάκου μέσω της εται­ρείας “Άτοκος” στο νησί της Ιθάκης και το ύψος της επέν­δυ­σης εκτι­μά­ται στα 85 εκατ. €.

Στόχος είναι η δημιουρ­γία ενός ξενο­δο­χεια­κού κατα­λύ­μα­τος, πολυ­τε­λών κατοι­κιών και λοιπών επι­χει­ρη­μα­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των καθώς και του­ρι­στι­κού λιμένα. Αυτό θα ανα­πτυ­χθεί σε μία συνο­λική έκταση 874 στρεμ­μά­των στο Φιλια­τρό της Ιθάκης, με τα 324 εξ αυτών να αφορούν το κυρίως έργο, και όπως ανα­φέ­ρε­ται στο φάκελο του έργου επι­διώ­κε­ται η “ο συν­δυα­σμός μιας του­ρι­στι­κής ανά­πτυ­ξης υψηλών προ­δια­γρα­φών με την προ­στα­σία του οικο­συ­στή­μα­τος της ευρύ­τε­ρης περιο­χής, και την προ­ώ­θηση της ιστο­ρι­κής και πολι­τι­σμι­κής ταυ­τό­τη­τας της Ιθάκης”.

Αξίζει να σημειω­θεί πως δεν είναι η πρώτη φορά που η εφο­πλι­στική οικο­γέ­νεια επεν­δύει σε νησί, καθώς έχει απο­κτή­σει το δικό της ιδιω­τικό νησί έκτασης 4,5 “Άτοκος”, όπως είναι και το όνομα της εται­ρείας που θα ανα­λά­βει την υλο­ποί­ηση του νέου του­ρι­στι­κού project. Πρό­κει­ται για ένα “άγνωστο” νησί στο Ιόνιο Πέλαγος που εντάσ­σε­ται στο σύμπλεγμα των Εχι­νά­δων νήσων και ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000, ενώ έχει βρεθεί σε λίστες μεσιτών με ιδιω­τικά νησιά προς πώληση, με τιμή στα 40 εκατ. Ευρώ.

Επίσης η οικο­γέ­νεια Τσάκου έχει δρα­στη­ριό­τητα και στη Χίο καθώς έχει ανα­κα­τα­σκευά­σει το “Ξενία” του νησιού. Το έργο ανέλαβε η εται­ρεία Avlum Enterprises Company Limited επι­κρα­τώ­ντας σε δια­γω­νι­σμό της ΕΤΑΔ το 2020, και πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε η “ανα­γέν­νηση” του καθώς το “Ξενία” μετα­τρά­πηκε σε ένα ξενο­δο­χείο δυνα­μι­κό­τη­τας 24 δωμα­τίων, με κοι­νό­χρη­στους χώρους, χώρους εστί­α­σης και ανα­ψυ­χής.

Βαρ­δι­νο­γιάν­νης: Η επέν­δυση των 475 εκατ. € στον Πόρο

Παρου­σία στις επεν­δύ­σεις του­ρι­στι­κού ενδια­φέ­ρο­ντος έχει και η οικο­γέ­νεια Βαρ­δι­νο­γιάννη, καθώς ο Γιάννης Βαρ­δι­νο­γιάν­νης σχε­διά­ζει τη δημιουρ­γία ενός θερέ­τρου στον Πόρο. Η αξία της επέν­δυ­σης εκτι­μά­ται στα 475 εκατ. € και θα περι­λαμ­βά­νει ένα ξενο­δο­χειακό συγκρό­τημα 5 αστέρων με 100 κλίνες, καθώς και επι­μέ­ρους υπο­στη­ρι­κτι­κές εγκα­τα­στά­σεις και ειδικές του­ρι­στι­κές υπο­δο­μές.

Στο project αυτό περι­λαμ­βά­νο­νται, επίσης, 49 κατοικίες-βίλες, 3 σύγ­χρο­νες πολυ­τε­λείς κατοικίες-επαύλεις, καθώς και Club Ανα­ψυ­χής με αθλη­τι­κές εγκα­τα­στά­σεις, εστίαση και ανοιχτό χώρο στάθ­μευ­σης μικρών σκαφών και του­ρι­στικό παρα­θε­ρι­στικό χωριό που περι­λαμ­βά­νει 83 του­ρι­στι­κές πολυ­τε­λείς κατοικίες- επαύ­λεις.

Το του­ρι­στικό αυτό “χωριό” θα ανα­πτυ­χθεί στον Πόρο και θα έχει έκταση 1.750 στρεμ­μά­των. Από τα αυτά τα 1714 στρέμ­ματα βρί­σκο­νται στον Πόρο και τα υπό­λοιπα 40 στο Μετόχι της Ερμιο­νί­δας. Η περιοχή που επι­λέ­χθηκε προ­σφέ­ρει εξαι­ρε­τι­κές προ­ο­πτι­κές ανά­πτυ­ξης, δεδο­μέ­νης της γειτ­νί­α­σής της με το νησί της Ύδρας και τις του­ρι­στι­κές δυνα­τό­τη­τες που αυτό συνε­πά­γε­ται.

Αξίζει να σημειω­θεί ότι η οικο­γέ­νεια Βαρ­δι­νο­γιάννη έχει ιδιαί­τε­ρους δεσμούς με την Ερμιόνη καθώς στην περιοχή δια­τη­ρεί μια εμβλη­μα­τική κατοι­κία με δική της μαρίνα, ενώ στο γει­το­νικό Πόρτο Χέλι ο Βαρδής Βαρ­δι­νο­γιάν­νης δια­τη­ρούσε την υπερ­πο­λυ­τελή εξοχική του κατοι­κία.

Λου Κολ­λά­κης: Κάνει απόβαση στη Ρόδο

Η δεύτερη εφο­πλι­στική οικο­γέ­νεια που κάνει απόβαση στη στεριά μέσω του­ρι­στι­κής επέν­δυ­σης είναι αυτή του Λου Κολλάκη. Πιο συγκε­κρι­μέμα, ο γιος του εφο­πλι­στή Λου Κολλάκη, Παντε­λής Στέ­φα­νος Κολ­λά­κης μαζί με τον Γιώργο Μπι­τσάκη δρο­μο­λο­γούν μία νέα ξενο­δο­χειακή μονάδα πέντε αστέρων στη Ρόδο, που αφορά στην ανά­πτυξη πεντά­στε­ρου ξενο­δο­χείου με 112 επι­πλω­μένα δωμάτια σε μία έκταση 17 στρεμ­μά­των με το ύψος της επέν­δυ­σης να εκτι­μά­ται στα 10 εκατ. €.

Τα δια­με­ρί­σματα θα είναι στραμ­μένα προς τη θάλασσα ακο­λου­θώ­ντας το ανά­γλυφο του εδάφους. Τα κτίρια ανα­πτύσ­σο­νται στην ορι­ζό­ντια κατεύ­θυνση με μερικές κατα­κό­ρυ­φες εξάρ­σεις, καθώς η μορ­φο­λο­γία των πύργων απο­τε­λεί χαρα­κτη­ρι­στικό της παρα­δο­σια­κής αρχι­τε­κτο­νι­κής της Ρόδου.

Στον περι­βάλ­λο­ντα χώρο του ξενο­δο­χεια­κού συγκρο­τή­μα­τος θα κατα­σκευα­στούν παρ­τέ­ρια με χαμηλά ανθο­φόρα και δια­κο­σμη­τικά φυτά όπως επίσης και δέντρα για σκίαση και δρο­σι­σμό, βασι­σμένα στην μεσο­γειακή χλωρίδα.

Ο Λου Κολ­λά­κης είναι ο 10ος μεγα­λύ­τε­ρος Έλληνας εφο­πλι­στής σύμφωνα με τη λίστα της Vesselsvalue με τις 50 μεγα­λύ­τε­ρες εται­ρείες με βάση την αξία του στόλου τους, καθώς δια­θέ­τει 81 πλοία συνο­λι­κής αξίας 3,27 δισ. Δολα­ρίων.

Καλ­λι­μα­σιάς: Επέν­δυση 15 εκατ. € στην πατρίδα του, τη Χίο

Μία ακόμα οικο­γέ­νεια εφο­πλι­στών που υλο­ποιεί του­ρι­στική επέν­δυση σε νησί και πιο συγκε­κρι­μένα στη Χίο, είναι αυτή των Καλ­λι­μα­σιά η οποία επεν­δύει στην “πατρίδα” της. Η εν λόγω επέν­δυση αφορά στο πρώτο πεντά­στερο ξενο­δο­χείο που θα ανοίξει στη Χίο και η αξία του εκτι­μά­ται στα 15 εκατ. €.

Πρό­κει­ται για το Pearl Island Chios Hotel & Spa που έχει ανοίξει τις πύλες του από τα μέσα του προη­γού­με­νου μήνα και θα δια­θε­τει 48 υπερ­πο­λυ­τε­λείς σουίτες, μερικές εκ των οποίων με ιδιω­τική πισίνα, χώρους εκδη­λώ­σεων για τη διορ­γά­νωση διεθνών συνε­δρίων και συνα­ντή­σεων, τη φιλο­ξε­νία γάμων κ.α., πέραν και του τομέα της ευεξίας.

Μάλιστα, στα σκαριά βρί­σκε­ται ήδη η επέ­κταση στα 120 δωμάτια για την επόμενη τριετία καθώς ο του­ρι­στι­κός κλάδος συνε­χί­ζει να γνω­ρί­ζει άνθηση στη χώρα μας.

Πηγή: capital.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.