ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Η κόρη του 83χρονου κατηγορούμενου για κακοποίηση της εγγονής του ανακαλεί τις αρχικές της καταγγελίες με ένορκη βεβαίωση!!!

Δαμιανός Αθανασίου 1 λεπτό ανάγνωση
ΚΑΚΟΠΟΙΗΣΗ ΠΑΙΔΙΟΥ

• Κα­τα­θέ­τει πως η υπό­θε­ση στη­ρί­χθη­κε σε ψευ­δείς ισχυ­ρι­σμούς και εκ­βια­σμό • Μιλά για ψευδή στοι­χεία και εκ­βια­σμό που οδή­γη­σαν στην κα­τη­γο­ρία

Ενα νέο έγ­γρα­φο ήρθε να τα­ρά­ξει τα νερά σε μία υπό­θε­ση που έχει συ­γκλο­νί­σει την το­πι­κή κοι­νω­νία της Ρόδου. Ο 83χρο­νος κα­τη­γο­ρού­με­νος για βια­σμό και κατ’ εξα­κο­λού­θη­ση γε­νε­τή­σια κα­κο­ποί­η­ση της 8χρο­νης εγ­γο­νής του βρί­σκε­ται ήδη σε προ­σω­ρι­νή κρά­τη­ση, μετά από από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου στις αρχές Οκτω­βρί­ου.

Στις 15 Οκτω­βρί­ου 2025, η ενή­λι­κη κόρη του κα­τη­γο­ρού­με­νου κα­τέ­θε­σε ενόρ­κως ενώ­πιον συμ­βο­λαιο­γρά­φου βε­βαί­ω­ση με την οποία ανα­κα­λεί όσα είχε υπο­στη­ρί­ξει, απο­δί­δο­ντας την εκ­κί­νη­ση της υπό­θε­σης σε ψευ­δείς εν­δεί­ξεις, λαν­θα­σμέ­νες εντυ­πώ­σεις και εκ­βια­στι­κή με­θό­δευ­ση τρί­του προ­σώ­που.

Η νέα μαρ­τυ­ρία πα­ρα­δό­θη­κε αρ­μο­δί­ως στην Ει­σαγ­γε­λία και ανα­μέ­νε­ται να εν­σω­μα­τω­θεί στον φά­κε­λο της ανά­κρι­σης, την ώρα που ο ηλι­κιω­μέ­νος κρα­τεί­ται στις Δι­κα­στι­κές Φυ­λα­κές Γρε­βε­νών.

Τι ανα­τρέ­πει η ένορ­κη βε­βαί­ω­ση

Η ένορ­κη κα­τά­θε­ση φέρει ημε­ρο­μη­νία 15 Οκτω­βρί­ου 2025 και συ­ντά­χθη­κε στο γρα­φείο συμ­βο­λαιο­γρά­φου στη Ρόδο, με πλήρη τυ­πι­κή δια­δι­κα­σία ορ­κω­μο­σί­ας και ταυ­το­ποί­η­σης της μάρ­τυ­ρος.

Στο έγ­γρα­φο κα­τα­γρά­φε­ται ότι η 37χρονη, κά­τοι­κος Ρόδου, ορ­κί­στη­κε να πει όλη την αλή­θεια και προ­χώ­ρη­σε σε λε­πτο­με­ρή πε­ρι­γρα­φή των συν­θη­κών της οι­κο­γε­νεια­κής ζωής, της υγεί­ας των γο­νιών της και της κα­θη­με­ρι­νό­τη­τας στο σπίτι, επι­μέ­νο­ντας ότι ο πα­τέ­ρας της δεν έμενε ποτέ μόνος με τα παι­διά και ότι ο ίδιος φρό­ντι­ζε διαρ­κώς τη σύ­ζυ­γό του που έπα­σχε από άνοια. Η πε­ρι­γρα­φή αυτή ανα­σκευά­ζει το αφή­γη­μα περί ευ­και­ριών που θα επέ­τρε­παν την τέ­λε­ση των πρά­ξε­ων που απο­δί­δο­νται στον 83χρονο.

Η μάρ­τυ­ρας υπο­στη­ρί­ζει ακόμη ότι ο αρ­χι­κός συ­να­γερ­μός για πι­θα­νό βια­σμό ξε­κί­νη­σε από ενέρ­γεια τρί­του προ­σώ­που, γυ­ναί­κας από το πε­ρι­βάλ­λον της, η οποία χωρίς ια­τρι­κή ιδιό­τη­τα εξέ­τα­σε το παιδί, φω­το­γρά­φι­σε τα γεν­νη­τι­κά του όρ­γα­να και ισχυ­ρί­στη­κε ότι έλαβε επι­βε­βαί­ω­ση από γνω­στό της αστυ­νο­μι­κό. Σύμ­φω­να με την ένορ­κη βε­βαί­ω­ση, η ίδια γυ­ναί­κα αρ­γό­τε­ρα πα­ρα­δέ­χθη­κε στις αρχές ότι στό­χευε σε εκ­βια­σμό με οι­κο­νο­μι­κό αντάλ­λαγ­μα σε βάρος του 83χρο­νου. Η αφή­γη­ση αυτή, αν επι­βε­βαιω­θεί, αλ­λά­ζει δρα­στι­κά το πλαί­σιο μέσα στο οποίο αξιο­λο­γή­θη­καν τα πρώτα ση­μά­δια και οι ια­τρι­κές εν­δεί­ξεις.

Σε άλλο ση­μείο, η 37χρονη πε­ρι­γρά­φει τα ολι­γο­ή­με­ρα τα­ξί­δια της οι­κο­γέ­νειας στη Χάλκη την επί­μα­χη πε­ρί­ο­δο, λέ­γο­ντας ότι τα παι­διά συ­νο­δεύ­ο­νταν συ­νε­χώς από συγ­γε­νι­κά πρό­σω­πα και ότι ου­δέ­πο­τε έμει­ναν μόνα με τον κα­τη­γο­ρού­με­νο. Το­νί­ζει επί­σης ότι το παιδί δεν εξέ­φρα­σε ποτέ πα­ρά­πο­νο προς την ίδια ή τον πα­τέ­ρα του για επι­λή­ψι­μη συ­μπε­ρι­φο­ρά, ενώ πα­ρου­σιά­ζει τον παπ­πού ως στή­ριγ­μα της οι­κο­γέ­νειας.

Τέλος, η μάρ­τυ­ρας ανα­φέ­ρει πως αγνο­εί πρό­σω­πο που φέ­ρε­ται να είχε κα­ταγ­γεί­λει τον 83χρονο στο μα­κρι­νό πα­ρελ­θόν.

Η προη­γού­με­νη από­φα­ση και τα δε­δο­μέ­να της ανά­κρι­σης

Η ανα­τρο­πή αυτή έρ­χε­ται λίγες μέρες μετά την από­φα­ση του Συμ­βου­λί­ου Πλημ­με­λειο­δι­κών Ρόδου που έκανε δεκτή την πρό­τα­ση της Ει­σαγ­γε­λέ­ως, κρί­νο­ντας ότι υπάρ­χουν σο­βα­ρές εν­δεί­ξεις ενο­χής και υπαρ­κτός κίν­δυ­νος υπο­τρο­πής σε πε­ρί­πτω­ση που ο 83χρο­νος αφε­θεί ελεύ­θε­ρος. Το σκε­πτι­κό εκεί­νο στη­ρί­χθη­κε σε κα­τα­θέ­σεις συγ­γε­νι­κών προ­σώ­πων, σε ια­τρο­δι­κα­στι­κές εκ­θέ­σεις και σε ψυ­χο­λο­γι­κές αξιο­λο­γή­σεις, οι οποί­ες, με βάση όσα είχαν τότε τεθεί υπόψη, συ­γκρο­τού­σαν μια συ­νε­κτι­κή ει­κό­να κα­κο­ποι­η­τι­κής συ­μπε­ρι­φο­ράς την πε­ρί­ο­δο 2020 έως 2021. Η νέα κα­τά­θε­ση από το στενό οι­κο­γε­νεια­κό πε­ρι­βάλ­λον με­τα­φέ­ρει τώρα το βάρος της συ­ζή­τη­σης στη γέ­νε­ση των αρ­χι­κών εν­δεί­ξε­ων και στις συν­θή­κες που οδή­γη­σαν στη δια­μόρ­φω­ση της κα­τη­γο­ρί­ας.

Τι ση­μαί­νουν τα νέα στοι­χεία για  την επό­με­νη ημέρα

Το πρώτο και άμεσο ερώ­τη­μα είναι πώς θα αξιο­λο­γη­θεί από τις ει­σαγ­γε­λι­κές αρχές η αξιο­πι­στία της μάρ­τυ­ρος σε σχέση με τα προη­γού­με­να λε­γό­με­νά της και ποια διε­ρευ­νη­τι­κά βή­μα­τα θα ακο­λου­θή­σουν. Η ένορ­κη βε­βαί­ω­ση δεν απο­τε­λεί αυ­το­μά­τως αναί­ρε­ση του συ­νό­λου των απο­δει­κτι­κών δε­δο­μέ­νων, μπο­ρεί όμως να πυ­ρο­δο­τή­σει συ­μπλη­ρω­μα­τι­κές πρά­ξεις, όπως νέα κλή­τευ­ση της μάρ­τυ­ρος για πε­ραι­τέ­ρω διευ­κρι­νί­σεις, δια­σταυ­ρώ­σεις με ια­τρι­κά ευ­ρή­μα­τα, επα­νε­ξέ­τα­ση ψη­φια­κών δε­δο­μέ­νων και εν­δε­χό­με­νη λήψη μαρ­τυ­ρί­ας από το πρό­σω­πο που φέ­ρε­ται να προ­έ­βη στην αρ­χι­κή αυ­το­σχέ­δια εξέ­τα­ση του παι­διού. Σε αυτό το πλαί­σιο, η ανα­φο­ρά της 37χρο­νης σε φε­ρό­με­νη ομο­λο­γία εκ­βια­σμού θα τεθεί στο επί­κε­ντρο, καθώς η στοι­χειο­θέ­τη­ση τέ­τοιας ενέρ­γειας αλλά και η ανί­χνευ­ση τυχόν ψη­φια­κών απο­τυ­πω­μά­των από απο­στο­λές φω­το­γρα­φιών θα μπο­ρού­σαν να ανα­συν­θέ­σουν το σκη­νι­κό των πρώ­των ημε­ρών.

Πα­ράλ­λη­λα, η πε­ρι­γρα­φή περί συ­νε­χούς πα­ρου­σί­ας συγ­γε­νών στις με­τα­κι­νή­σεις και στις δια­κο­πές ανα­μέ­νε­ται να δια­σταυ­ρω­θεί με μαρ­τυ­ρί­ες τρί­των και με στοι­χεία κί­νη­σης, αφού η φυ­σι­κή πα­ρου­σία πολ­λών προ­σώ­πων μειώ­νει δρα­στι­κά τα πε­ρι­θώ­ρια απο­μό­νω­σης του ανή­λι­κου παι­διού με τον κα­τη­γο­ρού­με­νο. Η αφή­γη­ση αυτή, εφό­σον ενι­σχυ­θεί και από άλλα πρό­σω­πα, θα προ­σθέ­σει νέο κε­φά­λαιο στις σκέ­ψεις των ανα­κρι­τι­κών λει­τουρ­γών για το κατά πόσον υπήρ­ξαν δυ­να­τό­τη­τες τέ­λε­σης πρά­ξε­ων στις χρο­νι­κές και χω­ρι­κές συν­θή­κες που έχουν πε­ρι­γρα­φεί.

Το πορ­τρέ­το του 83χρο­νου μέσα από το νέο κεί­με­νο

Στην ένορ­κη βε­βαί­ω­ση σκια­γρα­φεί­ται ένας ηλι­κιω­μέ­νος με σο­βα­ρά προ­βλή­μα­τα υγεί­ας, καρ­διο­λο­γι­κά και ογκο­λο­γι­κά, που φρο­ντί­ζει σύ­ζυ­γο με γε­ρο­ντι­κή άνοια. Η μάρ­τυ­ρας επι­μέ­νει ότι ο πα­τέ­ρας της σπά­νια είχε χρόνο να μεί­νει μόνος με τα εγ­γό­νια του και πως η κα­θη­με­ρι­νή του ρου­τί­να ήταν προ­σα­να­το­λι­σμέ­νη στη φρο­ντί­δα της συ­ζύ­γου του. Αυτή η ει­κό­να, αν και δεν απο­δει­κνύ­ει αυ­το­τε­λώς αθω­ό­τη­τα, ει­σά­γει στο αρ­χείο της ανά­κρι­σης μια εναλ­λα­κτι­κή ανά­γνω­ση του δια­θέ­σι­μου χρό­νου και της δυ­να­τό­τη­τας φυ­σι­κής προ­σέγ­γι­σης, άρα και των ευ­και­ριών για τέ­λε­ση αξιό­ποι­νων πρά­ξε­ων.

Η κοι­νω­νι­κή διά­στα­ση και το βάρος της δη­μο­σιό­τη­τας

Η υπό­θε­ση έχει ήδη κα­τα­γρά­ψει βαρύ απο­τύ­πω­μα στον δη­μό­σιο διά­λο­γο. Στο κέ­ντρο της βρί­σκε­ται ένα παιδί που χρειά­ζε­ται προ­στα­σία, στή­ρι­ξη και απο­μά­κρυν­ση από κάθε πε­ραι­τέ­ρω έκ­θε­ση. Οι συ­γκρουό­με­νες αφη­γή­σεις και οι διαρ­ρο­ές δη­μιουρ­γούν κλίμα έντα­σης και θο­λώ­νουν την κρίση της κοι­νω­νί­ας για το πού βρί­σκε­ται η αλή­θεια. Η κα­τά­θε­ση της 37χρο­νης δεν κλεί­νει τη συ­ζή­τη­ση, τη με­τα­το­πί­ζει. Από εδώ και πέρα ο έλεγ­χος στρέ­φε­ται στην προ­έ­λευ­ση των πρώ­των εν­δεί­ξε­ων, στον τρόπο με τον οποίο αξιο­λο­γή­θη­καν και στο πώς η πίεση της δη­μο­σιό­τη­τας μπο­ρεί να επη­ρέ­α­σε πρό­σω­πα που κλή­θη­καν να μι­λή­σουν σε δύ­σκο­λες συν­θή­κες.

Τρεις άξο­νες θα κα­θο­ρί­σουν την πο­ρεία. Ο πρώ­τος αφορά στην τε­χνι­κή τεκ­μη­ρί­ω­ση. Οι ια­τρο­δι­κα­στι­κές εκ­θέ­σεις, τα χρο­νο­δια­γράμ­μα­τα, οι ψη­φια­κές επι­κοι­νω­νί­ες και οι δια­σταυ­ρώ­σεις πα­ρου­σιών μπο­ρούν να φω­τί­σουν τις αντι­φά­σεις ή να επι­βε­βαιώ­σουν πλευ­ρές τους. Ο δεύ­τε­ρος άξο­νας σχε­τί­ζε­ται με την αξιο­πι­στία των μαρ­τύ­ρων. Η ίδια μάρ­τυ­ρας που σή­με­ρα ανα­κα­λεί κα­λεί­ται να εξη­γή­σει με λε­πτο­μέ­ρειες πώς και γιατί γεν­νή­θη­καν οι αρ­χι­κοί ισχυ­ρι­σμοί. Ο τρί­τος άξο­νας είναι ο αν­θρώ­πι­νος πα­ρά­γο­ντας. Η ψυ­χο­λο­γι­κή κα­τά­στα­ση των εμπλε­κο­μέ­νων, το κλίμα μέσα στην οι­κο­γέ­νεια, οι εντά­σεις και οι σχέ­σεις ισχύ­ος μπο­ρούν να δώ­σουν απα­ντή­σεις σε ερω­τή­μα­τα που δεν λύ­νο­νται μόνο με έγ­γρα­φα.

Πίσω από τις νο­μι­κές έν­νοιες βρί­σκε­ται η ουσία. Η ανα­ζή­τη­ση της αλή­θειας για όσα συ­νέ­βη­σαν το 2020 και το 2021. Η προ­στα­σία ενός παι­διού και η εξα­σφά­λι­ση δί­και­ης δια­δι­κα­σί­ας για έναν ηλι­κιω­μέ­νο που αντι­με­τω­πί­ζει βα­ρύ­τα­τες κα­τη­γο­ρί­ες. Αυτή η ένορ­κη βε­βαί­ω­ση δεν είναι η τε­λευ­ταία λέξη. Είναι όμως ένα κεί­με­νο που ζητά απα­ντή­σεις, επει­δή αμ­φι­σβη­τεί θε­με­λιώ­δη ση­μεία του αρ­χι­κού αφη­γή­μα­τος και ανοί­γει διαύ­λους διε­ρεύ­νη­σης που μέχρι τώρα έμε­ναν κλει­στοί.

Την υπό­θε­ση χει­ρί­ζο­νται οι δι­κη­γό­ροι κ.κ. Στέ­λιος Αλε­ξαν­δρής και Πο­λυ­ξέ­νη Χα­τζη­γιάν­νη.

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.