ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Μηδενική ανοχή στη μη χρήση κράνους», στο πλαίσιο του νέου ΚΟΚ – 381 παραβάσεις στο Νότιο Αιγαίο

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΤΡΟΧΑΙΑ ΚΡΑΝΟΣ

Συνε­χί­στη­καν για πέμπτη εβδο­μάδα οι έλεγχοι και οι ενη­με­ρω­τι­κές δράσεις της Ελλη­νι­κής Αστυ­νο­μίας στο πλαίσιο της εκστρα­τείας «Μηδε­νική ανοχή στη μη χρήση κράνους», με σκοπό την καθο­λική συμ­μόρ­φωση των οδηγών και επι­βα­τών δίκυ­κλων.

Από την αστυ­νο­μία υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι, σύμφωνα με το επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο της Τρο­χαίας, αστυ­νο­μι­κοί από όλες τις υπη­ρε­σίες της Τρο­χαίας, αστυ­νο­μι­κών τμη­μά­των και Ο.Ε.Π.Τ.Α. σε ολό­κληρη τη χώρα, προ­χω­ρούν σε αυστη­ρούς ελέγ­χους σε δίκυκλα, καθώς και σε επι­χει­ρή­σεις ενοι­κί­α­σης δίκυ­κλων, δίνο­ντας ιδιαί­τερη έμφαση στους επαγ­γελ­μα­τίες δια­νο­μείς και τους εργο­δό­τες τους.

Ειδι­κό­τερα, κατά την πέμπτη εβδο­μάδα εφαρ­μο­γής της δράσης (28/7/2025-03/08/2025) πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν 23.571 έλεγχοι, στο πλαίσιο των οποίων βεβαιώ­θη­καν 2.477 παρα­βά­σεις σε οδηγούς (από τις οποίες 74 σε εργα­ζό­με­νους σε υπη­ρε­σίες δια­νο­μής) καθώς και 415 παρα­βά­σεις σε επι­βά­τες.

Ενδει­κτικά, μεταξύ των παρα­βά­σεων, οι 2.144 αφο­ρού­σαν οδηγούς δίκυ­κλων (από τους οποίους 71 δια­νο­μείς), 371 επι­βά­τες δίκυ­κλων, 187 οδηγούς Ε.Π.Η.Ο. και 77 οδηγούς οχη­μά­των ATV («γου­ρού­νες»).

Πιο ανα­λυ­τικά, ανά περι­φέ­ρεια, βεβαιώ­θη­καν οι παρα­κάτω παρα­βά­σεις:

* 842 στην Αττική

* 381 στο Νότιο Αιγαίο

* 274 στα Ιόνια Νησιά

* 254 στην Κρήτη

* 260 στη Θεσ­σα­λο­νίκη

* 111 στη Θεσ­σα­λία

* 86 στη Στερεά Ελλάδα

* 216 στη Δυτική Ελλάδα

* 114 στην Πελο­πόν­νησο

* 75 στην Ήπειρο

* 80 στο Βόρειο Αιγαίο

* 122 στην Κεντρική Μακε­δο­νία

* 69 στην Ανα­το­λική Μακε­δο­νία και Θράκη και

* 8 στη Δυτική Μακε­δο­νία.

Από το Αρχη­γείο της ΕΛ.ΑΣ., επι­ση­μαί­νε­ται ότι με τη θέσπιση του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλο­φο­ρίας (Ν. 5209/2025), η Πολι­τεία δίνει σαφές μήνυμα μηδε­νι­κής ανοχής απέ­να­ντι στη μη χρήση κράνους, μέσω της αυστη­ρο­ποί­η­σης των ποινών, ως εξής:

* 350 ευρώ πρό­στιμο και αφαί­ρεση της άδειας ικα­νό­τη­τας οδή­γη­σης για 30 ημέρες για τον οδηγό δικύ­κλων (οι ίδιες κυρώ­σεις ισχύουν και για τον οδηγό που δεν μεριμνά για την ασφά­λεια του επιβάτη).

* 350 ευρώ πρό­στιμο για τον επιβάτη δικύ­κλων.

* 30 ευρώ πρό­στιμο για τον οδηγό Ε.Π.Η.Ο.

Σε ανα­κοί­νωση της αστυ­νο­μίας, υπο­γραμ­μί­ζε­ται ότι «η εκστρα­τεία δεν απο­σκο­πεί στην επιβολή κυρώ­σεων, αλλά στην αλλαγή της αντί­λη­ψης των οδηγών και επι­βα­τών σχετικά με την υπο­χρε­ω­τική χρήση πιστο­ποι­η­μέ­νου κράνους, ως στοι­χειώ­δους μέτρου προ­στα­σίας της ζωής».

Οι έλεγχοι θα συνε­χι­στούν.

Πηγή: naftemporiki.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.