• Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για κατ’ επάγγελμα και κατά συρροή μεταφορά πολιτών τρίτων χωρών με ταχύπλοο από την Τουρκία στην Ελλάδα • Η εκτιτέα ποινή ορίστηκε στα 25 έτη
Σε ποινή κάθειρξης 79 ετών και 3 μηνών και χρηματική ποινή ύψους 520.500 ευρώ καταδικάστηκε από το Μονομελές Εφετείο Δωδεκανήσου επί κακουργημάτων ένας υπήκοος Τουρκίας, για σειρά σοβαρών αδικημάτων που σχετίζονται με τη διακίνηση μεταναστών και την παράνομη είσοδο στη χώρα. Από τη συνολική ποινή, το δικαστήριο όρισε ως εκτιτέα τα 25 έτη.
Η υπόθεση αφορούσε περιστατικό που σημειώθηκε στη Σύμη τα ξημερώματα της 24ης Σεπτεμβρίου 2024, όταν ο καταδικασθείς, από κοινού με δύο ακόμη άγνωστα άτομα, μετέφερε με ταχύπλοο πνευστό σκάφος από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα συνολικά 24 πολίτες τρίτων χωρών (Συρίας, Αιγύπτου και Υεμένης), εκ των οποίων οι πέντε ήταν ανήλικοι κάτω των 12 ετών.
Το σκάφος, μήκους 6,90 μέτρων και πλάτους 2,70 μέτρων, ήταν εξοπλισμένο με εξωλέμβια μηχανή μάρκας Honda, ισχύος 250 ίππων. Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι μεταφερόμενοι επιβιβάστηκαν στα παράλια του Μποζμπουρύν της Τουρκίας με προορισμό την ελληνική επικράτεια, και συγκεκριμένα τη νήσο Σύμη. Το ταξίδι ολοκληρώθηκε με αποβίβαση στην παραλία «Βαθύς Γιαλός».
Το δικαστήριο έκρινε ότι η πράξη τελέστηκε κατ’ επάγγελμα, καθώς ο καταδικασθείς είχε συμφωνήσει να λάβει οικονομικό αντάλλαγμα ύψους 60.000 τουρκικών λιρών, ενώ από τη δικογραφία προκύπτει ότι οι μεταφερόμενοι είχαν καταβάλει ποσά μεταξύ 4.000 και 5.000 ευρώ ανά άτομο σε διακινητές.
Η μεταφορά χαρακτηρίστηκε ως ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το σκάφος δεν διέθετε σωστικά ή πυροσβεστικά μέσα, φώτα ναυσιπλοΐας, ναυτιλιακά έγγραφα ή τον απαραίτητο τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό. Επιπλέον, όπως διαπιστώθηκε, ο καταδικασθείς δεν είχε τις απαιτούμενες γνώσεις ναυσιπλοΐας, γεγονός που σύμφωνα με την απόφαση «θέτει ευθέως σε κίνδυνο τη ζωή των επιβαινόντων».
Πέρα από την παράνομη διακίνηση, ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος και για την παράνομη είσοδό του στη χώρα. Εισήλθε στην Ελλάδα χωρίς να διαθέτει νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα ή θεώρηση εισόδου, επιβαίνοντας στο ίδιο σκάφος που μετέφερε τους υπόλοιπους πολίτες τρίτων χωρών. Η σύλληψή του έγινε από λιμενικούς του Λιμεναρχείου Σύμης, οι οποίοι διενήργησαν σωματική έρευνα και κατάσχεση του πλωτού μέσου.
Η καταδίκη αποτυπώνει τη βούληση της Δικαιοσύνης να αντιμετωπίσει με αυστηρότητα τις υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, ειδικά όταν αυτές συνοδεύονται από οικονομική εκμετάλλευση και απειλή κατά της ανθρώπινης ζωής. Η υπόθεση αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της επικινδυνότητας αυτών των παράνομων ενεργειών και των σοβαρών ποινικών συνεπειών που επισύρουν.