ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόστιμα σε χρόνο ρεκόρ – «Αυτόματα» θα τα επιβάλλει η Εφορία

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΑΑΔΕ

Με «αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νες» δια­δι­κα­σίες και σε χρόνο ρεκόρ σχε­διά­ζει η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων να επι­βάλ­λει πρό­στιμα σε όσους καθυ­στε­ρούν να εκπλη­ρώ­σουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους έναντι της Εφορίας: Μέχρι σήμερα χρειά­ζο­νταν μήνες για να βεβαιω­θεί ένα πρό­στιμο εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής μίας δήλωσης, από τον Ιούλιο και μετά όμως αυτό ανα­μέ­νε­ται να αλλάξει.

Με το νέο καθε­στώς, τα προ­βλε­πό­μενα πρό­στιμα θα βεβαιώ­νο­νται άμεσα από το Taxisnet και θα κοι­νο­ποιού­νται ηλε­κτρο­νικά στους φορο­λο­γού­με­νους, αμέσως με την ολο­κλή­ρωση της ηλε­κτρο­νι­κής υπο­βο­λής εκπρό­θε­σμων δηλώ­σεων.

Σε ποιες περι­πτώ­σεις θα επι­βάλ­λο­νται «αυτό­ματα» τα πρό­στιμα   

Όπως προ­βλέ­πε­ται στο νέο επι­χει­ρη­σιακό σχέδιο της ΑΑΔΕ, η αυτο­μα­το­ποί­ηση της έκδοσης πράξεων επι­βο­λής προ­στί­μου κατά την υποβολή δηλώ­σεων ΦΠΑ και λοιπών παρα­κρα­τού­με­νων φόρων των νομικών προ­σώ­πων, καθώς και του εντύπου Ε1 από τα φυσικά πρόσωπα θα εφαρ­μο­στεί εντός του τρίτου τρι­μή­νου του 2025.

Συγκε­κρι­μένα, τα «αυτό­ματα» πρό­στιμα, θα κατα­λο­γί­ζο­νται στις εκπρό­θε­σμες δηλώ­σεις φόρου εισο­δή­μα­τος, κατά την υποβολή δηλώ­σεων ΦΠΑ, ανα­κε­φα­λαιω­τι­κών πινάκων, δήλωσης μετά­τα­ξης καθώς και δήλωσης φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος, από­δο­σης παρα­κρα­τού­με­νων φόρων, φόρου πλοίων, τέλους αλιευ­τι­κών, ρυμουλ­κών πλοίων και αυτο­κι­νού­με­νων βυθο­κό­ρων, εισφο­ράς επί του εισα­γό­με­νου συναλ­λάγ­μα­τος, φόρου μερι­σμά­των, εκτά­κτων αμοιβών και ποσο­στών (bonus).

Αν από την υποβολή της εκπρό­θε­σμης δήλωσης προ­κύ­πτει η υπο­χρέ­ωση κατα­βο­λής φόρου ή άλλα πρό­στιμα, αυτά θα συμ­βε­βαιώ­νο­νται με το αυτό­ματο πρό­στιμο της εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής.

Ποια πρό­στιμα θα επι­βάλ­λο­νται «αυτό­ματα»

Μέχρι σήμερα, τα πρό­στιμα στους εκπρό­θε­σμους βεβαιώ­νο­νται με καθυ­στέ­ρηση, μηνών ή και ετών και χρε­ώ­νο­νται και με προ­σαύ­ξηση εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής, η οποία υπο­λο­γί­ζε­ται στο διά­στημα που μεσο­λα­βεί από την ημε­ρο­μη­νία που θα έπρεπε να είχε υπο­βλη­θεί η δήλωση μέχρι και την ημε­ρο­μη­νία της καθυ­στε­ρη­μέ­νης βεβαί­ω­σης του προ­στί­μου.

Το ύψος των προ­στί­μων, που θα βεβαιώ­νο­νται «αυτό­ματα» στους εκπρό­θε­σμους σύμφωνα με τον ισχύ­ο­ντα Κώδικα Φορο­λο­γι­κής Δια­δι­κα­σίας θα δια­μορ­φώ­νε­ται ως εξής:

Σε περί­πτωση εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής αρχικής δήλωσης φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο 100 ευρώ.

Αν ο φορο­λο­γού­με­νος ασκεί επι­χει­ρη­μα­τική δρα­στη­ριό­τητα, το πρό­στιμο ανέρ­χε­ται σε 250 ευρώ εφόσον τηρεί απλο­γρα­φικά βιβλία ή στα 500 ευρώ αν τηρεί διπλο­γρα­φικά βιβλία.

Για τις εκπρό­θε­σμες τρο­πο­ποι­η­τι­κές δηλώ­σεις φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος και εάν από την αρχική εμπρό­θε­σμη δήλωση προ­κύ­ψει πιστω­τικό υπό­λοιπο φόρου προς επι­στροφή και από την εκπρό­θε­σμη τρο­πο­ποι­η­τική προ­κύ­ψει χρε­ω­στικό ποσό φόρου προς πληρωμή, τότε:

εάν ο φορο­λο­γού­με­νος δεν είναι επι­χει­ρη­μα­τίας ή ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τίας, θα χρεωθεί με πρό­στιμο 100 ευρώ.

εάν ο φορο­λο­γού­με­νος είναι επι­χει­ρη­μα­τίας ή ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τίας, θα χρεωθεί με πρό­στιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλο­γρα­φικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλο­γρα­φικά βιβλία.

Εάν έχει παρέλ­θει και η προ­θε­σμία κατα­βο­λής του φόρου, τότε ο φορο­λο­γού­με­νος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής που θα υπο­λο­γι­στούν επί της δια­φο­ράς του απο­τε­λέ­σμα­τος μεταξύ εμπρό­θε­σμης αρχικής και εκπρό­θε­σμης τρο­πο­ποι­η­τι­κής, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανο­νική προ­θε­σμία πλη­ρω­μής μέχρι την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της εκπρό­θε­σμης τρο­πο­ποι­η­τι­κής δήλωσης.

Επίσης, εάν από την αρχική εμπρό­θε­σμη δήλωση είχε προ­κύ­ψει χρε­ω­στικό υπό­λοιπο φόρου προς πληρωμή και από την εκπρό­θε­σμη τρο­πο­ποι­η­τική προ­κύ­ψει αύξηση του χρε­ω­στι­κού υπο­λοί­που, τότε:

Eάν ο φορο­λο­γού­με­νος δεν είναι επι­χει­ρη­μα­τίας ή ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τίας, θα χρεωθεί με πρό­στιμο 100 ευρώ.

Eάν ο φορο­λο­γού­με­νος είναι επι­χει­ρη­μα­τίας ή ελεύ­θε­ρος επαγ­γελ­μα­τίας, θα χρεωθεί με πρό­στιμο 250 ευρώ αν τηρεί απλο­γρα­φικά βιβλία ή 500 ευρώ αν τηρεί διπλο­γρα­φικά βιβλία.

Eάν έχει παρέλ­θει και η προ­θε­σμία κατα­βο­λής του φόρου, τότε ο φορο­λο­γού­με­νος θα χρεωθεί και με τόκους εκπρό­θε­σμης κατα­βο­λής που θα υπο­λο­γι­στούν επί της πρό­σθε­της δια­φο­ράς χρε­ω­στι­κού υπο­λοί­που, με 0,73% για κάθε μήνα που παρήλθε από την κανο­νική προ­θε­σμία πλη­ρω­μής μέχρι την ημε­ρο­μη­νία υπο­βο­λής της εκπρό­θε­σμης τρο­πο­ποι­η­τι­κής δήλωσης.

Δεν επι­βάλ­λε­ται πρό­στιμο (100, 250 ή 500 ευρώ), εφόσον από την αρχική ή τρο­πο­ποι­η­τική εκπρό­θε­σμη δήλωση προ­κύ­πτει ποσό φόρου προς πληρωμή μέχρι 100 ευρώ.

Σε ότι αφορά στον ΦΠΑ και τους παρα­κρα­τού­με­νους φόρους, σε κάθε περί­πτωση εκπρό­θε­σμης υπο­βο­λής αρχικής ή τρο­πο­ποι­η­τι­κής δήλωσης ισχύουν πρό­στιμα 250 ευρώ για τηρού­ντες απλο­γρα­φικά βιβλία και 500 ευρώ για τηρού­ντες διπλο­γρα­φικά βιβλία επι­χει­ρη­μα­τίες και ελεύ­θε­ρους επαγ­γελ­μα­τίες.

Πηγή: skai.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.