ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Συντονισμένες προσπάθειες του Εργατικού Κέντρου Ρόδου για εργατικά χέρια

Πέγκυ Ντόκου 3 λεπτά ανάγνωση
ΕΓΓΛΕΖΟΣ

• Π.Εγγλέ­ζος: Είναι γενι­κό­τερη η έλλειψη σε εργα­ζό­με­νους • Προ­βλη­μα­τι­σμός για εργάτες που θα απα­σχο­λη­θούν στα δημο­τικά έργα απο­κα­τά­στα­σης των ζημιών από την Bora

Σε συντο­νι­σμό ενερ­γειών βρί­σκε­ται το Εργα­τικό Κέντρο Ρόδου με απώτερο στόχο την εύρεση εργα­ζο­μέ­νων σε πολλούς τομείς και σημείο αιχμής, τις του­ρι­στι­κές επο­χι­κές επι­χει­ρή­σεις αλλά και τα δημο­τικά έργα απο­κα­τά­στα­σης των ζημιών που προ­κά­λεσε η θεο­μη­νία Bora.

Το θέμα που ανέ­δειξε η “δ” σε σχετικό ρεπορ­τάζ, προ­βλη­μα­τί­ζει τον κατα­σκευα­στικό κλάδο αλλά και τους επι­χει­ρη­μα­τίες.

«Η έλλειψη εργα­τι­κού δυνα­μι­κού στην περιοχή μας, αλλά και σε πανελ­λα­δικό επίπεδο, είναι αυξη­μένο. Ειδικά στο τελευ­ταίο διά­στημα τόσο στις οικο­δο­μές (λόγω των ανα­και­νί­σεων και των εργα­σιών που γίνο­νται σε ξενο­δο­χεία λόγω των ζημιών που προ­κά­λεσε η θεο­μη­νία Bora) όσο και στα δημόσια έργα που εκτε­λού­νται, κατα­γρά­φε­ται τερά­στια ζήτηση εργα­ζο­μέ­νων.

Το ίδιο συμ­βαί­νει, στο του­ρι­στικό κομμάτι, στην εστίαση και στον επι­σι­τι­σμό. Τελευ­ταία, το φαι­νό­μενο έχει αυξηθεί κατα­κό­ρυφα, καθώς υπάρ­χουν πάρα πολλές κατα­σκευές στην Ρόδο. Δεν είναι τυχαίο, το γεγονός πως η Ρόδος έρχεται πρώτη στην λίστα με την έκδοση οικο­δο­μι­κών αδειών, σε πανελ­λα­δικό επίπεδο (!).

Εμείς, σα διοί­κηση του ΕΚΡ σε συνεν­νό­ηση με το Σωμα­τείο Οικο­δό­μων Ρόδου, βρι­σκό­μα­στε σε συνεχή συνερ­γα­σία προ­κει­μέ­νου να βρούμε τρόπους που θα βοη­θή­σουν στην επίλυση του προ­βλή­μα­τος. Η ανα­ζή­τησή μας, έχει φτάσει μέχρι και στα αρμόδια υπουρ­γεία που κάνουν “εισα­γωγή” εργα­ζο­μέ­νων, από τρίτες χώρες –κυρίως από την Αίγυπτο οι οποίοι ειδι­κεύ­ο­νται στο κατα­σκευα­στικό κομμάτι. Ωστόσο, οι δια­δι­κα­σίες δεν έχουν προ­χω­ρή­σει λόγω γρα­φειο­κρα­τίας» – όπως είπε ο πρό­ε­δρος του ΕΚΡ.

Το μείζον πρό­βλημα παρα­μέ­νει η έλλειψη ανθρώ­πι­νου δυνα­μι­κού ενόψει της έναρξης της του­ρι­στι­κής σεζόν. Όπως ανα­φέ­ρει ο κ. Εγγλέ­ζος: «Εμείς, σαν διοί­κηση του ΕΚΡ βρι­σκό­μα­στε ήδη σε συνεχή επαφή με πολλά Εργα­τικά Κέντρα ανά την Ελλάδα με στόχο να προ­σεγ­γί­σουμε εργα­ζό­με­νους, στον του­ρι­σμό και στον επι­σι­τι­σμό, με όπλο την Τοπική Συλ­λο­γική Σύμβαση Εργα­σίας, που έχουμε υπο­γρά­ψει. Ήδη έχουμε ανοίξει έναν νέο δίαυλο επι­κοι­νω­νίας με το Εργα­τικό Κέντρο στη Ναύ­πα­κτο, από όπου υπάρχει ενδια­φέ­ρον για απα­σχό­ληση στη Ρόδο. Αυτό προ­σπα­θούμε να κάνουμε όπως και άλλες χρονιές, υπό την βασική προ­ϋ­πό­θεση να τηρεί­ται η Τοπική Συλ­λο­γική Σύμβαση Εργα­σίας στο ακέραιο, όπως έγινε και πέρσι χωρίς να σημειω­θούν σοβαρά προ­βλή­ματα ανάμεσα στους εργα­ζό­με­νους και τις επι­χει­ρή­σεις ή καταγ­γε­λίες –σε μια σειρά από ζητή­ματα όπως η διαμονή κ.λπ.»

Σημειώ­νε­ται πως το Σωμα­τείο Ξενο­δο­χο­ϋ­παλ­λή­λων Ρόδου, βρί­σκε­ται ήδη σε δια­πραγ­μα­τεύ­σεις με την Ένωση Ξενο­δό­χων Ρόδου και την Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξενο­δό­χων, προ­κει­μέ­νου να προ­χω­ρή­σουν στην υπο­γραφή νέας Τοπικής Συλ­λο­γι­κής Σύμ­βα­σης Εργα­σίας στον Του­ρι­σμό και στον Επι­σι­τι­σμό.

«Η σχετική σύμβαση που έχουμε υπο­γρά­ψει απο­τε­λεί ένα χρήσιμο εργα­λείο για τους εργα­ζό­με­νους. Το επόμενο βήμα που προ­γραμ­μα­τί­ζουμε να κάνουμε, είναι να ετοι­μα­στεί και να υπο­γρα­φεί μία ανάλογη σύμβαση στον χώρο του εμπο­ρίου. Θα έχουμε πολύ σύντομα συνερ­γα­σία με τον Εμπο­ρικό Σύλλογο Ρόδου και τον πρόεδρό του, κ. Κώστα Σπανό, για θα συζη­τή­σουμε σχετικά με την υπο­γραφή μίας ανά­λο­γης σύμ­βα­σης για τους εργα­ζό­με­νους στα εμπο­ρικά κατα­στή­ματα. Πρέπει να δια­σφα­λι­στεί και αυτός ο κλάδος στο 100%, που είναι νευ­ραλ­γι­κός και αφορά σε πάρα πολλούς εργα­ζό­με­νους σε εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις του νησιού.

Έχουμε ξεκι­νή­σει τις συζη­τή­σεις και βρι­σκό­μα­στε σε πολύ καλό δρόμο. Πάνω απ’ όλα πρέπει να βάλουμε όλοι, την εργα­σιακή ειρήνη και η ανάγκη τόσο των εργα­ζο­μέ­νων να δια­σφα­λί­σουν τη δουλειά και τα δικαιώ­ματά τους, όσο και των εργο­δο­τών που θα μπορούν να εξα­σφα­λί­σουν περισ­σό­τερο προ­σω­πικό ώστε να μην ανα­γκά­ζο­νται κάθε χρόνο, να ανα­ζη­τούν νέους εργα­ζό­με­νους. Η διοί­κηση του ΕΚΡ θέλει να καθο­ρι­στούν όλες οι παρά­με­τροι ανάμεσα σε εργα­ζό­με­νους και εργο­δο­σία ώστε να μην υπάρ­χουν προ­βλή­ματα σε καμία από τις δύο πλευρές» -κατέληξε ο κ. Εγγλέ­ζος.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου 1 σχόλιο

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Φ.αλαβερας

    Πως να ερθουν να δουλέψουν εκεί στη Ρόδο όταν γίνονται τέτοια όργια με τον εφκα και τις πληρωμές στο τέλος της σεζόν και όχι μόνο, κάνει ο εργαζόμενος που δεν του έχουν κολλήσει ένσημα καταγγελία την κοιτάνε στον εφκα σχεδόν 1 χρόνο μετά και σαν απάντηση είναι το και όσο για τα χρήματα που τους έχουν φάει οι <> είναι το αυτό απαντάει η επιθεώρηση εργασίας, με λίγα λόγια με μερικούς γνωστούς σε εφκα ,επιθεώρηση εργασίας και πολιτική δεν χρειάζεται να πληρώνεις εργαζόμενους ούτε να κολλάς ένσημα, κατά τα άλλα ψάχνετε για εργαζόμενους, αλλά εδώ στο Ελλάντα όπως λένε μόνο αυτοί επιβιώνουν