Ειδήσεις

FT: Γιατί η Ελλάδα εξελίσσεται σε επενδυτικό προορισμό των Κινέζων- Ολα ξεκίνησαν από τη Ρόδο

Η αρχή για τις μεγάλες κινεζικές επενδύσεις στη χώρα μας έγινε το 2009, όταν η Cosco μπήκε στον Πειραιά

Με τον τίτλο: «Η Ελλάδα “στολίζεται” για να υποδεχθεί μεγάλα κινεζικά κρατικά deals», οι Financial Times παραθέτουν ένα εκτενές δημοσίευμα για το πώς η Κίνα βλέπει πλέον την Ελλάδα ως κεντρική εμπορική πύλη στη Νότια Ευρώπη.

Ξεκινώντας απ’ την transit επίσκεψη του Κινέζου Προέδρου το καλοκαίρι στη Ρόδο, όπου έσπευσαν να τον συναντήσουν η Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας, το άρθρο περιγράφει πως η Κίνα άλλαξε στάση απέναντι στην Ελλάδα και πως η τελευταία προσβλέπει στα κινεζικά κεφάλαια για επενδύσεις που θα τη βγάλουν απ’ την κρίση.

«Πριν από μερικά χρόνια, τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας ήταν τόσο μεγάλα που ακόμα και η Κίνα που αν και ήταν πρόθυμη να επεκτείνει τις βασικές της αγορές, δίσταζε να επενδύσει σε υψηλού κινδύνου δυναμικό» αναφέρει η εφημερίδα η οποία παραθέτει ένα μίνι ιστορικό των κινεζικών επενδύσεων αρχής γενομένης από τα κινέζικα μαγαζιά λιανικής πώλησης ενδυμάτων και υποδημάτων, τα οποία αν άνθιζαν το 2004, ωστόσο με την κρίση «μετακόμισαν» σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τώρα η Κίνα επεναξετάζει τη στάση της απέναντι στην Ελλάδα καθώς η τελευταία έχει βγάλει προς πώληση τις υποδομές της στο πλαίσιο του μνημονίου. Και η Ελλάδα, σύμφωνα με τους FT, μπορεί να εξυπηρετήσει τις φιλοδοξίες της Κίνας να επεκταθούν βαθύτερα στην Ευρώπη, είτε δια θαλάσσης είτε μέσω αέρος.

http://www.protothema.gr

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου