ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Μιχαήλ Μιχαήλ :«Δεν πρέπει να καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος Δωδ/σου»

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Μιχαήλ Μιχαήλ
Δεν πρέπει να καταργηθεί ο Δημοτικός Φόρος Δωδ/σου

ΜΙΧΑΗΛ ΜΙΧΑΗΛ

«Πήγε φέτος πολύ καλά ο του­ρι­σμός και είχαμε   ρεκόρ αφίξεων. Όμως δεν υπήρξαν και  τα ανάλογα έσοδα. Ίσως αυτό να οφεί­λε­ται και στην εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος all inclusive που στερεί έσοδα από αρκετές  επι­χει­ρή­σεις.Οι επι­χει­ρή­σεις πήραν μόνο μια ανάσα. Δεν υπήρξε δηλαδή η ανά­καμψη των εσόδων στο επίπεδο που θα θέλαμε. Αυτό θα έχει επι­πτώ­σεις»

Στην κατά­σταση της τοπικής οικο­νο­μίας ανα­φέ­ρε­ται, σε συνέ­ντευξή του  στη «δ», ο πρό­ε­δρος του Τμή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου του Οικο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου κ. Μιχαηλ Μιχαήλ.

«Μόνο με την εξω­στρέ­φεια μπο­ρούμε να ξεπε­ρά­σουμε στην κρίση. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας. Να εκμε­ταλ­λευ­τούμε τα χαρα­κτη­ρι­στικά που έχουμε ως Περι­φέ­ρεια και να προ­χω­ρή­σουμε με σταθερά βήματα προς το μέλλον», δηλώνει ο κ. Μιχαήλ Μιχαήλ .

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση που κατα­τέ­θηκε στον υπουργό  Οικο­νο­μι­κών   για την κατάρ­γηση του δημο­τι­κού φόρου, ο κ. Μιχαήλ δηλώνει:

«Η θέση της διοί­κη­σης του Τμή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου  του Οικο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου  για το  Δημο­τικό  Φόρο δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να αντι­με­τω­πι­στούν οι στρε­βλώ­σεις που έχουν δημιουρ­γη­θεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να ενσω­μα­τω­θεί  στους 37 φόρους, που ο υφυ­πουρ­γός Ανά­πτυ­ξης ζήτησε να καταρ­γη­θούν».

Με αφορμή την ημερίδα που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε  πριν λίγες ημέρες στο  ξενο­δο­χείο Rodos Palace o κ. Μιχαήλ υπο­γραμ­μί­ζει πως τη λύση στο πρό­βλημα της οικο­νο­μίας θα δώσει η εξω­στρέ­φεια.

Η συνέ­ντευξή του κ. Μιχαήλ Μιχαήλ, ανα­λυ­τικά:

Ποια είναι η θέση σας για το  Δημο­τικό Φόρο;

Η θέση της διοί­κη­σης του Τμή­μα­τος Δωδε­κα­νή­σου  του Οικο­νο­μι­κού Επι­με­λη­τη­ρίου  για το  Δημο­τικό  Φόρο δεν έχει αλλάξει. Θα πρέπει να αντι­με­τω­πι­στούν οι στρε­βλώ­σεις που έχουν δημιουρ­γη­θεί από τότε που τέθηκε σε ισχύ. Εκτιμώ πως δεν θα έπρεπε να ενσω­μα­τω­θεί  στους 37 φόρους, που ο υφυ­πουρ­γός Ανά­πτυ­ξης ζήτησε να καταρ­γη­θούν. Μιλάμε για τέλη και φόρους  που επι­βά­ρυ­ναν  τους πολίτες. Η βάση του Δημο­τι­κού Φόρου Δωδε­κα­νή­σου  είναι δια­φο­ρε­τική αφού έχει  αντα­πο­δο­τικό χαρα­κτήρα.

Πρέπει να καταρ­γη­θεί ο ΔΗΦΟΔΩ;

Όχι, δεν θα πρέπει να καταρ­γη­θεί. Είναι ανάγκη να βελ­τιω­θεί και να συνε­χί­σει να προ­σφέ­ρει  στην κοι­νω­νία.

Σε δηλώ­σεις τους τόσο ο δήμαρ­χος κ. Φώτης Χατζη­διά­κος όσο και ο αντι­δή­μαρ­χος Οικο­νο­μι­κών κ. Περ­δί­κης τόνισαν  πως αν καταρ­γη­θεί ο δημο­τι­κός φόρος τα βάρη θα πέσουν στους πολίτες και στους επι­χει­ρη­μα­τίες. Πώς το σχο­λιά­ζετε;

Στο μνη­μό­νιο ανα­φέ­ρε­ται πως αν οι Δήμοι δεν μπορούν να συντά­ξουν με  τον τρόπο που πρέπει  τους προ­ϋ­πο­λο­γι­σμούς  τους ή αυτοί είναι ελλειμ­μα­τι­κοί, μπορούν να προ­χω­ρή­σουν σε απο­λύ­σεις ή να αυξή­σουν τα τέλη  για να έχουν τα απα­ραί­τητα έσοδα. Οπότε ποιες θα είναι οι επι­λο­γές;  Εκτιμώ πως αυτό που δηλώ­θηκε ανα­γκα­στικά είναι μονό­δρο­μος.

Αυτό δεν θα είναι ολέθριο;

Θα δημιουρ­γη­θούν άλλοι φόροι και αυτό δεν θα είναι  θετικό για κανένα.  Το  απο­τέ­λε­σμα  από την  κατάρ­γηση του ΔΗΦΟΔΩ δεν θα λει­τουρ­γή­σει θετικά αλλά αρνη­τικά και την επι­χει­ρη­μα­τική κοι­νό­τητα. Κάποιες άλλες επι­βα­ρύν­σεις θα έρθουν σε μια εποχή δύσκολη για όλους.

Πότε θα κατα­τε­θεί στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών η επι­και­ρο­ποι­η­μένη  μελέτη για τους μειω­μέ­νους συντε­λε­στές του ΦΠΑ που εκπο­νή­θηκε από το Ινστι­τούτο Οικο­νο­μι­κών και Φορο­λο­γι­κών Μελετών;

Είμαστε σχεδόν  έτοιμοι να κατα­θέ­σουμε την επι­και­ρο­ποι­η­μένη  μελέτη στο υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών . Προς το παρόν  δεν τίθεται θέμα  γιατί δεν έχει κατα­τε­θεί το φορο­λο­γικό νομο­σχέ­διο. Πρέπει όμως να είμαστε σε εγρή­γορση προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πί­σουμε το όποιο πρό­βλημα παρου­σια­στεί.

Πιστεύ­ετε πως θα καταρ­γη­θεί το ειδικό καθε­στώς;

Δεν πιστεύω πως θα γίνει κάτι τέτοιο . Πρέπει όμως να είμαστε έτοιμοι για όλα.

Τι προ­τεί­νατε στο δήμαρχο Ρόδου κ. Φώτη Χατζη­διάκο κατά τη συνά­ντηση που είχατε την περα­σμένη εβδο­μάδα;

Ζητή­σαμε συνερ­γα­σία γιατί πιστεύ­ουμε πως η Τοπική Αυτο­διοί­κηση οφείλει να δημιουρ­γεί συν­θή­κες οικο­νο­μι­κής  ανά­πτυ­ξης. Ειδικά σε αυτή τη δύσκολη συγκυ­ρία θα πρέπει όλοι οι φορείς να κινη­θούν σε αυτή την κατεύ­θυνση.Δεν υπάρ­χουν περι­θώ­ρια για υπα­να­χω­ρή­σεις και δεν θα πρέπει να χαθεί και άλλος χρόνος.

Προ­τεί­νετε να ενώσουν όλοι οι φορείς τις δυνά­μεις τους;

Ναι, αυτό θα πρέπει να γίνει. Να ενώσουν όλοι οι φορείς τις δυνά­μεις τους για να αντι­με­τω­πί­ζουν καλύ­τερα τα προ­βλή­ματα.  Πρέπει να χαρά­ξουμε κοινή πορεία.

Πως είναι η κατά­σταση στην τοπική οικο­νο­μία;

Πήγε φέτος πολύ καλά ο του­ρι­σμός και είχαμε   ρεκόρ αφίξεων. Όμως δεν υπήρξαν και  τα ανάλογα έσοδα. Ίσως αυτό να οφεί­λε­ται και στην εφαρ­μογή του προ­γράμ­μα­τος all inclusive που στερεί έσοδα από αρκετές  επι­χει­ρή­σεις. Οι επι­χει­ρή­σεις πήραν μόνο μια ανάσα. Δεν υπήρξε δηλαδή η ανά­καμψη των εσόδων στο επίπεδο που θα θέλαμε. Αυτό θα έχει επι­πτώ­σεις .

Πως είδατε τις φορο­ε­λα­φρύν­σεις που εξήγ­γειλε  ο πρω­θυ­πουρ­γός κ Α Σαμαράς;

Είναι στη σωστή κατεύ­θυνση. Θα έπρεπε να τεθούν εδώ και καιρό σε ισχύ  γιατί αρκετές επαγ­γελ­μα­τι­κές ομάδες έχουν ξεπε­ρά­σει τα όρια της φορο­δο­τι­κής τους ικα­νό­τη­τας.   Δεν αντέ­χουν και δεν έχουν χρήματα για να πλη­ρώ­νουν τις υπο­χρε­ώ­σεις τους.

Ποια είναι τα συμπε­ρά­σματα από την ημερίδα που οργα­νώ­θηκε από το Οικο­νο­μικό Επι­με­λη­τή­ριο στο ξενο­δο­χείο  Rodos Palace;

Μόνο με την εξω­στρέ­φεια μπο­ρούμε να ξεπε­ρά­σουμε την κρίση. Αυτός θα πρέπει να είναι ο στόχος μας, Να εκμε­ταλ­λευ­τούμε τα χαρα­κτη­ρι­στικά που έχουμε ως Περι­φέ­ρεια και να προ­χω­ρή­σουμε με σταθερά βήματα προς το μέλλον.

Να μην στη­ρι­ζό­μα­στε στον του­ρι­σμό;

Ναι, αλλά είναι ανάγκη να παρά­γουμε  τα προ­ϊ­ό­ντα που  χρεια­ζό­μα­στε. Πρέπει δηλαδή να δια­συν­δε­θεί ο πρω­το­γε­νής τομέας με τον του­ρι­σμό.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.