ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μητσοτάκης: Δεν αντέχουμε δημοσιονομικά μία μείωση του ΦΠΑ – Τα Σκόπια είναι απομονωμένα, όχι η Ελλάδα

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μητσοτάκης

Την ξεκά­θαρη πρόθεση της κυβέρ­νη­σης να μην κυρώσει τα μνη­μό­νια της συμ­φω­νίας των Πρεσπών στην παρούσα συγκυ­ρία επα­νέ­λαβε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, μιλώ­ντας στο OPEN σήμερα, Τετάρτη, το πρωί. Παράλ­ληλα, ο πρω­θυ­πουρ­γός απέδωσε στον Στέφανο Κασ­σε­λάκη «απο­λι­τίκ, λαϊφ­στάιλ λαϊ­κι­σμό», ενώ τόνισε ότι η Νέα Δημο­κρα­τία απο­τε­λεί πραγ­μα­τική δύναμη πατριω­τι­σμού, σε αντί­θεση με «δυνά­μεις πατρι­δο­κα­πη­λίας», όπως η Ελλη­νική Λύση και η Νίκη.

«Πιστεύω ότι τα Σκόπια θα προ­σαρ­μο­στούν στις πιέσεις που θα ασκη­θούν»

«Εμείς δεν κάνουμε εξω­τε­ρική πολι­τική με φωνές. Ξεκα­θα­ρί­ζουμε ότι η συμ­φω­νία των Πρεσπών πρέπει να τηρηθεί. Στα ζητή­ματα της ονο­μα­σίας δεν πρό­κει­ται να κάνουμε πίσω», ανέφερε ο πρω­θυ­πουρ­γός για τις εξε­λί­ξεις στη Βόρεια Μακε­δο­νία.

«Πρέπει να κατα­λά­βουν οι φίλοι μας στη Βόρεια Μακε­δο­νία ότι η προ­ε­κλο­γική περί­ο­δος τελεί­ωσε. Τα Σκόπια είναι απο­μο­νω­μένα και όχι η Ελλάδα. Πιστεύω ότι θα προ­σαρ­μο­στούν στις πιέσεις που θα ασκη­θούν», συμπλή­ρωσε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι «τα ζητή­ματα που αφορούν την ονο­μα­σία δεν αλλά­ζουν» και στέλ­νο­ντας μήνυμα στην ηγεσία της γει­το­νι­κής χώρας «να σοβα­ρευ­τεί και να αφήσει τα μικρο­κομ­μα­τικά παι­χνί­δια».

«Δεν κυρώ­σαμε τα μνη­μό­νια. Γιατί κάποιοι έρχο­νται τώρα και ζητούν να κυρώ­σουν τα μνη­μό­νια;» διε­ρω­τή­θηκε στη συνέ­χεια ο πρω­θυ­πουρ­γός, ο οποίος εξέ­φρασε την άποψη ότι «εάν κυρώ­σουμε τα μνη­μό­νια τώρα, θα δώσουμε πάτημα στα Σκόπια», ξεκα­θα­ρί­ζο­ντας ότι «σε αυτή τη συγκυ­ρία δεν θα κυρώ­σουμε τα μνη­μό­νια».

«Δεν αντέ­χουμε δημο­σιο­νο­μικά τη μείωση του ΦΠΑ»

Οσον αφορά το ζήτημα της ακρί­βειας, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης παρα­δέ­χτηκε ότι «οι πολίτες μάς λένε με κάθε τρόπο ότι το πρό­βλημα της ακρί­βειας είναι το πρώτο ζήτημα που απα­σχο­λεί σήμερα το ελλη­νικό νοι­κο­κυ­ριό».

«Η κυβέρ­νηση έχει λάβει ιδιαι­τέ­ρως παρεμ­βα­τικά μέτρα που έχουν φέρει κάποιο απο­τέ­λε­σμα – όχι ενδε­χο­μέ­νως αυτό που περι­μέ­ναμε ή που περί­με­ναν οι πολίτες. Στις πολυ­ε­θνι­κές δια­πι­στώ­σαμε πρα­κτι­κές που χωρί­ζουν την Ευρώπη σε δια­φο­ρε­τι­κές ζώνες. Ζήτησα από την Κομι­σιόν να έχουμε μια ευρω­παϊκή απά­ντηση ώστε να λει­τουρ­γεί στην πράξη η ενιαία αγορά. Πολλές φορές έχουμε ανα­δεί­ξει θέματα πρώτοι στην Ευρώπη κι έχουμε δικαιω­θεί», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρω­θυ­πουρ­γός σημειώ­νο­ντας ότι «το κεντρικό ζητού­μενο είναι η αύξηση των μισθών» και πως «οι μισθοί έχουν αυξηθεί και η ανεργία έχει μειωθεί».

Ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φέρ­θηκε επι­πλέον στην αύξηση του φοι­τη­τι­κού επι­δό­μα­τος επι­ση­μαί­νο­ντας πάντως ότι οι φοι­τη­τές παντού εργά­ζο­νται για να συμπλη­ρώ­σουν το εισό­δημά τους.

Ξεκα­θά­ρισε πως «δεν αντέ­χουμε δημο­σιο­νο­μικά τη μείωση του ΦΠΑ» και τόνισε ότι «όποιος ειση­γεί­ται μείωση του ΦΠΑ, να πει πού θα βρούμε τα χρήματα». «Η αντι­πο­λί­τευση να μας πει ποια επι­δό­ματα θα κόψει, αφού μας κατη­γο­ρεί για επι­δο­μα­τική πολι­τική», συμπλή­ρωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός επα­να­λαμ­βά­νο­ντας ότι «πρέπει πάνω από όλα να υλο­ποι­ή­σουμε τον προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό και να είμαστε συνε­πείς δημο­σιο­νο­μικά».

«Η μείωση του πλη­θω­ρι­σμού είναι πια μια πραγ­μα­τι­κό­τητα. Θα αρχί­σουμε να βλέ­πουμε κάποιες στο­χευ­μέ­νες μειώ­σεις τιμών», υπο­στή­ριξε στη συνέ­χεια θέτο­ντας το ερώτημα: «Πώς είναι δυνατόν να είναι πολι­τική επιλογή η ακρί­βεια; Να το εξη­γή­σει αυτό η αντι­πο­λί­τευση».

«Συγκρί­νουμε ευρω­ε­κλο­γές με ευρω­ε­κλο­γές»

Οσον αφορά τις ευρω­ε­κλο­γές, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης επι­σή­μανε ότι «η βάση της Ν.Δ. συσπει­ρώ­νε­ται και τα ευρω­παϊκά ζητή­ματα αρχί­ζουν να ακού­γο­νται περισ­σό­τερο». «Η Ν.Δ. είναι το κόμμα της Ευρώπης και το κόμμα που μπορεί να κάνει τη φωνή της Ελλάδας να ακού­γε­ται ηχηρή στην Ευρώπη», είπε τονί­ζο­ντας ότι αυτό που τον ενδια­φέ­ρει είναι «να συσπει­ρώ­σουμε τον κόσμο μας και να κάνουμε τη διά­κριση μεταξύ του υπεύ­θυ­νου πατριω­τι­σμού και της πατρι­δο­κα­πη­λίας, ανα­φο­ρικά με την Ελλη­νική Λύση και τη Νίκη.

«Ο κ. Κασ­σε­λά­κης εκφρά­ζε­ται ορι­σμέ­νες φορές με έναν τρόπο λίγο ασυ­νάρ­τητο. Καλό είναι να μην είναι τόσο απλοϊ­κός. Θα κριθεί από τον ελλη­νικό λαό κι εγώ θα κρίνω τις πολι­τι­κές του θέσεις, όχι το στυλ του. Αυτό που βλέπω είναι έναν απο­λι­τίκ, λαϊφ­στάιλ λαϊ­κι­σμό που τέμνε­ται με τις χει­ρό­τε­ρες ημέρες του ΣΥΡΙΖΑ που οδή­γη­σαν τη χώρα στη χρε­ο­κο­πία», απά­ντησε ο πρω­θυ­πουρ­γός ανα­φο­ρικά με την αντι­πο­λί­τευση.

Ξεκα­θά­ρισε ότι η στη Ν.Δ. «συγκρί­νουμε ευρω­ε­κλο­γές με ευρω­ε­κλο­γές» και ότι «πήχυς είναι το απο­τέ­λε­σμα των ευρω­ε­κλο­γών του 2019». «Εμείς βάλαμε ένα σαφή στόχο. Τώρα ποιο ποσοστό θα μας αφήσει έκθαμ­βους δεν το ξέρω», σχο­λί­ασε σχετικά με τη χθεσινή δήλωση του Στέ­φα­νου Κασ­σε­λάκη.

«Η κυβέρ­νηση έχει μια εντολή τετρα­ε­τίας. Το 41% το έδωσαν οι πολίτες. Δεν είναι εντολή αλα­ζο­νείας, αλλά επιταγή εμπι­στο­σύ­νης», προ­σέ­θεσε ο κ. Μητσο­τά­κης, «συνι­στώ­ντας» στην αντι­πο­λί­τευση «λίγο περισ­σό­τερη σεμνό­τητα και λίγο λιγό­τερη αυτα­ρέ­σκεια στον πολι­τικό διάλογο». «Ο κ. Κασ­σε­λά­κης δεν έχει εκλεγεί ποτέ βου­λευ­τής», είπε χαρα­κτη­ρι­στικά.

«Η λύση-πακέτο δεν συζη­τεί­ται από την Ελλάδα»

Οσον αφορά τα ελλη­νο­τουρ­κικά, ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης σημεί­ωσε ότι «η Ελλάδα δεν άλλαξε πολι­τική απέ­να­ντι στην Τουρκία τα τελευ­ταία πέντε χρόνια. Η Τουρκία άλλαξε και από το “Μητσο­τά­κης γιοκ” πήγε σε μια κανο­νι­κό­τητα». «Εχουμε πετύχει 15 μήνες να μην υπάρχει καμία παρα­βί­αση και παρά­βαση του ενα­έ­ριου χώρου, έχουμε έλεγχο στο μετα­να­στευ­τικό, έχουμε μια συμ­φω­νία για τη βίζα στα ελλη­νικά νησιά και έχουμε βάλει ένα πλαίσιο δια­λό­γου για τη μεγάλη διαφορά στην οριο­θέ­τηση ΑΟΖ και υφα­λο­κρη­πί­δας. Είναι ένα πρό­βλημα 40 ετών, και δεν θα υπάρξει λύση από τη μια στιγμή στην άλλη», σημεί­ωσε ο πρω­θυ­πουρ­γός.

«Το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να συμ­φω­νή­σουμε τους κανόνες. Η λύση-πακέτο δεν συζη­τεί­ται από την Ελλάδα από τη στιγμή που ανα­γνω­ρί­ζουμε μόνο μια διαφορά. Δεν περι­μένω ότι στους επό­με­νους 12 μήνες θα έχουμε κάτι που θα αλλάξει τα γκολ­πόστ, το βρίσκω απίθανο, αλλά ο διά­λο­γος έχει αξία. Μπορεί να έχουμε δια­φω­νίες, αλλά αυτό δεν σημαί­νει ότι δεν πρέπει να συνο­μι­λούμε», επι­σή­μανε ο Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, εκφρά­ζο­ντας την άποψη ότι «δεν βλέ­πουμε κλι­μά­κωση της προ­κλη­τι­κής ρητο­ρι­κής, αν τη βλέπαμε, θα υπήρχε αντί­δραση» καθώς και πως «στην Ελλάδα και την Τουρκία υπάρ­χουν κάποιοι που λες και θρέ­φο­νται από την ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών».

Για την υπόθεση των Τεμπών ξεκα­θά­ρισε ότι μπορεί να δεχθεί «τις ευθύνες για την κατά­σταση των σιδη­ρο­δρό­μων, αλλά δεν δέχομαι την άθλια θεωρία περί συγκά­λυ­ψης», τονί­ζο­ντας ότι «είναι ντροπή να λέγεται αυτό ,και αυτοί που επα­νέρ­χο­νται σε αυτό εργα­λειο­ποιούν τον πόνο των συγ­γε­νών με έναν τρόπο που είναι ανε­πί­τρε­πτο». Απο­κά­λυψε, δε, ότι έχει συνα­ντη­θεί ιδιω­τικά με συγ­γε­νείς των θυμάτων.

Ερω­τη­θείς για ενδε­χό­μενο ανα­σχη­μα­τι­σμό, ο κ. Μητσο­τά­κης απά­ντησε ότι «δεν είναι οπαδός συχνών αλλαγών στην κυβέρ­νηση». Σημεί­ωσε, όμως, τα εξής: «Δεν μου αρέσουν οι κυβερ­νη­τι­κές αλλαγές, κάποια στιγμή θα πέσετε μέσα. Κάθε κυβέρ­νηση μπορεί να γίνεται καλύ­τερη, και εγώ είμαι ο πρώτος που είμαι αυστη­ρός με τον εαυτό μου και τους συνερ­γά­τες μου και όταν δεν υπάρχει καλή απόδοση έχω τη δυνα­τό­τητα να παρεμ­βαίνω. Εχω δώσει δείγ­ματα την προη­γού­μενη τετρα­ε­τία ότι δεν είμαι υπέρ­μα­χος των συχνών αλλαγών».

Τέλος, κληθείς να πάρει θέση για το εάν έχει κατα­λή­ξει στο πρόσωπο που θα προ­τα­θεί για την Προ­ε­δρία της Δημο­κρα­τίας, είπε: «Εχω εκφρα­στεί. Εχω πολύ καλή άποψη για τον τρόπο με τον οποίο η κυρία Σακελ­λα­ρο­πού­λου ασκεί τα καθή­κο­ντά της».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.