ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσφορές όλο το χρόνο

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Καταστήματα εκπτώσεις

Στην απε­λευ­θέ­ρω­ση των προ­σφο­ρών, έτσι ώστε αυτές να διε­νερ­γού­νται καθ’ όλη τη διάρ­κεια του χρό­νου, πα­ρέ­χο­ντας τη δυ­να­τό­τη­τα στους εμπό­ρους να ρευ­στο­ποιούν απο­θέ­μα­τα ανά πάση στιγ­μή, προ­σα­να­το­λί­ζε­ται το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης.

Η υφι­στά­με­νη νο­μο­θε­σία προ­βλέ­πε­ται,σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα «Κα­θη­με­ρι­νή», να αντι­κα­τα­στα­θεί με κώ­δι­κα δε­ο­ντο­λο­γί­ας για την προ­στα­σία του κα­τα­να­λω­τή από τις προ­σφο­ρές, τις προ­ω­θη­τι­κές ενέρ­γειες και τις εκ­πτώ­σεις, ο οποί­ος θα πρέ­πει να εκ­δο­θεί με από­φα­ση του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης έως τις 7 Οκτω­βρί­ου 2014.

Πηγές του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης υπο­στη­ρί­ζουν ότι, αν και ο κώ­δι­κας θα πα­ρέ­χει με­γα­λύ­τε­ρη ελευ­θε­ρία κι­νή­σε­ων στους εμπό­ρους, στην πραγ­μα­τι­κό­τη­τα θα θέτει ένα σα­φέ­στε­ρο πλαί­σιο, έτσι ώστε να είναι απο­λύ­τως δια­κρι­τές οι διά­φο­ρες μορ­φές εμπο­ρι­κής επι­κοι­νω­νί­ας που θα χρη­σι­μο­ποιού­νται για τις προ­σφο­ρές και τις εκ­πτώ­σεις.

«Μπού­σου­λας» για την κα­τάρ­τι­ση του ελ­λη­νι­κού κώ­δι­κα απο­τε­λεί αυτός που εφαρ­μό­ζε­ται στην Αγ­γλία, όπου πε­ρι­γρά­φο­νται ανα­λυ­τι­κά και με ακρί­βεια οι διά­φο­ρες μορ­φές προ­σφο­ρών και οι σχε­τι­κοί πε­ριο­ρι­σμοί. «Οι κώ­δι­κες είναι συχνά πιο αυ­στη­ροί από τους νό­μους», είναι η απά­ντη­ση που δί­νουν πα­ρά­γο­ντες του υπουρ­γεί­ου Ανά­πτυ­ξης στις επι­φυ­λά­ξεις που δια­τυ­πώ­νο­νται κυ­ρί­ως από κα­τα­να­λω­τι­κές ορ­γα­νώ­σεις.

Πόσο δε­σμευ­τι­κός θα είναι ο νέος κώ­δι­κας;

Την ίδια ώρα το υπουρ­γείο Ανά­πτυ­ξης φέ­ρε­ται να μην έχει κα­τα­λή­ξει στον βαθμό δε­σμευ­τι­κό­τη­τας του κώ­δι­κα. Θα θε­σπι­στεί μεν με υπουρ­γι­κή από­φα­ση, είναι άγνω­στο δε εάν θα κα­ταρ­γη­θούν ταυ­τό­χρο­να οι κυ­ρώ­σεις που προ­βλέ­πο­νται σή­με­ρα σε πε­ρί­πτω­ση πα­ρα­βά­σε­ων της υφι­στά­με­νης νο­μο­θε­σί­ας για τις προ­σφο­ρές.

Ούτε με τον νόμο 4177/2013 ούτε με τον 4254/2014, που προ­βλέ­πουν την έκ­δο­ση του κώ­δι­κα δε­ο­ντο­λο­γί­ας, έχουν κα­ταρ­γη­θεί οι κυ­ρώ­σεις που επι­βάλ­λει το κρά­τος. Εάν τε­λι­κά κα­ταρ­γη­θούν οι σχε­τι­κές δια­τά­ξεις, δεν απο­κλεί­ε­ται ο πει­θαρ­χι­κός έλεγ­χος για τη μη τή­ρη­ση του κώ­δι­κα να γί­νε­ται από επι­τρο­πή απο­τε­λού­με­νη από εκ­προ­σώ­πους του επι­χει­ρη­μα­τι­κού κό­σμου και των κα­τα­να­λω­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων.

Τι θα γίνει με τα επο­χι­κά είδη;

Επί τά­πη­τος τί­θε­ται ακόμη η θε­σμο­θέ­τη­ση ει­δι­κών εκ­πτω­τι­κών πε­ριό­δων για τα επο­χι­κά είδη. Οπως επι­ση­μαί­νουν στην εφη­με­ρί­δα πα­ρά­γο­ντες της αγο­ράς, θα πρέ­πει να κα­λύ­πτε­ται νο­μο­θε­τι­κά έμπο­ρος που πουλά, για πα­ρά­δειγ­μα, χρι­στου­γεν­νιά­τι­κα είδη και θέλει στις 30 Δε­κεμ­βρί­ου να προ­χω­ρή­σει σε ρευ­στο­ποί­η­ση των εμπο­ρευ­μά­των του μέσω εκ­πτώ­σε­ων. Οι αλ­λα­γές για τις εκ­πτώ­σεις στα επο­χι­κά είδη θα πρέ­πει να κα­θο­ρι­στούν επί­σης με από­φα­ση του υπουρ­γού Ανά­πτυ­ξης έως τις 7 Οκτω­βρί­ου. Η συ­νο­λι­κή ανα­μόρ­φω­ση του πλαι­σί­ου για τις προ­σφο­ρές και τις εκ­πτώ­σεις πρέ­πει, βάσει του Μνη­μο­νί­ου, να εφαρ­μο­στεί μέχρι τα τέλη Μαρ­τί­ου.

Προ­βλη­μα­τι­σμός από τα χα­μη­λά απο­τε­λέ­σμα­τα των εν­δια­μέ­σων και θε­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων

Προ­βλη­μα­τι­σμό προ­κα­λεί η μη απο­τε­λε­σμα­τι­κό­τη­τα των εν­διά­με­σων εκ­πτώ­σε­ων. Εκ­πρό­σω­ποι των μι­κρο­με­σαί­ων εμπό­ρων, καθώς και κα­τα­να­λω­τι­κών ορ­γα­νώ­σε­ων έχουν θέσει θέμα κα­τάρ­γη­σής τους στο πλαί­σιο της δια­βού­λευ­σης που έχει ξε­κι­νή­σει από τον Ιού­λιο για τον κώ­δι­κα δε­ο­ντο­λο­γί­ας. Χθες, μά­λι­στα, η Εθνι­κή Συ­νο­μο­σπον­δία Ελ­λη­νι­κού Εμπο­ρί­ου υπο­στή­ρι­ξε ότι τα μη­νύ­μα­τα από την εφαρ­μο­γή του θε­σμού των εν­διά­με­σων εκ­πτώ­σε­ων είναι αντι­φα­τι­κά. Αν και τον Νο­έμ­βριο του 2013 φά­νη­κε να λει­τουρ­γούν ευ­ερ­γε­τι­κά στον τζίρο των επι­χει­ρή­σε­ων, τον Μάιο του 2014 η κάμψη του τζί­ρου στο λια­νε­μπό­ριο ήταν η χει­ρό­τε­ρη των τε­λευ­ταί­ων τεσ­σά­ρων ετών: -8,8%.

Χα­μη­λό­τε­ρος του προσ­δο­κώ­με­νου ήταν και ο τζί­ρος των τα­κτι­κών θε­ρι­νών εκ­πτώ­σε­ων, καθώς, σύμ­φω­να με τις εκτι­μή­σεις των κατά τό­πους εμπο­ρι­κών συλ­λό­γων, κι­νή­θη­κε, στην κα­λύ­τε­ρη πε­ρί­πτω­ση, στα ίδια επί­πε­δα με πέ­ρυ­σι.

Κα­θη­με­ρι­νή

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.