ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Καίγονται» να βρουν τώρα 30.000 εργαζομένους οι ξενοδόχοι

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Ξενοδοχοϋπάλληλοι

Μείζον ζήτημα η εύρεση προ­σω­πι­κού για τους επι­χει­ρη­μα­τίες παρα­μο­νές της έναρξης της σεζόν. Απα­σχό­λησε 208 χιλιά­δες εργα­ζό­με­νους ο κλάδος την περα­σμένη χρονιά, 12,6% περισ­σό­τε­ρους.

Σε 30.000 ανέρ­χε­ται ο αριθμός των θέσεων απα­σχό­λη­σης που θέλουν να καλύ­ψουν άμεσα οι ξενο­δό­χοι για την εύρυθμη λει­τουρ­γία των μονάδων τους. Μπορεί το 2023 η απα­σχό­ληση στα ξενο­δο­χεία να ενι­σχύ­θηκε, ωστόσο, οι επι­χει­ρη­μα­τίες επι­ση­μαί­νουν πως εάν υπήρχε προ­σφορά εργα­τι­κών χεριών, θα προ­σλάμ­βα­ναν άμεσα άλλους 30.000 εργα­ζό­με­νους.

Βέβαια, όπως επε­σή­μανε ο γενικός διευ­θυ­ντής του ΙΤΕΠ, Γιώργος Πετρά­κος, στο πλαίσιο παρου­σί­α­σης της ετήσιας έρευνας για τον ξενο­δο­χειακό κλάδο που πραγ­μα­το­ποί­ησε το Ινστι­τούτο Του­ρι­στι­κών Ερευνών και Προ­βλέ­ψεων (ΙΤΕΠ) για λογα­ρια­σμό του Ξενο­δο­χεια­κού Επι­με­λη­τη­ρίου Ελλάδος (ΞΕΕ), οι 30.000 θέσεις απα­σχό­λη­σης που «απαι­τού­νται» άμεσα, δεν αφορούν τις ελλεί­ψεις στις θέσεις εργα­σίας που προ­βλέ­πο­νται στο οργα­νό­γραμμα ενός ξενο­δο­χείου.

Με βάση, άλλωστε, τα τελευ­ταία δια­θέ­σιμα στοι­χεία το ΙΤΕΠ, βάσει οργα­νο­γράμ­μα­τος, κενές έμειναν πέρυσι 53.229 θέσεις στα ελλη­νικά ξενο­δο­χεία. «Ένα ξενο­δο­χείο για λει­τουρ­γή­σει χρειά­ζε­ται απα­ραί­τητα receptionist. Για να λει­τουρ­γή­σει άρτια, χρειά­ζε­ται και βοηθό receptionist. Όταν ανα­φε­ρό­μα­στε στην κάλυψη 30.000 θέσεων απα­σχό­λη­σης άμεσα, αρκού­μα­στε μόνο στις “βασικές” ειδι­κό­τη­τες, όχι στις θέσεις που χρειά­ζε­ται ένα ξενο­δο­χείο βάσει οργα­νο­γράμ­μα­τος», επι­ση­μάν­θηκε κατά την παρου­σί­αση της έρευνας του ΙΤΕΠ.

Σύμφωνα με τα δια­θέ­σιμα στοι­χεία, το 2023 κατα­γρά­φηκε αύξηση 12,6% των εργα­ζο­μέ­νων σε σχέση με το 2022, με περισ­σό­τε­ρους από 208 χιλιά­δες να απα­σχο­λού­νται στα ξενο­δο­χεία με σχέση μισθω­τής εργα­σίας έναντι των 185 χιλιά­δων έναν χρόνο πριν.

Σε ό,τι αφορά το συνο­λικό κόστος απα­σχό­λη­σης ως ποσοστό επί του τζίρου, σημειώ­θηκε οριακή αύξηση κατά 1,5 ποσο­στιαία μονάδα έναντι της προη­γού­με­νης χρονιάς. Συγκε­κρι­μένα, το συνο­λικό κόστος απα­σχό­λη­σης για το 2023 αντι­στοί­χησε στο 27,5% του τζίρου, όταν το αντί­στοιχο ποσοστό το 2022 είχε δια­μορ­φω­θεί στο 26%.

Ως προς την κατη­γο­ριο­ποί­ηση των ξενο­δο­χείων, το κόστος απα­σχό­λη­σης για τα ξενο­δο­χεία 4 αστέρων ήταν υψη­λό­τερο και ανήλθε στο 29,2% επί του τζίρου, ενώ για τα ξενο­δο­χεία 1 αστε­ριού το αντί­στοιχο ποσοστό δια­μορ­φώ­θηκε στο 18,7%, το χαμη­λό­τερο μεταξύ των 5 κατη­γο­ριών.

Η εύρεση προ­σω­πι­κού ήταν, πάντως, μαζί με το κόστος της ενέρ­γειας οι δύο πιο σημα­ντι­κές δυσκο­λίες που κλή­θη­καν να δια­χει­ρι­στούν οι ξενο­δό­χοι το 2023, σύμφωνα με την έρευνα, ενώ ανη­συ­χία στους ξενο­δό­χους προ­κα­λούν, την ίδια στιγμή, το υψηλό λει­τουρ­γικό κόστος, η μειω­μένη πλη­ρό­τητα τους μήνες εκτός αιχμής και ο αντα­γω­νι­σμός από τα κατα­λύ­ματα βρα­χυ­χρό­νιας μίσθω­σης.

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.