ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε έξαρση κορωνοϊός και ιώσεις – Ξανά στο προσκήνιο οι συστάσεις για μάσκα

news room 3 λεπτά ανάγνωση
κορωνοϊός

Τη χρήση μάσκας προ­σώ­που σε χώρους με έντονο συγ­χρω­τι­σμό, αντι­ση­πτι­κών και τεστ σε περί­πτωση εμφά­νι­σης συμ­πτω­μά­των από το ανα­πνευ­στικό, και πάνω από όλα την ανάγκη εμβο­λια­σμού έναντι της COVID-19 και της γρίπης των ατόμων που ανήκουν σε ομάδες πλη­θυ­σμού υψηλού κιν­δύ­νου για σοβαρή νόσηση, υπεν­θυ­μί­ζουν οι ειδικοί με αφορμή τη μεγάλη έξαρση των ανα­πνευ­στι­κών ιώσεων που κατα­γρά­φε­ται το τελευ­ταίο διά­στημα. Λίγο πιo ισχυρή είναι η σύσταση που απευ­θύ­νουν οι ειδικοί για χρήση μάσκας στις μονάδες υγείας, για την προ­στα­σία των ασθενών αλλά και του υγειο­νο­μι­κού προ­σω­πι­κού σε μια περίοδο που ανα­μέ­νε­ται να είναι αυξη­μέ­νες οι ανάγκες για παροχή φρο­ντί­δας υγείας. Το σύστημα δεν έχει την «πολυ­τέ­λεια» να χάσει προ­σω­πικό, ενώ παρα­δο­σιακά «φοβίζει» το ΕΣΥ η παράλ­ληλη έξαρση γρίπης και COVID-19 σε σχέση με τις κλίνες ΜΕΘ.

Δεν πιέ­ζε­ται ακόμη το ΕΣΥ

Χθες, κατά την τακτική συνε­δρί­αση της επι­τρο­πής εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γείου Υγείας, εξε­τά­στη­καν τα τελευ­ταία επι­δη­μιο­λο­γικά δεδο­μένα για τη δρα­στη­ριό­τητα της COVID-19 στη χώρα μας, σύμφωνα με τα οποία συνε­χί­ζε­ται να κατα­γρά­φε­ται αύξηση των περι­στα­τι­κών –και στις μικρές ηλικίες– καθώς και των απλών νοση­λειών, χωρίς όμως να πιέ­ζε­ται ιδιαί­τερα το σύστημα υγείας. Σύμφωνα με στοι­χεία που δημο­σιο­ποί­η­σαν οι εκπρό­σω­ποι των εργα­ζο­μέ­νων σε δημόσια νοσο­κο­μεία (ΠΟΕΔΗΝ), χθες νοση­λεύ­ο­νταν 1.027 ασθε­νείς με COVID-19 στις 2.443 κλίνες που έχουν δεσμευ­θεί για τη νόσο στα νοσο­κο­μεία της χώρας.

Τριπλή «επίθεση» από ιώσεις έως του­λά­χι­στον το τέλος Ιανουα­ρίου

«Οπως το περι­μέ­ναμε. Από τη στιγμή που μπήκαμε στην περίοδο των εορτών, έφτασαν τα Χρι­στού­γεννα και ξεκί­νη­σαν οι εκδη­λώ­σεις και οι συνα­θροί­σεις των ημερών, βλέ­πουμε μεγα­λύ­τερη αύξηση των περι­στα­τι­κών COVID-19, χωρίς να πιέ­ζο­νται ιδιαί­τερα τα νοσο­κο­μεία και κυρίως οι μονάδες εντα­τι­κής θερα­πείας», σημειώ­νει στην «Κ» η κ. Παγώνα Λάγιου, καθη­γή­τρια Υγιει­νής – Επι­δη­μιο­λο­γίας της Ιατρι­κής Σχολής του ΕΚΠΑ, διευ­θύ­ντρια του Εργα­στη­ρίου Υγιει­νής, Επι­δη­μιο­λο­γίας και Ιατρι­κής Στα­τι­στι­κής ΕΚΠΑ και πρό­σε­δρη καθη­γή­τρια Επι­δη­μιο­λο­γίας του Πανε­πι­στη­μίου Χάρ­βαρντ. «Για τους λόγους αυτούς, κρίναμε ότι θα πρέπει να υπεν­θυ­μί­σουμε στους πολίτες τα μέτρα προ­στα­σίας από την COVID-19 και απο­φυ­γής δια­σπο­ράς του ιού».

Εφθασε και στην Ελλάδα η νέα υπο­πα­ραλ­λαγή JN.1, η οποία με χαρα­κτη­ρι­στική ταχύ­τητα έχει επι­κρα­τή­σει έναντι άλλων παραλ­λα­γών στις ΗΠΑ.

Η πρώτη σύσταση των ειδικών είναι ο εμβο­λια­σμός έναντι της COVID-19 των ατόμων ηλικίας 60 ετών και άνω και των ατόμων με υπο­κεί­μενα νοσή­ματα που αυξά­νουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσου. Σύμφωνα με τα στα­τι­στικά εμβο­λια­σμού, από τις 19 Οκτω­βρίου έως τις 21 Δεκεμ­βρίου είχαν γίνει περίπου 153.000 εμβο­λια­σμοί ανα­μνη­στι­κής δόσης, αριθμός που κρί­νε­ται εξαι­ρε­τικά χαμηλός.

Σύμφωνα με τους ειδι­κούς, όποιος έχει συμ­πτώ­ματα καλό είναι να απο­φεύ­γει τις συνα­θροί­σεις και τις συγκε­ντρώ­σεις, ειδικά εάν σε αυτές πρό­κει­ται να είναι και άτομα με υψηλό κίνδυνο για νόσηση. Οποιος εμφα­νί­ζει συμ­πτώ­ματα, ειδικά εάν είναι μεγάλης ηλικίας ή έχει προ­βλή­ματα υγείας, να κάνει αμέσως ένα τεστ για να ελέγξει εάν έχει προ­σβλη­θεί από τον SARS-CoV-2, προ­κει­μέ­νου εφόσον είναι θετικός να λάβει εγκαί­ρως την αντι­ι­ική αγωγή.

«Και δεν θα πρέπει να ξεχνάμε μέτρα όπως το συχνό και καλό πλύσιμο των χεριών, ο καλός αερι­σμός των κλει­στών χώρων, αλλά και η χρήση μάσκας σε χώρους με συνω­στι­σμό, όπως π.χ. σε μέσα μαζικής μετα­φο­ράς, ή σε κατα­στή­ματα όπου κάνουμε τις αγορές μας», τονίζει η κ. Λάγιου και προ­σθέ­τει: «Υπεν­θυ­μί­ζουμε αυτά τα μέτρα, χωρίς να χτυπάμε καμπα­νάκι. Δεν υπάρχει καμία υπο­χρε­ω­τι­κό­τητα, καμία απα­γό­ρευση, κανένα πρό­στιμο. Απλώς θέλουμε να θυμί­σουμε στον κόσμο αυτά που έχει μάθει τόσα χρόνια».

Η έξαρση της COVID-19 που παρα­τη­ρεί­ται το τελευ­ταίο διά­στημα συνέ­πεσε με την εμφά­νιση και στην Ελλάδα της νέας υπο­πα­ραλ­λα­γής JN.1, η οποία με χαρα­κτη­ρι­στική ταχύ­τητα έχει επι­κρα­τή­σει έναντι άλλων παραλ­λα­γών στις ΗΠΑ, ενώ την ίδια «πορεία» φαί­νε­ται να παίρνει και σε χώρες της Ευρώπης. Η συγκε­κρι­μένη υπο­πα­ραλ­λαγή φέρει μόνο μία μετάλ­λαξη σε σχέση με την «προ­κά­τοχό» της, ΒΑ.2.86, αλλά αυτή η δια­φο­ρο­ποί­ηση την καθιστά πιο μετα­δο­τική. Προς το παρόν, πάντως, δεν υπάρ­χουν ενδεί­ξεις ότι προ­κα­λεί πιο σοβαρή νόσο.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.