ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Πόλεμος» στη Δικαιοσύνη για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα

news room 4 λεπτά ανάγνωση
δικαιοσύνη

Στα «κάγκελα» δικη­γό­ροι, δικα­στές και εισαγ­γε­λείς κατά του υπουρ­γού Γ. Φλωρίδη. Ποιες τρο­πο­ποι­ή­σεις βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο της δια­μά­χης. Πώς τοπο­θε­τού­νται ανώ­τα­τοι δικα­στι­κοί.

Οι – εκ νέου- τρο­πο­ποι­ή­σεις στον Ποινικό Κώδικα αλλά και επι­μέ­ρους δια­τά­ξεις που περι­λαμ­βά­νο­νται στο προ­ω­θού­μενο νομο­σχέ­διο του Υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης, όπως πχ. οι καταρ­γή­σεις και συγ­χω­νεύ­σεις Πρω­το­δι­κείων και Εφε­τείων, βρί­σκο­νται στο επί­κε­ντρο της αντι­πα­ρά­θε­σης που σοβεί στον πολύ­παθο χώρο της Δικαιο­σύ­νης. Αντι­μέ­τω­ποι, για άλλη μία φορά, δικη­γό­ροι, δικα­στές και εισαγ­γε­λείς οι οποίοι στρέ­φο­νται κατά του Υπουρ­γείου και του αρμό­διου Υπουρ­γού Γιώργου Φλωρίδη. Αρνη­τι­κές φαί­νε­ται πως είναι και οι αντι­δρά­σεις της αντι­πο­λί­τευ­σης, με έμφαση στο θέμα της συγ­χώ­νευ­σης δικα­στη­ρίων, χωρίς όμως ακόμα να έχει υπάρξει ανα­λυ­τική τεκ­μη­ρί­ωση των θέσεών τους.

Το κλίμα ήταν ιδιαί­τερα ηλε­κτρι­σμένο στην πρό­σφατη τακτική συνέ­λευση της Ένωσης Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέων. Στο επί­κε­ντρο της αντι­πα­ρά­θε­σης, η οποία αργό­τερα επε­κτά­θηκε και σε άλλα θέματα, βρέ­θη­καν οι τρο­πο­ποι­ή­σεις στον Ποινικό Κώδικα και η συμ­με­τοχή κατά το πρό­σφατο παρελ­θόν, δικη­γό­ρων στις νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κές επι­τρο­πές.

Ο Υπουρ­γός Δικαιο­σύ­νης, ο οποίος έχει υποστεί μεγάλη κριτική για το γεγονός της μη σύστα­σης νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κής για τις αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα τόνισε: «δεχό­μα­στε μία κριτική και δεν θα μασήσω τα λόγια μου. Εγώ δεν έχω πολι­τι­κές δεσμεύ­σεις, δεν έχω άγχος εκλογής ή επα­νε­κλο­γής… Στις Επι­τρο­πές Εργα­σίας θα υπάρ­χουν ειδικοί, οι οποίοι ξέρουν, αλλά και οι οποίοι δεν έχουν άλλου είδους δεσμεύ­σεις δεν μετέ­χουν σε Νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κές Επι­τρο­πές για να νομο­θε­τή­σουν για τους δικούς τους πελάτες».

Μάλιστα ο κ. Φλω­ρί­δης την επόμενη ημέρα μιλώ­ντας στον ΣΚΑΙ όταν ρωτή­θηκε για το θέμα επα­νήλθε δρι­μύ­τε­ρος. «Θέλω να συγκρα­τήσω τα νεύρα μου. Δεχό­μα­στε μια κριτική από ελά­χι­στους, ελα­χι­στό­τα­τους, που λένε ότι οι αλλαγές δεν έγιναν από νομο­πα­ρα­σκευα­στική αλλά σε κουζίνα του υπουρ­γείου. Θα πω ότι η κουζίνα του υπουρ­γείου δεν είναι βρώμικη, βρώμικα είναι κάποια σαλόνια…. Παρα­τη­ρή­θηκε κυρίως το 2019, να μετέ­χουν στις νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κές κάποιοι δικη­γό­ροι, με μεγάλα γραφεία και μεγάλες υπο­θέ­σεις, ως νομο­θέ­τες. Ω του θαύ­μα­τος, η εφαρ­μογή του νέου κώδικα, είχε ως απο­τέ­λε­σμα να αθω­ω­θούν κάποιοι λόγω του ότι μετα­τρά­πη­καν κακουρ­γή­ματα σε πλημ­με­λή­ματα, κάποιοι μεγα­λο­πε­λά­τες τους που είχαν κατα­δι­κα­στεί σε 15 χρόνια…Όλως τυχαίως έγινε αυτό…Όμως όλα στην Ελλάδα έχουν ονο­μα­τε­πώ­νυμο…”.

Κατά την τοπο­θέ­τησή της στο πλαίσιο της τακτι­κής συνέ­λευ­σης της Ένωσης Δικα­στών και Εισαγ­γε­λέων η πρό­ε­δρος της Ένωσης Μαρ­γα­ρίτα Στε­νιώτη είπε χαρα­κτη­ρι­στικά: ότι «το τελευ­ταίο διά­στημα βιώ­νουμε γενι­κευ­μένη αμφι­σβή­τηση των λει­τουρ­γών και συλ­λει­τουρ­γών της χώρας» και προ­σέ­θεσε ότι η Δικαιο­σύνη χαρα­κτη­ρί­ζε­ται από χρο­νί­ζο­ντα προ­βλή­ματα, από υπο­στε­λέ­χωση δικα­στι­κών υπαλ­λή­λων, υπο­χρη­μα­το­δό­τηση, έλλειψη υπο­δο­μών και έλλειψη ψηφιο­ποί­η­σης.

Η πρό­ε­δρος της ΕΔΕ διε­ρω­τή­θηκε επίσης , μήπως η 7η τρο­πο­ποί­ηση του Ποι­νι­κού Κώδικα μετά το έτος 2019 αντι­βαί­νει στις αρχές της καλής νομο­θέ­τη­σης και απο­δει­κνύ­ο­νται τα ελλείμ­ματα νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κής επι­τρο­πής στη χώρα μας και προ­σέ­θεσε, ότι η έννομη τάξη εμπλου­τί­ζε­ται κυρίως για λόγους επι­κοι­νω­νια­κούς δίχως να ανα­ζη­τούν τα αίτια και υπα­κού­ο­ντας στα κελεύ­σματα του κοινού περί δικαίου αισθή­μα­τος που έχει γίνει άτυπη λαϊκή δικαιο­σύνη.

Στο ζήτημα της μη συμ­με­το­χής των δικη­γό­ρων στις νομο­πα­ρα­σκευα­στι­κές επι­τρο­πές ανα­φέρ­θηκε και ο πρό­ε­δρος το ΔΣΑ και πρό­ε­δρος της Ολο­μέ­λειας των Δικη­γο­ρι­κών Συλ­λό­γων της χώρας Δημή­τρης Βερ­βε­σός. «Συμ­φω­νούμε να τις πούμε ομάδες εργα­σίας; Αλλά όπως και να τις πούνε, μπορούν να λείπουν δικη­γό­ροι; Εμείς προ­τι­μούμε να είναι στις επι­τρο­πές καθη­γη­τές, παρά μυστι­κο­σύμ­βου­λοι του υπουρ­γείου, με παρου­σία στα πρω­ι­νά­δικα.

Κατά τα λοιπά, η κ. Στε­νιώτη στην τοπο­θέ­τησή της ανάφερε ότι η κατάρ­γηση των Πρω­το­δι­κείων και Εφε­τείων δεν ενδεί­κνυ­ται σε μια νησιω­τική χώρα. «Στις προ­θέ­σεις του υπουρ­γείου Δικαιο­σύ­νης είναι η κατάρ­γηση πέντε Εφε­τείων, μεταξύ αυτών είναι τα Εφετείο Κρήτης και Δωδε­κα­νή­σων. Η απόλυτη πρό­σβαση του πολίτη στη δικαιο­σύνη είναι συνταγ­μα­τικό δικαί­ωμα του», επι­σή­μανε η κυρία Στε­νιώτη.

Στη συνέ­χεια η κ. Στε­νιώτη ανα­φέρ­θηκε στην ενο­ποί­ηση του πρώτου βαθμού και στον ρόλο του Ειρη­νο­δίκη. Θεω­ρούμε ανα­γκαία για την εύρυθμη λει­τουρ­γία της Δικαιο­σύ­νης τη δια­τή­ρηση των Ειρη­νο­δι­κείων, είπε η κυρία Στε­νιώτη, και προ­τεί­νουμε πολυ­δυ­να­μικά μητρο­πο­λι­τικά ειρη­νο­δι­κεία, αύξηση των δικα­στι­κών επι­δο­μά­των -που πετύ­χαμε με δια­πραγ­μά­τευση και οι έξι δικα­στι­κές ενώσεις – την αυτο­τέ­λεια των δικα­στη­ρίων και την ανα­κα­τα­νομή οργα­νι­κών θέσεων.

Κατα­λή­γο­ντας, η κυρία Στε­νιώτη δεν παρέ­λειψε να τονίσει ότι η εκτε­λε­στική εξουσία αντι­με­τω­πί­ζει τη δικαιο­σύνη ως το φτωχό συγγενή και είναι ανα­γκαίο στην επόμενη συνταγ­μα­τική ανα­θε­ώ­ρηση να θεσπι­στεί η οικο­νο­μική αυτο­τέ­λεια της δικαιο­σύ­νης και ένας αυτο­τε­λής οικο­νο­μι­κός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμός.

Η πρό­ε­δρος του Αρείου Πάγου Ιωάννα Κλάπα τόνισε ιδιαί­τερα την ανάγκη μεταρ­ρύθ­μι­σης της Δικαιο­σύ­νης, ενώ ανα­φε­ρό­μενη στην επι­κεί­μενη αλλαγή του δικα­στι­κού χάρτη της χώρας σημεί­ωσε ότι υπάρχει δυσα­νά­λογη κατα­νομή εργα­σίας μεταξύ των δικα­στη­ρίων και ότι ο ισχύων δικα­στι­κός χάρτης δεν αντι­στοι­χεί στις σημε­ρι­νές ανάγκες, καθώς πολλές φορές δεν είναι εφικτή ούτε η λει­τουρ­γία ενός δικα­στη­ρίου λόγω απου­σίας δικα­στών. ενδια­φε­ρο­μέ­νων.

Πηγή euro2day.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.