ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σε Κυκλάδες και Δωδ/νησα η ακριβότερη βενζίνη

Μαίρη Φώτη 4 λεπτά ανάγνωση
ΚΑΥΣΙΜΑ

Με την μέση τιμή της αμό­λυ­βδης βεν­ζί­νης να βρί­σκε­ται σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ στα Δωδε­κά­νησα και στις Κυκλά­δες η Περι­φέ­ρεια Νοτίου Αιγαίου εξα­κο­λου­θεί να κρατά τα σκήπτρα με την ακρι­βό­τερη βενζίνη σε όλη τη χώρα!

Με βάση τα επίσημα στοι­χεία του Παρα­τη­ρη­τη­ρίου Υγρών Καυ­σί­μων του Υπουρ­γείου Ανά­πτυ­ξης, ενώ σε όλη την υπό­λοιπη Ελλάδα η μέση τιμή της αμό­λυ­βδης κυμαί­νε­ται από 1,824 η χαμη­λό­τερη (Νομαρ­χία Πει­ραιώς) έως 1,98 ευρώ η υψη­λό­τερη (Νομός Ευρυ­τα­νίας) στα Δωδε­κά­νησα η μέση τιμή δια­μορ­φώ­νε­ται στα 2,039 ευρώ το λίτρο και στις Κυκλά­δες στα 2,133 ευρώ, ανα­δει­κνύ­ο­ντας για άλλη μια φορά τις τερά­στιες ανι­σό­τη­τες ανάμεσα στην νησιω­τική και την ηπει­ρω­τική χώρα.

Η κατά­σταση αυτή με τα Δωδε­κά­νησα και τις Κυκλά­δες να έχουν την υψη­λό­τερη τιμή καυ­σί­μων πανελ­λα­δικά, τείνει πλέον να παγιω­θεί οδη­γώ­ντας σε μια βίαιη ανα­κα­τα­νομή των εσόδων-εξόδων των κατοί­κων των νησιών οι οποίοι αδυ­να­τούν να δια­χει­ρι­στούν τη λαίλαπα των συνε­χό­με­νων ανα­τι­μή­σεων που έχει βγάλει εκτός προ­ϋ­πο­λο­γι­σμού τα νοι­κο­κυ­ριά.

Οι σημα­ντι­κό­τε­ρες ανα­τι­μή­σεις παρου­σιά­ζο­νται στα λαχα­νικά, στα φρούτα, στα έλαια και ακο­λου­θούν το κρέας και τα ζωικά παρά­γωγα, όπως επίσης σημα­ντι­κές ανα­τι­μή­σεις κατα­γρά­φο­νται και στην παροχή υπη­ρε­σιών.

Η αύξηση της τιμής των καυ­σί­μων, προ­κα­λεί σοκ στα νησιά κι έχει οδη­γή­σει σε ένα ντόμινο ανα­τι­μή­σεων σε μια ευρεία γκάμα προ­ϊ­ό­ντων και υπη­ρε­σιών τινά­ζο­ντας στον αέρα τον οικο­γε­νειακό προ­ϋ­πο­λο­γι­σμό αλλά και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό των επι­χει­ρή­σεων.

Η αύξηση του μετα­φο­ρι­κού κόστους έχει αυξηθεί σημα­ντικά και σε ένα μεγάλο βαθμό μετα­κυ­λί­ε­ται στον κατα­να­λωτή, αφού είναι σχεδόν αδύ­να­τον να απορ­ρο­φή­σει ο έμπορος ή η επι­χεί­ρηση τη διαφορά του κόστους. Ακόμα μεγα­λύ­τερο είναι το πρό­βλημα στα μικρά νησιά, που πρέπει να επι­βα­ρυν­θούν και το κόστος της μετα­φόρ­τω­σης από την Αθήνα στη Ρόδο και από τη Ρόδο στα υπό­λοιπα νησιά.

Πλέον πολλοί εργα­ζό­με­νοι, όπως συνέβη κατά κόρον το καλο­καίρι με τους ξενο­δο­χο­ϋ­πάλ­λη­λους και τους εποχικά εργα­ζό­με­νους, επι­λέ­γουν να μετα­βαί­νουν στην εργασία τους με τα πόδια όπου το επι­τρέ­πουν οι απο­στά­σεις, περ­πα­τώ­ντας ακόμα και για παρα­πάνω από μισή ώρα ενώ η βενζίνη… ρεφενέ για ομα­δι­κές μετα­βά­σεις με τη χρήση οχη­μά­των εκ περι­τρο­πής σε πιο μακρι­νές απο­στά­σεις είναι ένα σύνηθες φαι­νό­μενο, ανάμεσα στους εργα­ζό­με­νους για να μπο­ρέ­σουν να περιο­ρί­σουν το κόστος των καυ­σί­μων.

Την ίδια ώρα όλο και περισ­σό­τε­ροι κάτοι­κοι του νησιού επι­λέ­γουν τη δημο­τική συγκοι­νω­νία από τα ιδιω­τικά τους οχήματα η κυκλο­φο­ρία των οποίων καθί­στα­ται ασύμ­φορη εξαι­τίας των τιμών των καυ­σί­μων, ενώ οι μαθητές που χρη­σι­μο­ποιούν τα λεω­φο­ρεία της ΔΕΣ ΡΟΔΑ ξεπερ­νούν τους 2.000 από προς και τα σχολεία τους τόσο εντός της πόλεως Ρόδου όσο και από τα χωριά με τον αριθμό να κατα­γρά­φει αυξη­τι­κές τάσεις, αφού συμ­φέ­ρει περισ­σό­τερο να κατα­βάλ­λε­ται καθη­με­ρινά το αντί­τιμο του μαθη­τι­κού εισι­τη­ρίου, από το να γεμί­ζουν τα ρεζερ­βουάρ και μάλιστα εν μέσω του χειμώνα που ανα­μέ­νε­ται νέος πονο­κέ­φα­λος για τους κατα­να­λω­τές με τους λογα­ρια­σμούς ρεύ­μα­τος και την δύσκολη -όπως εξελίσσεται- εξίσωση της θέρ­μαν­σης οικιών και επαγ­γελ­μα­τι­κών χώρων.

Ένας εξαι­ρε­τικά δύσκο­λος χει­μώ­νας είναι προ των πυλών για τους κατα­να­λω­τές, αφού τα μηνύ­ματα από όλες τις πλευρές είναι εξαι­ρε­τικά ανη­συ­χη­τικά όχι μόνο για τις τιμές των καυ­σί­μων που η ανοδική τους πορεία συμπα­ρα­σύ­ρει ανα­τι­μή­σεις σε προ­ϊ­ό­ντα βασικής κατα­νά­λω­σης φέρ­νο­ντας στα όριά τους τους κατα­να­λω­τές, αλλά και για το υψηλό κόστος στην κατα­νά­λωση ρεύ­μα­τος.

Ο καλός ακόμα καιρός και οι υψηλές για την εποχή θερ­μο­κρα­σίες που επι­κρα­τούν στα Δωδε­κά­νησα, βοηθούν σημα­ντικά τα νοι­κο­κυ­ριά να συγκρα­τή­σουν τα έξοδά τους καθώς απο­φεύ­γουν -επί του παρόντος- τον πονο­κέ­φαλο για τα έξοδα θέρ­μαν­σης, ωστόσο οδεύ­ουμε στο δεύτερο δεκα­πεν­θή­μερο του Νοεμ­βρίου και το σκηνικό του καιρού σύντομα θα αλλάξει.

Η κατά­σταση στα νησιά καθί­στα­ται εξόχως προ­βλη­μα­τική με τους κατα­να­λω­τές να είναι απρο­στά­τευ­τοι και με την πολι­τεία να καλεί­ται να λάβει άμεσα μέτρα και να επι­βάλ­λει την τάξη σε αυτό το φαι­νό­μενο που επα­να­λαμ­βά­νε­ται ως κακό­γου­στο αστείο, κάθε φορά να ανα­κοι­νώ­νο­νται μέτρα και έλεγχοι που δεν απο­δί­δουν στην πράξη και κάθε φορά οι νησιώ­τες να πρέπει να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη.

To νέο ράλι τιμών της βεν­ζί­νης δημιουρ­γεί αλυ­σι­δω­τές ανα­τι­μή­σεις σε προ­ϊ­ό­ντα και υπη­ρε­σίες με τους Δωδε­κα­νή­σιους να μην προ­λα­βαί­νουν τις αλλαγές στις τιμές που ανα­δια­μορ­φώ­νο­νται προς τα πάνω ανά εβδο­μάδα!

Όλες αυτές οι παρά­με­τροι σε συν­δυα­σμό με τον φόβο ότι η κατά­σταση θα γίνει ακόμα χει­ρό­τερη ενόψει του χειμώνα, έρχεται σε μία περίοδο όπου η ακρί­βεια στην αγορά και ειδικά στα είδη δια­τρο­φής απο­τε­λούν μία πραγ­μα­τική «παν­δη­μία» για τον μέσο κατα­να­λωτή. Για τα ευάλωτα νοι­κο­κυ­ριά τα πράγ­ματα είναι ακόμα πολύ χει­ρό­τερα, αφού ανα­γκά­ζο­νται να κάνουν σημα­ντι­κές περι­κο­πές τόσο σε ποιό­τητα όσο και σε ποσό­τητα, με τα περισ­σό­τερα από αυτά να πλη­σιά­ζουν όλο και περισ­σό­τερο τα όρια της φτώ­χειας.

Με την τιμή των καυ­σί­μων να καλ­πά­ζει ανε­ξέ­λεγ­κτα, δεν απο­κλεί­ε­ται οι τιμές της αμό­λυ­βδης μέσα στο επόμενο διά­στημα να φτάσουν ακόμα και τα 3 ευρώ, γεγονός που θα ήταν κατα­στρε­πτικό για την τοπική οικο­νο­μία και για την τσέπη των νησιω­τών, ειδικά μέσα στον χειμώνα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.