ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Περισσότεροι από 480 Ισραηλινοί και Παλαιστίνιοι νεκροί από τη νέα ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΙΣΡΑΗΛ

Το Ισραήλ ορκί­ζε­ται να πάρει «εκδί­κηση» για την επίθεση της Χαμάς

Στην αντε­πί­θεση έχει περάσει ο ισραη­λι­νός στρατός, την επομένη της άνευ προη­γου­μέ­νου επί­θε­σης που εξα­πέ­λυσε η Χαμάς ενα­ντίον του Ισραήλ, σφυ­ρο­κο­πώ­ντας τη Λωρίδα της Γάζας.

Στη διάρ­κεια της νύχτας, ισχυρές εκρή­ξεις από ισραη­λι­νές αερο­πο­ρι­κές επι­δρο­μές συγκλό­νι­σαν τη Γάζα. Το Al Jazeera μετέ­δωσε ότι του­λά­χι­στον 12 άνθρω­ποι σκο­τώ­θη­καν από βομ­βαρ­δι­σμούς στην πόλη Μπέιτ Χανούν (βορειο­α­να­το­λικά). Το υπουρ­γείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας έκανε λόγο για 232 νεκρούς και περισ­σό­τε­ρους από 1.700 τραυ­μα­τίες το τελευ­ταίο 24ωρο. Οι τραυ­μα­τίες μετα­φέ­ρο­νταν σε ερει­πω­μένα και ασφυ­κτικά γεμάτα νοσο­κο­μεία, με σοβαρές ελλεί­ψεις σε ιατρικό εξο­πλι­σμό.

Αιμα­τη­ρές συγκρού­σεις σημειώ­θη­καν επίσης στην κατε­χό­μενη Δυτική Oχθη, όπου νεαροί Παλαι­στί­νιοι επι­τέ­θη­καν με πέτρες σε ισραη­λι­νούς στρα­τιώ­τες. Τέσ­σε­ρις Παλαι­στί­νιοι, μεταξύ των οποίων ένας 13χρονος, σκο­τώ­θη­καν στη διάρ­κεια των ταραχών.

Μαχητές της παλαι­στι­νια­κής ισλα­μι­στι­κής οργά­νω­σης Χαμάς σκόρ­πι­σαν τον όλεθρο το Σάββατο σε αρκετές πόλεις του Ισραήλ, εξα­πο­λύ­ο­ντας μια ευρείας κλί­μα­κας επίθεση κατά την οποία σκό­τω­σαν περισ­σό­τε­ρους από 250 Ισραη­λι­νούς και απή­γα­γαν δεκάδες άλλους, μετα­φέ­ρο­ντας ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Πρό­κει­ται για τη χει­ρό­τερη κλι­μά­κωση της βίας στη Μέση Ανατολή από τον πόλεμο του Γιομ Κιπούρ πριν από 50 χρόνια.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός του Ισραήλ Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ορκί­στηκε «εκδί­κηση» για αυτήν τη «μαύρη ημέρα» στην ιστορία του εβραϊ­κού κράτους. «Η Χαμάς ξεκί­νησε έναν σκληρό και μοχθηρό πόλεμο. Θα κερ­δί­σουμε αυτόν τον πόλεμο, αλλά το τίμημα είναι δυσβά­στα­χτο», τόνισε. «Η Χαμάς θέλει να μας σκο­τώ­σει όλους. Είναι ένας εχθρός που δολο­φο­νεί μητέρες και παιδιά στα σπίτια τους, στα κρε­βά­τια τους. Ενας εχθρός που απάγει ηλι­κιω­μέ­νους και παιδιά», συμπλή­ρωσε.

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της Χαμάς εμφα­νί­ζε­ται σίγου­ρος πως η επίθεση που ξεκί­νησε από τη Λωρίδα της Γάζας – έναν παλαι­στι­νιακό θύλακο με πλη­θυ­σμό περίπου 2,3 εκα­τομ­μυ­ρίων, απο­κλει­σμένο εδώ και 16 χρόνια – θα εξα­πλω­θεί στη Δυτική Οχθη και στην Ιερου­σα­λήμ. Σε ομιλία του, ο Ισμαήλ Χανίγια δια­τύ­πωσε απειλές για το τέμενος Αλ Ακσά, καταγ­γέλ­λο­ντας τον συνε­χι­ζό­μενο απο­κλει­σμό της Γάζας και τις πρω­το­βου­λίες για εξο­μά­λυνση των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και αρα­βι­κών χωρών. «Πόσες φορές σας προει­δο­ποι­ή­σαμε ότι οι Παλαι­στί­νιοι δια­μέ­νουν σε προ­σφυ­γι­κούς καταυ­λι­σμούς εδώ και 75 χρόνια, ωστόσο αρνεί­στε να ανα­γνω­ρί­σετε τα δικαιώ­ματα του λαού μας;», δήλωσε μεταξύ άλλων.

Εκκα­θα­ρι­στι­κές επι­χει­ρή­σεις

Ισχυρές δυνά­μεις του ισραη­λι­νού στρατού χτε­νί­ζουν σπιθαμή προς σπιθαμή περιο­χές στις οποίες είχαν διεισ­δύ­σει το Σάββατο μαχητές της Χαμάς. Αργά το βράδυ, απε­λευ­θέ­ρω­σαν ομήρους στο κιμπούτς Μπεερί και στην πόλη Οφακίμ, σκο­τώ­νο­ντας τους εισβο­λείς. Εκπρό­σω­πος του ισραη­λι­νού στρατού προει­δο­ποί­ησε ωστόσο πως οι επι­χει­ρή­σεις για την εξου­δε­τέ­ρωση τρο­μο­κρα­τών συνε­χί­ζο­νται με αμείωτη ένταση.

Πολι­τι­κοί ανα­λυ­τές κάνουν λόγο για φιάσκο των υπη­ρε­σιών πλη­ρο­φο­ριών του Ισραήλ, καθώς η ευρείας κλί­μα­κας επίθεση που εξα­πέ­λυσε η Χαμάς αιφ­νι­δί­ασε τους πάντες. «Δεν θα ασχο­ληθώ με το ποιος φταίει και γιατί αιφ­νι­δια­στή­καμε», σχο­λί­ασε ο ηγέτης της ισραη­λι­νής αντι­πο­λί­τευ­σης Γιαΐρ Λαπίντ, δια­βε­βαιώ­νο­ντας πως «θα αντι­με­τω­πί­σουμε τον εχθρό μας ενω­μέ­νοι».

Το συμ­βού­λιο ασφα­λείας που συγκά­λεσε εκτά­κτως ο πρω­θυ­πουρ­γός Νετα­νιά­χου άναψε το πράσινο φως για επι­θέ­σεις ενα­ντίον στρα­τιω­τι­κών και διοι­κη­τι­κών στόχων της Χαμάς και του Παλαι­στι­νια­κού Ισλα­μι­κού Τζιχάντ. Παράλ­ληλα, στη Λωρίδα της Γάζας δια­κό­πηκε η ηλε­κτρο­δό­τηση καθώς και οι προ­μή­θειες καυ­σί­μων και αγαθών.

Ο Οσάμα Χαμντάν, ηγέτης της Χαμάς στον Λίβανο, δήλωσε στο πρα­κτο­ρείο ειδή­σεων Reuters ότι η επίθεση του Σαβ­βά­του θα υπο­χρε­ώ­σει τα αραβικά κράτη να συνει­δη­το­ποι­ή­σουν ότι χωρίς τον τερ­μα­τι­σμό της ισραη­λι­νής κατοχής δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη και στα­θε­ρό­τητα στην ευρύ­τερη περιοχή.

Εκτακτη συνε­δρί­αση στον ΟΗΕ

Το Συμ­βού­λιο Ασφα­λείας του ΟΗΕ θα συνε­δριά­σει εκτά­κτως την Κυριακή με αντι­κεί­μενο τις εξε­λί­ξεις στη Μέση Ανατολή. Ο γενικός γραμ­μα­τέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκου­τέ­ρες απηύ­θυνε έκκληση στη διεθνή κοι­νό­τητα να κατα­βά­λει «διπλω­μα­τι­κές προ­σπά­θειες για να απο­φευ­χθεί μια ευρύ­τερη ανά­φλεξη» στην περιοχή, λόγω της κλι­μά­κω­σης της σύγκρου­σης μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Ο Αμε­ρι­κα­νός πρό­ε­δρος Τζο Μπάι­ντεν δια­βε­βαί­ωσε τηλε­φω­νικά τον ισραη­λινό πρω­θυ­πουργό Μπε­νια­μίν Νετα­νιά­χου ότι η υπο­στή­ριξη των ΗΠΑ στο Ισραήλ είναι «ακλό­νητη και δεδο­μένη».

Η ΕΕ και πολλές κυβερ­νή­σεις ευρω­παϊ­κών χωρών «κατα­δί­κα­σαν σθεναρά» τις τρο­μο­κρα­τι­κές επι­θέ­σεις.

Το Ιράν, ορκι­σμέ­νος εχθρός του Ισραήλ, χαι­ρέ­τισε τις επι­θέ­σεις της Χαμάς. Σε Λίβανο, Ιράκ, Συρία και Υεμένη πραγ­μα­το­ποι­ή­θη­καν εκδη­λώ­σεις αλλη­λεγ­γύης προς τους Παλαι­στί­νιους, με σημαίες του Ισραήλ και των ΗΠΑ να πυρ­πο­λού­νται από δια­δη­λω­τές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.