ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Προσδοκίες για το καλύτερο με την Τουρκία αλλά και πιθανή πρόκληση την Παρασκευή νοτίως της Ρόδου

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Η Άγκυρα συνε­χί­ζει να απαντά με οδηγίες προς ιπτα­μέ­νους στις ελλη­νι­κές ΝΟΤΑΜ, τονί­ζο­ντας το τι θα πράξουν τα μαχη­τικά της

Ησυ­νά­ντηση του Έλληνα πρω­θυ­πουρ­γού Κυριά­κου Μητσο­τάκη με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντο­γαν, ολο­κλη­ρώ­θηκε και όλα δεί­χνουν σε επι­κοι­νω­νιακό του­λά­χι­στον επίπεδο πως το προ­σε­χές διά­στημα θα είναι «ήσυχο».

Εκεί όμως που δεν πέφτουν τα φώτα της δημο­σιό­τη­τας, στον αφανή χώρο των στρα­τιω­τι­κών εγγρά­φων και του πεδίου, όλοι περι­μέ­νουν την 14η Ιουλίου.

Ο πρω­θυ­πουρ­γός της Ελλάδας δήλωσε μετά την συνά­ντηση με τον Ερντο­γάν: «Το όφελος της Ελλάδος είναι η Τουρκία να παίξει με τους δικούς μας κανόνες. Με τους κανόνες του Διε­θνούς Δικαίου, με τους κανόνες των πολυ­με­ρών σχη­μά­των στα οποία συμ­με­τέ­χει, όπως το ΝΑΤΟ, ή των πολυ­με­ρών σχη­μά­των με τα οποία θέλει να έχει μία πιο στενή σχέση, όπως είναι η Ευρω­παϊκή Ένωση.

Θέλω να επα­να­λάβω ότι είμαστε στην αρχή -και εγώ και ο Πρό­ε­δρος Erdoğan- μιας και­νού­ριας θητείας και δεν έχω κανένα λόγο αυτή τη στιγμή να αμφι­σβη­τήσω την ειλι­κρί­νεια των προ­θέ­σεών του.

Είναι μια στροφή αυτή σε σχέση με αυτά τα οποία είδαμε από την Τουρκία τελευ­ταία; Ναι, είναι μία στροφή. Είναι ενδε­χο­μέ­νως μία προ­σαρ­μογή στην πραγ­μα­τι­κό­τητα. Όμως έχω μία υπο­χρέ­ωση, ειδικά όταν δεν έχω δείγ­ματα γραφής για το αντί­θετο, να βλέπω το ποτήρι μισο­γε­μάτο και όχι μισο­ά­δειο».

Στις 14 Ιουλίου όμως και παρά τις δηλώσεις-εκκλήσεις Μητσο­τάκη, πρό­κει­ται να διε­ξα­χθεί ένα μέρος της ΝΑΤΟϊκής άσκησης Neptune Strike 23-2 νοτίως της Ρόδου και του Καστε­λό­ρι­ζου, ανάμεσα σε μονάδες της Βορειο­α­τλα­ντι­κής Συμ­μα­χίας και των Τουρ­κι­κών Ενόπλων Δυνά­μεων.

Όπως πρώτο το Πεντα­πό­σταγμα απο­κά­λυψε, η Τουρκία δύο ημέρες πριν την συνά­ντηση Μητσο­τάκη Ερντο­γάν, με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε απα­ντώ­ντας στην Ελλη­νική με την οποία δεσμεύ­τηκε ο απαι­τού­με­νος χώρος, αμφι­σβη­τεί το εύρος του ελλη­νι­κού ενα­έ­ριου χώρου και δηλώνει πως τα μαχη­τικά της δεν θα υπο­βάλ­λουν σχέδιο πτήσης, με ότι αυτό συνε­πά­γε­ται και για την ασφά­λεια πτήσεων.

Δυστυ­χώς ακόμα και σήμερα μετά την συνά­ντηση των δύο ηγετών η Τουρκία συνε­χί­ζει να απαντά με οδηγίες προς ιπτα­μέ­νους στις ελλη­νι­κές ΝΟΤΑΜ που εκδό­θη­καν αυτές τις δύο ημέρες καλώ­ντας την Άγκυρα να συμ­μορ­φω­θεί, τονί­ζο­ντας το τι θα πράξουν τα μαχη­τικά της.

Αυτή η εμμονή κάνει αρκε­τούς να εκτι­μούν πως την ερχό­μενη Παρα­σκευή θα σημειω­θούν στην ευαί­σθητη αυτή περιοχή οι πρώτες παρα­βά­σεις των κανόνων ενα­έ­ριας κυκλο­φο­ρίας και οι πρώτες παρα­βιά­σεις του εθνικού ενα­έ­ριου χώρου εδώ και μήνες.

Πηγή pentapostagma.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.