ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σενάριο «καταστροφής» οι τρίτες εκλογές

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΕΚΛΟΓΕΣ

Το αν η Ελλάδα θα επι­στρέ­ψει στη ζώνη της επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας θα κριθεί στις κάλπες της Κυρια­κής, ανα­φέ­ρει το πρα­κτο­ρείο Bloomberg, σε ανάλυσή του για τις εθνικές εκλογές και τα δια­κυ­βεύ­ματα της επό­με­νης ημέρας για την οικο­νο­μία της χώρας μας.

Όπως ανα­φέ­ρει το Bloomberg, o πρώην πρω­θυ­πουρ­γός Κυριά­κος Μητσο­τά­κης επι­διώ­κει να επα­να­λά­βει το απο­τέ­λε­σμα της ψηφο­φο­ρίας του Μαΐου, το οποίο αυτή τη φορά πιθα­νό­τατα θα του εξα­σφα­λί­σει την πλειο­ψη­φία ση Βουλή. Αυτό οφεί­λε­ται σε μια αλλαγή του εκλο­γι­κού νόμου που δίνει έως και 50 μπόνους έδρες στο πρώτο κόμμα. Εάν δεν κατα­φέ­ρει να επι­τύ­χει μια τέτοια νίκη, τότε τα κόμματα θα πρέπει να σχη­μα­τί­σουν κυβέρ­νηση συνα­σπι­σμού. Αλλά και αυτό το σενάριο μοιάζει και πάλι αδύνατο, επειδή όλοι οι πολι­τι­κοί ηγέτες έχουν δηλώσει ότι δεν επι­θυ­μούν τη συνερ­γα­σία.

Η Ελλάδα ανα­μέ­νε­ται να ανα­πτυ­χθεί με ταχύ­τερο ρυθμό από τον μέσο όρο της Ευρώπης φέτος, αλλά οποια­δή­ποτε πολι­τική αστά­θεια θα μπο­ρούσε να θέσει σε κίνδυνο τη θετική πορεία της οικο­νο­μίας. Μια τρίτη κατά σειρά κάλπη παρα­μέ­νει στο τραπέζι αν και οι πιθα­νό­τη­τες για αυτό το σενάριο είναι πολύ λίγες.

Τι λένε  οι δημο­σκο­πή­σεις

Όλες οι δημο­σκο­πή­σεις δεί­χνουν ότι το κεντρο­δε­ξιό κόμμα της Νέας Δημο­κρα­τίας του Μητσο­τάκη θα εξα­σφα­λί­σει πιθα­νό­τατα την πλειο­ψη­φία στο Kοινοβούλιο, ακόμη και αν περισ­σό­τερα κόμματα περά­σουν το όριο του 3% που είναι απα­ραί­τητο για την είσοδο στο κοι­νο­βού­λιο. Παρόλα αυτά, ο πρώην πρω­θυ­πουρ­γός μπορεί να μην εξα­σφα­λί­σει τις 151 έδρες ή να κερ­δί­σει λίγο περισ­σό­τε­ρες από αυτές – πράγμα που σημαί­νει ότι η κυβέρ­νησή του δεν θα είναι τόσο σταθερή όσο θα ήθελαν οι αγορές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ του πρώην πρω­θυ­πουρ­γού Αλέξη Τσίπρα θεω­ρεί­ται ότι θα έρθει δεύτερο κόμμα κερ­δί­ζο­ντας περίπου 20% των ψήφων, σύμφωνα με τις δημο­σκο­πή­σεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ ανα­μέ­νε­ται να κατα­λά­βει την τρίτη θέση. Το Κομ­μου­νι­στικό Κόμμα θεω­ρεί­ται τέταρτο και η Ελλη­νική Λύση θα ξανα­μπεί στο Κοι­νο­βού­λιο. Η διαφορά με το απο­τέ­λε­σμα του Μαΐου είναι ότι αυτή τη φορά δύο ακόμη κόμματα – η Πλεύση Ελευ­θε­ρίας και το κόμμα Νίκη πιθανώς να ξεπε­ρά­σουν το 3%, με απο­τέ­λε­σμα να οδη­γη­θούμε σε επτα­κομ­μα­τική βουλή.

Σενάριο κατα­στρο­φής

Εάν ο Μητσο­τά­κης δεν κατα­φέ­ρει να εξα­σφα­λί­σει πλειο­ψη­φία και οι πολι­τι­κοί αρχηγοί εξα­κο­λου­θούν να αρνού­νται να συνερ­γα­στούν, τότε θα χρεια­στούν τρίτες εκλογές σε περίπου ένα μήνα από σήμερα.

Αυτό θα αντι­στρέ­ψει τη θετική δυνα­μική γύρω από τις ελλη­νι­κές μετοχές, τα ομόλογα και την οικο­νο­μία που ακο­λού­θησε της εκλογές του Μαΐου. Η πολι­τική αστά­θεια μπορεί να επι­στρέ­ψει, καθώς οι αγορές θα «δουν» ότι η ύπαρξη μιας νέας και στα­θε­ρής κυβέρ­νη­σης δεν είναι τόσο εύκολη όσο ανα­με­νό­ταν

Η πορεία της ελλη­νι­κής  οικο­νο­μίας

Η ελλη­νική οικο­νο­μία έχει καλές επι­δό­σεις. Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή ανα­μέ­νει ρυθμό ανά­πτυ­ξης 2,5% το 2023, υψη­λό­τερο από την προη­γού­μενη εκτί­μηση και πάνω από τον ευρω­παϊκό μέσο όρο. Ενώ το χρέος μπορεί να έχει αυξηθεί ως από­λυ­τος αριθμός, έχει μειωθεί σημα­ντικά ως ποσοστό του ακα­θά­ρι­στου εγχώ­ριου προ­ϊ­ό­ντος και εκτι­μά­ται ότι θα μειωθεί περαι­τέρω. Τα ελλη­νικά ομόλογα δια­πραγ­μα­τεύ­ο­νται καλύ­τερα από εκείνα άλλων μελών της ευρω­ζώ­νης που ανήκουν ήδη στην ομάδα επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας.

Η ανεργία μειώ­νε­ται, αλλά παρα­μέ­νει υψηλή, ενώ η χώρα εξα­κο­λου­θεί να έχει έλλειμμα στο ισο­ζύ­γιο τρε­χου­σών συναλ­λα­γών, κυρίως λόγω των υψηλών τιμών στην ενέρ­γεια. Η κυβέρ­νηση Μητσο­τάκη είχε δεσμευ­τεί να επι­τύ­χει πρω­το­γενή πλε­ο­νά­σματα της τάξης του 2% του ΑΕΠ, και ακόμη υψη­λό­τερα το 2023 και τα επόμενα χρόνια, που θα βοη­θή­σουν στην εξυ­πη­ρέ­τηση του κόστους του χρέους.

Επεν­δυ­τική βαθμίδα

Λαμ­βά­νο­ντας υπόψη τις καλές επι­δό­σεις της οικο­νο­μίας, οι εται­ρείες αξιο­λό­γη­σης είναι έτοιμες να κατα­τά­ξουν την Ελλάδα σε καθε­στώς επεν­δυ­τι­κής βαθ­μί­δας που είχε χαθεί πριν από 13 χρόνια, όταν ξεκί­νη­σαν τα πακέτα διά­σω­σης της χώρας.

Ο πολι­τι­κός κίν­δυ­νος φαί­νε­ται τώρα να απο­τε­λεί το βάσικό εμπόδιο για μια τέτοια απόφαση. Οι αγορές, οι ανα­λυ­τές και οι οίκοι αξιο­λό­γη­σης επι­θυ­μούν μια σταθερή κυβέρ­νηση που θα δια­θέ­τει ισχυρή πλειο­ψη­φία στο Κοι­νο­βού­λιο, ώστε η Ελλάδα να μπο­ρέ­σει να συνε­χί­σει τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις και τη δημο­σιο­νο­μική πορεία που έχει ήδη ξεκι­νή­σει. Και υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι η Fitch, η S&P και η DBRS αξιο­λο­γούν την Ελλάδα μόλις ένα σκα­λο­πάτι κάτω από την επεν­δυ­τική βαθμίδα, ενώ η Moody’s δια­τη­ρεί τη χώρα τρία σκα­λο­πά­τια κάτω από την πολυ­πό­θητη αξιο­λό­γηση.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.