ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Γυμνασίου Ζηπαρίου της Κω κέρδισαν το πρώτο βραβείο για την “Εξομολόγηση” (video)

news room 2 λεπτά ανάγνωση
Εξομολόγηση

Στον 9ο πανελ­λή­νιο μαθη­τικό δια­γω­νι­σμό με τίτλο “Κύπρος – Ελλάδα – Ομο­γέ­νεια: εκπαι­δευ­τι­κές γέφυρες”

Η μαθη­τική δημιουρ­γία που ετοί­μα­σαν οι μαθή­τριες και οι μαθητές του Γυμνα­σίου Ζηπα­ριου με για το ζήτημα των αγνο­ου­μέ­νων της Κύπρου δια­κρί­θηκε με πρώτο βραβείο στην κατη­γο­ρία Σποτ (μουσική, οπτι­κο­ποί­ηση, μήνυμα).

Στον 9ο πανελ­λή­νιο μαθη­τικό δια­γω­νι­σμό με τίτλο “Κύπρος – Ελλάδα – Ομο­γέ­νεια: εκπαι­δευ­τι­κές γέφυρες” που προ­κή­ρυ­ξαν μαζί το υπουρ­γείο Παι­δείας και Θρη­σκευ­μά­των της Ελλάδας και το υπουρ­γείο Παι­δείας, Πολι­τι­σμού, Αθλη­τι­σμού και Νεο­λαίας της Κύπρου συμ­με­τεί­χαν συνο­λικά 1359 δημιουρ­γίες σε ολα τα δια­γω­νι­στικά τμήματα από δημόσια και ιδιω­τικά σχολεία της Ελλάδας, της Κύπρου και της Ομο­γέ­νειας.

ΘΥΜΙΖΟΥΜΕ ΟΤΙ: Οι μαθή­τριες και μαθητές του Γυμνα­σίου Ζηπα­ριου συγκι­νη­μέ­νοι από το δράμα του κυπρια­κού Λαού και το ζήτημα των αγνο­ου­μέ­νων που δημιουρ­γή­θηκε πριν 49 χρόνια με την εισβολή του Αττίλα στην Κύπρο, μελο­ποί­η­σαν με την καθο­δή­γηση και ενθάρ­ρυνση της καθη­γή­τριας μου­σι­κής του σχο­λείου τους κ. Γεωρ­γίας Χαρα­λα­μπο­πού­λου το ποίημα “Εξο­μο­λό­γηση” του ποιητή Κύπρου Χρυ­σάνθη.

Το ποίημα αυτό που γρά­φτηκε από τον ποιητή της Λευ­κω­σίας αμέσως μετά την εισβολή του Αττίλα το 1974 δεν είχε μελο­ποι­η­θεί ποτέ έως σήμερα. Η “εξο­μο­λό­γηση” συμπυ­κνώ­νει όλον τον πόνο και την Αλήθεια των γεγο­νό­των εκείνης της πλέον οδυ­νη­ρής περιό­δου της σύγ­χρο­νης ιστο­ρίας της Κύπρου, μπαίνει ξανά στα χείλη των νέων, τρα­γου­διέ­ται και πάλ­λε­ται, ζωντα­νεύει μέσα από τη μουσική. Και ταυ­τό­χρονα ζωντα­νεύ­ουν και τα αιτή­ματα που περι­κλείει.

Η υπεύ­θυνη καθη­γή­τρια για τη διδα­σκα­λία και το συντο­νι­σμό της πρω­τό­τυ­πης αυτής σύλ­λη­ψης κ. Γεωργία Χαρα­λα­μπο­που­λου, εκπαι­δευ­τι­κός μου­σι­κής, δια­τυ­πώ­νει με ιδιαί­τερη καθα­ρό­τητα και σαφή­νεια τα βαθιά και ακλό­νητα “θέλω” της οπτι­κο­α­κου­στι­κής αυτής δημιουρ­γίας:

“Στις μέρες μας που το κυπριακό έχει απο­γυ­μνω­θεί από την ανθρώ­πινη πλευρά του και τείνει να εκπέσει σαν μια γεω­πο­λι­τική εκκρε­μό­τητα, η συγκε­κρι­μένη εργασία του Γυμνα­σίου Ζηπα­ριου αντι­στέ­κε­ται στην απλού­στευση μιας χρόνιας πολι­τι­κής μοι­ρο­λα­τρίας και κάνει την υπόθεση των αγνο­ου­μέ­νων ένα ηχηρό και ζωντανό αίτημα.

Πόσο μάλλον όταν το ποίημα “εξο­μο­λό­γηση” του Κύπρου Χρυ­σάνθη απηχεί και αγκα­λιά­ζει κάθε ανθρώ­πινο δράμα που προ­κα­λεί­ται από την αδικία και αποζητά την απο­κα­τά­σταση, την εξι­λέ­ωση, την ανα­κού­φιση.”

Φωτει­νοί εκπαι­δευ­τι­κοί συνε­χί­στε να εμπνέ­ετε τους μικρό­τε­ρους και να θυμί­ζετε στους μεγα­λύ­τε­ρους!

Συγ­χα­ρη­τή­ρια στο Γυμνά­σιο Ζηπα­ριου της νήσου Κω και σε όλους τους συμ­με­τέ­χο­ντες για την υπέροχη, ενδε­χο­μέ­νως ιστο­ρική δημιουρ­γία!

Πηγή hellasjournal.com/

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.