ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Αναβλήθηκε η εκδίκαση δύο υποθέσεων απάτης που προκάλεσαν αίσθηση στην κοινή γνώμη της Ρόδου

Δαμιανός Αθανασίου 4 λεπτά ανάγνωση
ΑΠΑΤΗ INTERNET PHISHING

Η εκδί­καση της πολύ­κρο­της υπό­θε­σης εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης που εξα­πα­τούσε ανυ­πο­ψί­α­στους ηλι­κιω­μέ­νους πολίτες στη Ρόδο ανα­βλή­θηκε χθες για την 19η Ιουνίου 2023 από το Πεντα­με­λές Εφετείο Δωδε­κα­νή­σου.

Κατη­γο­ρού­με­νοι για ένταξη σε εγκλη­μα­τική οργά­νωση με σκοπό τη διά­πραξη απατών και συνέρ­γεια σε απάτη κατά συναυ­τουρ­γία, κατ’ εξα­κο­λού­θηση, τετε­λε­σμένη και σε από­πειρα με συνο­λική ζημία άνω των 120.000 ευρώ ήταν σε πρώτο βαθμό ένας 57χρονος ημε­δα­πός, κάτοι­κος Αφάντου, που κρίθηκε αθώος λόγω αμφι­βο­λιών, μια 50χρονη Βουλ­γάρα που κρίθηκε ένοχη και της επι­βλή­θηκε ποινή κάθειρ­ξης 6 ετών, με την έφεση να μην έχει ανα­σταλ­τικό χαρα­κτήρα και η 23χρονη κόρη της, που κρίθηκε αθώα λόγω αμφι­βο­λιών.

Αρχη­γικά στελέχη της σπείρας, που είναι άγνωστα μέχρι στιγμής και έχουν έδρα το εξω­τε­ρικό, σχεδόν σε καθη­με­ρινή βάση, χρη­σι­μο­ποιώ­ντας διά­φο­ρες τηλε­φω­νι­κές συν­δέ­σεις οι οποίες αντι­στοι­χούν σε συν­δρο­μη­τές Ρου­μα­νίας, Βουλ­γα­ρίας, Ιρλαν­δίας ή σε κανέναν συν­δρο­μητή, καθ’ όλη τη διάρ­κεια της ημέρας, τηλε­φω­νού­σαν σε ανυ­πο­ψί­α­στους πολίτες, υπο­δυό­με­νοι αστυ­νο­μι­κούς και με την πρόφαση ότι συγ­γε­νικό τους πρόσωπο έχει εμπλα­κεί σε τροχαίο ατύχημα κατά­φε­ραν να τους απο­σπά­σουν μεγάλα χρη­μα­τικά ποσά ή τιμαλφή για την απε­μπλοκή τους και την αποφυγή της σύλ­λη­ψής τους και των τυχόν ποι­νι­κών ευθυνών τους.

Προ­κει­μέ­νου να γίνουν πιο πει­στι­κοί και να ενι­σχύ­σουν τα λεγό­μενά τους, τα μέλη της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης προ­σποιού­νταν τα πρόσωπα αυτά και άλλοτε με λυγμούς ή κραυγές και άλλοτε με κλάματα ζητού­σαν από τα θύματα να ακο­λου­θή­σουν τις εντολές του αρχηγού.

Ο ρόλος της Βουλ­γά­ρας φέρεται να ήταν η παρα­λαβή των χρη­μά­των ή των τιμαλ­φών (χρυσά κοσμή­ματα) αφού αρχικά ο αρχηγός έδινε εντολή στα θύματα σε ποιο σημείο θα τοπο­θε­τη­θούν αυτά, ενώ ήταν υπεύ­θυνη για την επί­βλεψη – εύρεση του ατόμου και στη συνέ­χεια η μετα­φορά τους οδικώς στη Βουλ­γα­ρία και η παρά­δοσή τους στον αρχηγό της εγκλη­μα­τι­κής οργά­νω­σης ή σε κάποιο βασικό στέ­λε­χος.

Από την αστυ­νο­μική έρευνα εξι­χνιά­στη­καν 9 τετε­λε­σμέ­νες απάτες και 37 από­πει­ρες, τις οποίες διέ­πρα­ξαν στο διά­στημα από 20 Ιουνίου 2020 έως 15 Μαΐου 2021.

Υπο­λο­γί­ζε­ται ότι απο­κό­μι­σαν παρά­νομο περιου­σιακό όφελος 131.735 ευρώ, ενώ το προσ­δο­κώ­μενο όφελος από τις από­πει­ρες υπερ­βαί­νει τα 537.000 ευρώ.

-Για την 25η Σεπτεμ­βρίου 2023 ανα­βλή­θηκε και η υπόθεση απάτης με «δήθεν» δια­γραφή οφειλών της ΔΕΗ με κατη­γο­ρού­με­νους τρεις ημε­δα­πούς κι έναν αλλο­δαπό.

Κατη­γο­ρού­με­νοι είναι ένας 41χρονος, με κατα­γωγή από την Κρήτη, στον οποίο επι­βλή­θηκε πρω­το­δί­κως ποινή κάθειρ­ξης 8 ετών με ανα­σταλ­τικό ως προς την έφεση απο­τέ­λε­σμα υπό τους περιο­ρι­στι­κούς όρους της εμφά­νι­σής του δύο φορές κάθε μήνα στο αστυ­νο­μικό τμήμα του τόπου κατοι­κίας του και της απα­γό­ρευ­σης εξόδου από τη χώρα και δύο ημε­δα­ποί ηλικίας 47 και 28 ετών αλλά κι ένας 42χρονος, υπήκοος Μολ­δα­βίας, που κρί­θη­καν ένοχοι άμεσης συνέρ­γειας σε απάτη και στους οποίους επι­βλή­θηκε ποινή φυλά­κι­σης 3 ετών με τριετή ανα­στολή.

Ο 41χρονος, εντό­πιζε πρόσωπα που είχαν οφειλές προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε και προ­σποιού­με­νος ότι τυγ­χά­νει νόμιμος και εξου­σιο­δο­τη­μέ­νος αντι­πρό­σω­πος της εται­ρείας παροχής ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας “ELPEDISON”, η οποία είναι εναλ­λα­κτική πάροχος ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος στο κατα­να­λω­τικό κοινό έναντι της Δημό­σιας Επι­χεί­ρη­σης Ηλε­κτρι­σμού Δ.Ε.Η. Α.Ε. παρί­στανε ψευδώς και μάλιστα με πειθώ και φορ­τι­κό­τητα ότι είχε την δυνα­τό­τητα να προ­βαί­νει σε δια­κα­νο­νι­σμό ή και δια­γραφή οφειλών προς την Δ.Ε.Η. Α.Ε. έναντι κατα­βο­λής μέρους μόνο του συνο­λικά οφει­λό­με­νου ποσού, καθώς και να μεσο­λα­βεί στην σύναψη νέων ευνοϊ­κών για τους παθό­ντες συμ­βά­σεων παροχής ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος με την εταιρία “ELPEDISON”.

Οι υπό­λοι­ποι συγκα­τη­γο­ρού­με­νοί του, που κρί­θη­καν ένοχοι, του παρεί­χαν άμεση συν­δρομή στην απάτη.

Έχουν προ­κύ­ψει 28 περι­πτώ­σεις θυμάτων της οργά­νω­σης, ενώ περαι­τέρω, ο πρώτος φέρεται να εξα­πά­τησε και έναν ιδιο­κτήτη σούπερ μάρκετ.

Κατη­γο­ρού­νται ότι έχουν προ­σπο­ρί­σει συνο­λικό παρά­νομο περιου­σιακό όφελος ύψους 64.550€ και ότι απο­πει­ρά­θη­καν να απο­κο­μί­σουν παρά­νομο περιου­σιακό όφελος του­λά­χι­στον 25.147€, με αντί­στοιχη βλάβη των παθό­ντων.

– Για την 19η Ιουνίου 2023 ανα­βλή­θηκε και η εκδί­καση υπό­θε­σης με κατη­γο­ρού­μενο έναν 39χρονο στρα­τιω­τικό που ενε­πλάκη σε σκάν­δαλο στην οικο­νο­μική δια­χεί­ριση της Στρα­τιω­τι­κής Μεραρ­χίας της Κω.

Του έχει επι­βλη­θεί πρω­το­δί­κως ποινή κάθειρ­ξης 15 ετών και χρη­μα­τική ποινή 8.000 ευρώ, με ανα­σταλ­τικό ως προς την έφεση απο­τέ­λε­σμα υπό τους όρους της απα­γό­ρευ­σης εξόδου από τη χώρα και της εμφά­νι­σής του μια φορά κάθε μήνα στο αστυ­νο­μικό τμήμα του τόπου κατοι­κίας του.

Κρίθηκε ένοχος για πλα­στο­γρα­φία μετά χρήσεως κατ’ εξα­κο­λού­θηση σε βάρος του Δημο­σίου με επι­διω­κό­μενο όφελος και αντί­στοιχη προ­ξε­νη­θείσα ζημία υπερ­βαί­νουσα το ποσό των 150.000 ευρώ και για απάτη σε βάρος του Δημο­σίου με επι­διω­κό­μενο όφελος και αντί­στοιχη προ­ξε­νη­θείσα ζημία υπερ­βαί­νουσα το ποσό των 150.000 ευρώ.

Το πρω­τό­δικο δικα­στή­ριο έκρινε αθώο έναν 33χρονο συγκα­τη­γο­ρού­μενό του.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.