ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γκ. Μαγιορκίνης: Η πανδημία πλησιάζει σε φάση ενδημικότητας – Την επόμενη διετία τα εμβόλια «παν-κορωνοϊού»

news room 1 λεπτό ανάγνωση
Μαγιορκίνης

Την αι­σιο­δο­ξία του ότι η παν­δη­μία του κο­ρο­νοϊ­ού πλη­σιά­ζει σε φάση εν­δη­μι­κό­τη­τας, κάτι που όπως λέει, ανα­μέ­νε­ται να επι­βε­βαιω­θεί μέχρι την Άνοι­ξη, εκ­φρά­ζει σε συ­νέ­ντευ­ξη του στο Πρα­κτο­ρείο FM και στην εκ­πο­μπή της Τά­νιας Η Μα­ντου­βά­λου «104,9 ΜΥ­ΣΤΙ­ΚΑ ΥΓΕΙΑΣ» ο Επί­κου­ρος Κα­θη­γη­τής Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Γκί­κας Μα­γιορ­κί­νης. «Η κυ­κλο­φο­ρία της Covid 19 πα­ρα­μέ­νει σε υψηλά επί­πε­δα, ωστό­σο υπάρ­χει αρ­κε­τή πλη­θυ­σμια­κή ανο­σία, καθώς οι άν­θρω­ποι που έχουν κολ­λή­σει (οι πε­ρισ­σό­τε­ροι το τε­λευ­ταίο εξά­μη­νο) ή έχουν εμ­βο­λια­στεί, ξε­περ­νά­νε το 90%. Οπότε υπάρ­χει ένα φρένο στο πόσο γρή­γο­ρα μπο­ρεί να με­τα­δο­θεί, σε αντί­θε­ση με τις υπό­λοι­πες ιώ­σεις, όπου το αντί­στοι­χο επί­πε­δο πρό­σφα­της λοί­μω­ξης είναι χα­μη­λό».

 

Ωστό­σο σύμ­φω­να με τα μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα που ανα­πτύσ­σει ο κα­θη­γη­τής, η κυ­κλο­φο­ρία του ιού σε σχέση με πέ­ρυ­σι και πρό­περ­σι την ίδια πε­ρί­ο­δο, είναι χα­μη­λό­τε­ρη, παρά το γε­γο­νός ότι φέτος δεν υπάρ­χουν κα­θό­λου μέτρα. Με τα δε­δο­μέ­να που βλέ­που­με αυτή τη στιγ­μή, έχει υπο­βαθ­μι­στεί η πι­θα­νό­τη­τα έξαρ­σης μέσα στο Δε­κέμ­βριο, ανα­φέ­ρει ο κ. Μα­γιορ­κί­νης, για να συ­μπλη­ρώ­σει στη συ­νέ­χεια ότι οι υπο­πα­ραλ­λα­γές της Όμι­κρον BQ.1 και η BQ1.1 έχουν φτά­σει στην Ελ­λά­δα σε πο­σο­στό πάνω από το 25-30%. «Δεν θεωρώ προς το παρόν ότι με το υπάρ­χον προ­φίλ θα δη­μιουρ­γή­σουν κά­ποιο ιδιαί­τε­ρο πρό­βλη­μα, οπότε στα­δια­κά εκτι­μώ ότι θα κά­νου­με και υπο­βάθ­μι­ση της ση­μα­ντι­κό­τη­τας τους. Αυτή τη στιγ­μή δεν έχου­με κά­ποια πα­ραλ­λα­γή πιο δυ­να­μι­κή που να δη­μιουρ­γεί ανη­συ­χία, οπότε με βάση αυτά τα στοι­χεία, θε­ω­ρού­με ότι προς το παρόν δεν δια­φαί­νε­ται κά­ποιος κίν­δυ­νος για τους επό­με­νους έναν με δύο μήνες».

 

Για το σύν­δρο­μο long covid, o κ. Μα­γιορ­κί­νης λέει ότι υπάρ­χουν κά­ποια πολύ εν­θαρ­ρυ­ντι­κά στοι­χεία σε κά­ποιες μι­κρές με­λέ­τες, τα οποία δεί­χνουν ότι οι ενι­σχυ­τι­κές δό­σεις πι­θα­νόν και να βοη­θά­νε στη μεί­ω­ση των συμ­πτω­μά­των. Όσον αφορά τα εμ­βό­λια ο γνω­στός επι­δη­μιο­λό­γος θε­ω­ρεί ότι το πιο ελ­πι­δο­φό­ρο μή­νυ­μα έρ­χε­ται από το μέ­τω­πο των εμ­βο­λί­ων «παν-κο­ρο­νοϊ­ού», που εκτι­μά ότι μπο­ρεί να κυ­κλο­φο­ρή­σουν μέσα στην επό­με­νη διε­τία. «Αυτά τα εμ­βό­λια που ήδη έχουν μπει σε κλι­νι­κές με­λέ­τες μπο­ρεί να πιά­νουν όλους τους κο­ρο­νοϊ­ούς. Και αυτό θα ση­μαί­νει ότι θα πιά­νουν και πα­ραλ­λα­γές του κο­ρο­νοϊ­ού κα­λύ­τε­ρα. Θα είναι τόσο ευ­ρεία που δεν θα χρειά­ζε­ται να επι­και­ρο­ποιού­νται. Μπο­ρεί να γί­νο­νται κατ’ έτος ίσως και πιο αραιά, εάν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά σε τέ­τοιο εύρος, όπως προ­βλέ­πε­ται. Νο­μί­ζω ότι ο κό­σμος για τον οποίο τα προ­τεί­νου­με, δη­λα­δή άνω των 60 και ευ­πα­θείς ομά­δες, θα έχει πολύ με­γά­λο όφε­λος».

 

Ακο­λου­θεί ανα­λυ­τι­κά η συ­νέ­ντευ­ξη που πα­ρα­χώ­ρη­σε στο Πρα­κτο­ρείο Fm και στη δη­μο­σιο­γρά­φο Τάνια Η. Μα­ντου­βά­λου ο Επί­κου­ρος Κα­θη­γη­τής Επι­δη­μιο­λο­γί­ας και μέλος της Επι­τρο­πής Εμπει­ρο­γνω­μό­νων του υπουρ­γεί­ου Υγεί­ας Γκί­κας Μα­γιορ­κί­νης.

Ερ: Γιατί έχου­με με­γα­λύ­τε­ρη έξαρ­ση όλων των άλλων ιώ­σε­ων εκτός Covid αυτή τη στιγ­μή;

Απ: Η κυ­κλο­φο­ρία της Covid 19 πα­ρα­μέ­νει σε υψηλά επί­πε­δα, ωστό­σο υπάρ­χει αρ­κε­τή πλη­θυ­σμια­κή ανο­σία, καθώς οι άν­θρω­ποι που έχουν κολ­λή­σει (οι πε­ρισ­σό­τε­ροι το τε­λευ­ταίο εξά­μη­νο) ή έχουν εμ­βο­λια­στεί ξε­περ­νά­ει το 90%. Οπότε υπάρ­χει ένα φρένο στο πόσο γρή­γο­ρα μπο­ρεί να κυ­κλο­φο­ρή­σει η Covid19, σε αντί­θε­ση με τις υπό­λοι­πες ιώ­σεις, όπου το αντί­στοι­χο επί­πε­δο πρό­σφα­της λοί­μω­ξης είναι χα­μη­λό. και οι πε­ρισ­σό­τε­ροι ενή­λι­κες δεν εμ­βο­λιά­ζο­νται για γρίπη. Έτσι έχου­με αύ­ξη­ση της γρί­πης φέτος αλλά και των άλλων ιώ­σε­ων, γιατί τα προη­γού­με­να δύο χρό­νια ο κό­σμος εξαι­τί­ας των μέ­τρων δεν είχε εκτε­θεί σε αυ­τούς τους ιούς, και συ­νε­πώς δεν υπάρ­χει υψηλό επί­πε­δο πλη­θυ­σμια­κής ανο­σί­ας

 

Ερ: Τε­λι­κά η γρίπη και οι άλλοι ανα­πνευ­στι­κοί ιοί είναι σε έξαρ­ση λόγω απου­σί­ας ανο­σί­ας του πλη­θυ­σμού τα προη­γού­με­να έτη;

Απ: Είναι συν­δυα­σμός απου­σί­ας της ανο­σί­ας και των μέ­τρων. Άρα ναι είναι θέμα ανο­σί­ας των τε­λευ­ταί­ων δύο ετών

 

Ερ: Ανο­σια­κό χρέος το ονο­μά­ζουν κά­ποιοι συ­νά­δελ­φοί σας.

Απ: Για με­ρι­κούς το ανο­σια­κό χρέος ση­μαί­νει ότι κά­ποιος πρέ­πει να πε­ρά­σει κά­ποιες ιώ­σεις, γιατί αν τις πε­ρά­σει αρ­γό­τε­ρα, ίσως τις πε­ρά­σει βα­ρύ­τε­ρα. Είναι λίγο δια­φο­ρε­τι­κή σαν έν­νοια και δεν θα συμ­φω­νή­σω. Υπάρ­χει ωστό­σο ανο­σο­λο­γι­κό κενό (επί­πε­δο ανο­σί­ας) στον πλη­θυ­σμό εξαι­τί­ας των προη­γού­με­νων δύο χρό­νων. Αυτό έχει σαν απο­τέ­λε­σμα με μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα να έχου­με αυ­ξη­μέ­νη κυ­κλο­φο­ρία φέτος.

 

Ερ: Τα μα­θη­μα­τι­κά μο­ντέ­λα τι λένε για τον SarsCov2 την εποχή που δια­νύ­ου­με;

Απ: Αυτή την εποχή έχου­με χα­μη­λό­τε­ρη κυ­κλο­φο­ρία της Covid από ότι πέρσι και πρό­περ­σι την ίδια πε­ρί­ο­δο, παρά το γε­γο­νός ότι δεν έχου­με κα­θό­λου μέτρα. Φαί­νε­ται ότι έχει αρ­χί­σει και εγκα­θί­στα­ται σε με­γά­λο βαθμό η πλη­θυ­σμια­κή ανο­σία, με απο­τέ­λε­σμα να εί­μα­στε κοντά σε αυτό που λέμε εν­δη­μι­κό­τη­τα. Ανα­μέ­νου­με μέχρι την Άνοι­ξη να επι­βε­βαιω­θεί αυτό. Μέχρι στιγ­μής το σε­νά­ριο που εξε­λίσ­σε­ται είναι το αι­σιό­δο­ξο, χωρίς να μπο­ρού­με να απο­κλεί­σου­με ότι μπο­ρεί να συμ­βεί κάτι τε­λεί­ως απρό­σμε­νο.

 

Ερ: Όπως μία πα­ραλ­λα­γή που να μην είναι δια­χει­ρί­σι­μη; Ποια είναι τα τε­λευ­ταία δε­δο­μέ­να για τις υπο-πα­ραλ­λα­γές της Όμι­κρον BQ.1 και BQ1.1; Έχει εμ­φα­νι­στεί κά­ποια άλλη πα­ραλ­λα­γή σε κά­ποιο μέρος του κό­σμου, αυτή τη στιγ­μή που να σας ανη­συ­χεί;

Απ: Στην Ελ­λά­δα η BQ.1 και η BQ1.1 έχουν φτά­σει πάνω από το 25-30%. Δεν θεωρώ προς το παρόν ότι με το υπάρ­χον προ­φίλ θα δη­μιουρ­γή­σουν κά­ποιο ιδιαί­τε­ρο πρό­βλη­μα, οπότε στα­δια­κά εκτι­μώ ότι θα κά­νου­με και υπο­βάθ­μι­ση της ση­μα­ντι­κό­τη­τας τους. Αυτή τη στιγ­μή δεν έχου­με κά­ποια πα­ραλ­λα­γή πιο δυ­να­μι­κή που να δη­μιουρ­γεί ανη­συ­χία, οπότε με βάση αυτά τα στοι­χεία, θε­ω­ρού­με ότι προς το παρόν δεν δια­φαί­νε­ται κά­ποιος κίν­δυ­νος για τους επό­με­νους έναν με δύο μήνες. Όσον αφορά την με­τα­δο­τι­κό­τη­τα του ιού γε­νι­κό­τε­ρα στην κοι­νό­τη­τα, είναι σί­γου­ρα με­γα­λύ­τε­ρη από το Σε­πτέμ­βριο, χα­μη­λό­τε­ρη όμως από αυτή που εί­δα­με το κα­λο­καί­ρι. Με τα δε­δο­μέ­να που βλέ­που­με αυτή τη στιγ­μή, έχει υπο­βαθ­μι­στεί η πι­θα­νό­τη­τα έξαρ­σης μέσα στο Δε­κέμ­βριο.

 

Ερ: Ποια είναι η πιο πρό­σφα­τη γνώση σε σχέση με το long Covid; Εν­δέ­χε­ται οι ενι­σχυ­τι­κές δό­σεις των εμ­βο­λί­ων να βελ­τιώ­νουν τα συμ­πτώ­μα­τα;

Απ: Υπάρ­χουν κά­ποια πολύ εν­θαρ­ρυ­ντι­κά στοι­χεία σε κά­ποιες μι­κρές με­λέ­τες, τα οποία δεί­χνουν ότι οι ενι­σχυ­τι­κές δό­σεις πι­θα­νόν και να βοη­θά­νε στη μεί­ω­ση των συμ­πτω­μά­των. Δεν έχου­με με­γά­λες με­λέ­τες για να πούμε με σι­γου­ριά ότι αυτό ισχύ­ει, αλλά είναι μία από τις πιο ση­μα­ντι­κές επι­στη­μο­νι­κές υπο­θέ­σεις που έχου­με η οποία στη­ρί­ζε­ται σε δε­δο­μέ­να.

 

Ερ: Πόσο κοντά εί­μα­στε στα εμ­βό­λια παν κο­ρο­νοϊ­ού και ποιους αφο­ρούν;

Απ: Είναι εξαι­ρε­τι­κά ση­μα­ντι­κό ότι πλέον έχουν μπει σε κλι­νι­κές με­λέ­τες αυτά τα εμ­βό­λια που μπο­ρεί να πιά­νουν όλους τους κο­ρο­νοϊ­ούς. Και αυτό θα ση­μαί­νει ότι θα πιά­νουν και πα­ραλ­λα­γές του κο­ρο­νοϊ­ού κα­λύ­τε­ρα. Είναι πάρα πολ­λές με­λέ­τες που έχουν ξε­κι­νή­σει σε αυτή τη φάση και θεωρώ ότι είναι ίσως το πιο ελ­πι­δο­φό­ρο μή­νυ­μα που έχου­με από το μέ­τω­πο των εμ­βο­λί­ων. Ότι μπο­ρεί τα επό­με­να ένα με δύο χρό­νια να έχου­με εμ­βό­λια τα οποία θα είναι τόσο ευ­ρεία που δεν θα χρειά­ζε­ται να επι­και­ρο­ποιού­νται.

 

Ερ: Αυτά προ­βλέ­πε­ται να είναι ετή­σια;

Απ: Ναι προς τα εκεί κι­νού­μα­στε, ίσως και πιο αραιά, εάν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά σε τέ­τοιο εύρος, όπως προ­βλέ­πε­ται. Σε κάθε πε­ρί­πτω­ση όμως είναι εμ­βό­λια που είναι πολύ ασφα­λή και πιο απο­τε­λε­σμα­τι­κά από της γρί­πης που κά­νου­με κάθε χρόνο. Νο­μί­ζω ότι ο κό­σμος για τον οποίο τα προ­τεί­νου­με, δη­λα­δή άνω των 60 και ευ­πα­θείς ομά­δες, θα έχει πολύ με­γά­λο όφε­λος.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Προσθέστε ένα σχόλιο

Το E-mail δεν θα δημοσιευτεί.
Πρέπει να συμπληρωθούν όλα τα πεδία για την υποβολή του σχολίου.