ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σύνοδος υπουργών Ενέργειας: «Μαύρος καπνός» για το πλαφόν

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ee-new

Χωρίς συμ­φω­νία για επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο ολο­κλη­ρώ­θηκε η σύνοδος των υπουρ­γών Ενέρ­γειας της Ε.Ε. στις Βρυ­ξέλ­λες. Οι υπουρ­γοί ζήτησαν από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή να επι­στρέ­ψει με άλλα πιθανά έκτακτα μέτρα, όπως η επιβολή συνο­λι­κού πλαφόν σε όλο τα εισα­γό­μενο φυσικό αέριο. Ακόμη ζήτησαν μέχρι τα μέσα του μήνα να ετοι­μα­στούν προ­τά­σεις για την επιβολή ορίου στα έσοδα των εται­ρειών που παρά­γουν ηλε­κτρική ενέρ­γεια από διά­φο­ρες πηγές πλην του φυσικού αερίου.

«Θα συνε­χί­σουμε τις εργα­σίες σε όλα τα μέτωπα και θα παρου­σιά­σουμε την ερχό­μενη εβδο­μάδα ρηξι­κέ­λευ­θες προ­τά­σεις για την πρω­το­φανή κατά­σταση που βιώ­νουμε», δήλωσε η Επί­τρο­πος Ενέρ­γειας, Κάντρι Σίμσον μιλώ­ντας στη συνέ­ντευξη Τύπου μετά την ολο­κλή­ρωση της συνε­δρί­α­σης των υπουρ­γών.

Η ίδια διευ­κρί­νισε ότι «τίποτα δεν βρί­σκε­ται εκτός συζή­τη­σης αυτή τη στιγμή» όταν ρωτή­θηκε για την πιθα­νό­τητα επι­βο­λής πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά σημεί­ωσε ότι εξε­τά­ζο­νται και άλλοι τρόποι μείωσης των τιμών. «Είναι σημα­ντικό να δια­φο­ρο­ποι­η­θούμε, να συνά­ψουμε συμ­φω­νίες με αξιό­πι­στους εταί­ρους», είπε.

Τι συζή­τη­σαν οι υπουρ­γοί

Οι υπουρ­γοί Ενέρ­γειας της ΕΕ ζήτησαν από την Κομι­σιόν να ετοι­μά­σει μέχρι τα μέσα του μήνα νέες προ­τά­σεις για να μπει όριο στα έσοδα των παρα­γω­γών ενέρ­γειας που δεν αξιο­ποιούν το φυσικό αέριο, σε μια προ­σπά­θεια να μειώ­σουν το ενερ­γειακό κόστος για τους πολίτες σύμφωνα με το προ­σχέ­διο των συμπε­ρα­σμά­των της σημε­ρι­νής τους συνά­ντη­σης, ανέφερε νωρί­τερα το Reuters. Ζήτησαν ακόμη μέτρα ενί­σχυ­σης της ρευ­στό­τη­τας των ενερ­γεια­κών εται­ρειών.

Τέλος, οι υπουρ­γοί ζήτησαν από την Ευρω­παϊκή Επι­τροπή να προ­τεί­νει άλλα έκτακτα μέτρα όπως η επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, αλλά απέ­φυ­γαν να υπο­στη­ρί­ξουν την πρόταση για πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο. Η Ευρω­παϊκή Επι­τροπή θα πρέπει να παρου­σιά­σει τις προ­τά­σεις της μέχρι τα μέσα Σεπτεμ­βρίου, ανέφερε το προ­σχέ­διο.

Κάποιοι υπουρ­γοί υπο­στη­ρί­ζουν την επιβολή πλαφόν γενικά στο εισα­γό­μενο φυσικό αέριο, ενώ συζη­τεί­ται και η ιδέα κοινών αγορών φυσικού αερίου στην ΕΕ. Ακόμη κάποιοι υπο­στη­ρί­ζουν την φορο­λό­γηση των «υπερ­κερ­δών» των ενερ­γεια­κών εται­ρειών αλλά και την παροχή ρευ­στό­τη­τας σε εται­ρείες που αντι­με­τω­πί­ζουν πρό­βλημα.

Μιλώ­ντας πάντως στην συνε­δρί­αση του Eurogroup που πραγ­μα­το­ποι­ή­θηκε στην Πράγα, η πρό­ε­δρος της Ευρω­παϊ­κής Κεντρι­κής Τρά­πε­ζας, Κριστίν Λαγκάρντ ξεκα­θά­ρισε ότι η κεντρική τράπεζα δεν είναι σε θέση να προ­σφέ­ρει ρευ­στό­τητα σε εται­ρείες ενέρ­γειας.

«Σε αυτό το πολύ ασταθές περι­βάλ­λον, είναι σημα­ντικό να τεθούν μέτρα στή­ρι­ξης, ώστε να υπάρξει ρευ­στό­τητα προς τους παρά­γο­ντες της ενερ­γεια­κής αγοράς, ιδίως τις επι­χει­ρή­σεις κοινής ωφέ­λειας», δήλωσε η ίδια σε συνέ­ντευξη Τύπου στην Πράγα στο πλαίσιο των συνε­δριά­σεων του Eurogroup. Η Λαγκάρντ προ­σέ­θεσε όμως: «Σε ό,τι αφορά την ΕΚΤ και τις κεντρι­κές τρά­πε­ζες του ευρω­παϊ­κού συστή­μα­τος, βεβαίως θα είμαστε έτοιμοι να παρέ­χουμε ρευ­στό­τητα στις τρά­πε­ζες, όχι όμως στις εται­ρείες ενέρ­γειας».

15 χώρες υπέρ ενός γενι­κευ­μέ­νου πλαφόν

Διάφορα κράτη αντι­δρούν στην πρόταση για την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο, καθώς μια πιθανή αντί­δραση της Μόσχας με πλήρες πάγωμα των ροών του φυσικού αερίου προ­κα­λεί επι­πλέον ανη­συ­χίες για τον χειμώνα. «Ελπίζω ότι θα μπο­ρέ­σουμε να ολο­κλη­ρώ­σουμε τις συζη­τή­σεις μέχρι το τέλος Σεπτεμ­βρίου», δήλωσε στους δημο­σιο­γρά­φους ο Τσέχος υπουρ­γός Βιο­μη­χα­νίας Τζόζεφ Σίκελα.

Έδαφος φαί­νε­ται ότι κερ­δί­ζει η επιβολή ενός γενι­κευ­μέ­νου πλαφόν. Όπως είπε ο υπουρ­γός της Ιταλίας, «δεκα­πέ­ντε χώρες μίλησαν σαφώς υπέρ ενός γενι­κευ­μέ­νου ανώ­τα­του ορίου τιμών, για κάθε εισα­γωγή φυσικού αερίου, όχι μόνο ενός φορέα ή μιας χώρας». Ο ίδιος πάντως είπε πως είναι πολύ δύσκολο να βρεθεί μια χρυσή τομή που να ικα­νο­ποιεί τους πάντες, καθώς μιλάμε για «27 κράτη με εντελώς δια­φο­ρε­τικά ενερ­γειακά μείγ­ματα, με εντελώς δια­φο­ρε­τι­κές γεω­γρα­φι­κές θέσεις που σημαί­νουν και δια­φο­ρε­τικό κλίμα το καλο­καίρι και τον χειμώνα».

Σύμφωνα με το υπουρ­γείο Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, ο ελλη­νι­κός μηχα­νι­σμός ανά­κτη­σης εσόδων, ο οποίος προ­τά­θηκε ως ένα από τα μέτρα της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής και ο οποίος εφαρ­μό­ζε­ται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, έτυχε ευρείας απο­δο­χής από τα κράτη- μέλη της Ε.Ε Η Επί­τρο­πος Ενέρ­γειας, Κάντρι Σίμσον, απευ­θυ­νό­μενη προς τον Υπουργό Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, Κώστα Σκρέκα, δήλωσε: «Ο ελλη­νι­κός μηχα­νι­σμός είναι ενδια­φέ­ρων και λει­τουρ­γεί σωστά».

Κατά τη συνε­δρί­αση ο κ. Σκρέκας επα­νέ­λαβε την πρόταση που ο Πρω­θυ­πουρ­γός, Κυριά­κος Μητσο­τά­κης, είχε απο­στεί­λει στην Πρόεδρο της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής για την επιβολή ενός γενικού πλαφόν στο φυσικό αέριο και τη δημιουρ­γία ενός δια­φο­ρε­τι­κού μοντέ­λου τιμο­λό­γη­σής του, αλλά εξέ­φρασε τη δια­φω­νία της Ελλάδος για την επιβολή πλαφόν απο­κλει­στικά στο ρωσικό φυσικό αέριο, δεδο­μέ­νου ότι θα έχει το ακριβώς αντί­θετο από το επι­διω­κό­μενο απο­τέ­λε­σμα στις τιμές ενέρ­γειας.

Επι­πλέον, επε­σή­μανε τη μείωση ζήτησης φυσικού αερίου και ηλε­κτρι­σμού που έχει επι­τύ­χει η Ελλάδα τους τελευ­ταί­ους μήνες, αλλά ζήτησε η όποια σχετική πρόταση της Ευρω­παϊ­κής Επι­τρο­πής να είναι ισορ­ρο­πη­μένη ώστε να μην έχει επί­πτωση στη λει­τουρ­γία της οικο­νο­μίας. Κατά τη διάρ­κεια της συνε­δρί­α­σης, 15 κράτη – μέλη της Ε.Ε. και η Γερ­μα­νία (υπό προ­ϋ­πο­θέ­σεις) πρό­τει­ναν την επιβολή ορι­ζό­ντιου πλαφόν στις τιμές χον­δρι­κής του φυσικού αερίου.

Ο κ. Σκρέκας, κατά την τοπο­θέ­τησή του, επι­σή­μανε ότι η Ελλάδα έχει ήδη πετύχει τον στόχο μείωσης της κατα­νά­λω­σης φυσικού αερίου κατά 15% και είπε ότι η ελλη­νική Κυβέρ­νηση θα εισάγει κίνητρα για τη μείωση της κατα­νά­λω­σης ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας από νοι­κο­κυ­ριά με τη χορή­γηση υψη­λό­τε­ρων επι­δο­τή­σεων, όταν επι­τυγ­χά­νε­ται μείωση της τάξεως του 10%. Ανάλογα κίνητρα εξε­τά­ζε­ται να θεσπι­στούν και για τις επι­χει­ρή­σεις.

Ο Έλληνας υπουρ­γός ανα­κοί­νωσε την υπο­γραφή Μνη­μο­νίου Κατα­νό­η­σης με τον Ιταλό ομόλογό του για την απο­θή­κευση φυσικού αερίου 1,5 TWh στην Ιταλία, ποσό­τητα η οποία μπορεί να μετα­φερ­θεί στην Ελλάδα μέσω της αντί­στρο­φης ροής. Στη συνέ­χεια, εξήγησε στους ομο­λό­γους του τον μηχα­νι­σμό ανά­κτη­σης των υπε­ρε­σό­δων από τους παρα­γω­γούς ηλε­κτρι­κής ενέρ­γειας, που εφαρ­μό­ζε­ται από τις 7 Ιουλίου στην Ελλάδα, και ο οποίος έχει απο­φέ­ρει πάνω από 1,5 δισ. τους πρώτους δύο μήνες της λει­τουρ­γίας του.

Ανα­φο­ρικά, με τα μέτρα που έχει λάβει η ελλη­νική Κυβέρ­νηση για τη δια­σφά­λιση της ενερ­γεια­κής ασφά­λειας της χώρας, κατά τη διάρ­κεια του χειμώνα, ο Υπουρ­γός Περι­βάλ­λο­ντος και Ενέρ­γειας, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Η Ελλάδα έχει προ­ε­τοι­μά­σει το ενερ­γειακό της σύστημα για πιθανές δια­κο­πές στον εφο­δια­σμό και η Κυβέρ­νηση συνε­χί­ζει να παρα­κο­λου­θεί διαρκώς την κατά­σταση».

Η θέση της Ελλάδας

Η επιβολή πλαφόν μόνο στο ρωσικό αέριο δεν θεω­ρεί­ται ικα­νο­ποι­η­τική από την ελλη­νική πλευρά, που επι­θυ­μεί την επιβολή πλαφόν στο TTF και στις τιμές ανά τεχνο­λο­γία παρα­γω­γής ρεύ­μα­τος με βάση το ελλη­νικό μοντέλο στο οποίο απο­πλη­ρώ­νο­νται οι παρα­γω­γοί.

Παρά­γο­ντες της αγοράς ενέρ­γειας σχο­λιά­ζουν ότι το πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα είχε ως συνέ­πεια να σπάσουν οι ευρω­παϊ­κές εται­ρείες ενέρ­γειας τα συμ­βό­λαιά τους με την Gazprom, κάτι το οποίο θα οδη­γούσε σε δικα­στι­κές περι­πέ­τειες με αβέβαιη έκβαση και πιθανές σοβαρές οικο­νο­μι­κές επι­πτώ­σεις.

Εξάλλου, η υιο­θέ­τηση ενός πλαφόν στο ρωσικό αέριο θα έπρεπε να εφαρ­μο­στεί υπο­χρε­ω­τικά και από την Ελλάδα – εξέλιξη που θα είχε ως απο­τέ­λε­σμα τη διακοπή της ροής ρωσικού φυσικού αερίου προς τη χώρα μας μέσω του αγωγού Turk Stream, που προς το παρόν συνε­χί­ζε­ται κανο­νικά.

Ως προς το ανώτατο όριο των 200 ευρώ, οι ίδιες πηγές ανα­φέ­ρουν ότι στην Ελλάδα ήδη εφαρ­μό­ζε­ται πλαφόν ύψους 112 ευρώ για την υδροη­λε­κτρική ενέρ­γεια και 85 ευρώ για τις ΑΠΕ. Μια καθο­λική εφαρ­μογή του μέτρου της Επι­τρο­πής θα οδη­γούσε στο να μειω­θούν τα υπερ­κέρδη από τους παρα­γω­γούς, με απο­τέ­λε­σμα τη συνε­πα­γό­μενη μείωση των κον­δυ­λίων για επι­δο­τή­σεις των λογα­ρια­σμών ρεύ­μα­τος.

Πηγή: Moneyreview

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.