ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

«Στήριξη της Ειδικής Αγωγής στην Κάρπαθο, των παιδιών και των οικογενειών τους»

news room 3 λεπτά ανάγνωση
ΚΟΝΣΟΛΑΣ ΜΑΝΟΣ

Παρέμ­βαση του Μάνου Κόνσολα στο Υπουρ­γείο Παι­δείας προ­κει­μέ­νου να αντι­με­τω­πι­στούν τα προ­βλή­ματα που υπο­μέ­νουν τα παιδιά με μαθη­σια­κές δυσκο­λίες στην Κάρπαθο και το Ειδικό Σχολείο.

Ο Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου ζήτησε από την Υπουργό Παι­δείας:

-Την κάλυψη της κενής θέσης του Εργο­θε­ρα­πευτή στο Ειδικό Σχολείο Καρ­πά­θου, που απο­τε­λεί μια κρίσιμη ειδι­κό­τητα και παρά­με­τρο προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χθούν τα παιδιά που φοιτούν εκεί.

-Την έγκαιρη τοπο­θέ­τηση, ενόψει της νέας σχο­λι­κής χρονιάς, εκπαι­δευ­τι­κών ειδικής αγωγής για παράλ­ληλη στήριξη στα Δημο­τικά Σχολεία Καρ­πά­θου στους μαθητές με φάσμα αυτι­σμού ή άλλων μαθη­σια­κών προ­βλη­μά­των.

Παράλ­ληλα ο Μάνος Κόν­σο­λας ανα­δει­κνύει και πάλι το πρό­βλημα που υπάρχει με την έλλειψη Κέντρου Εκπαι­δευ­τι­κής και Συμ­βου­λευ­τι­κής Υπο­στή­ρι­ξης ( ΚΕΣΥ) στο νησί, κάτι που έχει ως απο­τέ­λε­σμα να είναι ανα­γκα­σμέ­νοι γονείς και μαθητές από την Κάρπαθο αλλά και άλλα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου να μετα­κι­νού­νται στη Ρόδο. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει μακρά περί­ο­δος ανα­μο­νής προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στεί ένα παιδί από την διε­πι­στη­μο­νική ομάδα του ΚΕΣΥ.

Επι­ση­μαί­νο­ντας ότι οι απο­στά­σεις και οι μετα­κι­νή­σεις στο νησιω­τικό χώρο, απαι­τούν χρόνο και έχουν υψηλό κόστος, ο Μάνος Κόν­σο­λας ζητά να

δημιουρ­γη­θεί ειδικό κλι­μά­κιο διε­πι­στη­μο­νι­κής ομάδας του ΚΕΣΥ, το οποίο θα πηγαί­νει ανά τακτά χρονικά δια­στή­ματα στα μικρό­τερα νησιά για να μην ταλαι­πω­ρού­νται τα παιδιά και να μην υπο­βάλ­λο­νται σε έξοδα και δαπάνες οι οικο­γέ­νειες τους.

Όπως τονίζει στην παρέμ­βαση του ο κ. Κόν­σο­λας « ο δείκτης κοι­νω­νι­κής ευθύνης και ευαι­σθη­σίας της Πολι­τείας, θα απο­δει­χθεί με τον τρόπο που αντι­με­τω­πί­ζει τα παιδιά με μαθη­σια­κές δυσκο­λίες στα μικρά νησιά του Αιγαίου».

Ακο­λου­θεί το πλήρες κείμενο της παρέμ­βα­σης του κ. Κόνσολα:

Ε Ρ Ω Τ Η Σ Η

Προς

Κυρία Υπουργό Παι­δείας και Θρη­σκευ­μά­των

ΘΕΜΑ: «Στήριξη της ειδικής αγωγής στην Κάρπαθο και των παιδιών με μαθη­σια­κές δυσκο­λίες»

Κυρία Υπουργέ,

Η σημασία των δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαί­δευ­σης στα μικρά νησιά προ­σλαμ­βά­νει ιδιαί­τερη βαρύ­τητα.

Οι ελλεί­ψεις σε αυτές τις δομές , δημιουρ­γούν δυσε­πί­λυτα προ­βλή­ματα. Παιδιά και οικο­γέ­νειες οδη­γού­νται σε περι­θω­ριο­ποί­ηση ενώ πολλοί ανα­γκά­ζο­νται να φύγουν από τον τόπο τους προ­κει­μέ­νου τα παιδιά τους, που αντι­με­τω­πί­ζουν μαθη­σια­κές δυσκο­λίες , προ­βλή­ματα αυτι­σμού και κινη­τικά προ­βλή­ματα, να μπορούν να φοι­τή­σουν σε δομές ειδικής αγωγής που είναι επαρκώς στε­λε­χω­μέ­νες.

Το παρά­δειγμα της Καρ­πά­θου είναι αντι­προ­σω­πευ­τικό.

Στο Ειδικό Σχολείο Καρ­πά­θου είναι κενή η θέση του Εργο­θε­ρα­πευτή, που απο­τε­λεί μια κρίσιμη ειδι­κό­τητα και παρά­με­τρο προ­κει­μέ­νου να στη­ρι­χθούν τα παιδιά που φοιτούν εκεί.

Παράλ­ληλα θα πρέπει να επι­σπευ­σθούν οι δια­δι­κα­σίες για τον έγκαιρο διο­ρι­σμό εκπαι­δευ­τι­κών ειδικής αγωγής για παράλ­ληλη στήριξη στα Δημο­τικά Σχολεία Καρ­πά­θου στους μαθητές με φάσμα αυτι­σμού ή άλλων μαθη­σια­κών προ­βλη­μά­των.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να αντι­με­τω­πι­στεί και ένα άλλο σοβαρό πρό­βλημα. Ανα­φέ­ρο­μαι στην απουσία Κέντρου Εκπαι­δευ­τι­κής και Συμ­βου­λευ­τι­κής Υπο­στή­ρι­ξης ( ΚΕΣΥ) στο νησί, κάτι που έχει ως απο­τέ­λε­σμα να είναι ανα­γκα­σμέ­νοι γονείς και μαθητές από την Κάρπαθο αλλά και άλλα νησιά της Δωδε­κα­νή­σου να μετα­κι­νού­νται στη Ρόδο. Πολλές φορές μάλιστα υπάρχει μακρά περί­ο­δος ανα­μο­νής προ­κει­μέ­νου να εξε­τα­στεί ένα παιδί από την διε­πι­στη­μο­νική

ομάδα του ΚΕΣΥ.

Με δεδο­μένο ότι οι απο­στά­σεις και οι μετα­κι­νή­σεις στο νησιω­τικό χώρο, απαι­τούν χρόνο και έχουν υψηλό κόστος, το πρό­βλημα αυτό πρέπει να αντι­με­τω­πι­στεί άμεσα.

Ο δείκτης κοι­νω­νι­κής ευθύνης και ευαι­σθη­σίας της Πολι­τείας, θα απο­δει­χθεί με τον τρόπο που αντι­με­τω­πί­ζει τα παιδιά με μαθη­σια­κές δυσκο­λίες στα μικρά νησιά του Αιγαίου.

Θα επι­βε­βαιω­θεί με ουσια­στικά μέτρα ενί­σχυ­σης των δομών ειδικής αγωγής στην Κάρπαθο.

Κατόπιν των ανωτέρω

Ερω­τά­ται η Κυρία Υπουρ­γός

1. Προ­τί­θε­ται το Υπουρ­γείο Παι­δείας να καλύψει την κενή θέση του Εργο­θε­ρα­πευτή στο Ειδικό Σχολείο Καρ­πά­θου.

2.Ποιος είναι ο προ­γραμ­μα­τι­σμός του Υπουρ­γείου σε ότι αφορά στην έγκαιρη τοπο­θέ­τηση, ενόψει της νέας χρονιάς, εκπαι­δευ­τι­κών ειδικής αγωγής για την παράλ­ληλη στήριξη στα Δημο­τικά Σχολεία Καρ­πά­θου στους μαθητές με φάσμα αυτι­σμού ή άλλων μαθη­σια­κών προ­βλη­μά­των.

3. Με δεδο­μένο το πρό­βλημα που υπάρχει από την έλλειψη ΚΕΣΥ στα μικρά νησιά και για να μην ταλαι­πω­ρού­νται τα παιδιά και να υπο­βάλ­λο­νται σε έξοδα και δαπάνες οι οικο­γέ­νειες τους, προ­τί­θε­ται το Υπουρ­γείο Παι­δείας να δημιουρ­γή­σει κλι­μά­κιο διε­πι­στη­μο­νι­κής ομάδας του ΚΕΣΥ, το οποίο θα πηγαί­νει ανά τακτά χρονικά δια­στή­ματα στα μικρό­τερα νησιά;

 

Ο Ερωτών Βου­λευ­τής

Μάνος Κόν­σο­λας

Βου­λευ­τής Δωδε­κα­νή­σου

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.