ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Σαφάρι για τις αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές – Μαζικοί έλεγχοι από την ΑΑΔΕ

news room 2 λεπτά ανάγνωση

Στόχος είναι να δια­πι­στω­θεί εάν έχουν πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσω τρα­πε­ζών ή μέσω χρή­μα­τος που δεν έχει δηλωθεί

Σε μαζι­κούς ελέγ­χους των αφο­ρο­λό­γη­των χρη­μα­τι­κών γονικών παροχών αλλά και των δωρεών χρη­μα­τι­κών ποσών που εμφα­νί­ζουν στη φορο­λο­γική δήλωσή τους οι φορο­λο­γού­με­νοι για να «ξεφου­σκώ­σουν» το εκκα­θα­ρι­στικό σχε­διά­ζει να προ­χω­ρή­σει η εφορία.

Στόχος είναι να δια­πι­στω­θεί εάν η δωρεά έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσω τρα­πε­ζών ή μέσω χρή­μα­τος που δεν έχει δηλωθεί. Στην περί­πτωση που δια­πι­στω­θεί ότι κάποιοι ξέχασαν να συνυ­πο­βά­λουν το παρα­στα­τικό μετα­φο­ράς χρη­μά­των θα κληθούν να το πράξουν, ενώ οι υπό­λοι­ποι θα κληθούν να πλη­ρώ­σουν φόρο 10% και ενδε­χο­μέ­νως να έχουν πρό­σθε­τες κυρώ­σεις, δεδο­μέ­νου ότι θα πρέπει να απο­δεί­ξουν την προ­έ­λευση των χρη­μά­των.

Η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων θα προ­χω­ρή­σει στους ακό­λου­θους ελέγ­χους και δια­σταυ­ρώ­σεις:

1. Σε φορο­λο­γού­με­νους που προ­χω­ρούν σε γονικές παροχές χρη­μα­τι­κών ποσών μέχρι 800.000 ευρώ. Από την 1η Οκτω­βρίου 2021 που ενερ­γο­ποι­ή­θηκε το αφο­ρο­λό­γητο όριο των 800.000 ευρώ για γονικές παροχές και δωρεές σε συγ­γε­νείς της α’ κατη­γο­ρίας (γονείς, παιδιά, σύζυγοι, παπ­πού­δες, για­γιά­δες, εγγόνια) χιλιά­δες φορο­λο­γού­με­νοι έσπευ­σαν να υπο­βά­λουν δηλώ­σεις, δωρί­ζο­ντας στα παιδιά τους, τα εγγόνια τους ή τους γονείς τους χρη­μα­τικά ποσά, χωρίς να πλη­ρώ­σουν ούτε ένα ευρώ φόρο.

Οι εφο­ρια­κοί θα ανα­ζη­τή­σουν τώρα:

Τους φορο­λο­γού­με­νους που υπέ­βα­λαν στη Δ.Ο.Υ. με e-mail τη δήλωση χρη­μα­τι­κής γονικής παροχής χωρίς να φαί­νε­ται ότι η μετα­βί­βα­σις των χρη­μά­των έχει πραγ­μα­το­ποι­η­θεί μέσω τρα­πε­ζι­κών λογα­ρια­σμών. Όσοι δεν έχουν συνυ­πο­βά­λει με τη δήλωση το παρα­στα­τικό της τρα­πε­ζας που απο­δει­κνύει ότι η μετα­φορά των χρη­μά­των έγινε μέσω τρα­πε­ζι­κού λογα­ρια­σμού θα κληθούν να το προ­σκο­μί­σουν. Στις περι­πτώ­σεις που θα απο­δει­χθεί ότι η μετα­βί­βαση των χρη­μά­των δεν έχει γίνει μέσω τρα­πε­ζι­κού λογα­ρια­σμού αλλά με μετρητά που υπήρχαν στα … σεντού­κια τότε οι φορο­λο­γού­με­νοι θα έρθουν αντι­μέ­τω­ποι με την επιβολή φόρου 10% από το πρώτο ευρώ.

Εκεί­νους που δώρισαν χρη­μα­τικά ποσά τα οποία όμως δεν δικαιο­λο­γού­νται από τα εισο­δή­ματά τους. Τα ποσά που δωρί­ζο­νται θεω­ρού­νται τεκ­μή­ρια για τους γονείς και σε περί­πτωση που δεν δικαιού­νται από εισο­δή­ματα ή έσοδα τους τότε οι γονείς θα φορο­λο­γη­θούν για τα χρήματα που δωρί­ζουν.

2. Σε φορο­λο­γού­με­νους που δηλώ­νουν στην εφορία ότι έχουν πραγ­μα­το­ποι­ή­σει δωρεές σε δια­φό­ρους φορείς, νομικά πρόσωπα ιδιω­τι­κού και δημο­σίου δικαίου (ιερούς ναούς, κοι­νω­φελή ιδρύ­ματα κλπ). Δειγ­μα­το­λη­πτι­κοί έλεγχοι έχουν δείξει ότι είναι αρκετοί εκείνοι οι φορο­λο­γού­με­νοι που εμφα­νί­ζουν εικο­νι­κές δωρεές προ­κει­μέ­νου να γλι­τώ­σουν φόρο εισο­δή­μα­τος.

Το ποσό του φόρου εισο­δή­μα­τος μειώ­νε­ται κατά 10% ή 20%, επί των ποσών δωρεών προς τους φορείς, εφόσον οι δωρεές υπερ­βαί­νουν τα 100 ευρώ ενώ το συνο­λικό ποσό των δωρεών δεν μπορεί να υπερ­βαί­νει το 5% του φορο­λο­γη­τέου εισο­δή­μα­τος.

Στο επί­κε­ντρο των ελέγχων ευρί­σκο­νται φορο­λο­γι­κές δηλώ­σεις με δωρεές μεγάλων χρη­μα­τι­κών ποσών αλλά και μικρό­τερα ποσά με πολλούς απο­δέ­κτες.

Οι φορο­λο­γού­με­νοι που θα κληθούν να περά­σουν από την εφορία θα πρέπει να προ­σκο­μί­σουν τα απα­ραί­τητα δικαιο­λο­γη­τικά με τα οποία απο­δει­κνύ­ε­ται η κατα­βολή του ποσού των δωρεών χρη­μα­τι­κών ποσών. Οι δωρεές χρη­μα­τι­κών ποσών χρη­σι­μο­ποιού­νται δια­χρο­νικά για την κάλυψη των τεκ­μη­ρίων, για όσους έχουν πρό­βλημα και μάλιστα παρά τη φορο­λο­γία τους έως και την 30η Σεπτεμ­βρίου με 10%.

Πηγή imerisia.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.