ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τεράστια ανακάλυψη στη Ρόδο που μπορεί να αλλάξει τον ρου της φυσικής ιστορίας

Μαίρη Φώτη 4 λεπτά ανάγνωση
ΝΙΚΟ ΓΟΥΔΗ

Μπροστά σε μια τερά­στια ανα­κά­λυψη που μπορεί να αλλάξει τον ρου της φυσικής ιστο­ρίας της Ρόδου, βρέθηκε ο Νίκος Γουδής από τον Αρχάγ­γελο ο οποίος έχει αφιε­ρώ­σει τον ελεύ­θερο χρόνο του σε ανα­σκα­φές, ανα­κα­λύ­πτο­ντας θησαυ­ρούς εκα­τομ­μυ­ρίων ετών που κρύβει η ροδί­τικη γη.

Πριν από μερικές ημέρες, εντό­πισε τμήματα αυγού και οστών που πιθα­νο­λο­γεί­ται ότι ανήκουν σε ένα τερά­στιο πτηνό του γένους Pachystruthio dmanisensis. Πρό­κει­ται για ένα γένος εξα­φα­νι­σμέ­νου πουλιού που έζησε στην Ευρασία από την Ύστερη Πλειό­καινο έως τη Μέση Πλει­στό­καινο. Μέχρι σήμερα απο­λι­θώ­ματά του έχουν βρεθεί στην Ουγ­γα­ρία, την Κριμαία, τη Ρου­μα­νία, τη Γεωργία και την Κίνα και είναι πολύ πιθανόν στον κατά­λογο να προ­στε­θεί και η Ελλάδα, έπειτα από τα ευρή­ματα της Ρόδου, μένει όμως να το πιστο­ποι­ή­σουν οι επι­στή­μο­νες.

Όπως δήλωσε στη «δημο­κρα­τική» ο Νίκος Γουδής, ο οποίος αφι­λο­κερ­δώς και με μονα­δικό σκοπό οι θησαυ­ροί του να βρουν στέγη στο περι­βό­ητο Παλαιο­ντο­λο­γικό Μουσείο Αρχαγ­γέ­λου, το οποίο τείνει να συνα­γω­νι­στεί το Γεφύρι της Αρτας εξαι­τίας των αλλε­πάλ­λη­λων καθυ­στε­ρή­σεων και ανα­βο­λών εργα­σιών για την ολο­κλή­ρωσή του, τα ευρή­ματα έχουν ήδη σταλεί σε ειδι­κούς για να εξε­τα­στούν και να πιστο­ποι­η­θεί ότι όντως ανήκουν στο πτηνό του γένους Pachystruthio dmanisensis: «Αναμένω την απά­ντηση των ειδικών για να πιστο­ποι­η­θεί ότι τα ευρή­ματα ανήκουν σε αυτό το σπάνιο πτηνό και πρό­κει­ται για τα μονα­δικά στην Ελλάδα. Γνωρίζω πολλές περιο­χές όπου χρειά­ζε­ται να γίνει ανα­σκαφή από ειδικές ομάδες, διότι εκτιμώ ότι υπάρ­χουν πολλά σπάνια ευρή­ματα που θα αλλά­ξουν όλα όσα ξέραμε για τη φυσική ιστορία της Ρόδου. Το νησί μας, έχει όχι μόνο σπάνια ευρή­ματα αλλά πιστεύω και πολλά είναι μονα­δικά στην Ελλάδα. Πολλά από τα ευρή­ματα που έχω ανα­κα­λύ­ψει όλα αυτά τα χρόνια τα απο­θη­κεύω σε δικούς μου χώρους στο σπίτι μου, σε συν­θή­κες που δεν είναι κατάλ­λη­λες και πλέον δεν υπάρχει άλλος χώρος με απο­τέ­λε­σμα να κιν­δυ­νεύ­ουν να αλλοιω­θούν. Πρέπει να ολο­κλη­ρω­θεί το Παλαιο­ντο­λο­γικό Μουσείο Αρχαγ­γέ­λου, για να στε­γα­στούν τα εκα­το­ντά­δες σπάνια ευρή­ματα που έχω στην κατοχή μου. Πρέπει εμείς, τα παιδιά μας, να γνω­ρί­ζουμε τα ζώα και τα φυτά που υπήρχαν στη Ρόδο», λέει στη «δ».

Να σημειω­θεί ότι τα ευρή­ματα που εκτι­μά­ται ότι ανήκουν στο πτηνό του γένους Pachystruthio dmanisensis είναι τα μονα­δικά στην Ελλάδα. Το Pachystruthio dmanisensis, δεν μπο­ρούσε να πετάξει, αλλά ήταν αρκετά γρήγορο, είχε ύψος του­λά­χι­στον 3,5 μέτρα και βάρος σχεδόν 450 κιλά και ζούσε πριν από ενάμισι έως δύο εκα­τομ­μύ­ρια χρόνια! Είχε σχεδόν διπλά­σιο βάρος από το μεγα­λύ­τερο μόα (πουλί της Νέας Ζηλαν­δίας), ήταν τρεις φορές μεγα­λύ­τερο από το μεγα­λύ­τερο σήμερα εν ζωή πουλί, τη στρου­θο­κά­μηλο και σχεδόν τόσο μεγάλο όσο μια ενήλικη πολική αρκούδα.

Το γιγά­ντιο πουλί επι­βί­ωσε έως πριν 1,2 εκα­τομ­μύ­ρια χρόνια, μια εποχή που οι πρώτοι μακρι­νοί πρό­γο­νοι του ανθρώ­που, οι «Όρθιοι Άνθρω­ποι» (Homo erectus), πρέπει να έφθασαν στην Ευρώπη από την Αφρική και πιθανώς να συνυ­πήρ­ξαν μαζί του.

Είναι άγνωστο ακόμα πόσο δια­δε­δο­μένα ήσαν τέτοια πουλιά στην περιοχή και πόσο είχαν εξα­πλω­θεί προς τη σημε­ρινή δυτική Ευρώπη. Προς το παρόν δεν είναι γνωστό αν η στρου­θο­κά­μη­λος ή κάποιο άλλο είδος πουλιού, απο­τε­λεί το στε­νό­τερο συγγενή του σήμερα.

Να σημειω­θεί ότι το 2019, Ρώσοι επι­στή­μο­νες ανα­κά­λυ­ψαν σε σπήλαιο της Κρι­μαίας απο­λι­θώ­ματα τερά­στιων πουλιών, από τα πιο μεγάλα που έχουν βρεθεί στον κόσμο, τα οποία είχαν μέγεθος περίπου τρι­πλά­σιο από τις στρου­θο­κα­μή­λους. Η απρό­σμενη ανα­κά­λυψη απο­τέ­λεσε την πρώτη από­δειξη ότι οι πρώτοι Ευρω­παίοι ζούσαν δίπλα-δίπλα με γιγά­ντια πουλιά, ενώ μέχρι τώρα οι επι­στή­μο­νες πίστευαν ότι αυτός ο γιγα­ντι­σμός των πουλιών είχε συμβεί μόνο σε απο­μο­νω­μένα νησιά όπως η Μαδα­γα­σκάρη (πουλί-ελέφαντας), η Νέα Ζηλαν­δία (μόα) και η Αυστρα­λία (πάπια-δαίμονας).

Ηταν η πρώτη φορά που ένα πουλί τέτοιου μεγέ­θους, το Pachystruthio dmanisensis, ανα­κα­λύ­φθηκε οπου­δή­ποτε στο βόρειο ημι­σφαί­ριο. Αν τελικά επι­βε­βαιω­θεί η εκτί­μηση του Νίκου Γουδή, τότε θα αλλάξει η φυσική ιστορία της Ρόδου αλλά και της Ελλάδας όπως την γνω­ρί­ζουμε μέχρι σήμερα.

Τα παλαιό­τερα απο­λι­θώ­ματα στην Ελλάδα, έχουν βρεθεί στη Ρόδο και στην Κω και είναι 300 εκατ. χρόνων περίπου. Το παλαιό­τερο που έχει βρεθεί στα τελευ­ταία χρόνια είναι το spirifer cameratus, το οποίο έχει βρει ο ίδιος, κι υπο­λο­γί­ζε­ται ότι έζησε στη θαλάσ­σια περιοχή της Ρόδου πριν από 416.000.000 χρόνια! Είναι σίγουρα, όπως λέει, το παλαιό­τερο απο­λί­θωμα που έχει βρεθεί στη Ρόδο και πιθανόν το παλαιό­τερο στον ελλα­δικό χώρο.

Μονα­δική του ανη­συ­χία είναι να ολο­κλη­ρω­θεί το Παλαιο­ντο­λο­γικό Μουσείο στον Αρχάγ­γελο το οποίο από 2012 παρα­μέ­νει ημι­τε­λές. Ο ίδιος φυλάσ­σει τα ευρή­ματα σε δικούς του χώρους μέχρι την ολο­κλή­ρωση του Μου­σείου και θα παρα­δώ­σει τους θησαυ­ρούς του όταν αυτό θα είναι έτοιμο να τους φιλο­ξε­νή­σει. Μέχρι τότε, θα συνε­χί­σει τις ανα­σκα­φές μακριά από τα… άγρυπνα μάτια όσων καρα­δο­κούν να υφαρ­πά­ξουν τους θησαυ­ρούς της Ρόδου για να τους που­λή­σουν στη μαύρη αγορά, γι αυτό και δεν απο­κα­λύ­πτει ποτέ τα σημεία που τους εντο­πί­ζει.

Ο Νίκος Γουδής, παρότι είναι βιο­πα­λαι­στής και για τη συντή­ρηση όλου αυτού του θησαυ­ρού πλη­ρώ­νει από την τσέπη του, δέχθηκε πολλές προ­τά­σεις από συλ­λέ­κτες εντός και εκτός Ελλάδας για να αγο­ρά­σουν μερικά από τα ευρή­ματά του, προ­σφέ­ρο­ντάς του χιλιά­δες ευρώ, ο ίδιος όμως αρνεί­ται σθεναρά: «Ο στόχος μου είναι η έρευνα και διάσωση των απο­λι­θω­μά­των του νησιού μας, για να τα χαι­ρό­μα­στε εμείς και οι επό­με­νες γενιές… Γιατί στο τέλος θα πλη­ρώ­νουμε εισι­τή­ριο να τα βλέ­πουμε σε μουσεία του εξω­τε­ρι­κού, όπως γίνεται ήδη με πολλά απο­λι­θώ­ματα και πολλά αρχαία ευρή­ματα…».

*Στις φωτο­γρα­φίες που δημο­σιεύει η «δημο­κρα­τική» απει­κο­νί­ζο­νται τμήματα οστών, τμήμα ακρο­δα­κτύ­λου που πιθα­νό­τατα να είναι το μπρο­στινό νύχι του Pachystruthio dmanisensis και σπα­σμένα κομ­μά­τια αυγών όπως τα εντό­πισε ο Ν. Γουδής.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

  1. Αλέξανδρος

    Συγχαρητήρια για το εύρημα σου και άσε της θεωρίες για μαύρες αγορές και για μούσεια του εξωτερικού και μάθε και δείξε λοιπόν στα παιδιά της τοποθεσίες να ελκύσουν τα ενδιαφέροντα και ανέκαθεν υπήρχαν συλλέκτες από άλλες χώρες που και αυτούς να ευχαριστούμε που αναδεικνύουν την παλεοντολογικη ιστορία του τόπου μας και διαφημίζεται στους ενδιαφερόμενους έτσι λοιπόν να μοιράζονται οι γνώσεις και να υπάρχει συνεργασία στην εξέλιξη του αντικειμένου. Η επιστήμη ειναι για όλους