ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο Ερντογάν πρότεινε στον Πούτιν συναλλαγές μέσω εθνικών νομισμάτων

news room 1 λεπτό ανάγνωση
ΠΟΥΤΙΝ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

Ο Ρε­τζέπ Ταγίπ Ερ­ντο­γάν φέ­ρε­ται να έχει προ­τεί­νει στον Βλα­ντι­μίρ Πού­τιν τρόπo πα­ρά­καμ­ψης των κυ­ρώ­σε­ων SWIFT που έχουν επι­βλη­θεί στη Ρωσία λόγω της ει­σβο­λής των στρα­τιω­τι­κών της δυ­νά­με­ων στην Ου­κρα­νία. Ο πρό­ε­δρος της Τουρ­κί­ας, μετά την τη­λε­φω­νι­κή επαφή με τον Ρώσο ομό­λο­γό του την Κυ­ρια­κή, απο­κά­λυ­ψε στα στε­λέ­χη του κόμ­μα­τος τις λε­πτο­μέ­ρειες όσων είπαν με­τα­ξύ τους οι δύο ηγέ­τες.

Σύμ­φω­να με την εφη­με­ρί­δα Hurriyet, ο Ερ­ντο­γάν είπε στον Πού­τιν πως «η Τουρ­κία, η Ρωσία και η Κίνα θα μπο­ρού­σαν να κά­νουν τις εμπο­ρι­κές συ­ναλ­λα­γές τους είτε με τα εθνι­κά τους νο­μί­σμα­τα, όπως το ρού­βλι, τη λίρα και το γουάν, είτε έχο­ντας ως μέσο συ­ναλ­λα­γών τον χρυσό».

Ο αρ­θρο­γρά­φος της εφη­με­ρί­δας Hurriyet Αμντουλ­κα­ντίρ Σελβί το­νί­ζει πως «δεν είναι ξε­κά­θα­ρο ποια θα είναι η θέση της Τουρ­κί­ας όσο γί­νο­νται πιο έντο­νες οι κυ­ρώ­σεις κατά της Ρω­σί­ας, όμως το σί­γου­ρο είναι πως η πρό­τα­ση Ερ­ντο­γάν είναι μια ιστο­ρι­κής ση­μα­σί­ας βο­ή­θεια προς τον Πού­τιν, που διε­θνώς απο­μο­νώ­νε­ται και απο­κό­πτε­ται από το διε­θνές σύ­στη­μα».

Ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος μί­λη­σε στον Πού­τιν για πα­ρά­καμ­ψη των κυ­ρώ­σε­ων που αφο­ρούν το SWIFT.

Πά­ντως, στον αντι­πο­λι­τευό­με­νο Τύπο της χώρας υπο­στη­ρί­ζουν πως η Αγκυ­ρα επι­χεί­ρη­σε να πα­ρα­κάμ­ψει με τον ίδιο τρόπο τις κυ­ρώ­σεις που είχαν επι­βλη­θεί ενα­ντί­ον του Ιράν. Υπεν­θυ­μί­ζουν πως είχαν γίνει συ­ναλ­λα­γές μέσω της Halkbank, όπως και με τις εται­ρεί­ες του Τουρ­κοϊ­ρα­νού επι­χει­ρη­μα­τία Ρεζά Ζα­ράμπ, που ασχο­λού­νταν και με εμπό­ριο χρυ­σού. Οι εμπο­ρι­κές συ­ναλ­λα­γές Ρω­σί­ας – Toυρ­κί­ας ξε­περ­νούν τα 32 δι­σε­κα­τομ­μύ­ρια δο­λά­ρια, ενώ κάθε χρόνο η Τουρ­κία υπο­δέ­χε­ται 5 εκα­τομ­μύ­ρια Ρώ­σους του­ρί­στες. Επί­σης, στη Ρωσία δρα­στη­ριο­ποιού­νται 3.000 τουρ­κι­κές εται­ρεί­ες.

Τα εμπο­ρι­κά πλοία

Στην τη­λε­φω­νι­κή συ­νο­μι­λία τους, οι δύο πρό­ε­δροι, εκτός από τις εξε­λί­ξεις στο μέ­τω­πο του Ου­κρα­νι­κού, συ­ζή­τη­σαν άλλο ένα ζή­τη­μα που έχει πολύ με­γά­λη ση­μα­σία για την Αγκυ­ρα. Σύμ­φω­να με πλη­ρο­φο­ρί­ες, ο Τούρ­κος πρό­ε­δρος τό­νι­σε στον κ. Πού­τιν πως στην Αζο­φι­κή Θά­λασ­σα υπάρ­χουν 30 τουρ­κι­κά πλοία φορ­τω­μέ­να με ηλιέ­λαιο και σι­τά­ρι και λόγω του απο­κλει­σμού τους από τη Ρωσία δεν μπο­ρούν να φθά­σουν στην Τουρ­κία, την ώρα που οι ανά­γκες στη χώρα του αυ­ξά­νο­νται. Στον τουρ­κι­κό Τύπο ανα­φέ­ρουν πως ο πρό­ε­δρος της Ρω­σί­ας υπο­σχέ­θη­κε πως θα δώσει εντο­λή τερ­μα­τι­σμού του απο­κλει­σμού των τουρ­κι­κών πλοί­ων.

Eν τω με­τα­ξύ, εντύ­πω­ση προ­κά­λε­σε πως η τουρ­κι­κή εται­ρεία τη­λε­πι­κοι­νω­νιών Turk Telekom υπέ­γρα­ψε μνη­μό­νιο κα­τα­νό­η­σης (MoU) με την κι­νε­ζι­κή Huawei για την ανά­πτυ­ξη δι­κτύ­ου κι­νη­τής τη­λε­φω­νί­ας 5G.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.