ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιστροφή ΦΠΑ με ένα κλικ

news room 4 λεπτά ανάγνωση
ΑΑΔΕ

Αυτο­μα­το­ποι­η­μένα χωρίς την παρέμ­βαση των εφο­ρια­κών θα πραγ­μα­το­ποιού­νται οι επι­στρο­φές ΦΠΑ. Σύμφωνα με τον σχε­δια­σμό της Ανε­ξάρ­τη­της Αρχής Δημο­σίων Εσόδων, οι ενδια­φε­ρό­με­νες επι­χει­ρή­σεις και ελεύ­θε­ροι επαγ­γελ­μα­τίες θα μπορούν να υπο­βάλ­λουν το αίτημά τους ηλε­κτρο­νικά και θα βλέπουν σε σύντομο χρονικό διά­στημα το ποσό της επι­στρο­φής ΦΠΑ που δικαιού­νται να πιστώ­νε­ται στον τρα­πε­ζικό λογα­ρια­σμό τους.

Η δια­δι­κα­σία αυτή θα ακο­λου­θεί­ται για την πλειο­νό­τητα των αιτή­σεων επι­στρο­φής χρη­μά­των και συγκε­κρι­μένα για το 97% των αιτη­μά­των επι­στρο­φής φόρων. Για τις υπό­λοι­πες θα διε­νερ­γεί­ται επα­νέ­λεγ­χος, ενώ θα ζητού­νται και πρό­σθετα στοι­χεία. Συγκε­κρι­μένα, τα πολύ μεγάλα ποσά επι­στρο­φής ναι μεν θα επι­στρέ­φο­νται ταχύ­τερα, αλλά θα εξαι­ρε­θούν από το αυτο­μα­το­ποι­η­μένο σύστημα. Επίσης θα εξαι­ρε­θούν και περι­πτώ­σεις υπό­τρο­πων επι­χει­ρή­σεων, στις οποίες στο παρελ­θόν είχαν δια­πι­στω­θεί φορο­λο­γι­κές παρα­βά­σεις.

Με βάση το νέο σχέδιο, οι επι­χει­ρή­σεις και οι επι­τη­δευ­μα­τίες θα ενη­με­ρώ­νο­νται άμεσα για την ημε­ρο­μη­νία επι­στρο­φής του ποσού μέσω ηλε­κτρο­νι­κού ταχυ­δρο­μείου όταν το αίτημά τους πρό­κει­ται να υπο­βλη­θεί σε αυτό­ματη επε­ξερ­γα­σία χωρίς έλεγχο. Επί της ουσίας με την ψηφιο­ποί­ηση των φορο­λο­γι­κών συναλ­λα­γών η ανθρώ­πινη παρέμ­βαση περιο­ρί­ζε­ται και ανοίγει ο δρόμος για εξπρές επι­στρο­φές ΦΠΑ.

Το ζητού­μενο είναι οι επι­στρο­φές να γίνο­νται αυτό­ματα, χωρίς τη συμ­με­τοχή των υπαλ­λή­λων της φορο­λο­γι­κής διοί­κη­σης, οι οποίοι μπορούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε άλλα πόστα, όπως για παρά­δειγμα τους ελέγ­χους, ανα­φέ­ρει στέ­λε­χος του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, το οποίο επι­ση­μαί­νει ότι σημα­ντικό ρόλο στις αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νες επι­στρο­φές δια­δρα­μα­τί­ζει η ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα myDATA. Με το νέο σύστημα η εφορία έχει τη δυνα­τό­τητα να γνω­ρί­ζει το ποσό που θα εισπρά­ξει κάθε μήνα, επι­τρέ­πο­ντας με αυτόν τον τρόπο και την ενερ­γο­ποί­ηση των αυτο­μα­το­ποι­η­μέ­νων επι­στρο­φών φόρου εισο­δή­μα­τος και ΦΠΑ που δικαιού­νται οι συνε­πείς επι­χει­ρή­σεις, οι οποίες σήμερα είναι υπο­χρε­ω­μέ­νες να περι­μέ­νουν πολλούς μήνες για να λάβουν την επι­στροφή φόρου.

Η αυτο­μα­το­ποί­ηση των επι­στρο­φών ΦΠΑ μέσω της ψηφιο­ποί­η­σης και απλο­ποί­η­σης των δια­δι­κα­σιών μεταξύ φορο­λο­γι­κών υπη­ρε­σιών και επι­χει­ρή­σεων απο­τε­λεί μία από τις μεταρ­ρυθ­μί­σεις του Εθνικού Σχεδίου των 30,5 δισ. ευρώ και ήδη η Ανε­ξάρ­τητη Αρχή Δημο­σίων Εσόδων έχει ξεκι­νή­σει τις δια­δι­κα­σίες με στόχο να τεθούν εντός του έτους οι νέες αλλαγές στις επι­στρο­φές φόρων. Σύμφωνα με τα στοι­χεία της ΑΑΔΕ, στο τρίτο τρίμηνο του έτους διεκ­πε­ραιώ­θηκε το 84,3% των αιτη­μά­των επι­στρο­φής ΦΠΑ μέσα σε 90 ημέρες, ωστόσο εκα­το­ντά­δες αιτή­ματα ΦΠΑ και φόρου εισο­δή­μα­τος παρα­μέ­νουν στα συρ­τά­ρια των εφοριών εμφα­νί­ζο­ντας μεγάλη καθυ­στέ­ρηση άνω των 90 ημερών που προ­βλέ­πει η νομο­θε­σία. Σύμφωνα με τα στοι­χεία, το διά­στημα Ιουλίου – Σεπτεμ­βρίου η ΑΑΔΕ διεκ­πε­ραί­ωσε 7.217 αιτή­ματα επι­στρέ­φο­ντας ΦΠΑ ύψους 425,9 εκατ. ευρώ, ή δια­φο­ρε­τικά 59.022 ευρώ για κάθε μία επι­χεί­ρηση. Από την άλλη πλευρά εκκρε­μούν 1.334 αιτή­ματα επι­στρο­φής ΦΠΑ, με τις επι­χει­ρή­σεις να στε­ρού­νται πολύ­τιμη ρευ­στό­τητα μέσω ΦΠΑ ύψους 338 εκατ. ευρώ ή κατά μέσον όρο 253.373 ευρώ. Με βάση τα ανωτέρω στοι­χεία γίνεται αντι­λη­πτό ότι η ΑΑΔΕ κατά κύριο λόγο επέ­στρεψε ταχύ­τερα μικρά ποσά, ενώ οι αιτή­σεις επι­στρο­φής μεγα­λύ­τε­ρων ποσών εκκρε­μούν καθώς θα πρέπει να γίνουν οι απα­ραί­τη­τοι έλεγχοι. Σημειώ­νε­ται ότι με βάση τις οδηγίες της Ε.Ε. οι επι­στρο­φές θα πρέπει να γίνο­νται εντός 90 ημερών, δια­φο­ρε­τικά η φορο­λο­γική διοί­κηση θα πρέπει να επι­στρέ­φει εντόκως τα σχετικά ποσά στους δικαιού­χους. Συνο­λικά οι εκκρε­μείς επι­στρο­φές φόρων (ΦΠΑ και φόρου εισο­δή­μα­τος φυσικών και νομικών προ­σώ­πων) ξεπερ­νούν το 1 δισ. ευρώ, εκ των οποίων σχεδόν τα 338 εκατ. ευρώ είναι επι­στρο­φές ΦΠΑ.

Οπως προ­κύ­πτει από πρό­σφατη έκθεση της Ε.Ε., οι ελλη­νι­κές επι­χει­ρή­σεις βρί­σκο­νται στην αναμονή για περισ­σό­τερο από μισό χρόνο προ­κει­μέ­νου να λάβουν την επι­στροφή ΦΠΑ από το ελλη­νικό Δημόσιο. Η Ελλάδα μαζί με την Ιταλία και την Κύπρο έχουν τους χει­ρό­τε­ρους χρόνους στις επι­στρο­φές ΦΠΑ, δημιουρ­γώ­ντας με αυτόν τον τρόπο τερά­στια προ­βλή­ματα ρευ­στό­τη­τας στις επι­χει­ρή­σεις και μάλιστα σε μια ιδιαί­τερα δύσκολη περίοδο όπως αυτή της παν­δη­μίας. Τα στοι­χεία αφορούν το 2020 και δεί­χνουν ότι η Ιταλία καθυ­στε­ρεί τις επι­στρο­φές ΦΠΑ 62 εβδο­μά­δες, η Κύπρος 43 και η Ελλάδα 31 εβδο­μά­δες. Αντί­θετα, εάν μια επι­χεί­ρηση καθυ­στε­ρή­σει να κατα­βά­λει τον ΦΠΑ πρέπει να πλη­ρώ­σει πρό­στιμα, προ­σαυ­ξή­σεις και πάντα υπάρχει η απειλή της κατά­σχε­σης. Σύμφωνα με την έκθεση, μια μέση επι­χεί­ρηση της Ε.Ε. χρειά­ζε­ται περισ­σό­τε­ρες από εννέα ώρες για να συμ­μορ­φω­θεί με τις δια­δι­κα­σίες (γρα­φειο­κρα­τία) για την επι­στροφή ΦΠΑ και περισ­σό­τε­ρες από 17 εβδο­μά­δες για να λάβει επι­στροφή ΦΠΑ.

Ωστόσο, η Ιταλία και η Ρου­μα­νία είναι τα δύο κράτη-μέλη με τον υψη­λό­τερο απαι­τού­μενο αριθμό ωρών για να συμ­μορ­φω­θούν με τις επι­στρο­φές ΦΠΑ (περίπου 42 και 22 ώρες αντί­στοιχα). Μάλιστα τονί­ζε­ται ότι το χάσμα μεταξύ των καλύ­τε­ρων και των χει­ρό­τε­ρων επι­δό­σεων της Ε.Ε. παρα­μέ­νει σχετικά μεγάλο. Αυτό δείχνει την ανάγκη για μια φιλό­δοξη ατζέντα σε αυτόν τον τομέα σε επίπεδο Ε.Ε. Πάντως τα στοι­χεία αυτά που περιέ­χο­νται στη σχετική έκθεση αμφι­σβη­τού­νται από τις ελλη­νι­κές υπη­ρε­σίες και το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών.

Πηγή kathimerini.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.