ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Εστίαση: To καλοκαίρι έφυγε, τα «λουκέτα» έρχονται

news room 2 λεπτά ανάγνωση
εστιαση

Σε όλη τη χώρα 2.000 κατα­στή­ματα έχουν δια­κό­ψει τη λει­τουρ­γία τους

Ακόμη περισ­σό­τερο ανα­μέ­νε­ται να επι­βα­ρυν­θεί ο «λογα­ρια­σμός» που ήδη πλη­ρώ­νει ο κλάδος της εστί­α­σης από την έναρξη της παν­δη­μίας, δεδο­μέ­νου ότι η κυβέρ­νηση προ­χώ­ρησε στην επιβολή νέων περιο­ρι­στι­κών μέτρων. Ηδη, σύμφωνα με τις εκτι­μή­σεις του κ. Γιώργου Καββαθά, προ­έ­δρου της Πανελ­λή­νιας Ομο­σπον­δίας Εστια­το­ρι­κών και Συναφών Επαγ­γελ­μά­των (ΠΟΕΣΕ) και της ΓΣΕΒΕΕ, ο οποίος μίλησε στην «Κ», τα «λουκέτα» υπο­λο­γί­ζο­νται σε περίπου 2.000 σε όλη την Ελλάδα με αυξη­τική τάση, καθώς ολο­κλη­ρώ­νε­ται πλέον και η του­ρι­στική περί­ο­δος. Υπεν­θυ­μί­ζε­ται ότι στις αρχές του καλο­και­ριού τα «λουκέτα» πανελ­λα­δι­κώς στον κλάδο υπο­λο­γί­ζο­νταν σε περίπου 1.000 με πρό­βλεψη, βεβαίως, για αύξησή τους από το φθι­νό­πωρο και μετά.

Αξίζει, μάλιστα, να σημειω­θεί ότι τα «λουκέτα» δεν κατα­γρά­φο­νται σε μικρές αγορές ή σε δρόμους με λιγοστή κίνηση, αλλά ακόμη και σε περιο­χές με μεσαία προς υψηλά εισο­δή­ματα και αφορούν επι­χει­ρή­σεις σε κεντρι­κούς δρόμους. Χαρα­κτη­ρι­στικό παρά­δειγμα απο­τε­λούν ορι­σμέ­νες περιο­χές των βορείων προ­α­στίων, όπως ο Χολαρ­γός, όπου μετράει ήδη του­λά­χι­στον έξι «λουκέτα» σε επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης και wine bar, ενώ ανάλογη εικόνα επι­κρα­τεί σε περιο­χές όπως η Αγία Παρα­σκευή, η Κηφισιά κ.α.

Η επιβολή νέων περιο- ριστι­κών μέτρων θα απο­τε­λέ­σει τη χαρι­στική βολή, τονί­ζουν ιδιο­κτή­τες εστια­το­ρίων και κέντρων δια­σκέ­δα­σης.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή πιο αυστη­ρών μέτρων στον κλάδο της εστί­α­σης, λόγω της ανόδου των κρου­σμά­των κορω­νοϊού στην Ελλάδα τις τελευ­ταίες εβδο­μά­δες και της στα­σι­μό­τη­τας στο εμβο­λια­στικό πρό­γραμμα, ο κ. Καβ­βα­θάς υπο­στή­ριξε ότι δεν χρειά­ζο­νται νέα μέτρα όσο κυρίως να εφαρ­μό­ζο­νται τα υφι­στά­μενα και δη ο απο­τε­λε­σμα­τι­κός έλεγχος των πιστο­ποι­η­τι­κών. Ο ίδιος επι­σή­μανε ότι το ποσοστό παρα­βα­τι­κό­τη­τας είναι πολύ χαμηλό στον κλάδο, κάτω του 1% (σ.σ. αφορά τις παρα­βά­σεις του νόμου που εντο­πί­ζο­νται στο σύνολο των ελέγχων που διε­νερ­γού­νται από τις αρμό­διες υπη­ρε­σίες του κράτους), προ­σθέ­το­ντας, ωστόσο, ότι το μεγα­λύ­τερο πρό­βλημα είναι στην περι­φέ­ρεια, όπου λόγω των πιο στενών κοι­νω­νι­κών σχέσεων οι έλεγχοι από την πλευρά των επι­χει­ρή­σεων είναι ελλι­πείς.

Εκτός από τις επι­πτώ­σεις της παν­δη­μίας, η εστίαση, όπως και άλλοι κλάδοι της οικο­νο­μι­κής δρα­στη­ριό­τη­τας, βρί­σκε­ται αντι­μέ­τωπη με τις ανα­τι­μή­σεις. «Οι λογα­ρια­σμοί ηλε­κτρι­κού ρεύ­μα­τος που κατα­φτά­νουν στις επι­χει­ρή­σεις του κλάδου είναι αυξη­μέ­νοι από 30% έως 170%», ανέφερε χαρα­κτη­ρι­στικά ο κ. Καβ­βα­θάς. Επι­χεί­ρηση που πλήρωνε το δίμηνο 1.200 ευρώ για ηλε­κτρικό ρεύμα έλαβε τώρα λογα­ρια­σμό 1.900 ευρώ, υψη­λό­τερο δηλαδή κατά περίπου 58%. Αλλη επι­χεί­ρηση έλαβε λογα­ρια­σμό που για την κατα­νά­λωση είχε επι­βα­ρυν­θεί με 2.500 ευρώ και οι ρυθ­μι­ζό­με­νες χρε­ώ­σεις ήταν άλλες 2.500 ευρώ.

Αν και σύμφωνα με τους επαγ­γελ­μα­τίες του κλάδου ακόμη δεν έχει μετα­κυ­λι­σθεί το σύνολο του αυξη­μέ­νου κόστους λει­τουρ­γίας στους τιμο­κα­τα­λό­γους, αυτό ανα­μέ­νε­ται να γίνει το επόμενο διά­στημα, επη­ρε­ά­ζο­ντας με αυτόν τον τρόπο αρνη­τικά την κατα­νά­λωση.

Οι ανα­τι­μή­σεις καθι­στούν εξαι­ρε­τικά δύσκολο και τον προ­γραμ­μα­τι­σμό κάποιων επι­χει­ρή­σεων συγκε­κρι­μέ­νων κατη­γο­ριών του κλάδου, όπως είναι για παρά­δειγμα οι εται­ρείες catering. Οι εν λόγω επι­χει­ρή­σεις καλού­νται να δώσουν τώρα σε πελάτες τους προ­σφο­ρές για εκδη­λώ­σεις που είναι προ­γραμ­μα­τι­σμέ­νες για την άνοιξη του 2022, χωρίς ωστόσο να μπορούν να προ­βλέ­ψουν ποιο θα είναι το κόστος τότε, δεδο­μέ­νης μάλιστα της ταχύ­τη­τας με την οποία αυξά­νο­νται οι τιμές.

Πηγή kathimerini.gr

Δήμητρα Μανι­φάβα

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.