Τοπικές Ειδήσεις

Διατροφή για μια υγιή εγκυμοσύνη

Γράφει ο Εμμανουήλ Μοράρης,  Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
Μία σωστή και ισορροπημένη διατροφή στην εγκυμοσύνη καλύπτει τις ανάγκες, μητέρας και εμβρύου και είναι το πολυτιμότερο δώρο που θα μπορούσε να δώσει κάθε μητέρα στο παιδί της, πριν ακόμη γεννηθεί!
Μια θρεπτική και ισορροπημένη διατροφή είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη, καθώς ορισμένα τρόφιμα και ποτά μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης και βλάβης στο μωρό σας.
Ας δούμε παρακάτω ποιες είναι οι τροφές που πρέπει να αποφεύγετε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
• Να αποφεύγετε τα ωμά ή μη επαρκώς μαγειρεμένα αυγά όπως σε μαγιονέζα, παγωτά γλυκά και σαλάτες
• Να αποφεύγετε τα ωμά θαλασσινά όπως σούσι, ωμά/αχνιστά οστρακοειδή π.χ στρείδια /μύδια και μαλάκια ,κατεψυγμένα πατέ ή τα καπνιστά θαλασσινά εκτός αν έχουν μαγειρευτεί ή είναι κονσερβοποιημένα.
• Να αποφεύγετε ορισμένα είδη ψαριών όπως καρχαρία, ξιφία, σκουμπρί, λευκός μπακαλιάρος-σολομός, πέρκα, τόνο διότι περιέχουν υψηλά επίπεδα υδραργύρου
• Να αποφεύγετε το κρέας και τα πουλερικά που δεν έχουν μαγειρευτεί επαρκώς
• Να αποφεύγετε το συκώτι και παράγωγά του γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα Βιταμίνης Α που μπορεί να βλάψουν το έμβρυο
• Να αποφεύγετε τους μη-παστεριωμένους χυμούς φρούτων ή λαχανικών καθώς και τα άπλυτα φρούτα και λαχανικά
• Να μην καταναλώνετε τρόφιμα που περιέχουν μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το ροκφόρ, το μπρί , το καμεμπέρ, μερικά κατσικίσια τυριά καθώς και φέτα αγνώστου προέλευσης
• Να μην καταναλώνετε άβραστα ή άψητα χοτ ντογκ, ζαμπόν, γαλοπούλα, σαλάμι και άλλα αλλαντικά που διατίθενται προτεμαχισμένα. Τα συγκεκριμένα προϊόντα πρέπει να καταναλώνονται μόνο αφού ξαναζεσταθούν σε βραστό νερό
• Να αποφεύγετε το τσάι με βότανα, την καφεΐνη (έως 220 mg / την ημέρα) και το αλκοόλ
ΚΑΦΕΪΝΗ
Την καφεΐνη την συναντάμε στον καφέ, σε ροφήματα τύπου cola, το τσάι ,την σοκολάτα και το κακάο. Περιορίστε την πρόσληψη καφεΐνης σε 200 mg την ημέρα, καθώς μεγαλύτερη ποσότητα εύκολα μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να επηρεάσει τον παλμό της καρδιάς και την αναπνοή του εμβρύου.
ΑΛΚΟΟΛ
Οι έγκυες δεν πρέπει να καταναλώνουν καθόλου οινοπνευματώδη ποτά καθώς μπορεί να προκαλέσει σημαντικές νευρολογικές και αναπτυξιακές επιπλοκές. Προτιμήστε μπύρα χωρίς αλκοόλ ή κάποιο κοκτέιλ χωρίς αλκοόλ.
ΚΑΠΝΙΣΜΑ
Το κάπνισμα κατά την εγκυμοσύνη μειώνει το βάρος γέννησης 200 g κατά μέσο όρο και ενδέχεται να αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και περιγεννητικης θνησιμότητας.
Σχετίζεται με νοητική καθυστέρηση και εθισμό του εμβρύου στην νικοτίνη γι αυτό η διακοπή του καπνίσματος θα πρέπει να ξεκινά πριν την σύλληψη.

Προσέχετε την πιο
όμορφη περίοδο
της ζωής σας!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου