Τοπικές Ειδήσεις

Ολα είναι σχεδόν έτοιμα για τη μεταφορά του Κτηματολογίου

Ενημέρωση για τις εξελίξεις σχετικά με τη μεταφορά του Κτηματολογίου Ρόδου σε κτήριο στο παλαιό νοσοκομείο, έκανε χτες σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ρόδου κ. Βασίλης Περίδης. Αναλυτικότερα, είπε τα εξής:
«Όσον αφορά στο κτήριο στο παλαιό νοσοκομείο, είναι ήδη έτοιμο από τον περασμένο Ιούλιο. Όπως με πληροφόρησαν έχουν τοποθετηθεί κάμερες ασφαλείας, τζάμια ασφαλείας, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η πυρασφάλεια. Είχαμε συνάντηση με τον αντιδήμαρχο κ. Στέφανο Δράκο όπου διαπιστώσαμε πως είναι έτοιμο σαν κατασκευή και έτοιμο να υποδεχτεί την μεταφορά του Κτηματολογίου. Όσον αφορά στην απογραφή η οποία ήταν το έτερο κομμάτι που μας απασχολούσε, ήδη έχει προχωρήσει η απογραφή των Τόμων (που μας ενδιαφέρει άμεσα) αλλά και των εκκρεμών πράξεων –οι οποίες έχουν συσκευαστεί σε χαρτοκιβώτια. Αυτό σημαίνει πως μπορεί ανά πάσα στιγμή, που θα εκδοθεί η πράξη παραχώρησης να ξεκινήσει η διαδικασία μεταφοράς.
Το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε αυτή την στιγμή, είναι πως προσπαθούμε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που δημιουργεί η έκδοση αυτής της πράξης παραχώρησης. Επειδή υπάρχουν συναρμόδια υπουργεία (Δικαιοσύνης, Υγείας, Οικονομικών και Εσωτερικών) θα εκδοθεί μία Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρηση. Η πράξη αυτή, υπεγράφη στις 8 Αυγούστου 2021 και εστάλη προς τον Δήμο Ρόδου.
Επειδή υπήρχαν διαφορετικές απόψεις ως προς το θέμα της καλύψεως του δημοσίου συμφέροντος (επειδή ο Δήμος Ρόδου αναλαμβάνει κάτι που δεν του αναλογεί κ.λπ.) εστάλη πίσω, υπεγράφη από το Υπουργείο Οικονομικών κι από εκεί, στον τελευταίο αποδέκτη που είναι το Υπουργείο Υγείας. Τα Υπουργεία Εσωτερικών και Δικαιοσύνης έχουν ήδη υπογράψει και περιμένουμε την τελευταία υπογραφή για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ουσιαστικά είναι η τελευταία πράξη που μας καθυστερεί ενώ είναι μια τυπική διαδικασία. Θα μπορούσε να είχε ολοκληρωθεί εδώ και μήνες αφού όλοι ήταν έτοιμοι. Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε πόσο διάστημα θα χρειαστεί ακόμη για την τελευταία υπογραφή, αλλά ελπίζουμε να προχωρήσει σύντομα.
Το επόμενο στάδιο, είναι όταν θα αναλάβει ο Δήμος Ρόδου την μεταφορά των επίπλων και του υλικού, υπό την εποπτεία του Διευθυντή του Κτηματολογίου και των υπαλλήλων. Οι απογραφές είναι έτοιμες ως προς τους Τόμους και ως προς τις εκκρεμείς πράξεις οι οποίες, αν μεταφερθούν θα μπορέσει να λειτουργήσει. Πέραν του γεγονότος πως εμείς, κινήσαμε όλες τις διαδικασίες δηλαδή φέραμε τον γενικό γραμματέα, τον υπουργό, προκαλέσαμε συναντήσεις, βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με τα υπουργεία και με τους γενικούς γραμματείς προσπαθώντας να προωθήσουμε λύσεις. Έχουμε αναλάβει ουσιαστικά ένα έργο το οποίο δεν μας αναλογεί και για το οποίο δεν έχουμε καμία αρμοδιότητα, δεν αποφασίζουμε για τίποτα αλλά είμαστε αυτοί που έχουμε αναλάβει το βάρος της μετεγκατάστασης του Κτηματολογίου μαζί με την διοίκηση –που προσπαθούν παρά τις αντίξοες συνθήκες.
Πιστεύω να εκδοθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα η τελική πράξη παραχώρησης από το Υπουργείο Υγείας. Οφείλω να πω ότι είμαστε από τους ελάχιστους φορείς που έχουμε ασχοληθεί με το θέμα σε τόσο βάθος και αδιαλείπτως –παρά το γεγονός πως άλλοι είναι οι αρμόδιοι. Πάντως από τη στιγμή που θα μεταφερθούν οι Τόμοι, το Κτηματολόγιο θα μπορεί να ανοίξει για έρευνες και θα μπορεί να λειτουργεί τουλάχιστον στα βασικά του στοιχεία».
Το Κτηματολόγιο θα καταλάβει το ισόγειο και τον 1ο όροφο όπου οι εγκαταστάσεις είναι έτοιμες.

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 40.000 ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ – ΑΝΗΣΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΣΤΕΛΕΧΩΣΗ
Την ίδια ώρα, συσσωρεύονται καθημερινά οι υποθέσεις και οι νομικές πράξεις. Σύμφωνα με τον κ. Περίδη, το Κτηματολόγιο έχει πάνω από 1.000.000 πράξεις (!) αλλά οι υποθέσεις που έχουν συσσωρευτεί υπολογίζεται πως πρέπει να προσεγγίζουν τις 40.000 περίπου συν τις νέες που συσσωρεύτηκαν κατά το διάστημα που ήταν κλειστό.
«Στο διάστημα που το Κτηματολόγιο ήταν κλειστό, οι πράξεις και τα συμβόλαια κατατίθεντο αλλά δεν προχωρούσε καμία μεταγραφή. Από εκεί και πέρα αυτό θα είναι και το επόμενο πρόβλημα που θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε. Φανταστείτε τι θα γίνει με το που θα ανοίξει: η ουσία δεν είναι μόνο να επαναλειτουργήσει. Είναι και πώς θα μεταγραφούν όλες αυτές οι πράξεις από ένα προσωπικό, που είναι ελλιπές. Εμείς θα ζητήσουμε τον διορισμό κάποιου ‘εργολάβου’, που με προσωπικό και ίσως με δικηγόρους της Ρόδου θα προσπαθήσουμε σε αυτό το κομμάτι να βοηθήσουμε στον τομέα των μεταγραφών.
Το ίδιο θα γίνει και στον τομέα της απογραφής, που βρισκόμαστε σε επαφή με το υπουργείο από το οποίο ζητήσαμε την υπογραφή νέας προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του ΔΣΡ και του υπουργείου ώστε να διοριστούν κάποιοι συνάδελφοι (επ’ αμοιβή) ώστε να βοηθήσουν. Το υπουργείο το έχει δεχτεί, αλλά αναζητούν την φόρμουλα που θα έχει αυτή η σύμβαση. Εμείς θα στείλουμε τις προτάσεις μας, ώστε να συνδράμουμε κατά κάποιον τρόπο να προχωρήσουν οι διαδικασίες.
Το ό,τι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, είναι δεδομένο. Και οφείλω να σας πω ότι συμμετείχα ως πρόεδρος του ΔΣΡ μαζί με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου της Κω κ. Χατζηάμαλλο και τον κ. Μιχάλη Παπαγεωργίου ως μέλη στη Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή για τη μετάπτωση του Κτηματολογίου Ρόδου στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Οι προτάσεις μας που διασφαλίζουν απόλυτα τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα των Ροδίων έγιναν δεκτές κατά πλειοψηφία. Το σχετικό νομοσχέδιο έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, θα τεθεί προς διαβούλευση κι εκτιμούμε πως θα ψηφιστεί σύντομα».
Ο κ. Περίδης αναφέρθηκε και στις εκλογές που επίκεινται στον ΔΣΡ αλλά όλες οι λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές εν ευθέτω χρόνω.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

  • Πολίτης    16.09.2021 14:16

    στο σχεδόν θα κολλήσει η μεταφορά 🙂 για άλλη μια φορά, αν και απο την τελευταία ανακοίνωση των υπαλλήλων φαίνεται ότι δεν θελουν να πάνε. εγραφαν για παράδειγμα για την πυρασφάλεια κ.α (ενώ στο υπάρχον κτίριο τα είχαν όλα κομπλε), για το αρχείο ότι πρεπει να γίνει αυθυημερόν κάτι που δείχνει ότι ψάχνουν συνεχώς αιτίες για να μην πάνε. ίσως και να κάνω λάθος αλλά πριν ολοκληρωθεί η μεταφορά δεν πιστευουμε τίποτα

Σχολιασμός άρθρου