ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μηταράκης: Η Ελλάδα δεν είναι και δεν θα ξαναγίνει πύλη εισόδου παράνομης μετανάστευσης

news room 4 λεπτά ανάγνωση
Μηταράκης

Πρέπει να κατα­στεί σαφές ότι “η Ελλάδα δεν θα δεχθεί, όπως την περίοδο 2015-19, να είναι η πύλη εισόδου στην Ευρώπη για   παρά­νο­μες μετα­να­στευ­τι­κές ροές, κατά παρά­βαση του άρθρου 31 της Συν­θή­κης της Γενεύης” υπο­γράμ­μισε ο υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου κ. Νότης Μητα­ρά­κης ανα­φε­ρό­με­νος στις τελευ­ταίες εξε­λί­ξεις στο Αφγα­νι­στάν.

Κατά την διάρ­κεια ομιλίας του στη Βουλή, ο κ. Μητα­ρά­κης, επε­σή­μανε ότι παρά τις σημα­ντι­κές προ­κλή­σεις που κλήθηκε να αντι­με­τω­πί­σει η χώρα  μας, “ανα­κτή­σαμε τον έλεγχο του μετα­να­στευ­τι­κού και κατ’ επέ­κταση τη διεθνή αξιο­πι­στία της χώρας μας”.

Συγκε­κρι­μένα, ο Υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, τόνισε ότι ‘’οι μετα­να­στευ­τι­κές ροές, το   τελευ­ταίο δωδε­κά­μηνο έχουν μειωθεί κατά 86% και μάλιστα, στα νησιά κατά 95%, Στο επτά­μηνο   μειώ­θη­καν κατά 77% οι δια­μέ­νο­ντες στα νησιά και κατά 45% στην ενδο­χώρα.   Πλέον, στις δομές & στο ΕΣΤΙΑ έχουμε 46 χιλιά­δες δια­μέ­νο­ντες, με χωρη­τι­κό­τητα 66 χιλιά­δων θέσεων.’’

Δια­δι­κα­σίες απε­λά­σεων και επι­στρο­φών

Ανα­φο­ρικά με το νέο νομο­σχέ­διο, ο κ. Μητα­ρά­κης, διευ­κρί­νησε ότι με την τρο­πο­ποί­ηση δια­τά­ξεων του νόμου περί απε­λά­σεων και του νόμου περί επι­στρο­φών, ρυθ­μί­ζο­νται ζητή­ματα και δια­δι­κα­σίες απε­λά­σεων και  επι­στρο­φών υπηκόων τρίτων χωρών, που δια­μέ­νουν παρά­νομα στη χώρα μας.

“Σκοπός των ρυθ­μί­σεων αυτών”, τόνισε ο κ. Μητα­ρά­κης, “είναι η επίλυση των ζητη­μά­των που προ­κύ­πτουν κατά την εφαρ­μογή των δια­τά­ξεων περί απε­λά­σεων και επι­στρο­φών και κατά το δυνατόν, περιο­ρι­σμός των περι­θω­ρίων για την κατα­χρη­στική άσκηση δικαιω­μά­των από τους προς απέλαση ή επι­στροφή υπη­κό­ους τρίτων χωρών.

“Στόχος”, πρό­σθεσε ο Υπουρ­γός Μετ­νά­στευ­σης και Ασύλου, “είναι ο σαφής δια­χω­ρι­σμός των διοι­κη­τι­κών δια­δι­κα­σιών απέ­λα­σης που εφαρ­μό­ζε­ται στις περι­πτώ­σεις αλλο­δα­πών εν γένει που συλ­λαμ­βά­νο­νται λόγω παρά­νο­μης χερ­σαίας ή θαλάσ­σιας διέ­λευ­σης των εξω­τε­ρι­κών συνόρων της Χώρας, από τις δια­δι­κα­σίες επι­στρο­φής που εφαρ­μό­ζο­νται σε όλες τις υπό­λοι­πες περι­πτώ­σεις.’’

Δια­δι­κα­σία παροχής προ­θε­σμίας οικειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης

“Ανα­μορ­φώ­νε­ται”, όπως εξήγησε ο κ. Μητα­ρά­κης,  ‘’η δια­δι­κα­σία παροχής προ­θε­σμίας οικειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης, σε υπη­κό­ους τρίτων χωρών, των οποίων η παρα­μονή στην Ελλάδα έχει κηρυ­χθεί παρά­νομη, έτσι ώστε το μέτρο της οικειο­θε­λούς επι­στρο­φής να μην υπο­νο­μεύει τους στόχους της δια­δι­κα­σίας επι­στρο­φής ανά περί­πτωση. Ειδι­κό­τερα, μειώ­νε­ται η διάρ­κεια του χρο­νι­κού δια­στή­μα­τος για την οικειο­θελή ανα­χώ­ρηση και αυστη­ρο­ποιού­νται οι δια­τά­ξεις που αφορούν στη δυνα­τό­τητα παρά­τα­σης του δια­στή­μα­τος οικειο­θε­λούς ανα­χώ­ρη­σης.’’

Αξιο­ποί­ηση σύγ­χρο­νων τεχνο­λο­γιών

Με το δεύτερο Κεφά­λαιο του νομο­σχε­δίου, τόνισε ο κ. Μητα­ρά­κης, τρο­πο­ποιού­νται δια­τά­ξεις του Κώδικα Μετα­νά­στευ­σης, καθώς ‘’προβλέπεται η αξιο­ποί­ηση των σύγ­χρο­νών τεχνο­λο­γιών ώστε να επι­τευ­χθεί  σημα­ντική εξοι­κο­νό­μηση χρόνου και κόστους για το δημόσιο. Προ­βλέ­πε­ται ο εκσυγ­χρο­νι­σμός της δια­δι­κα­σίας ενη­μέ­ρω­σης για την παρα­λαβή εκδο­θεί­σας άδειας δια­μο­νής με την αξιο­ποί­ηση της σύγ­χρο­νης τεχνο­λο­γίας, καθώς και των δια­δι­κα­σιών επί­δο­σης απορ­ρι­πτι­κών απο­φά­σεων. ‘’

Προ­σέλ­κυση ψηφια­κών νομάδων

Ο Υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, ανα­φέρ­θηκε εκτενώς και στις δια­τά­ξεις σύμφωνα με τις οποίες εισά­γο­νται ρυθ­μί­σεις που αφορούν την προ­σέλ­κυση ψηφια­κών νομάδων, καθώς και την είσοδο και διαμονή σπου­δα­στών και ερευ­νη­τών κατόχων έγκυρων τίτλων σπουδών από κράτος μέλος της ΕΕ, ρυθ­μί­σεις που είναι  απα­ραί­τη­τες για την εφαρ­μογή στη χώρα ενός θεσμού με θετικό οικο­νο­μικό απο­τύ­πωμα.

Συγκε­κρι­μένα, τόνισε ο  κ. Μητα­ρά­ρης ‘’εισάγουμε νέου τύπου εθνικής θεώ­ρη­σης εισόδου που παρέχει τη δυνα­τό­τητα  προ­σω­ρι­νής, έως 12 μήνες, δια­μο­νής στην Ελλάδα, σε Πολίτες Τρίτων Χωρών οι οποίοι εργά­ζο­νται εξ΄ απο­στά­σεως με τη χρήση ψηφια­κής τεχνο­λο­γίας με εργο­δό­τες ή πελάτες εκτός Ελλάδας.’’

‘’Επενδυτική Κινητικότητα’’

Παράλ­ληλα, το νομο­σχέ­διο επε­σή­μανε ο  κ. Μητα­ρά­κης, ‘’ εισάγει την έννοια της “επεν­δυ­τι­κής κινη­τι­κό­τη­τας” με γνώμονα την προ­σέλ­κυση επεν­δυ­τών. Πιο συγκε­κρι­μένα, πολίτες τρίτων χωρών, οι οποίοι έχουν λάβει άδεια δια­μο­νής ως επεν­δυ­τές για  επέν­δυση σε τρα­πε­ζική κατά­θεση ή άυλους τίτλους, θα μπορούν να αξιο­ποι­ή­σουν τα εν λόγω επεν­δυ­τικά κεφά­λαια, τα οποία θα ρευ­στο­ποι­ή­σουν, μετα­βαί­νο­ντας σε άλλη επεν­δυ­τική κατη­γο­ρία, χωρίς να απω­λέ­σουν το δικαί­ωμα νόμιμης δια­μο­νής για συγκε­κρι­μένο χρονικό διά­στημα και να υπο­χρε­ω­θούν να ανα­χω­ρή­σουν από τη χώρα, ώστε να λάβουν νέα θεώρηση εισόδου.’’

Κατά­χρηση δια­δι­κα­σιών ασύλου

Το νομο­σχέ­διο προ­βλέ­πει μεταξύ άλλων και την τρο­πο­ποί­ηση δια­τά­ξεων με σκοπό την αντι­με­τώ­πιση φαι­νο­μέ­νων κατά­χρη­σης των δια­δι­κα­σιών ασύλου που υπο­νο­μεύ­ουν και επι­βρα­δύ­νουν την εν  γένει δια­δι­κα­σία. Βασικά σημεία  του προ­τει­νό­με­νου νομο­σχε­δίου όπως εξή   ησε ο κ. Μητα­ρά­κης,  είναι μεταξύ άλλων ‘’η εισα­γωγή δυνα­τό­τη­τας απόρ­ρι­ψης αιτή­μα­τος διε­θνούς προ­στα­σίας και στις περι­πτώ­σεις  που θα επι­τρε­πό­ταν η ανά­κλησή της εάν είχε χορη­γη­θεί.  Πρό­κει­ται για ενσω­μά­τωση σχε­τι­κής διά­τα­ξης Οδηγίας περί μη χορή­γη­σης ασύλου όταν ο αιτών (ή η αιτούσα) θεω­ρεί­ται ότι συνιστά κίνδυνο για την εθνική ασφά­λεια της Ελλάδας ή την κοι­νω­νία της Ελλάδας, λόγω τελε­σί­δι­κης κατα­δί­κης του για τη διά­πραξη σοβαρού εγκλή­μα­τος.’’ Η εν λόγω προ­ϋ­πό­θεση ως σήμερα λαμ­βα­νό­ταν υπόψη μόνο ενόψει ανα­νέ­ω­σης ή ανά­κλη­σης ασύλου.

Δια­τά­ξεις για την λει­τουρ­γία Κλει­στών Ελεγ­χό­με­νων Δομών

Ολο­κλη­ρώ­νο­ντας την ομιλία του, ο Υπουρ­γός Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου, κ. Νότης Μητα­ρά­κης, ανα­φέρ­θηκε στις ρυθ­μί­σεις του νομο­σχε­δίου που αφορούν  σε ζητή­ματα υπη­ρε­σιών και στε­λέ­χω­σης του Υπουρ­γείου Μετα­νά­στευ­σης και Ασύλου και εισά­γουν δια­τά­ξεις οργα­νω­τι­κής φύσης για τις Κλει­στές Ελεγ­χό­με­νες Δομές, οι οποίες θα αρχί­σουν να λει­τουρ­γούν από το Σεπτέμ­βριο.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.