ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

WWF Hotel Kitchen: Ξενοδοχεία σε Κρήτη, Ρόδο και Κω στη μάχη κατά της σπατάλης τροφίμων

news room 4 λεπτά ανάγνωση
833

Μετά την επι­τυ­χη­μένη ολο­κλή­ρωση του πρώτου κύκλου του προ­γράμ­μα­τος και τη μείωση της σπα­τά­λης τρο­φί­μων έως 25% στα τρία συμ­με­τέ­χο­ντα ξενο­δο­χεία (Grecotel Cape Sounio, Aquila Rithymna Beach, Marriott Athens του Ομίλου Χανδρή) το καλο­καίρι του 2019, το πρό­γραμμα «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία» ξεκινά έναν νέο κύκλο δυνα­μι­κής δράσης κατά της σπα­τά­λης τρο­φί­μων με τη συμ­με­τοχή 11ακόμα ελλη­νι­κών ξενο­δο­χείων σε Κρήτη, Ρόδο και Κω.

Ειδι­κό­τερα, οιό­μι­λοι­και­τα­συμ­με­τέ­χο­ντα­ξε­νο­δο­χεί­α­με­αλ­φα­βη­τι­κή­σει­ρά­εί­ναι­τα­ε­ξής: Apollo Hotels (Apollo Blue & Apollo Beach), Electra Hotels & Resorts (Electra Palace Rhodes) Esperia Group (Esperos Village Blue & Spa),  H Hotels Collection – Hatzilazarou Group (Princess Andriana Resort & Spa), Metaxa Hospitality Group (Creta Maris Beach Resort), Mitsis Hotels (Blue Domes Resort & Spa), Mitsis Hotels (Rodos Village Beach Hotel & Spa),Phaea Resorts (Cretan Malia Park), S Resorts- Sapounakis Group (Ikaros Beach Resort & Spa), Vasia Hotels (Vasia Resort & Spa).

Η συμ­με­τοχή 11 νέων ξενο­δο­χείων στο πρό­γραμμα έρχεται αφενός να επι­κυ­ρώ­σει την έως τώρα επι­τυ­χη­μένη πορεία του προ­γράμ­μα­τος και αφε­τέ­ρου να επι­βε­βαιώ­σει πως, παρόλο που ο ξενο­δο­χεια­κός κλάδος έχει πληγεί σοβαρά λόγω της παν­δη­μίας, η μείωση της σπα­τά­λης τρο­φί­μων μπαίνει στο επί­κε­ντρο των επι­χει­ρη­μα­τι­κών δρα­στη­ριο­τή­των των ξενο­δο­χείων και εμφα­νί­ζε­ται ως ένα βασικό μέσο εξοι­κο­νό­μη­σης πόρων και ενί­σχυ­σης των περι­βαλ­λο­ντι­κών πρα­κτι­κών τους.

‘Ήδη, κατά την τρέ­χουσα φάση του προ­γράμ­μα­τος, που στο σύνολό του υλο­ποιεί­ται με την υπο­στή­ριξη της Unilever Food Solutions και θα ολο­κλη­ρω­θεί τον Σεπτέμ­βριο του 2022, προ­έ­κυ­ψαν πολύ σημα­ντικά συμπε­ρά­σματα, τα οποία ανα­μέ­νε­ται να βοη­θή­σουν τα συμ­με­τέ­χο­ντα ξενο­δο­χεία να μειώ­σουν τη σπατάλη τρο­φί­μων στις εγκα­τα­στά­σεις τους, απο­κο­μί­ζο­ντας παράλ­ληλα, πολλά περι­βαλ­λο­ντικά και οικο­νο­μικά οφέλη. Τα ευρή­ματα θα συμ­βάλ­λουν ακο­λού­θως στη δημιουρ­γία μιας πολύ­τι­μης και πρω­το­πο­ρια­κής δεξα­με­νής γνώσης για την χαρ­το­γρά­φηση και κατα­πο­λέ­μηση του συγκε­κρι­μέ­νου προ­βλή­μα­τος στον ξενο­δο­χειακό κλάδο.

 

Ενδει­κτικά, από τις πρώτες κατα­γρα­φές δεδο­μέ­νων που υλο­ποί­η­σαν τα ξενο­δο­χεία και ανέλυσε το WWF Ελλάς προ­έ­κυψε ότι για κάθε πελάτη ξενο­δο­χείου πετιού­νται κατά μέσο όρο περίπου 350 γραμ­μά­ρια τροφής την ημέρα, από την προ­ε­τοι­μα­σία και τον καθα­ρι­σμό φρούτων και λαχα­νι­κών ως την τελική παρά­θεση στον μπουφέ και το σερ­βί­ρι­σμα. Όπως δια­πι­στώ­θηκε, όμως, η πολύ­τιμη τροφή δεν χάνεται μόνο στην κουζίνα, αλλά και στο πιάτο των επι­σκε­πτών. Μάλιστα σε περισ­σό­τερα από τα μισά ξενο­δο­χεία που συμ­με­τέ­χουν στο πρό­γραμμα, η σπατάλη στο πιάτο των επι­σκε­πτών κυμαί­νε­ται στα ίδια επίπεδα με τη σπατάλη τρο­φί­μων στην παρά­θεση του μπουφέ πρωινού!

Στόχος της δεύ­τε­ρης αυτής φάσης του προ­γράμ­μα­τος είναι να εξε­λι­χθούν περαι­τέρω η μεθο­δο­λο­γία και οι καλές πρα­κτι­κές που κατα­γρά­φη­καν το 2019, κατά την έναρξη του προ­γράμ­μα­τος στην Ελλάδα. Πλέον, έμφαση θα δοθεί στη συλλογή δεδο­μέ­νων μέσα από την κατα­μέ­τρηση της σπα­τά­λης τρο­φί­μων, στη μείωση και πρόληψη της σπα­τά­λης μέσα από καλές πρα­κτι­κές που θα εφαρ­μο­στούν και θα κατα­γρα­φούν στα 11 ξενο­δο­χεία, στη συνερ­γα­σία με τοπι­κούς φορείς (ξενο­δο­χειακά επι­με­λη­τή­ρια, κοκ) για τη διάχυση της τεχνο­γνω­σίας και των ευρη­μά­των, καθώς και στη σύνδεση του προ­γράμ­μα­τος με το νέο πλαίσιο λει­τουρ­γίας των ξενο­δο­χείων με βάση το νέο νομο­σχέ­διο.

 

Αξίζει να ανα­φερ­θεί ότι η πρω­το­βου­λία είναι συνυ­φα­σμένη και με τις απαι­τή­σεις της νέας νομο­θε­σίας για την ανα­κύ­κλωση, σύμφωνα με την οποία τα ξενο­δο­χεία άνω των 100 κλινών θα κληθούν να κατα­γρά­φουν και να δηλώ­νουν την ποσό­τητα των απορ­ριμ­μά­των τρο­φί­μων στις εγκα­τα­στά­σεις τους.

 

Επίσης, κύριο στόχο του προ­γράμ­μα­τος απο­τε­λεί η δημιουρ­γία ενός εκπαι­δευ­τι­κού μηχα­νι­σμού των εργα­ζο­μέ­νων στον ξενο­δο­χειακό κλάδο για τη μεθο­δική μείωση της σπα­τά­λης τρο­φί­μων, κάτι που όπως προ­έ­κυψε από σχετική έρευνα, επι­ζη­τούν και οι ίδιοι οι εργα­ζό­με­νοι σε ποσοστό 93% (σε δείγμα 342 εργα­ζο­μέ­νων). Παράλ­ληλα, το πρό­γραμμα στο­χεύει στην ευαι­σθη­το­ποί­ηση των επι­σκε­πτών κατά τη διαμονή τους μέσα από καμπά­νιες ενη­μέ­ρω­σης, αλλά και τη διάχυση των απο­τε­λε­σμά­των σε εθνικό επίπεδο στο πλαίσιο των εκπαι­δευ­τι­κών σεμι­να­ρίων που οργα­νώ­νει η Unilever Food Solutions για το δίκτυο του κλάδου (UFS All-inclusive Hotels Academy).

 

Σημειώ­νε­ται ότι η εκπαί­δευση των εργα­ζο­μέ­νων και η ευαι­σθη­το­ποί­ηση των επι­σκε­πτών απο­τε­λούν, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, 2 από τα 4 πιο απο­τε­λε­σμα­τικά μέτρα για τη μείωση της σπα­τά­λης τρο­φί­μων στον κλάδο, μαζί με τη διάθεση περισ­σευού­με­νων τρο­φί­μων σε Ιδρύ­ματα, αλλά και τη διάθεση αυτών που δεν μπορούν να κατα­να­λω­θούν από ανθρώ­πους και είναι ασφαλή για τη δημιουρ­γία ζωο­τρο­φών. Φυσικά, η έξυπνη μερι­δο­ποί­ηση, η ασφαλής παρά­θεση των εδε­σμά­των στον μπουφέ και το σωστό σερ­βί­ρι­σμα ανα­δει­κνύ­ο­νται ως κυρί­αρ­χοι παρά­γο­ντες για την τελική αντι­με­τώ­πιση του προ­βλή­μα­τος.

 

Όπως σημειώ­νει η Βίκυ Μπαρ­μπόκα, Υπεύ­θυνη προ­γραμ­μά­των βιώ­σι­μης δια­τρο­φής στο WWF Ελλάς: «Η συμ­με­τοχή 11 νέων ξενο­δο­χείων στο πρό­γραμμα “WWFHotelKitchen” και το γεγονός ότι ο ξενο­δο­χεια­κός κλάδος επιζητά σταθερά πλέον αλλαγές προς την αει­φο­ρία, επι­βε­βαιώ­νει ότι η αντι­με­τώ­πιση της σπα­τά­λης τρο­φί­μων μπαίνει όλο και πιο ψηλά στην ατζέντα των ξενο­δο­χείων με στόχο τη σωστή αξιο­ποί­ηση της τροφής και την ταυ­τό­χρονη προ­στα­σία του πλανήτη. Ειδικά τώρα, εν μέσω των σφοδρών επι­πτώ­σεων της παν­δη­μίας στην κοι­νω­νία, το περι­βάλ­λον και την οικο­νο­μία, το πρό­γραμμα μπορεί να απο­τε­λέ­σει έναν πολύ­τιμο οδηγό για την ορθή αξιο­ποί­ηση πόρων».

 

Ο Γενικός Διευ­θυ­ντής της UnileverFoodSolutions στην Ελλάδα, Θοδωρής Σακελ­λα­ρίου, ανέφερε: «Με γνώμονα πάντα την ευαι­σθη­σία της Unilever Food Solutions κατά της σπα­τά­λης τρο­φί­μων, είμαστε στην ευχά­ρι­στη θέση να συνε­χί­σουμε έναν νέο κύκλο δυνα­μι­κής δράσης. Τόσο η συμ­με­τοχή των 11 νέων ξενο­δο­χεια­κών ομίλων, όσο και η επιλογή της γεω­γρα­φι­κής τοπο­θε­σίας τους έχουν μεγάλη σημασία, καθώς θα καλύ­ψουν δια­φο­ρε­τι­κές πτυχές του ξενο­δο­χεια­κού κλάδου μέσα από ουσια­στική αλλαγή. H ενί­σχυση της ευαι­σθη­το­ποί­η­σης και εκπαί­δευ­σης των ξενο­δο­χείων γύρω από μείζονα περι­βαλ­λο­ντικά θέματα που θα έχουν θετικό αντί­κτυπο στη μείωση σπα­τά­λης τρο­φί­μων απο­τε­λούν για όλους εμάς υψηλή προ­τε­ραιό­τητα».

 

Περισ­σό­τε­ρες πλη­ρο­φο­ρίες για το πρό­γραμμα «Hotel Kitchen: Εδώ το φαγητό έχει αξία», μπο­ρείτε να βρείτε στο www.hotelkitchen.wwf.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.