ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Επιχειρήσεις: Με κρατικά «κουπόνια» η πληρωμή φόρων και εισφορών

news room 3 λεπτά ανάγνωση
φόροι

Θα τα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις και επαγ­γελ­μα­τίες μέσω προ­γράμ­μα­τος επι­δό­τη­σης πάγιων δαπανών, με εστίαση και του­ρι­σμό στην πρώτη θέση

Αντί­στροφα μετράει ο χρόνος για την έκδοση των «κου­πο­νιών» που θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις και επαγ­γελ­μα­τίες για να πλη­ρώ­σουν φόρους και ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, με την εστίαση και τον του­ρι­σμό να κερ­δί­ζουν το «στοί­χημα» της επι­δό­τη­σης πάγιων δαπανών.

Το οικο­νο­μικό επι­τε­λείο περι­μέ­νει το «πράσινο φως» από την Κομι­σιόν για να προ­χω­ρή­σει στην έκδοση της υπουρ­γι­κής από­φα­σης, η οποία θα καθο­ρί­ζει τις  λεπτο­μέ­ρειες του προ­γράμ­μα­τος επι­δό­τη­σης των πάγιων δαπανών και το τελικό ύψος της ενί­σχυ­σης των δικαιού­χων. Η απόφαση ανα­μέ­νε­ται να εκδοθεί εντός της εβδο­μά­δας ή το αργό­τερο μέχρι τη Δευτέρα και αμέσως μετά θα ανοίξει η ηλε­κτρο­νική πλατ­φόρμα myBusinessSupport, μέσω της οποίας οι δικαιού­χοι της επι­δό­τη­σης θα μάθουν το ποσό της ενί­σχυ­σης που τους έχει εγκρι­θεί και θα υπο­βά­λουν νέα ορι­στική αίτηση επι­λέ­γο­ντας πού θα κατευ­θυν­θεί το ποσό που αντι­στοι­χεί στις πάγιες δαπάνες τους. Οι επαγ­γελ­μα­τίες και οι επι­χει­ρή­σεις δεν θα εισπρά­ξουν ένα χρη­μα­τικό ποσό, αλλά θα λάβουν ένα πιστω­τικό, ένα «κουπόνι», το οποίο θα χρη­σι­μο­ποι­ή­σουν για να εξο­φλή­σουν φορο­λο­γι­κές και ασφα­λι­στι­κές υπο­χρε­ώ­σεις, όπως ο φόρος εισο­δή­μα­τος, ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ, οι ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές που καθί­στα­νται πλη­ρω­τέες από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμ­βρίου 2021.

Η επι­δό­τηση μπορεί να φτάνει έως και το 70% ή ακόμα και 80% των πάγιων δαπανών που κατέ­βα­λαν το 2020 οι πλητ­τό­με­νες επι­χει­ρή­σεις που κρί­θη­καν επι­λέ­ξι­μες από το υπουρ­γείο Οικο­νο­μι­κών μετά την υποβολή της αίτησης και του εντύπου Ε3 της φορο­λο­γι­κής δήλωσης στην πλατ­φόρμα myBusinessSupport.

Σύμφωνα με τα στοι­χεία του υπουρ­γείου Οικο­νο­μι­κών, από τις περίπου 74.000 αιτή­σεις που υπο­βλή­θη­καν, φορο­λο­γικά και ασφα­λι­στικά «κου­πό­νια» θα λάβουν περίπου 30.000 επαγ­γελ­μα­τίες και επι­χει­ρή­σεις, αφού κατά τον έλεγχο δια­πι­στώ­θηκε ότι υπο­βλή­θη­καν αιτή­σεις από επαγ­γελ­μα­τίες οι οποίοι είτε είχαν κέρδη είτε μείωση τζίρου μικρό­τερη του 30%. Τα στοι­χεία δεί­χνουν ότι σημα­ντικό ποσοστό των τελικών δικαιού­χων ανήκουν στους κλάδους της εστί­α­σης και του του­ρι­σμού, καθώς:

10.000 αιτή­σεις αφορούν επι­χει­ρή­σεις εστί­α­σης.

3.500 ξενο­δο­χεία και κατα­λύ­ματα που αξιο­ποιού­νται για του­ρι­στι­κούς λόγους.

Οι υπό­λοι­πες αφορούν εμπο­ρι­κές επι­χει­ρή­σεις, εται­ρείες που δρα­στη­ριο­ποιού­νται στους τομείς του πολι­τι­σμού, των μετα­φο­ρών κ.α.

Ωστόσο, πάνω από τις μισές αιτή­σεις που υπο­βλή­θη­καν απορ­ρί­φθη­καν καθώς σε πολλές περι­πτώ­σεις οι ενδια­φε­ρό­με­νες επι­χει­ρή­σεις:

Ηταν κερ­δο­φό­ρες.

Η μείωση του τζίρου τους ήταν μικρό­τερη από 30%.

Οι ενι­σχύ­σεις που έλαβαν μέσω των προ­γραμ­μά­των στή­ρι­ξης (επι­στρε­πτέα προ­κα­τα­βολή, επι­δο­τή­σεις, απο­ζη­μιώ­σεις δάνεια κ.λπ.) υπερ­κά­λυ­πταν τις πάγιες δαπάνες.

Δεν περι­λαμ­βά­νο­νταν στη λίστα των πλητ­το­μέ­νων.

Τα κρι­τή­ρια

Σημειώ­νε­ται ότι επι­λέ­ξι­μες για συμ­με­τοχή στο Πρό­γραμμα Επι­δό­τη­σης Παγίων Δαπανών ήταν οι επι­χει­ρή­σεις που πλη­ρού­σαν σωρευ­τικά τα εξής κρι­τή­ρια:

Απα­σχο­λού­σαν του­λά­χι­στον έναν εργα­ζό­μενο πλήρους απα­σχό­λη­σης ή δύο εργα­ζό­με­νους μερικής απα­σχό­λη­σης, με σχέση εξαρ­τη­μέ­νης εργα­σίας, κατά την 1η Αυγού­στου 2020 ή κατά την 28η Οκτω­βρίου 2020 ή κατά την 1η Μαΐου 2021.

Ανήκαν την 31η Δεκεμ­βρίου 2020 σε πλητ­τό­με­νους κλάδους όπως αυτοί προσ­διο­ρί­ζο­νται στη σχετική απόφαση.

Εχουν υπο­βά­λει τις δηλώ­σεις ΦΠΑ και φορο­λο­γίας εισο­δή­μα­τος.

Είναι ενεργές και έχουν κάνει έναρξη εργα­σιών πριν από την 31η Δεκεμ­βρίου 2020.

Είναι ΜμΕ μη υπο­κεί­με­νες σε ΦΠΑ ή υπο­κεί­με­νες και απαλ­λασ­σό­με­νες ή είναι υπο­κεί­με­νες σε ΦΠΑ ανε­ξαρ­τή­τως μεγέ­θους.

Δεν ήταν ήδη προ­βλη­μα­τι­κές το 2019, με την εξαί­ρεση όμως των πολύ μικρών ή μικρών επι­χει­ρή­σεων.

Το πρό­γραμμα αφορά ζημιο­γό­νες επι­χει­ρή­σεις που παρου­σιά­ζουν πτώση τζίρου του­λά­χι­στον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Το ποσό της στή­ρι­ξης προσ­διο­ρί­ζε­ται ως ποσοστό επί της δια­φο­ράς των πάγιων δαπανών που κατέ­βαλε η επι­χεί­ρηση και των ενι­σχύ­σεων που έχει λάβει με το ανώτατο ύψος να ανέρ­χε­ται σε 1,5 εκατ. ευρώ. Ως πάγιες δαπάνες υπο­λο­γί­ζο­νται οι δαπάνες που η επι­χεί­ρηση κατέ­βαλε το 2020 για συγκε­κρι­μέ­νες κατη­γο­ρίες, όπως αυτές απο­τυ­πώ­νο­νται στο έντυπο Ε3 και αφορούν παροχές σε εργα­ζό­με­νους, ασφα­λι­στι­κές εισφο­ρές, ενέρ­γεια, ύδρευση, τηλε­πι­κοι­νω­νίες, ενοίκια, λοιπά λει­τουρ­γικά έξοδα, χρε­ω­στι­κοί τόκοι και συναφή έξοδα. Οι δικαιού­χοι υπο­χρε­ού­νται να δια­τη­ρή­σουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προ­σω­πι­κού που απα­σχο­λούν έως τις 31 Δεκεμ­βρίου 2021.

Πηγή in.gr

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.