Τοπικές Ειδήσεις

«Εντοπιότητα στις προσλήψεις της ΔΕΗ Α.Ε.»

Επιστολή του Προέδρου της Κοινότητας Κατταβιάς προς τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΗ Α.Ε.

Κύριε Στάσση,

Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η κατασκευή του δεύτερου εργοστασίου της ΔΕΗ στο νησί της Ρόδου, ξεκίνησε πολύ πριν από το 1998, για να καταλήξει να κατασκευαστεί στην Κοινότητα της Κατταβιάς περνώντας από συμπληγάδες. Δε χρειάζεται να μπούμε στη διαδικασία να τις αναλύσουμε, διότι τα έγγραφα είναι πάρα πολλά, όπως και οι αποφάσεις.

Σε όσες αποφάσεις πάρθηκαν τόσο από την Κοινότητα Κατταβιάς, όσο και μετέπειτα από τους Δημάρχους του Καποδιστριακού Δήμου Νότιας Ρόδου, αλλά και στις συμφωνίες που έγιναν με τους προέδρους και διευθύνοντες συμβούλους της επιχείρησης, διαχρονικά, ένα από τα συμφωνηθέντα για την έγκριση και τη χωροθέτηση του νέου εργοστασίου ήταν και «οι καταγόμενοι και οι κάτοικοι της Τοπικής Κοινότητας Κατταβιάς» να προτάσσονται με τον όρο της εντοπιότητας, έναντι κάθε άλλου, στις προσλήψεις της ΔΕΗ.

Με αυτό το κριτήριο πορεύτηκε και η προηγούμενη διοίκηση της ΔΕΗ στην 12Κ/2017 προκήρυξη για την αρχική πρόσληψη προσωπικού, το οποίο θα στελέχωνε το Σταθμό τον Αύγουστο του 2018, ώστε να λειτουργήσει ομαλά. Αν και τότε υπήρξαν αρκετοί συμμετέχοντες μόνιμοι κάτοικοι της κοινότητάς μας, αλλά και των γύρω περιοχών, από λάθη λόγω απειρίας, που προέκυψαν στη συμπλήρωση των αιτήσεών τους, δεν κατάφεραν να καταταχθούν στους πίνακες επιτυχόντων.

Σήμερα, στο νέο σταθμό ΑΗΣ Κατταβιάς, εάν εξαιρέσει κανείς τις αρχικές προσλήψεις της ανωτέρω προκήρυξης στις οποίες μόνο ένα μικρό ποσοστό προσλαμβανομένων είναι από την τοπική κοινωνία, οι υπόλοιποι εργαζόμενοι είναι εκτός Ρόδου. Επιπλέον, απασχολείται κατά καιρούς και προσωπικό άλλων μονάδων της επιχείρησης το οποίο κοστίζει πολλαπλάσια στον Έλληνα φορολογούμενο. Επίσης, το υπάρχον ελλιπές προσωπικό δεν μπορεί να αφοσιωθεί στο αντικείμενο του με όλες αυτές τις μετακινήσεις, τις οποίες σας θίξαμε σε παλαιότερη επιστολή μας, και συνεχίζετε να τις κάνετε.

Μετά την απόφασή σας να άρετε το κριτήριο της εντοπιότητας για τους σταθμούς παραγωγής, η οποία σημειωτέων θα περνούσε με “ψιλά” γράμματα στην όποια προκήρυξη για νέες θέσεις εργασίας μέσω του ΑΣΕΠ, ενεργοποιηθήκαμε ως Τοπικές κοινωνίες Κατταβιάς και Σορωνής, στα όρια των οποίων λειτουργούν οι Σταθμοί Παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και σας αποστείλαμε επιστολή με την οποία σας ζητήσαμε να αλλάξετε την άδικη και αδικαιολόγητη απόφασή σας.

Επίσης, ως είθισται, μία επιστολή ακολουθείται και από μία απάντηση, έστω απλής ενημέρωσης. Αντ’ αυτού εμείς, και λυπούμαστε γι’ αυτό, πληροφορηθήκαμε την απόφασή σας να μοριοδοτήσετε αντί να προτάξετε τους κατοίκους της Κατταβιάς, από το εργατικό κέντρο Ρόδου και όχι από εσάς τον ίδιο.

Μάλιστα, ορισμένοι τοπικοί βουλευτές βιάστηκαν να θριαμβολογήσουν ότι δήθεν με την παρέμβασή τους προς εσάς, επανήλθαν όλα όπως ήταν πριν.

Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι κ. Στάσση. Δεν απευθύνεστε σε ιθαγενείς. Γνωρίζουμε πολύ καλά την ειδοποιό διαφορά της μοριοδότησης, από την πρόταξη.

Στην πρόταξη προηγούνται οι κάτοικοι μιας κοινότητας και αν δεν υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, τότε ακολουθούν οι άλλες κοινότητες κ.ο.κ. Στην μοριοδότηση, αν κάποιος συγκεντρώσει περισσότερα μόρια, ανεξάρτητα αν προέρχεται ή όχι από εντοπιότητα, προηγείται των άλλων. Διορίζεται δηλαδή όποιος έχει περισσότερα μόρια ασχέτως αν παίρνει την (έξτρα) μοριοδότηση.

Συνεπώς, εσείς μας αγνοήσατε και μαζί με εμάς αγνοήσατε και τις αποφάσεις όλων των φορέων πού έχουμε στο πλευρό μας, όπως είναι η Περιφερειακή Αρχή Ν. Αιγαίου, ο Δήμος Ροδίων με τους εκπροσώπους των ενδιαφερομένων μερών, το εργατικό κέντρο Ρόδου και το τοπικό σωματείο εργαζομένων στους δύο σταθμούς. Επίσης, κάποιοι από τους τοπικούς μας βουλευτές μας απαξίωσαν. Οπότε, αυτό που μας απομένει είναι να αγωνιστούμε δυναμικά, με όσα μέσα μας παρέχει ο νόμος, για να μην περάσει αυτή σας η απόφαση.

Κλείνοντας, σας παρακαλούμε να επανεξετάσετε όλα τα παραπάνω, ούτως ώστε να επανέλθει το κριτήριο της εντοπιότητας όπως ίσχυε στην Προκήρυξη του 2017, για τους σταθμούς παραγωγής της επιχείρησης, διότι σε αντίθετη περίπτωση θα βρείτε απέναντι σας τους φορείς του νησιού και την τοπική κοινωνία. Θα σας κηρύξουμε ανεπιθύμητους, θα κλείσουμε το λιμάνι, το αεροδρόμιο, ίσως και τους δρόμους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αγωνιζόμαστε για ένα δίκαιο αίτημα, που ίσχυε μέχρι πρότινος, το τήρησαν όλες οι διοικήσεις της ΔΕΗ Α. Ε. και το παραβιάζετε εσείς.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Κοινότητας

Ζαννετάκης Νικόλαος

 

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου