Συνεντεύξεις

Γ. Xρυσουλάκης, Γ.Γ. Aπόδημου Eλληνισμού: «Στο εξωτερικό υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα»

«Στο εξωτερικό υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα!» Αυτό δηλώνει σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας και Αποδήμου Ελληνισμού κ. Γιάννης Χρυσουλάκης, που επισκέφθηκε πρόσφατα την Ρόδο -και μάλιστα δύο φορές. Όπως επισημαίνει, οι Έλληνες ζουν παντού στον κόσμο και αποτελούν ένα από τα πλέον προβεβλημένα κομμάτια των κοινωνιών και των χωρών διαμονής τους, διαπρέποντας σε όλους τους τομείς.
Επίσης μιλάει για την ‘ελληνική γαστρονομική διπλωματία’ που αποτελεί μια από τις πλέον στοχευμένες δράσεις του τομέα του καθώς και για τις επισκέψεις του στην Ρόδο και την συνεργασία του με τους τοπικούς φορείς.
• Κύριε Χρυσουλάκη, δώστε μας μια εικόνα του Απόδημου Ελληνισμού. Ποια είναι τα ζητήματα που σας θέτουν και σε ποια μέρη του κόσμου είναι πιο δυνατή η παρουσία των Ελλήνων Αποδήμων;
Πολλές φορές ακούμε να λέγεται ότι στο εξωτερικό υπάρχει μια δεύτερη Ελλάδα. Ξέρετε, πρόκειται για μια εκτίμηση που δεν απέχει και πολύ από την πραγματικότητα. Μέσα από τη διασταύρωση πολλών στοιχείων και ερευνών που έχουμε υπόψη μας, ο αριθμός των ομογενών μας σήμερα, που διατηρούν γλωσσικούς, πολιτιστικούς ή έστω συναισθηματικούς δεσμούς με την γενέτειρα, εκτιμάται σε περισσότερα από 7 εκατομμύρια ανά την υφήλιο, με την πρωτιά να ανήκει στις ΗΠΑ, ενώ ακολουθούν η Ευρώπη, η Αυστραλία και ο Καναδάς. Αμέσως μετά, όσον αφορά την αριθμητική παρουσία των ομογενών μας, έρχονται η Κεντρική και Νότια Αμερική, οι περιοχές της Μαύρης Θάλασσας και της Κεντρικής Ασίας, η Αφρική και η Μέση Ανατολή.
Οι Έλληνες ζουν παντού στον κόσμο και αποτελούν ένα από τα πλέον προβεβλημένα κομμάτια των κοινωνιών και των χωρών διαμονής τους. Διαπρέπουν σε όλους τους τομείς, στις τέχνες, τις επιστήμες, την οικονομία, το εμπόριο και τις επιχειρήσεις, ενώ εκλέγονται σε υψηλά πολιτικά αξιώματα. Κάποιους τυχαίνει να τους γνωρίζουμε περισσότερο και κάποιους άλλους λιγότερο. Πόσοι από εμάς, παραδείγματος χάρη, γνωρίζουν ότι ο Υπουργός Δημοσίων Έργων της Αργεντινής είναι ελληνικής καταγωγής;
Γνωστοί ή λιγότερο γνωστοί, με ηχηρές παρεμβάσεις υπέρ των θέσεων και των συμφερόντων της πατρίδας μας ή με πλούσια ευεργετική δράση, είναι πάντοτε παρόντες στα καλέσματα της Ελλάδας για την οποία δεν έχουν πάψει ποτέ να ενδιαφέρονται έμπρακτα.
Και είναι αυτό ακριβώς που εισπράττω από τις καθημερινές πυκνές επαφές που έχω μαζί τους, διαδικτυακές ως επί το πλείστον λόγω της συγκυρίας της πανδημίας, το συνεχές δηλαδή και αμείωτο ενδιαφέρον και την αγάπη τους για την πατρίδα, την έγνοια τους για το πώς θα βοηθήσουν την Ελλάδα να προοδεύσει και να διακριθεί, τις προτάσεις και τις απόψεις τους για σημαντικά θέματα που ενδιαφέρουν τη χώρα.
• Σε πρόσφατη εκδήλωση αναφέρατε πως η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας θα στηρίζει πάντα τις δράσεις γαστρονομικού τουρισμού και θα προωθεί την ελληνική γαστρονομία σε όλο τον κόσμο. Τελικά, η ελληνική κουζίνα παραμένει ένα Brand Name για την χώρα μας;
Ασφαλώς, και για το λόγο αυτό η ελληνική γαστρονομική διπλωματία αποτελεί μια από τις πλέον στοχευμένες δράσεις μας. Πιστεύουμε ότι το γαστρονομικό μας προϊόν, πέρα από τη γευστική απόλαυση, αποτελεί και ένα όχημα ιστορίας και πολιτισμού, γιατί σήμερα τον σύγχρονο επισκέπτη δεν τον ενδιαφέρει μόνο αυτό που καταναλώνεται, αλλά και αυτό που καλλιεργείται και παράγεται πρωτογενώς, η ιστορία του, οι παραδόσεις που συνδέονται μαζί του, και ακόμα η διατροφική του αξία και η συμβολή του στην υγεία και την ευεξία του σύγχρονου ανθρώπου.
Ο επισκέπτης της Ρόδου, για παράδειγμα, ο οποίος απολαμβάνει και εκτιμά το ροδίτικο κρασί, θα ενδιαφερθεί για την παραγωγή και την ιστορία του και πιθανότατα θα ξεκινήσει ένα οδοιπορικό στο νησί που αναπόφευκτα θα τον οδηγήσει στον Αττάβυρο και στους εμβληματικούς αμπελώνες του Έμπωνα. Έτσι, η γαστρονομική διπλωματία, εκτός από την προβολή της ίδιας της ελληνικής κουζίνας και των προϊόντων της, αποτελεί για εμάς ένα από τα σημαντικότερα οχήματα για την προώθηση της συνολικής εικόνας της χώρας, του nation branding, σε όλα τα επίπεδα. Η γαστρονομία αναδεικνύει τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας, την οποία τοποθετεί σε ιδιαίτερα ευνοϊκή θέση στη συνείδηση του διεθνούς κοινού.
• Πρόσφατα βρεθήκατε στην Ρόδο με τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λου Ραπτάκη. Θα ήθελα να μας πείτε τι ετοιμάζετε για το καλοκαίρι.
Πριν λίγο καιρό, ο Πολιτειακός Γερουσιαστής Λου Ραπτάκης βρέθηκε στην Ελλάδα για τη συνεδρίαση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού, της Πα.Δ.Ε.Ε., στην οποία είναι μεταβατικός Πρόεδρος, και επισκεφτήκαμε μαζί τη Ρόδο, όπου συναντηθήκαμε με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Χατζημάρκο, τον Δήμαρχο της Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη, τον Αντιδήμαρχο Καστελλόριζου κ. Στράτο Αμύγδαλο και τον Βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Ιωάννη Παππά. Είχαμε, λοιπόν, την ευκαιρία να συζητήσουμε τα προκαταρκτικά για μια εκδήλωση που σκεφτόμαστε να γίνει το καλοκαίρι στα Δωδεκάνησα, με θέμα τη διερεύνηση προοπτικών επενδυτικής συνεργασίας με εταιρείες από τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Αυστραλία. Συζητήσαμε με εποικοδομητικό τρόπο, και αυτό θα φανεί το προσεχές χρονικό διάστημα, για το πώς θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε άμεσα τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνουν ομογενείς βουλευτές εκλεγμένοι σε Νομοθετικά Σώματα μη ελληνόφωνων χωρών από όλο τον κόσμο.
Η συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας με τον φίλο Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή, όπως και με όλα τα προβεβλημένα μέλη της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, είναι μακρά και πολυδιάστατη και χαίρομαι ιδιαίτερα για τη νέα ευκαιρία που μας δίνεται να ξεκινήσουμε κάτι που θα φέρει σημαντικά αποτελέσματα στην οικονομία και της Δωδεκανήσου και της χώρας συνολικά και θα έχει πολλαπλό θετικό αντίκτυπο στην εικόνα της Ελλάδας.
• Και μία ερώτηση για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Πόσο σημαντικό είναι αυτό για τους Αποδήμους; Τιμούν την επέτειο αυτή και με ποιους τρόπους στις χώρες που βρίσκονται;
Είναι εκπληκτικός ο τρόπος, με τον οποίο ο Απόδημος Ελληνισμός ανταποκρίθηκε και συνεχίζει να ανταποκρίνεται στο επετειακό έτος που διανύουμε για τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία. Δεν υπάρχει ομογενειακός φορέας, εθνικοτοπικός σύλλογος, ομογενειακή επιστημονική ή επαγγελματική ένωση, από τις ΗΠΑ μέχρι την Αυστραλία, που να μην συμμετέχει στους εορτασμούς είτε μέσω της επιτροπής «Ελλάδα 2021» είτε ανεξάρτητα. Το «παρών» δίνουν η μία μετά την άλλη, όλες των Ελλήνων οι κοινότητες, με διαδικτυακές ημερίδες και συνέδρια, ομιλίες, ψηφιακές εκθέσεις, μουσικές και λοιπές εκδηλώσεις.
Ήδη, εμείς ως Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έχουμε συντονίσει, όπως έχουμε θέσει και υπό την αιγίδα μας, δεκάδες δράσεις μέχρι σήμερα, ενώ ισάριθμες περιμένουν τη συμβολή, συμμετοχή και στήριξή μας. Ας αναφέρω ενδεικτικά την για πρώτη φορά φωταγώγηση εμβληματικών κτηρίων στις πρωτεύουσες και μεγάλες πόλεις του κόσμου, τα συγχαρητήρια μηνύματα αρχηγών κρατών και λοιπών ξένων προσωπικοτήτων ή τις ευχές μέσω της δημόσιας τηλεόρασης προβεβλημένων ομογενών μας από όλο τον κόσμο.
Πέραν αυτών, έχουμε ξεκινήσει τη διάθεση προς τον Απόδημο Ελληνισμό μιας σειράς από ψηφιοποιημένα τεκμήρια, μαρτυρίες και αρχειακό υλικό άμεσα αξιοποιήσιμο που εξασφαλίσαμε από την Τράπεζα Πειραιώς σε συνεργασία με το ΕΚΠΑ, το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, την Εθνική Λυρική Σκηνή και τα Γενικά Αρχεία του Κράτους. Η διάθεση τέτοιων προϊόντων θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια του επετειακού έτους και θα εμπλουτιστεί και με άλλο ψηφιοποιημένο υλικό σε συνεργασία με τη Σχολή Ευελπίδων, το Πολεμικό Μουσείο, το Μέγαρο Μουσικής και άλλα ιδρύματα. Όπως μεριμνούμε για τη διατήρηση της γέφυρας μεταξύ των απανταχού ομογενών και του μητροπολιτικού κέντρου ιδιαίτερα σε θέματα γλώσσας, πολιτισμού και παιδείας, έτσι φροντίζουμε και για τις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση να δικτυώσουμε τους Έλληνες όπου γης μεταξύ τους και με την μητέρα πατρίδα, ούτως ώστε όλοι, όσο μακριά κι αν βρίσκονται, να αισθάνονται ότι είναι ένα. Κυρίως δε, οι νέοι ομογενείς μας, στις εκδηλώσεις των οποίων συμμετέχω με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση, όπως πρόσφατα στην επιτυχημένη διαδικτυακή διάλεξη για τη συμβολή των Δωδεκανήσων στην Εθνεγερσία, που οργάνωσε ο Σύλλογος των Απανταχού Δωδεκανησίων Νέων.

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου