Συνεντεύξεις

K. Tαρασλιάς: «Εκτιμούμε ότι από τα μέσα Ιουνίου θα μπούμε σε κανονική τουριστική κίνηση»

«Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, χαρακτηρίζεται για την σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν θέλει να επικοινωνεί, πράγματα τα οποία συνήθιζαν στο παρελθόν άλλοι να εξαγγέλλουν. Είναι ο άνθρωπος που με την σοβαρότητά του, θέλει πρώτα να ολοκληρώσει κάτι και στη συνέχεια να το αναγγείλει», δηλώνει στην «δ» ο αντιδήμαρχος Τουρισμού, κ. Κώστας Ταρασλιάς.
Με την ευκαιρία της επίσημης πλέον έναρξης της τουριστικής σεζόν στη Ρόδο, ο αντιδήμαρχος εμφανίζεται αισιόδοξος για την πορεία της σεζόν αλλά και της κρουαζιέρας, καθώς η Ρόδος είναι ήδη ένας πολύ ελκυστικός προορισμός, παρά τα προβλήματα που δημιούργησε η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

• Κύριε Ταρασλιά, να ξεκινήσουμε από το πρόσφατο: άνοιξε η τουριστική σεζόν. Μέχρι πριν από ένα μήνα δεν μπορούσε κανένας να πει με σιγουριά πότε θα γίνει η έναρξη και φτάσαμε την Πέμπτη να υποδεχτούμε τους πρώτους επισκέπτες μας και τα πρώτα τσάρτερ. Θα ήθελα το σχόλιό σας.
Με αισιοδοξία και χαμόγελο, όπως έχω πει, ανοίξαμε πρώτοι για όλη την Ελλάδα την τουριστική περίοδο για το καλοκαίρι του 2021 υποδεχόμενοι (κάτω από δύσκολες συνθήκες) τους πρώτους επισκέπτες μας. Και λέω δύσκολες, διότι προερχόμενοι από το Ισραήλ είχαμε και κάποιες καθυστερήσεις οι οποίες οφείλονταν στη λειτουργία του αεροδρομίου. Παρ’ όλα αυτά, το νερό έχει μπει στ’ αυλάκι. Θεωρώ ότι καθημερινά θα αυξάνονται οι επισκέπτες μας και οι πτήσεις στο αεροδρόμιο ‘Διαγόρας’. Αυτό, μας δίνει μια πολύ μεγάλη αισιοδοξία για το πώς θα κινηθεί το καλοκαίρι. Βεβαίως, είναι λογικό ότι δεν υπάρχουν ακόμη οι απαιτούμενες κρατήσεις, πρέπει όμως να δημιουργηθεί το ψυχολογικό εκείνο κλίμα που χρειάζεται και το οποίο θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο, από τον μαζικό εμβολιασμό των πολιτών ξεκινώντας από όσους εργάζονται στα ξενοδοχεία –και γενικότερα στον τουριστικό τομέα.
Με την ευκαιρία αυτή, να εκφράσω την μεγάλη μου ικανοποίηση διότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσωπικά, ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του περιφερειάρχη κ. Γιώργου Χατζημάρκου και του δημάρχου Ρόδου κ. Αντώνη Καμπουράκη ώστε να γίνει στην Ρόδο το Mega Εμβολιαστικό Κέντρο, το οποίο εάν προχωρήσει σύμφωνα με τον σχεδιασμό που έχει γίνει, μέχρι τα τέλη Ιουνίου θα έχουμε καταφέρει να εμβολιαστεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού του νησιού. Αυτό θα μας δώσει μια πολύ μεγάλη ελευθερία τόσο στην προσωπική μας ζωή όσο και στην οικονομική ζωή του τόπου.
• Η εικόνα της Ρόδου στις αγορές, ποια είναι αυτή την στιγμή; Ποια είναι τα μηνύματα που λαμβάνετε;
Τα μηνύματα που δεχόμαστε, είναι θετικά όσον αφορά στους απλούς πολίτες. Οι διακοπές στην Ρόδο, αποτελούν ένα προϊόν το οποίο είναι απαραίτητο για τους ίδιους. Μπορεί εμείς, ζώντας σε έναν τόσο ευλογημένο τόπο να μην αντιλαμβανόμαστε ούτε την αξία των καλών καιρικών συνθηκών, ούτε την ποιότητα του χώρου στον οποίο ζούμε. Τα θεωρούμε δεδομένα. Δεν είναι όμως έτσι. Είναι κάτι εξαιρετικό, το οποίο αποτελεί ύψιστο αγαθό για τους Ευρωπαίους οι οποίοι το έχουν μεγάλη ανάγκη μετά από σκληρή δουλειά όλο τον χρόνο, να απολαύσουν μία ή δύο εβδομάδες στο νησί μας. Η Διεύθυνση Τουρισμού είναι δικτυωμένη με πάρα πολλές ιστοσελίδες φίλων της Ρόδου οι οποίοι, μπορούμε να πούμε, ότι έχουν… έτοιμη την βαλίτσα. Χρειάζεται όμως να εμπεδωθεί (για λίγο διάστημα ακόμη) τόσο το ό,τι πραγματοποιούνται κανονικά οι πτήσεις, όσο και το γεγονός πως ο προορισμός μας, ανήκει στην κατηγορία των ασφαλών προορισμών. Αυτό είναι βέβαια γνωστό, αλλά ακόμη π.χ. η Βρετανική κυβέρνηση δεν επιτρέπει στους πολίτες της να μετακινηθούν. Εκτιμούμε ότι από τα μέσα Ιουνίου θα μπούμε σε μια κανονική τουριστική κίνηση.
• Πάντως, είδαμε ότι είναι όλοι έτοιμοι –αν και δεν άνοιξαν όλες οι επιχειρήσεις ακόμη: τα ξενοδοχεία, η εστίαση, τα καταστήματα κ.λπ. Είναι ένας ικανοποιητικός βαθμός ετοιμότητας.
Είναι πολύ σημαντικό το ό,τι όλοι οι επαγγελματίες όχι μόνον επειδή είναι ζήτημα οικονομικό- θέλουν να ανοίξουν τις επιχειρήσεις τους, αλλά κι επειδή οι ίδιοι βάζουν μια ‘πλάτη’ θέλοντας να συνεισφέρουν στην προσπάθεια. Διότι ένας προορισμός για να μπορέσει να έχει κρατήσεις και να είναι ελκυστικός, πρέπει και οι επιχειρήσεις να έχουν φροντίσει γι αυτό. Και θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους επαγγελματίες, οι οποίοι με πολύ μικρές πληρότητες και γνωρίζοντας ότι θα πληρώσουν υψηλό κόστος περιόδους που δεν θα έχουν πελάτες, προσλαμβάνουν κανονικά το προσωπικό τους. Εκτιμώ ότι αυτό θα τους ανταποδοθεί στο επόμενο διάστημα από την αύξηση της τουριστικής κίνησης που θα έχει η Ρόδος.
• Θα ήθελα να μιλήσουμε για την κρουαζιέρα που ανοίγει σήμερα. Πέραν του γεγονότος ότι η κάθε εταιρεία έχει το δικό της πρόγραμμα με τους επισκέπτες να μένουν μέσα ή να βγαίνουν έξω ή να πηγαίνουν μόνον σε εκδρομές κ.λπ. υπάρχουν θετικά μηνύματα για τις προσεγγίσεις στην Ρόδο αυτό το καλοκαίρι;
Τα μέχρι σήμερα μηνύματα που έχουμε από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο Νότιας Δωδεκανήσου είναι ότι υπάρχει θετική πρόθεση για τουλάχιστον 300 προσεγγίσεις, φέτος. Όπως λέμε και με τον πρόεδρο κ. Βασίλη Παπαοικονόμου, και οι μισές να είναι… θα είναι κάτι το απίστευτο στην συγκεκριμένη περίοδο. Δεν σας κρύβω ότι εμείς θέλουμε την κρουαζιέρα να είναι όπως παλιά, να είναι δηλαδή οι επιβάτες ελεύθεροι να βγαίνουν έξω από τα κρουαζιερόπλοια ώστε να μπορούν να επισκεφτούν την Μεσαιωνική Πόλη κ.λπ. όμως δεν μπορούμε να αποτρέψουμε τις εταιρείες που επιθυμούν να προσεγγίσουν το λιμάνι με πολύ αυξημένα μέτρα ασφαλείας –τουλάχιστον το πρώτο χρονικό διάστημα. Εμείς, ως Δήμος Ρόδου έχουμε φροντίσει να υπάρχουν και να εφαρμόζονται τα απαραίτητα πρωτόκολλα στο λιμάνι, με μεγάλη οργάνωση και με προσοχή. Αυτό το έχει επιμεληθεί το Λιμενικό Ταμείο και γενικότερα μέσω της εταιρείας που έχει αναλάβει το τουριστικό μάρκετινγκ για την Ρόδο, προωθούμε την ιδέα ότι θα μπορούν να επισκέπτονται ελεύθερα την περιοχή. Θεωρούμε ότι θα υπάρχουν πολύ σύντομα, θετικά αποτελέσματα. Αλλά κι εδώ χρειαζόμαστε λίγο χρόνο. Να περάσει ο Μάιος και μετά, οι εκτιμήσεις είναι ότι θα μπορέσει να μπει σε καλύτερη ροή.

• Πέρσι αν και ήταν η πλέον δύσκολη τουριστική σεζόν, είχατε καλή συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τους λοιπούς τοπικούς φορείς για την διαχείριση της κατάστασης όπως διαμορφώθηκε με την πανδημία. Θα συνεχιστεί αυτό και φέτος;
Βεβαίως. Η πρωτοβουλία για το Νότιο Αιγαίο όπου είναι μια ομάδα ανθρώπων του τουρισμού, είτε προερχόμενοι από την πολιτική ηγεσία είτε από όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, είτε από τους εργαζόμενους και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις αποτελεί ένα πρότυπο λειτουργίας, καθώς, μας δίνει την δυνατότητα να παρακολουθούμε ποιες είναι τάσεις στην Ευρώπη, να έχουμε μια ενημέρωση μεταξύ μας και να λειτουργούμε με μια κεντρική κατεύθυνση εκεί που εντοπίζουμε ότι υπάρχει πρόβλημα. Θα πρέπει να επισημάνω ότι ήταν καθοριστικής σημασίας η συμβολή αυτής της ομάδας πέρσι, για σχόλια που είχαν βγει, είτε στον βρετανικό είτε στον σκανδιναβικό Τύπο για διάφορα. Ήταν άμεση και καίρια καθώς επίσης και σε πολιτικό επίπεδο, όταν έβγαιναν οδηγίες για διάφορες περιοχές που δεν θεωρούνταν ‘πράσινες’ η Ρόδος και τα άλλα νησιά, του Νοτίου Αιγαίου, να μην επιτρέψουμε να συμβεί αυτό.

Και μια ερώτηση για να κλείσουμε: η δημοτική αρχή Ρόδου, έκλεισε πάνω από έναν χρόνο θητείας. Είστε ικανοποιημένος; Πέτυχε τους στόχους που έθεσε από την αρχή;
Η δημοτική αρχή του Αντώνη Καμπουράκη, χαρακτηρίζεται για την σοβαρότητα, με την οποία αντιμετωπίζει τα μεγάλα ζητήματα της περιοχής. Ο Αντώνης Καμπουράκης είναι ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν θέλει να επικοινωνεί, πράγματα τα οποία συνήθιζαν στο παρελθόν άλλοι να εξαγγέλλουν. Είναι ο άνθρωπος που με την σοβαρότητά του, θέλει πρώτα να ολοκληρώσει κάτι και στη συνέχεια να το αναγγείλει. Είναι ο άνθρωπος που δεν φοβάται το πολιτικό κόστος –τουναντίον, εργάζεται πάρα πολλές ώρες, θέλοντας να υπάρξει η απαραίτητη τάξη που δυστυχώς έλειπε και από την άλλη, δείχνοντας μεγάλη εμπιστοσύνη στους συνεργάτες του, στους οποίους επιτρέπει –χωρίς ο ίδιος να χρειάζεται πάντα να τους υποδεικνύει- να επιτελούν το καθήκον τους. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό, διότι, μας δίνει την δυνατότητα να δημιουργούμε, να εκφράζουμε πράγματα χωρίς καθυστέρηση και να μπορούμε να οργανώνουμε. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος και ευχαριστημένος, διότι ο Τουρισμός, είναι ένας τομέας τον οποίον ο ίδιος γνωρίζει πάρα πολύ καλά, είναι ο τομέας της επαγγελματικής του δραστηριότητας και με συγκινεί το γεγονός πως μου έχει δώσει την δυνατότητα να πραγματοποιώ πράγματα και να υλοποιούμε ιδέες. Αυτό, με κάνει να αισθάνομαι ότι το προσεχές διάστημα θα γίνουν εξαιρετικά πράγματα για μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν την περιοχή μας και που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει, ότι υπάρχει από τον ίδιο τον Δήμαρχο, ένα μεγάλο όραμα για το νησί, το οποίο θα υλοποιηθεί με σύστημα, οργάνωση και στους χρόνους που απαιτούνται!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου