ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Απάντηση Χ. Θεοχάρη στο ΚΙΝΑΛ: Απαιτείται εθνική προσπάθεια για τη στήριξη του Τουρισμού

news room 5 λεπτά ανάγνωση
Θεοχάρης

Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα με ξεκά­θαρο στόχο για το άνοιγμα στις 14 Μαΐου

Απα­ντώ­ντας σε επί­καιρη ερώτηση εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού κ. Χάρης Θεο­χά­ρης επι­σή­μανε ότι «αυτή τη στιγμή απαι­τεί­ται στήριξη της εθνικής προ­σπά­θειας για το άνοιγμα του Ελλη­νι­κού Του­ρι­σμού και την ανά­κτηση του χαμένου εδάφους. Η Ελλη­νική Κυβέρ­νηση υπο­βάλ­λει το σχε­δια­σμό της για το ασφαλές άνοιγμα στην Υγειο­νο­μική Επι­τροπή και προχωρά σύμφωνα με τις υπο­δεί­ξεις των λοι­μω­ξιο­λό­γων. Τα πρω­τό­κολλα λει­τουρ­γίας υπάρ­χουν και ισχύουν, στη βάση όσων εφαρ­μό­στη­καν πέρυσι, καθώς απο­δεί­χθη­καν άκρως επι­τυ­χη­μένα και απο­τε­λε­σμα­τικά. Οι ρυθ­μί­σεις είναι κοι­νο­ποι­η­μέ­νες στην αγορά. Κάνουμε μία πολύ ενεργή προ­σπά­θεια για το άνοιγμα των αγορών. Στόχος μας είναι να δεί­ξουμε μια καθαρή εικόνα στο εξω­τε­ρικό, κάτι που επι­τυγ­χά­νουμε με τις διμε­ρείς συμ­φω­νίες τις οποίες συνά­πτουμε. Είμαστε η 1η χώρα που έχουμε δώσει έναν ξεκά­θαρο στόχο με το άνοιγμα το οποίο έχουμε ανα­κοι­νώ­σει για τις 14 Μαΐου».

Ο Υπουρ­γός Του­ρι­σμού τόνισε ότι «πέρυσι, το 2ο κύμα της παν­δη­μίας δεν έπληξε τη χώρα μας νωρί­τερα από την υπό­λοιπη Ευρώπη. Δεν μπο­ρείτε να λέτε ότι το άνοιγμα του του­ρι­σμού επι­δεί­νωσε την κατά­σταση, τη στιγμή που τον Αύγου­στο είχαμε

180 κρού­σματα σε 3 εκατ. του­ρί­στες. Το 2ο κύμα ήρθε στη χώρα μας τον Οκτώ­βριο, όχι τον Αύγου­στο του 2020. Επίσης, παρά τις δυσοί­ω­νες προ­βλέ­ψεις της αντι­πο­λί­τευ­σης που έκανε λόγο για έσοδα 3 δισ. ευρώ, κατα­φέ­ραμε τελικά να έχουμε έσοδα 35% περισ­σό­τερα, φτά­νο­ντας στα 4,3 δισ. ευρώ».

Απευ­θυ­νό­με­νος στους βου­λευ­τές και στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ κυρία Φώφη Γεν­νη­ματά, ο κ. Θεο­χά­ρης ανα­φέρ­θηκε ανα­λυ­τικά σε όλα τα επι­μέ­ρους σημεία της επί­και­ρης ερώ­τη­σης ως εξής:

– Για τα self tests: «Η χώρα μας πρω­το­πο­ρεί και στον τομέα των self tests, τα οποία απο­τε­λούν ένα βασικό εργα­λείο θωρά­κι­σης της άμυνάς μας απέ­να­ντι στην παν­δη­μία του κορο­νοϊού. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που τα παρέχει δωρεάν».

– «Σχετικά με το άνοιγμα των βόρειων χερ­σαίων συνόρων, υπάρχει ουσια­στι­κός σχε­δια­σμός και πρω­τό­κολλα λει­τουρ­γίας, παράλ­ληλα με το απο­τε­λε­σμα­τικό σύστημα τυχαίων ελέγχων με τον αλγό­ριθμο ‘EVA’. Πρό­κει­ται για μια δυνα­μική και απα­ραί­τητη δια­δι­κα­σία. Ανοί­γουμε τα χερσαία σύνορα στον Προ­μα­χώνα και στο Νυμφαίο διότι έχουμε σχέδιο, το οποίο και υλο­ποιεί­ται. Φέτος ανοί­γουμε όλους τους δια­συ­νο­ρια­κούς σταθ­μούς, στα­διακά ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις 14 Μαΐου. Η αντι­πο­λί­τευση ισχυ­ρί­ζε­ται ότι δεν υπάρχει σχέδιο, την ώρα που το σχέδιο αυτό ήδη υλο­ποιεί­ται».

– «Από σήμερα (19/04/2021) οι εμβο­λια­σμέ­νοι ταξι­διώ­τες από τις ΗΠΑ μπορούν να μας επι­σκέ­πτο­νται χωρίς να μπαί­νουν σε καρα­ντίνα και να υπό­κει­νται σε περιο­ρι­σμούς».

– «Είμαι ιδιαί­τερα ευτυχής για το γεγονός ότι η πρόταση του πρω­θυ­πουρ­γού κ. Κυριά­κου Μητσο­τάκη για το Πράσινο Ψηφιακό Πιστο­ποι­η­τικό, την οποίαν υπέβαλε στην Ευρω­παϊκή Επι­τροπή μόλις τον Φεβρουά­ριο, κιόλας υλο­ποιεί­ται τώρα».

– «Δεν υπάρ­χουν COVID-Free νησιά. Εμείς λέμε πως όλη η χώρα είναι ασφαλής. Με τον επι­χει­ρη­σιακό σχε­δια­σμό του Υπουρ­γείου Υγείας, ο οποίος υλο­ποιεί­ται από το στρατό, για επι­χει­ρη­σια­κούς λόγους και μόνον εμβο­λιά­στη­καν κάποια ακρι­τικά κυρίως νησιά».

– «Ο εμβο­λια­σμός του πλη­θυ­σμού δεν εξαρ­τά­ται μόνο από την Ελλη­νική Κυβέρ­νηση. Εξαρ­τά­ται και από τις εται­ρείες παρα­γω­γής και από τις συμ­φω­νίες της ΕΕ.

Αυτό που υπο­σχό­μα­στε είναι ότι οι εργα­ζό­με­νοι του του­ρι­σμού θα έχουν προ­τε­ραιό­τητα όσον αφορά στον εμβο­λια­σμό ώστε να υπο­στη­ρί­ξουμε το προϊόν μας και κυρίως να δημιουρ­γή­σουμε ένα τείχος ανοσίας, το οποίο μετα­φρά­ζε­ται σε τείχος εμπι­στο­σύ­νης».

– «Ως Κυβέρ­νηση στη­ρί­ξαμε τους εργα­ζό­με­νους με το Πρό­γραμμα ‘Γέφυρα’ και θα συνε­χί­σουμε τη στήριξη, με όσα μέτρα χρεια­στούν. Στη­ρί­ξαμε επίσης κλάδους της αγοράς, όπως η κρουα­ζιέρα, κάτι που φαί­νε­ται και φέτος. Ενι­σχύ­ουμε ουσια­στικά και έμπρα­κτα τον κλάδο των του­ρι­στι­κών λεω­φο­ρείων διότι χτί­ζουμε μακρο­χρό­νιες σχέσεις εμπι­στο­σύ­νης με τον του­ρι­στικό κλάδο».

– «Ευχα­ρι­στούμε τον ιδιω­τικό τομέα για τη συνερ­γα­σία του. Η επι­τυ­χία του περ­σι­νού ανοίγ­μα­τος φάνηκε και από τη βρά­βευση του Διε­θνούς Αερο­λι­μένα Αθηνών ‘Ελευ­θέ­ριος Βενι­ζέ­λος’ ως το 5ο πιο ασφαλές αερο­δρό­μιο στον κόσμο και της ‘Aegean’ ως η 4η πιο ασφαλής αερο­πο­ρική εται­ρεία. Παράλ­ληλα, η βρά­βευση του Υπουρ­γείου Του­ρι­σμού και του ΕΟΤ απο­δει­κνύει τη διεθνή ανα­γνώ­ριση της χώρας μας στο εξω­τε­ρικό».

-«Στις 14 Μαΐου ανοί­γουμε και το σύστημα θα έχει ανα­πτυ­χθεί πλήρως. Δεν μπορείς ξαφνικά να ξεκι­νή­σεις μια ημε­ρο­μη­νία, δεν υπάρχει δια­κό­πτης του του­ρι­σμού. Χρειά­ζε­ται χτίσιμο της εμπι­στο­σύ­νης. Και όταν λέμε ότι ανοί­γουμε, εννο­ούμε ότι αφή­νουμε την αγορά να προ­χω­ρή­σει σε λύσεις και συμ­φω­νίες. Δίνουμε μια καθαρή εικόνα. Το ότι έχουμε δώσει μια συγκε­κρι­μένη ημε­ρο­μη­νία δείχνει ότι υπάρχει ένα ολό­κληρο σχέδιο, το οποίο υλο­ποιεί­ται με σταθερά βήματα. Και αυτό είναι και το μεγα­λύ­τερο εύσημο. Πέρσι δεν υπήρχε η ίδια γνώση. Φέτος έχουμε και τα εμβόλια και τα ‘rapid tests’ τα οποία και θα αξιο­ποι­ή­σουμε.

Ό,τι κάνουμε, το κάνουμε ώστε να μην αιφ­νι­διά­ζουμε και να δημιουρ­γή­σουμε μια πιο φιλική σχέση σε σύγκριση με πέρσι.

Υπάρ­χουν 5 επίπεδα άμυνας τα οποία επι­τρέ­πουν το ασφαλές άνοιγμα. Πρώτη προ­ϋ­πό­θεση για να έρθει κάποιος του­ρί­στας είναι είτε να είναι εμβο­λια­σμέ­νος είτε με αρνη­τικό τεστ είτε να έχει απο­δε­δειγ­μένα αναρ­ρώ­σει. Αυτή είναι η βασική προ­ϋ­πό­θεση για να έρθει κάποιος στη χώρα μας. Όλοι υπό­κει­νται σε στο­χευ­μένο έλεγχο, ακόμα και οι εμβο­λια­σμέ­νοι. Έτσι έχουμε και ένα δεύτερο σύστημα ελέγχου. Τρίτον, απο­μο­νώ­νο­νται άμεσα μαζί με τις οικο­γέ­νειές τους τυχόν κρού­σματα. Και για αυτό έχουμε τα ξενο­δο­χεία απο­μό­νω­σης. Επίσης υπάρ­χουν τα υγειο­νο­μικά πρω­τό­κολλα για τα οποία δου­λέ­ψαμε σκληρά μαζί με τους υγειο­νο­μι­κούς και τα οποία έχουν δια­νε­μη­θεί σε όλους τους φορείς σε όλη τη χώρα. Τέλος, υπάρχει και ο εμβο­λια­σμός».

-«Είναι χρέος μας τα ‘θέλω’ του παγκό­σμιου του­ρί­στα, να μπο­ρέ­σουμε να τα προ­σφέ­ρουμε ως έναν ελά­χι­στο τρόπο να βοη­θή­σουμε για να ξανα­βρε­θεί η ισορ­ρο­πία και η κανο­νι­κό­τητα. Γιατί ‘All you want is Greece’. Αυτό που θέλεις, που χρειά­ζε­σαι, βρί­σκε­ται εδώ. Διότι η χώρα μας απέ­δειξε ότι σέβεται και τους πολίτες της και τους φίλους της που επι­λέ­γουν να την επι­σκε­φτούν».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.