ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυρία ανάκριση για τη χορήγηση επιδομάτων τυφλότητας σε μη δικαιούχους

Δαμιανός Αθανασίου 5 λεπτά ανάγνωση
τυφλοί

Στο προ­σκή­νιο επα­νέρ­χε­ται η πολύ­κροτη υπόθεση της χορή­γη­σης επι­δο­μά­των τυφλό­τη­τας σε μη δικαιού­χους -«μαϊμού τυφλούς»- με ελεγ­χό­μενη, μια πρώην ιατρό του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου.

Η ιατρός, που έχει απα­σχο­λή­σει και στο παρελ­θόν τις αρχές, έχει παρα­πεμ­φθεί σε δίκη ενώπιον του Τρι­με­λούς Πλημ­με­λειο­δι­κείου Ρόδου και έχει αθωωθεί, έχει κληθεί σε ανά­κριση για την 2α Απρι­λίου 2021 από την τακτική Ανα­κρί­τρια Ρόδου. Κατη­γο­ρεί­ται ειδι­κό­τερα για ψευδή βεβαί­ωση κατ’ εξα­κο­λού­θηση από υπαίτιο που σκόπευε να προ­σπο­ρί­σει σε άλλους αθέμιτο όφελος και να βλάψει το Δημόσιο με συνο­λικό όφελος άνω των 120.000 ευρώ.

Η ελεγ­χό­μενη ιατρός, είχε κριθεί, τον Φεβρουά­ριο του 2017, αθώα με έναν κάτοικο του Αρχαγ­γέ­λου, σε όμοια υπόθεση. Αντι­με­τώ­πι­ζαν συγκε­κρι­μένα κατη­γο­ρίες για εμπλοκή σε υπόθεση «μαϊμού» επι­δο­μά­των τυφλό­τη­τας. Όπως υπο­στή­ριξε ο συνή­γο­ρος υπε­ρά­σπι­σής της κ. Γιάννης Χρι­στο­δού­λου δεν προ­κύ­πτει από κανένα σημείο της δικο­γρα­φίας ότι υπάρχει δόλος στην έκδοση βεβαιώ­σεων για τα επι­δό­ματα τυφλό­τη­τας. Επι­πλέον φέρο­νται να προ­κύ­πτουν θέματα εκκρε­μο­δι­κίας. Το ύψος της ζημίας που κατη­γο­ρεί­ται ότι προ­κά­λεσε στο Ελλη­νικό Δημόσιο ανέρ­χε­ται σε 146.000 ευρώ αλλά η υπε­ρά­σπιση της ιατρού δια­τεί­νε­ται ότι όχι μόνο δεν προ­κύ­πτει αλλά και είναι σαφώς μικρό­τερο του ορίου των 120.000 ευρώ και δεν δύναται να χαρα­κτη­ρι­στεί η πράξη κακούρ­γημα για να μην υπο­πέ­σει υπο­χρε­ω­τικά σε παρα­γραφή.

Για την υπόθεση, πέραν της δίκης που διε­ξή­χθη στο Τρι­με­λές Πλημ­με­λειο­δι­κείο Ρόδου, εκκρε­μούσε, ενώπιον της Πται­σμα­το­δίκη Ρόδου ανάλογη έρευνα με ύπο­πτους για την τέλεση του αδι­κή­μα­τος της απάτης κατ’ εξα­κο­λού­θηση, ακόμη 8 κατοί­κους του νησιού. Συνο­λικά οι «μαϊμού τυφλοί» φέρο­νται να ήταν 14.

Οι έρευνες για την υπόθεση προ­κλή­θη­καν αυτε­παγ­γέλ­τως από την Εισαγ­γε­λία Πλημμ­με­λειο­δι­κών Ρόδου μετά από δημο­σί­ευμα της 20ής Ιουλίου 2013 της «δημο­κρα­τι­κής» και στοι­χείων, που υπέβαλε αρμο­δίως το ΚΕΠΑ.

Η δικο­γρα­φία “εμπλου­τί­στηκε” συγκε­κρι­μένα με στοι­χεία από τους ελέγ­χους που διε­νήρ­γησε αρμο­δίως το ΙΚΑ. Μετά τη διε­νέρ­γεια ελέγχου και επα­νε­λέγ­χου των επι­δο­μα­τού­χων τυφλό­τη­τας της Ρόδου, από επι­τρο­πές ΚΕΠΑ, που έγινε στα γραφεία του ΙΚΑ Ρόδου, την 26, 27 και 28 Ιουνίου 2013, βρέ­θη­καν 14 περι­πτώ­σεις οι οποίες δεν εδι­καιού­ντο επίδομα τυφλό­τη­τας.

Σημειώ­νε­ται ότι σε κάποιες περι­πτώ­σεις παρόλο που το ποσοστό τυφλό­τη­τας ήταν 80% ακόμη και 85%, η αρμόδια επι­τροπή υπο­χρε­ώ­θηκε να δια­κό­ψει το επίδομα, διότι το ένα μάτι δεν πλη­ρούσε τις προ­ϋ­πο­θέ­σεις του νόμου, δηλαδή ποσοστό (<1/20), αλλά αφο­ρούσε το συνο­λικό ποσοστό, λόγω των προ­βλη­μά­των που προ­έ­κυ­πταν και στα δύο μάτια.

Οι έλεγχοι έγιναν στην Κάλυμνο, για επι­δο­μα­τού­χους των νησιών Καλύ­μνου, Λέρου, Αστυ­πά­λαιας, Πάτμου και Λειψών και στη Ρόδο.

Στη Ρόδο, κλή­θη­καν 131 επι­δο­μα­τού­χοι και εξε­τά­στη­καν 125.

Τι ακριβώς συμ­βαί­νει στους ελέγ­χους;

Ένα μεγάλο ποσοστό ατόμων με προ­βλή­ματα όρασης (όχι εντελώς τυφλά αλλά με μερική όραση) δεν καλύ­πτο­νται από τον νόμο για την υπαγωγή τους στο βοήθημα, (ο Ν 2430/ 1996 προ­βλέ­πει τη δια­βάθ­μιση της όρασης).

Με Προ­ε­δρικά Δια­τάγ­ματα έγινε πραγ­μα­τι­κό­τητα πλέον η δια­βάθ­μιση τυφλών και στην Ελλάδα.
Από το 1996 και τον τότε νόμο περί τυφλό­τη­τας, φτάσαμε στο 1999 και στα ΠΔ, με το 2% του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού να δηλώνει προ­βλή­ματα τυφλό­τη­τας.

Στην Ελλάδα το 1999 υπήρχαν σύμφωνα με στα­τι­στικά στοι­χεία του Υπουρ­γείου Υγείας και Πρό­νοιας για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, τυφλά 21.199 άτομα εκ των οποίων περίπου 500 έως την ηλικία των 18 χρόνων.

Μια απλή αριθ­μη­τική πράξη δείχνει ότι οι 21.199 τυφλοί είναι περίπου το 2% στα 11.000.000 του συνο­λι­κού πλη­θυ­σμού, μείον 800 άτομα. Τα προ­νοιακά επι­δό­ματα για τους ανα­ξιο­πα­θού­ντες, κοστί­ζουν στο κράτος περίπου 6,4 δισ. ευρώ ετησίως και στόχος της πολι­τείας είναι η διανομή των προ­νοια­κών πόρων σε αυτούς που βρί­σκο­νται πραγ­μα­τικά σε ανάγκη.

Η ζημία από την απάτη με τη χορή­γηση προ­νοια­κών επι­δο­μά­των κάθε είδους ανά τη χώρα, εκτι­μά­ται ότι ξεπερνά τα 4 δισ.

Η ιατρός εξε­τα­ζό­μενη έχει τονίσει ότι από το έτος 2000 μέχρι και 2012 ήταν η μονα­δική ιατρός στη Ρόδο που έδινε πιστο­ποι­η­τικά τυφλό­τη­τας.

Από την κλινική που υπη­ρε­τούσε περ­νού­σαν ετησίως περισ­σό­τε­ροι από 150 ασθε­νείς με σοβαρά προ­βλή­ματα όρασης και ζητού­σαν να εκδώ­σουν σχε­τι­κές βεβαιώ­σεις και να συμπλη­ρώ­σουν το ειδικό έντυπο τυφλό­τη­τας, προ­κει­μέ­νου με αυτό να αιτη­θούν από την πρόνοια επίδομα τυφλό­τη­τας.

Όπως πλη­ρο­φο­ρή­θηκε από έλεγχο που έκαναν τα αρμόδια ΚΕΠΑ δια­πί­στω­σαν ότι από τους 135 ασθε­νείς που κάλεσαν δειγ­μα­το­λη­πτικά σε επα­νε­ξέ­ταση, σε 13 από αυτούς δια­πι­στώ­θη­καν κάποιες απο­κλί­σεις στον ένα ή και στους δύο οφθαλ­μούς.

Επε­σή­μανε ότι:

– Κάθε μέτρηση δικαιο­λο­γεί ένα σχετικό σφάλμα μεταξύ 1/20 έως 1/10 (5-10%).

– Η μέτρηση της οπτικής οξύ­τη­τας περιέ­χει ένα βαθμό υπο­κει­με­νι­κό­τη­τας. Είναι σαφές ότι κατά την εξέταση αυτή ο ασθενής μέχρι ένα βαθμό μπορεί να υπο­κρί­νε­ται χωρίς να γίνεται αντι­λη­πτός από τον ιατρό.

– Για να έχουν συγκρί­σι­μες μετρή­σεις θα πρέπει να υπάρ­χουν οι ίδιες συν­θή­κες μέτρη­σης, το ίδιο μηχα­νικό – οπτικό σύστημα, η ίδια από­σταση του ασθε­νούς από τον πίνακα μέτρη­σης και η ίδια φωτει­νό­τητα.

– Επίσης πολύ σημα­ντικό είναι να έχουν υπο­βλη­θεί οι ασθε­νείς στην ίδια εξέταση κατά το ίδιο σχεδόν χρονικό διά­στημα, αφού οι ασθε­νείς μπορεί να έχουν υπο­βλη­θεί σε χει­ρουρ­γι­κές επεμ­βά­σεις, φαρ­μα­κευ­τι­κές θερα­πείες που βελ­τιώ­νουν την κατά­σταση, laser, ενδο­ΰ­α­λοει­δι­κές ενέσεις κλπ.

Όταν εξέδιδε, όπως είπε, ιατρι­κές βεβαιώ­σεις ακο­λου­θούσε τους κανόνες της επι­στή­μης και την διεθνή οφθαλ­μια­τρική μεθο­δο­λο­γία. Εξέτασε δε, τους συγκε­κρι­μέ­νους ασθε­νείς στο συγκε­κρι­μένο εργα­στή­ριο του Γενικού Νοσο­κο­μείου Ρόδου. Τα πιστο­ποι­η­τικά της έχουν εκδοθεί σε βάθος 12ετίας, ενώ η Πρω­το­βάθ­μια Επι­τροπή του ΚΕΠΑ εξέτασε τους 135 ασθε­νείς σε δύο μέρες σε ένα χώρο πρό­χειρα στημένο.

Οι περισ­σό­τε­ροι από τους εν λόγω ασθε­νείς, οι οποίοι παρου­σιά­ζουν βελ­τί­ωση στην όρασή τους είχαν, όπως είπε, υπο­βλη­θεί σε θερα­πευ­τι­κές και χει­ρουρ­γι­κές αγωγές προ­κει­μέ­νου να βελ­τιώ­σουν την όρασή τους μετά την ημε­ρο­μη­νία της εξέ­τα­σης της. Επίσης σε ορι­σμέ­νους ασθε­νείς η από­κλιση της δικής της βεβαί­ω­σης από την βεβαί­ωση – απόφαση του ΚΕΠΑ συνί­στα­ται στον έναν από τους δύο οφθαλ­μούς, ενώ στον έτερο οφθαλμό έχουν τα ίδια ευρή­ματα.

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.