ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Διενέργεια rapid test στα ξενοδοχεία ζητούν οι ξενοδόχοι

news room 2 λεπτά ανάγνωση
ΞΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Tη δυνα­τό­τητα διε­νέρ­γειας rapid test στα ξενο­δο­χεία σε πελάτες και εργα­ζο­μέ­νους ζήτησε με επι­στολή της προς τον υπουργό Yγείας η Πανελ­λή­νια Ομο­σπον­δία Ξενο­δό­χων με σκοπό, όπως ισχυ­ρί­ζε­ται, τον γρη­γο­ρό­τερο εντο­πι­σμό και την κατα­γραφή κρου­σμά­των. Ειδι­κό­τερα, η ΠΟΞ στην επι­στολή της επι­ση­μαί­νει πως στις ξενο­δο­χεια­κές επι­χει­ρή­σεις επι­βλή­θηκε, ανάλογα με τη δυνα­μι­κό­τητά τους, να συμ­βλη­θούν με ιατρό.

Σύμφωνα με την παρά­γραφο Α3 του πρώτου παραρ­τή­μα­τος της σχε­τι­κής ΚΥΑ (1881/29-5-2020, ΦΕΚ Β 2084) προ­βλέ­πε­ται πως ο ιατρός πρέπει να είναι εκπαι­δευ­μέ­νος στη λήψη ρινο­φα­ρυγ­γι­κού δείγ­μα­τος για μοριακό έλεγχο από ύποπτο κρούσμα. «Πιστεύ­ουμε πως στη συγκε­κρι­μένη ρύθμιση θα πρέπει να προ­στε­θεί ρητώς και η δυνα­τό­τητα διε­νέρ­γειας rapid test», καθώς είναι πιο εύκολα στη δια­χεί­ριση και πιο προσιτά οικο­νο­μικά, με απο­τέ­λε­σμα να μπορούν να χρη­σι­μο­ποι­η­θούν σε πολύ μεγα­λύ­τερο βαθμό από τις επι­χει­ρή­σεις.

«Με αυτόν τον τρόπο θα μπορεί να γίνεται πιο γρήγορα ο εντο­πι­σμός και η κατα­γραφή των κρου­σμά­των (σημειώ­νε­ται πως τα στοι­χεία των αλλο­δα­πών του­ρι­στών κατα­χω­ρί­ζο­νται υπο­χρε­ω­τικά από τον ξενο­δο­χείο, βάσει δια­βα­τη­ρίου, άρα υπάρχει η σχετική βάση δεδο­μέ­νων) και έτσι να λαμ­βά­νο­νται, σύμφωνα πάντα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ, άμεσα τα προ­βλε­πό­μενα μέτρα προ­φύ­λα­ξης και προ­στα­σίας, προ­κει­μέ­νου να μειωθεί ο κίν­δυ­νος δια­σπο­ράς», σημειώ­νει η ΠΟΞ. Επι­πλέον, στους εργα­ζο­μέ­νους οι οποίοι νοσούν με COVID-19 ζητεί­ται να προ­βλε­φθεί η δυνα­τό­τητα να πρέπει να χορη­γεί­ται αναρ­ρω­τική άδεια ασχέτως αν παρου­σιά­ζουν συμ­πτώ­ματα ή όχι και με μια απλή και σύντομη δια­δι­κα­σία. Στην περί­πτωση εργα­ζο­μέ­νων οι οποίοι δια­γι­γνώ­σκο­νται θετικοί με COVID-19, είναι δύσκολη αν όχι αδύνατη (λόγω ακριβώς των μέτρων που εφαρ­μό­ζο­νται για την αποφυγή της διά­δο­σης του ιού) η εξέταση από ιατρό προ­κει­μέ­νου να χορη­γη­θεί η σχετική άδεια, ενώ σε περί­πτωση κρου­σμά­των που δεν εμφα­νί­ζουν συμ­πτώ­ματα αυτή πολλές φορές δεν χορη­γεί­ται.

«Θα πρέπει, λοιπόν, η διά­γνωση κάποιου εργα­ζο­μέ­νου ως θετικού στην COVID-19, από μόνη της και χωρίς την οποια­δή­ποτε άλλη γρα­φειο­κρα­τική δια­δι­κα­σία, να συνε­πά­γε­ται τη χορή­γηση σε αυτόν αναρ­ρω­τι­κής άδειας», εκτιμά η ΠΟΞ. Οι δύο αυτές νέες προ­βλέ­ψεις που ζητεί η ΠΟΞ έρχο­νται «ενόψει της έναρξης της νέας μετα­βα­τι­κής και εξαι­ρε­τικά δύσκο­λης –ακόμα πιο δυσχε­ρούς από άποψη οικο­νο­μι­κών δεδο­μέ­νων– του­ρι­στι­κής περιό­δου» και επι­ση­μαί­νε­ται πως αν και απλές στην υλο­ποί­ησή τους και χωρίς δημο­σιο­νο­μικό κόστος, θα βοη­θή­σουν ουσια­στικά τη λει­τουρ­γία των ξενο­δο­χείων και θα προ­σθέ­σουν ένα επι­πλέον δίχτυ προ­στα­σίας για τους εργα­ζο­μέ­νους μας και τους επι­σκέ­πτες».

Πώς σας φάνηκε το άρθρο;

Ένα πάτημα, χωρίς λογαριασμό. Μία ψήφος ανά συσκευή.

Σχολιασμός άρθρου

Προσθέστε ένα σχόλιο

Εμφανίζεται μετά από έγκριση · το e-mail δεν δημοσιεύεται0 / 2000

Τα σχόλια εκφράζουν τον σχολιαστή, όχι τη Δημοκρατική. Όροι σχολιασμού

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται. Τα σχόλια δημοσιεύονται μετά από έγκριση· το e-mail δεν δημοσιεύεται.

Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει.