Ρεπορτάζ

Σε μάστιγα εξελίσσονται οι τηλεφωνικές απάτες – Aπίστευτα όσα έζησε Pοδίτισσα επιχειρηματίας

Μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία βίωσε γνωστή επιχειρηματίας της περιοχής μας, όταν επιτήδειος την κάλεσε στο τηλέφωνο προσποιούμενος έναν επίσης γνωστό επιχειρηματία της Ρόδου, προκειμένου να της αποσπάσει χρήματα!
Όπως δήλωσε στη «δ», η γνωστή επιχειρηματίας, που διατηρεί επιχείρηση με εξειδικευμένα προϊόντα για τα οποία οι πελάτες της είναι στοχευμένοι και απαιτούνται ειδικές γνώσεις, την κάλεσε ο άγνωστος αναφέροντας στοιχεία γνωστού επιχειρηματία και ήδη πελάτη της, ζητώντας συγκεκριμένα προϊόντα με ειδικές προδιαγραφές.
Η ίδια, από την στιγμή που ο υποτιθέμενος επιχειρηματίας ήταν πελάτης της, διερωτήθηκε γιατί να μπει στη διαδικασία να αγοράσει νέα προϊόντα και να μην γίνει ανανέωση στα παλιά, ο ίδιος απάντησε ότι τα χρειάζεται για μια νέα επιχείρηση, ζητώντας μάλιστα πολύ συγκεκριμένα είδη, για τα οποία απαιτούνται ειδικές γνώσεις, γι΄αυτό και αρχικά δεν υποψιάστηκε ότι πρόκειται περί απάτης.
Οι λεπτομέρειες δε, που γνώριζε ο επιτήδειος τόσο για την επιχείρησή της όσο και για την επιχείρηση του ανυποψίαστου επιχειρηματία του οποίου έκανε χρήση τα στοιχεία, ώθησαν την συμπολίτισσά μας να ανοίξει συνομιλία μαζί του και να προσπαθήσει να τον εξυπηρετήσει, διεκπεραιώνοντας τηλεφωνικά την παραγγελία.
Ο επιτήδειος ζήτησε από τη γνωστή επιχειρηματία, όπως δήλωσε η ίδια στη «δ» να της καταβάλει τα χρήματα με έμβασμα μέσω του συστήματος «Viva Wallet», με το οποίο ωστόσο η ίδια δεν είχε κάνει ποτέ συναλλαγές.
«Με ρώτησε με ποια Τράπεζα συνεργάζομαι και του απάντησα με όλες. Κι αφού συμφωνήσαμε να γίνει η συναλλαγή μέσω της ALPHA BANK, μου ζήτησε τον κωδικό συνδρομητή ALPHA PHONE και τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου που είναι δηλωμένος στην συγκεκριμένη υπηρεσία. Αφού του εξήγησα ότι εγώ δεν έχω αυτή την υπηρεσία, μου ζήτησε να κάνουμε την συναλλαγή μέσω της Εθνικής Τράπεζας, παρότι επέμενα να έρθει από το κατάστημα για να διεκπεραιώσουμε την συναλλαγή με την παραλαβή των προϊόντων και μέσω του POS να πληρώσει ηλεκτρονικά, ωστόσο απέφευγε αυτό τον τρόπο συναλλαγής με διάφορες αστείες δικαιολογίες.
Απαίτησε λοιπόν να του δώσω το όνομα χρήστη του λογαριασμού μου στην Εθνική Τράπεζα και εγώ εκεί άρχισα να υποψιάζομαι ότι κάτι δεν πάει καλά. Αφού του εξήγησα ότι δεν είναι δυνατόν να ολοκληρωθεί η συναλλαγή με αυτόν τον τρόπο, επέμενε να γίνει έστω μέσω τρίτου δικού μου προσώπου ή δική μου προσωπική κάρτα και όχι της επιχείρησης! Αφού του εξήγησα ότι αυτό δεν είναι δυνατόν να συμβεί, τον ενημέρωσα ότι θα τον καλέσω πίσω σε 10 λεπτά στον αριθμό κινητού τηλεφώνου από τον οποίον με κάλεσε στο σταθερό της επιχείρησης, για να βρω την καλύτερη δυνατή λύση για την συναλλαγή μας, εκείνος μου ζήτησε να με καλέσει ο ίδιος και του αρνήθηκα, επιμένοντας να τον καλέσω εγώ.
Μόλις έκλεισα το τηλέφωνο, κάλεσα τον επιχειρηματία με τον οποίον υποτίθεται ότι μιλούσαμε προηγουμένως και ο άνθρωπος με ενημέρωσε ότι δεν είχε γίνει καμία σχετική παραγγελία στην επιχείρησή μου και δεν είχε ιδέα για το τι τού έλεγα! Αφού διαπιστώσαμε λοιπόν ότι κάποιος προσπαθεί να μας εξαπατήσει, γνωρίζοντας μάλιστα με μεγάλη ακρίβεια πληροφορίες για τις επιχειρήσεις μας, θεώρησα σωστό να ενημερώσω αμέσως την αστυνομία, για να προφυλαχθούμε αμφότεροι», ανέφερε η επιχειρηματίας.
Μάλιστα, όπως είπε, καλούσε επανειλημμένως το τηλέφωνο του επιτήδειου χωρίς ποτέ να απαντήσει κανείς.
Η ίδια μπορεί χάρις στα αντανακλαστικά της να αντιλήφθηκε εγκαίρως ότι πρόκειται για απάτη, αυτό που επισημαίνει όμως, είναι ότι θέλει να δημοσιοποιήσει το περιστατικό, προκειμένου να προφυλάξει συμπολίτες μας που μπορεί να βρεθούν στη θέση της ή στη θέση του επιχειρηματία, στο όνομα του οποίου έγινε απόπειρα να ολοκληρωθεί μια συναλλαγή-απάτη.
Όπως προκύπτει από τα απανωτά περιστατικά σε μάστιγα εξελίσσονται οι απόπειρες τηλεφωνικής απάτης ανυποψίαστων πολιτών από επιτήδειους που τηλεφωνούν κατά… ριπάς, προκειμένου να καταφέρουν να αποσπάσουν χρήματα με δόλιο τρόπο.
Τα περιστατικά των τελευταίων μηνών είναι δεκάδες, καταδεικνύοντας πως η Ρόδος, έχει μπει στο στόχαστρο των δραστών που αναζητούν υποψήφια θύματα για να τους αποσπάσουν χρήματα με κάθε τρόπο.

Οι περισσότερο υποψιασμένοι κλείνουν αμέσως το τηλέφωνο, κάποιοι αντιλαμβάνονται στην πορεία ότι πρόκειται για απάτη ωστόσο τις περισσότερες φορές προκαλείται τεράστια αναστάτωση, μέχρι να διαπιστωθεί ότι πρόκειται για επιτήδειους που προσπαθούν να αποσπάσουν χρήματα με αυτό το κόλπο, γι αυτό και οι αρχές συνιστούν στους πολίτες να είναι προσεκτικοί και να μην δίνουν για κανένα λόγο τα προσωπικά τους στοιχεία τηλεφωνικά ή ηλεκτρονικά, καθώς ως φαίνεται οι απατεώνες έχουν στήσει κυριολεκτικά «πάρτι»!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου