Συνεντεύξεις

Mαρτίνος Kανελλάκης: «Η πανδημία αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για την ανθρωπότητα κοινωνικό και οικονομικό»

Χαμογελάστε και μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά!» Αυτό είναι το μήνυμα του διατελέσαντος αντιδημάρχου και γνωστού γιατρού της Ρόδου, κ. Μαρτίνου Κανελλάκη που μιλάει σήμερα στην «δημοκρατική» σε μια συνέντευξη εφ όλης της ύλης.
Από τον κορωνοϊό και τον εμβολιασμό, μέχρι το δημοτικό κυνοκομείο, τους πρόσφυγες και τους καραβομαραγκούς.
Κύριε Κανελλάκη, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από την πανδημία του κορωνοϊού και το εμβόλιο. Θα ήθελα την άποψή σας.
Είναι γεγονός κα Ντόκου ότι η πανδημία αυτή αποτέλεσε ένα τεράστιο πλήγμα για την ανθρωπότητα, κοινωνικό και οικονομικό. Ανέδειξε πόσο αδύναμοι είναι οι άνθρωποι στο να αντιμετωπίσουν τέτοιας κλίμακας καταστροφή. Από την άλλη όμως ανέδειξε πόσο μπορεί η ανθρωπότητα αν συνεργαστεί να επιτύχει αποτελέσματα όπως αυτό της γρήγορης παραγωγής του εμβολίου. Γνώσεις ετών και νέες τεχνικές εφαρμόστηκαν για να πετύχουμε αυτό το μικρό θαύμα που είναι το εμβόλιο. Αυτό είναι το σημαντικότερο σημείο στην όλη πανδημία η οποία προσέξτε και υπογραμμίστε το, δεν θα είναι η τελευταία, αλλά μάθαμε πολλά από αυτήν και είμαι αισιόδοξος ότι στο μέλλον οι κυβερνήσεις θα έχουν την εμπειρία να τις αντιμετωπίζουν καλύτερα.
• Υπάρχουν τα fake news, η παραπληροφόρηση κι ένα σωρό άλλα ευφυολογήματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο για τον κορωνοϊό και τώρα για το εμβόλιο. Σας βλέπω ότι γελάτε! Πώς το σχολιάζετε;
Πράγματι ένα άλλο θέμα που ανέδειξε η πανδημία είναι ότι ένα σημαντικό κομμάτι περίπου 15% του πληθυσμού δεν χρησιμοποιεί την λογική για να εξηγήσει κάτι που πέφτει στην αντίληψή του. Πιστεύει ό,τι διαβάζει ή ακούει, χωρίς όμως να ψάξει να δει την πηγή και την ευρύτερη εικόνα. Το χειρότερο είναι ότι παρόλο που τους επισημαίνεις το λάθος και τους δείχνεις την αλήθεια συνεχίζουν να πιστεύουν την πρώτη τοποθέτησή τους ή δημιουργούν καινούργια λανθασμένη υπόθεση. Να σας πω ένα απλό παράδειγμα. Λένε, στην βελόνα με την οποία έκαναν ένεση στην πρόεδρο της δημοκρατίας δεν είχαν βγάλει το καπάκι! τους δείχνεις άλλη γωνία και το βίντεο που δείχνει την βελόνα να χώνεται στην σάρκα και αυτόματα χωρίς να παραδεχθούν το λάθος συνεχίζουν, δεν μας δείχνουν το φιαλίδιο. Τους το δείχνεις και αυτοί συνεχίζουν. Είχε νεράκι μέσα η σύριγγα και γιατί φυλάνε τα εμβόλια οι αστυνομικοί για να μην μάθουμε τι συστατικά περιέχουν τα εμβόλια; Άτομα λοιπόν που δεν ενδιαφέρονται τι περιέχει η Κόκα Κόλα που πίνουν, εκφράζουν καχυποψίες για τις χημικές ενώσεις που περιέχονται μέσα στα εμβόλια. Έχουν γραφτεί πολλά για αυτήν την μερίδα του πληθυσμού όπως χαμηλή αυτοεκτίμηση, έλλειψη χρήσης πολλών λέξεων στο λεξιλόγιό τους με αποτέλεσμα να μειώνεται η κριτική σκέψη, φοβίες και άλλα πολλά. Ο κίνδυνος όμως δεν είναι αυτός αλλά η ευκολία χειραγώγησής τους με αποτέλεσμα πολιτικοί να το εκμεταλλεύονται θεωρώντας τους εύκολους ψηφοφόρους και επειδή έχουμε δημοκρατία αυτοί οι ψηφοφόροι θα μπορούν δυστυχώς να επηρεάζουν την πορεία της χώρας.
• Είστε άνθρωπος που έχει ασχοληθεί ενεργά με τα θέματα του Κυνοκομείου και των αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Ωστόσο η κατάσταση μέχρι σήμερα στη Ρόδο, παραμένει απογοητευτική. Τι θα πρέπει να γίνει κατά την άποψή σας;
Έχω ασχοληθεί παλαιότερα. Πράγματι με 14 χιλιάδες στειρώσεις που έγιναν τότε καταφέραμε να φέρουμε τα πράγματα πιο κοντά στην λύση τους αλλά δυστυχώς δεν φθάνει αυτό. Η σημερινή διοίκηση του κυνοκομείου και κάποιοι εθελοντές κάνουν έναν υπεράνθρωπο όμορφο αγώνα χωρίς τέλος, αλλά δεν θα καταφέρνουν να λύσουν το πρόβλημα αν δεν υπάρξει δυναμική παρέμβαση από τον Δήμο μας. Πρέπει να υπάρξει μια ουσιαστική συνεργασία ώστε να συγκεντρωθούν όλα τα αδέσποτα αφού όμως πρώτα θα έχουν οργανωθεί μαζικές στειρώσεις από τους κτηνίατρους της Ρόδου αλλά και από εθελοντές κτηνίατρους από το εξωτερικό. Μετά από αυτό θα πρέπει να θεσπιστούν αυστηρότατοι νόμοι για τα ζώα συντροφιάς και για τα ζώα κυνηγιού ώστε να μην ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο. Είναι αυτονόητο βέβαια ότι επιπλέον οι αρχές δεν θα πρέπει να επιδεικνύουν καμία ανοχή στην βία απέναντι στα αθώα αυτά πλάσματα. Σκεφτείτε και σημειώστε το ότι στην Ολλανδία δεν υπάρχει ούτε ένα αδέσποτο!

Είχατε ασχοληθεί όμως και με άλλα πράγματα όπως η ανακύκλωση, το περιβάλλον, τα ελάφια, οι πρόσφυγες και είχατε πάρει επίσης και μια σημαντική πρωτοβουλία και δράσατε για την επανεκκίνηση των εργασιών στο Εθνικό Θέατρο. Πού έμειναν όλα αυτά;
Η ανακύκλωση ήταν ένα πραγματικά μεγάλο εγχείρημα που επετεύχθη από μια ικανότατη και εξαιρετική ομάδα Εθελοντών με την οποία καταφέραμε να στείλουμε για ανακύκλωση 700 τόνους χαρτί δηλαδή 1.400 παλέτες συμπιεσμένου χαρτιού ή αλλιώς σώσαμε 12.000 δένδρα. Δυστυχώς δεν υπήρξε η απαιτούμενη στήριξη εκείνη την εποχή και έτσι δεν αντέξαμε μόνοι μας πάνω από δύο χρόνια. Μια που αναφερόμαστε στο περιβάλλον ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος κάνει όλα αυτά τα χρόνια εξαιρετική δουλειά και ο ρόλος μου είναι απλά επικουρικός. Για τα ελάφια η ίδια ομάδα των εθελοντών κατάφερε να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες για την σωτηρία του Ροδίτικου ελαφιού. Υπήρξε μια κινητοποίηση των φορέων η οποία όμως δυστυχώς δεν εφάρμοσε την κύρια πρόταση των καθηγητών που είχαν παρευρεθεί στο φόρουμ και η οποία ήταν μία και μοναδική.Η δημιουργία 3 προστατευόμενων περιοχών στις οποίες δεν θα είχαν πρόσβαση τα δεκάδες χιλιάδες αδήλωτα κατσίκια τα οποία καταλαμβάνουν την περιοχή των ελαφιών, καταστρέφοντας τον βιότοπό τους, με αποτέλεσμα τα ελάφια να αναζητούν τροφή στα χωράφια και στις πεδιάδες. Θέλω να τονίσω με κάθε τρόπο ότι πιθανά σχέδια που ίσως εξυφαίνονται για την σφαγή των ελαφιών θα βρούνε σύσσωμο τον ροδιακό λαό απέναντί των.
Για τους πρόσφυγες, πράγματι οι Ροδίτες στήριξαν τους πρόσφυγες αλλά η όλη βοήθεια ατόνησε όταν άρχισαν να έρχονται άτομα που δεν είχαν καμία σχέση με εμπόλεμες περιοχές. Δυστυχώς με τα ξερά καίγονται και τα χλωρά με αποτέλεσμα να την πληρώσουν και λίγοι δυστυχισμένοι άνθρωποι που πραγματικά είχαν ανάγκη βοήθειας. Για το Εθνικό θέατρο ήταν πραγματικά μία παν-ροδιακή συστράτευση. Δεκάδες εθελοντές μηχανικοί, αρχιτέκτονες και πολλοί άλλοι υπό την εποπτεία του Κυριάκου Μάγου κατάφεραν με καθαρά εθελοντική εργασία να ετοιμάσουν πολλές απαραίτητες μελέτες. Επίσης έγιναν θεατρικές παραστάσεις και οι ηθοποιοί μάς έδωσαν μέρος των εισπράξεων με τα οποία επισκευάσαμε όλους τους φεγγίτες που έμπαζαν νερά. Δυστυχώς όμως δεν ήταν δυνατόν να γίνουν οι εφαρμοστικές μελέτες με εθελοντική εργασία με αποτέλεσμα η όλη δράση να τελματώσει. Σε συζήτηση που είχα πρόσφατα με τον δήμαρχο πάντως έδειξε αποφασισμένος να ολοκληρώσει την επισκευή της «καρδιάς της πόλης μας» όπως μου αρέσει να αποκαλώ το θέατρό μας.
• Πριν μερικούς μήνες εκφράσατε κάποια κραυγή αγωνίας σχετικά με τους καραβομαραγκούς.
Ήταν κραυγή αγωνίας για κάτι που πάει να χαθεί. Οι παραδοσιακοί καραβομαραγκοί περνάνε σιγά σιγά στην λήθη του χρόνου και η Ρόδος με την σημαντική ναυτική ιστορία που διαθέτει οφείλει να διαφυλάξει αυτήν την ιστορική παρακαταθήκη. Ένα μουσείο ναυτικής ιστορίας με παράλληλη κατασκευή ξύλινων σκαριών πιστεύω ότι είναι εντελώς απαραίτητο. Είναι ειρωνικό να έρθουν οι Ισπανοί να στήσουν μνημείο για τους Ρόδιους ναυτικούς που έκαναν πρώτοι τον γύρο της γης και εμείς να μην έχουμε ούτε ένα κουπί να επιδείξουμε. Επίσης η Ρόδος σε συνδυασμό με τον πατέρα της αστρονομίας τον Ίππαρχο τον Ρόδιο θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης για συνέδρια αστρονομίας και αστροτουρισμό. Ένα μουσείο τυπογραφίας, υπάρχουν τα μηχανήματα μέχρι να τα βρούμε και αυτά πεταμένα σε κάποιο οικόπεδο. Επίσης έχουμε 19 Ρόδιους Ολυμπιονίκες και έχω ολοκληρωμένη τεχνική μελέτη για να κάνουμε γνωστή παντού αυτήν την πρωτιά αλλά και άλλα πολλά που θα μπορούσαμε να κάνουμε εδώ στο νησί μας. Κραυγή αγωνίας λοιπόν και όχι θόρυβο.
Όταν ήσασταν αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, είχατε ως κεντρικό άξονα της πολιτικής σας την οικογένεια -αλλά δεν προλάβατε να το ολοκληρώσετε. Μιλήστε μας γι’ αυτό.
Μμμ κάπως έτσι, πράγματι ως δημοτική αρχή και ειδικά στην πρόνοια βάλαμε τότε ως κύριο στόχο τον πυρήνα της κοινωνίας, που δεν είναι άλλος από την οικογένεια, ώστε να είναι αυτή το κεντρικό σημείο όπου θα συνέκλιναν όλες οι δράσεις μας. Δεν έγιναν τότε τυχαίες δράσεις αλλά βάσει ολοκληρωμένης μελέτης εφαρμόσαμε πολιτικές που στήριζαν την οικογένεια, τους νέους, τους ενήλικες, τους ηλικιωμένους και τα ΑΜΕΑ οικονομικά, κοινωνικά, προνοιακά και ιατρικά . Η επιτυχία ήταν τόσο μεγάλη που δεκάδες πόλεις επικοινωνούσαν τότε με τον τότε δήμαρχο Γεώργιο Γιαννόπουλο και εμένα και μας ζητούσαν στοιχεία για τις πολιτικές μας ώστε να τις εφαρμόσουν και αυτοί. Θα θέλαμε πάρα πολλές συνεντεύξεις για να απαριθμήσουμε τις δεκάδες δράσεις που έγιναν τότε. Για την ακρίβεια λοιπόν στα 4 αυτά χρόνια ολοκληρώσαμε τις πολιτικές μας για την οικογένεια αλλά υπήρξε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για τους νέους που δεν πρόλαβα να το θέσω σε εφαρμογή και έμεινε δυστυχώς ένα ανεκπλήρωτο όνειρο. Ίσως κάποτε μπορέσει να εφαρμοστεί και ιδιαίτερα τώρα από ποτέ που η νεολαία χρειάζεται την μεγαλύτερη στήριξη που μπορεί να υπάρξει.
• Κλείνοντας, θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα;
Ναι! Χαμογελάστε και μην ανησυχείτε, όλα θα πάνε καλά!

Σχολιασμός Άρθρου

Τα σχόλια εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Η Δημοκρατική δεν υιοθετεί αυτές τις απόψεις. Διατηρούμε το δικαίωμα να διαγράψουμε όποια σχόλια θεωρούμε προσβλητικά ή περιέχουν ύβρεις, χωρίς καμμία προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

Σχολιασμός άρθρου